Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Rovinia

Atins de simboală, ministrul Turismului sau ceva, propune oaia ca nou simbol pentru România. Ministrul Agriculturii, sau invers, îl susține cu o cugetare, „Oaia e o statuie vie”, firească, având în vedere că domnul ministru Daia te lasă statuie de câte ori deschide gura.

Unii zic că ideea e vetustă, retrogradă, ne reduce la nivelul de societate ciobănească, deloc potrivit cu lumea de azi.

Subsemnatul cred că soluția e undeva pe la mijloc. Este bună oaia, o punem ca brand de țară, dar modernizăm referințele ovine din istoria și cultura noastră populară, punându-le în acord cu realitatea românească a zilelor noastre. De pildă, proverbele și zicătorile. Că tot vorbeam de ministrul Agriculturii, înțeleapta vorbă: „Deștept ca oaia când doarme” ar trebui să se înțelepțească și mai mult: „Deștept ca Daia când se scoală”.

Sfatul „Nu pui lupul paznic la oi” se modifică după cum urmează: „Ba-l pui, dacă e numit de partid”.

Apoi, „Tunde oile, dar nu lua și pielea de pe ele” ar trebui să devină: „Nu pierde vremea cu tunsul, jupoaie oile de vii”.

Un proverb străvechi, cules de Ion Aurel Candrea, sună așa: „Lupul mănâncă și din oile numărate”. Acum, corect ar fi: „Lupul numără oile după ce le mănâncă pe toate”.

Se zice că „Mielul blând suge la două oi”; posibil, dar miei blânzi nu mai există, ăștia de azi sfârtecă și oaia care i-a născut.

În loc de clasica „Ai făcut-o de oaie”, vom spune de-acum înainte „Ai făcut-o de România”, așa cum în buletinul prințului din pârnaie scrie De România Paul. 

În sfârșit, venind în istoria recentă, propun declararea ca imn al rezistenței anticeaușiste niște versuri populare pastorale din anii `80:

„Când afară-i frig și ploaie

De te udă pân` la bip

Îți bagi bip în ea de oaie

Și-n cârmaciul Nicolae”

  Miorița nu mai poate rămâne nici ea la fel. Oaia vorbitoare, care îl informează pe cel moldovean în legătură cu intențiile reprezentanților celorlalte două principate, e o sereistă sub acoperire. Drept care, ciobanii criminali sunt umflați de DNA, mai întâi Munteanu, care îl denunță pe Ungureanu și se scoate.

Dacă oaia emblemă e supusă la vot, va obține o majoritate covârșitoare, având în vedere câți berbeci sunt în Parlament.

În ce mă privește, cred că imaginea cea mai sugestivă pentru țara noastră e lupul dacic purtând pe cap un craniu de oaie.

Și, bine înțeles, Gigi Becali președinte, pardon, voievod, după schimbarea numelui țării noastre din România în Rovinia.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • bluenavy check icon
  Forme fara fond. Preacinstitii prealuminatii si preaputernicii conducatori pusi de preainteleptul Dragnea sa ne conduca (prin mana libera primita la alegeri) nu fac diferenta intre orgasmul cultural pe care li-l produce faptul ca se pot lauda ca au citit "Miorita" si chestiunile practice de genul unui brand.

  Un simbol de tara face apel la o trasatura definitorie a acelei tari. Un strain care vede oaia ca simbol de tara nu se va gandi nici pe departe la balade de care nu a auzit vreodata, ci la faptul ca suntem o tara recunoscuta international pentru prelucrarea si comercializarea lanii. Si - surpriza - produs faimos pe baza de lana nu avem. Cu atat mai putin definitoriu.

  Un roman care vede oaia ca simbol de tara nu se va gandi la "Miorita" (cu exceptia celor care abia o studiaza si a celor care nu au alte resurse la care sa apeleze pentru respectivul orgasm intelectual), ci se va gandi la cu totul altceva. Prostia si spiritul de turma, necesitatea unui cioban mesianic "care sa ne conduca" printre ele.
  Daca privim astfel, in vederea istoriei recente, o definitie si mai buna a Romaniei ar fi capra: da lapte dar sare gardul, face numai ce o taie instinctul si distruge absolut orice ii cade-n fata si poate fi ros.

  Lupul dacic, pe de alta parte, e profund legat de istoria acestei tari. Atat un strain cat si un roman se vor gandi direct la Romania cand vad acest simbol. Mintea lor nu va cauta prin zeci de asocieri ca sa o gaseasca pe aceea corecta. Iata cel mai natural simbol de tara pe care il avem.

  Ca sa ilustram eficienta ce trebuie sa defineasca un simbol, iata, cel al grimasei este cel mai potrivit pentru Guvernul Grindeanu. Pentru ca imediat te duce cu gandul la ceea ce face domnia sa cel mai des cu un randament de invidiat pentru oricine doreste sa fie campion la numarul de asemenea strambaturi pe minut. Scurt si ilustrativ.

  Din pacate ultimul succes al nostru ca ganditori de brand si simboluri evocatoare reale l-am avut la realizarea Stemelor de judet - demult de tot - acele simboluri care ne privesc si azi prafuite de pe indicatoarele de intrare in judet. Acolo apareau exact industriile si caracteristicile fiecarei unitati administrativ-teritoriale si erau atat de clare ca daca le invatai aveai zece la geografie. Cineva poate o fi avut si atunci orgasm intelectual, dar macar l-a avut cu gandul si spiritul inradacinate concret in realitatea romaneasca, nu in imitatii de ce mai vedem pe la alti vecini care sa ne faca sa ne simtim boemi, cultivati, complecsi ori lucitori - fara fond.
  • Like 0
 • Eu cred ca cei ce au avut ideea cu oaia ori sunt cretini si atunci este foarte grav ca se afla dintr-un guvern, ori își bat joc de tara si asta este tot foarte grav. Nu ma mira ca PSD-ul are asemenea specimene, este caracteristic. Cu un partid condus de un escroc patentat, susținut de hoții reprezentativi si adulat de niste handicapați cretinizați nu este de mirare nimic din ce se întâmpla. Păcat de cei ce încearcă sa supraviețuiască in această cloaca spurcată care a ajuns romania in perioada scursa de la ultimule alegeri. Lenea de a merge la vot naște monștri.
  • Like 1
 • Buna ziua,domnule Cristian Tudor Popescu. De multe ori am urmarit "razboaiele" electorale,cu mai mult sau mai putin interes.I-am vazut pe candidati si pe cei care ii sprijina promitand marea cu sarea,un nou inceput,o viata mai buna, tot ce vrea poporul sa auda si se roaga sa se implineasca. Deci candidatii fac TOTUL,cheltuie energie,timp,bani(primiti mai mult sau mai putin legal),promit si ce stiu dinainte ca nu vor putea sau nici nu doresc sa realizeze.Toate astea ca sa invinga si sa ajunga in scaunul suprem. Mie personal mi se pare o functie extrem de grea,cu raspunderi uriase si in cazul unor greseli,cu cat scaunul este mai mare,de exemplu SUA,cu atat consecintele sunt mai dezastroase. Pentru mine e o functie de cosmar 24/7, timp de 4 ani si nici n-au inceput bine si i-si pregatesc terenul pentru a obtine si urmatorii 4 ani. Va rog sa-mi scrieti(nu vag si scurt) si sa ma lamuriti de ce acesti oameni fac toate cele descrise mai sus pentru a ajunge pe acel scaun? Nu e deajuns un raspuns de genul "dorinta de a detine puterea". De ce INTRADEVAR vor sa fie presedinti de stat?
  • Like 0
 • E de ras si de plans in acelasi timp, dar dupa ce-am avut un asemenea carmaci, cu asemenea vorbire neaosa de Olt, stacheta natiei scazuse suficient de tare ca in partidul comunist sa devina de bon ton sa fii neaos...Toti incultii, vazand cat de jos coborase stacheta pretentiilor, isi spuneau in sinea lor, pai eu sunt mai bun ca acest carmaci, si-asa s-a umplut PCR-ul de neaosi increzatori. Iar Parlamentul de azi inca e plin de elemente de acest gen reprezentativ pentru neamul romanesc...O natie asa ambitioasa ca a noastra nu s-a ridicat mai sus de piciorul oii devreme ce l-a suportat conducator ce nea Nicu...El a dat tonul pretentiilor de cultivare 25 de ani si acum, dupa alti 27, urmarea se vede....
  • Like 1
 • O laie bucalaie. Si, daca nu ar mai fi oaie, despre ce oare ar mai fac misto romanasul nostru istet? Caterinca cu personificare, mistou cat cuprinde. Cap de bou(r) ? Esti ce vezi in distileria spiritului care se cheama oglinda. Ca ai capatana de bou sau de berbec, mistoul tipic romanesc nu te paraseste.
  • Like 0
 • check icon
  Ovinieta - taxa de transhumanță.
  Dacă am comenta altfel decât luându-le în râs ideile ce la behăie mintea acestor indivizibili întru prostie, ar tinde să le ia în serios, inclusiv pe ei înșiși. Or, asta ar fi ultima opțiune posibilă având în vedere tematica (de)zbaterilor publice de vreo juma' de an încoa' de guvernare.
  • Like 3
 • De ce Rovinia şi nu Ovinia Felix ?
  • Like 3
 • Bator check icon
  Desi titlul m-a speriat ca s-ar putea scumpi rovinieta, textul m-a binedispus si mi-a relevat un mare adevar. Nicio televiziune n-a dezvaluit vreo oaie in parlament dar multi politicieni au gasit-o. Stiti cum au gasit-o? Acceptabila.
  • Like 1
 • Totusi...acest ministru al Agriculturii nu se simte penibil. Nu are nici o treaba cu ineptiile zise. Se pare atat de firesc pentru el ce face si ce zice incat cred ca senilitatea sa a atins cote inalte.
  • Like 0
 • Dan Dinu Dan Dinu check icon
  Aţi făcut-o de daie!. Magistral.
  • Like 6


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult