Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Șansă la viață pentru nou-născuții din sud-estul României. Fundația Vodafone România finanțează cu 1,1 milioane de euro renovarea și modernizarea secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți de la Constanța

Angela Galeța, iunie 2018

Un ventilato  recuperat dintre aparatele aruncate de un alt spital, un plămân artificial rudimentar care le dădea emoții medicilor atunci când îl puneau în funcțiune pentru a trata un bebeluș, un monitor nefuncțional. Acestea era unele dintre dotările cu care medicii de la Terapie Intensivă Nou-Născuți de la Marie Curie încercau în urmă cu 12 ani să salveze viețile bebelușilor internați aici, povestește medicul Cătălin Cîrstoveanu, șeful TINN. 

Însă ce nu lipsea era dragostea față de copii, profesionalismul personalului medical și dorința de a face în fiecare zi lucrurile mai bine. Medicul Cătălin Cîrstoveanu a reușit, împreună cu Asociația „Inima Copiilor” și cu sprijinul financiar al Fundației Vodafone România, care a investit în acest scop 1,8 milioane de euro, să construiască de la zero o secție care a devenit astăzi model în Europa.

În secția de Terapie Intensivă Nou-Născuți de la Marie Curie sunt tratați și salvați de la prematuri ce cântăresc doar 600 de grame la naștere până la bebeluși cu malformații cardiace sau cu alte boli grave. „Suntem foarte mândri ca doctori și oameni într-o țară care pare anormală să spunem că facem tot ce se poate face mai bine în acest moment la nivel internațional și încercăm să ne comparăm cu cei mai buni în ceea ce se întâmplă la nivel de îngrijire”, spune medicul Cătălin Cîrstoveanu. Ce se întâmplă în secția pe care o conduce la București este un model de succes. Un model care trebuie să fie reprodus în mai multe locuri din țară.

La Spitalul Județean Constanța, secția care se ocupă de îngrijirea prematurilor și a nou-născuților cu probleme de sănătate înregistrează o mortalitate infantilă de trei ori mai mare decât media europeană. Și totuși aici sunt tratați copiii din trei județe din sud-estul României - Tulcea, Galați și Constanța. Asociația „Inima Copiilor” și Asociația „Dăruiește Aripi” au început un proiect de renovare și modernizare a secției de Terapie Intensivă Nou Născuți de la Constanța, care va fi dus la bun sfârșit cu finanțare din partea Fundației Vodafone România. În cadrul conferinței „Connecting for Good”, Fundația Vodafone România a anunțat că investește 1,1 milioane de euro în proiectul de renovare și modernizare a acestei secții, care se află acum în desfășurare și care ar putea fi gata la jumătatea anului viitor.

După lucrările făcute deja, secția are o structură nouă, care o înlocuiește pe cea veche, pereți refăcuți, în locul celor cu deficiențe structurale, un spațiu interior recompartimentat și o nouă structură metalică exterioară, proiectată pentru a susține echipamentele de aer condiționat medical. Proiectul a parcurs, de asemenea, etapa de montare a infrastructurii de bază pentru instalația electrică.

„Proiectul de la Constanța este una dintre cele mai importante și ample inițiative în care s-a implicat fundația în cei 20 de ani de existență. Am parcurs deja mai multe etape importante, iar schimbarea este deja vizibilă. Dată fiind complexitatea proiectului, am ales să ne implicăm nu doar prin finanțarea anunțată astăzi, care va acoperi cea mai mare parte a bugetului necesar pentru finalizarea noii secții, ci și prin preluarea unor activități ce țin direct de managementul proiectului”,spune Angela Galeța, Directorul Fundației Vodafone România.

„Nici nu ne dăm seama cât de mici sunt lucrurile de care acești copii au nevoie ca să facă lucruri mari”

În 20 de ani de activitate, fundația a investit aproape 17 milioane de euro în inițiative dezvoltate la nivel național domeniul sănătății, mai mult de jumătate din bugetul anual fiind direcționat către astfel de proiecte. O altă direcție este reprezentată de proiectele din domeniul educației. Programul strategic național Investiție în Mediul Rural, care urmărește asigurarea accesului la educaţie tuturor copiilor, indiferent de mediul din care provin și sprijinirea categoriilor sociale defavorizate. Lansat în 2015, programul a cumulat până acum investiții totale ale fundației de peste 1,3 milioane de euro și a inclus finanțarea a 13 centre de tip „Școală după Școală”, acordarea de burse sociale, renovarea de școli și grădinițe.

Deși garantat prin lege, accesul la educație este un drept de multe ori refuzat copiilor care trăiesc în sărăcie. Unii dintre ei nu au ghete cu care să se ducă la școală sau nu au rechizite. Mulți dintre ei muncesc în gospodărie, iar părinții lor nu au suficientă carte pentru a-i ajuta la teme. Într-un sistem în care succesul educației depinde adesea de pregătirea suplimentară pe care un copil o face acasă, copiii săraci nu au nicio șansă la un parcurs școlar de succes. Pentru o treime dintre ei mersul la școală este o corvoadă, arată datele World Vision România. „Nici nu ne dăm seama cât de mici sunt lucrurile de care acești copii au nevoie ca să facă lucruri mari”, a spus în cadrul conferinței Connecting for Good Daniela Buzducea, director al World Vision România, una dintre organizațiile implicate în programul Investiție în Mediul Rural. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult