Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Să avem și noi trumpul nostru?

 În primul război mondial, deși avea din 1883 un tratat secret de alianță cu Austro-Ungaria, România nu l-a respectat, declarându-se neutră. Mai mult, a intrat în război în 1916, atacând Austro-Ungaria și Germania. Înfrântă, a făcut pasul în spate față de puterile democrate, Franța și Anglia, încheind pacea separată de la Buftea, în mai 1918, cu Puterile Centrale. Apoi, în noiembrie 1918, dovedind un oportunism ridicol, ne-am declarat beligeranți alături de Antantă pentru o zi înainte de sfârșitul războiului, ca să fim primiți la masa învingătorilor.

În al doilea război mondial, am părăsit iarăși tabăra democrată, trecând de partea Germaniei naziste. Pe care am trădat-o apoi pentru Rusia stalinistă.

Așa arată România văzută din Vest – specialistă în schimbat macazul, ca să nu zic în trădări. Acum, am tot auzit întrebarea: Și noi, între America, UE și Rusia, ce să facem? O parte din dilemă e rezolvată: Trump se bate pe umăr cu Putin. Așa că, răspunsul ar fi să facem temenele în fața găștii de cauboi a lui Trump, doar-doar ne-o băga în seamă, zic românoșii Mîrga. „Ca să fim cu ei, trebuie să fim ca ei”, plusează ceușistoiul Dungaciu de la Academie. Adicătelea, să avem și noi trumpul nostru.

Politică înaltă, creieri groși – nu mă duce capul până acolo. Eu știu că sunt european, și pace. Sau război. Că fac parte din Uniunea Europeană, nu din Federația Statelor Unite. Nu-mi doresc ca România să devină al 51-lea stat american – nici nu ne ia Trump. Că aș vrea, pentru o dată în istorie, să nu fim macagii. Să împărtășim aceeași soartă, bună sau cruntă, cu civilizația și cultura Europei. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult