Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Scriitorul Mircea Cărtărescu: „Am avut mare respect pentru omul Mihai”

În anul 1992, scriitorul Mircea Cărtărescu a fost unul dintre sutele de mii de români care a ascultat discursul Regelui Mihai I în fața balconului de la hotelul Continental. 

„Nu sunt monarhist, dar m-am dus cu mare bucurie să-l văd pe rege, era absolut normal la începutul anilor ‘90. Și, într-adevăr, a apărut regele, însoțit de nepotul său, Prințul Nicolae, care avea 7 ani, cred. Vreau să vă spun că imaginea regelui cu nepotul mi-a rămas pentru totdeauna în minte. Erau extrem de frumoși amândoi, amândoi erau fericiți, dar mai ales cel mic. Cel mic era exaltat văzând cât de mulți oameni îl iubesc pe bunicul său”, își amintește scriitorul.

Moartea Regelui Mihai I a fost pentru el un șoc. „Pentru mine este un eveniment istoric, aș putea spune, simbolic pentru națiunea noastră și foarte trist. Întotdeauna, fără să fiu niciodată monarhist, am avut mare respect pentru omul Mihai, care, poate, în alte împrejurări istorice ar fi fost un rege foarte bun”, a spus Mircea Cărtărescu în emsiunea „În fața ta”, de la Digi24. Împrejurările istorice fac puțin probabilă instaurarea monarhiei în România. 

„Nu cred că există o incompatibilitate între monarhie și democrație. Câteva dintre cele mai democrate state din lume sunt încă monarhii constituționale moderne. Cred însă că împrejurările istorice fac puțin plauzibilă o instaurare a monarhiei în România în acest moment, aș putea adăuga, poate, din vârful buzelor: Din păcate. Mi-e greu să îmi imaginez niște circumstanțe favorabile instaurării monarhiei la noi, deși sunt conștient de avantajele pe care România le-ar avea în acest caz, avantajul unui criteriu și al unei instanțe morale deasupra partidelor, vieții politice și care să aducă o notă de credibilitate României. Sigur că acest lucru lipsește României, dar încă o dată mi-e greu să îmi imaginez”, a afirmat scriitorul.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Bine. Deci sa prostim hipsterii inchipuiti cu parerisme. Sa publicam iarasi parerea lui Cartarescu, care, nu-i asa, are iarasi o parere publicabila. Va rog sa nu va opriti aici, intrebati-l (si consemnati, cum altfel?) ce parere are despre traficul din Bucuresti, despre eurobor si dow jones (clar se pricepe si la astea, n-are cum sa fie altfel), despre impartasanie si sciziparitarea prematura. Constat ca inducerea in eroare a multimii de cititori republicani e ok pt editorul Republicii. Ce bine ca exista si alte surse din care sa ne documentam despre istorie, altfel am fi ramas cu parerea lui Cartarescu, care aici orneaza gardul cu oistea, asertionand ca uite, ce bine era daca era bine. Frumos, dar nu prea. Cu riscul de a fi vulgar, daca va place asa de mult cum campeneste mintal scriitorul nostru matamor, de ce nu-l luati acasa?
  • Like 0
  • @ Valentin Salcudean
   Corect, părerea lui Cărtărescu nu interesează decât pe hipsterii proști. Pe noi, ăștialalți, deștepții maturi, ne interesează părerea dumitale, deci, ia zi: ce crezi despre trafic, eurobor și, nu în ultimul rând, despre influența razelor lunii asupra meduzelor?
   • Like 1
  • @ Narcis Herescu
   Te rog sa-mi spui ce gasesti nou, util sau/si interesant in opiniile lui Cartarescu. Daca ma convingi ca e important ca "republicanii" sa publice tot ce crede Cartarescu despre chestii, recunosc ca esti mai cu motz. Public. Interesant ar fi, mai ales daca esti parinte, sa incepi (de exemplu) cu parerea lui despre home-schooling. Ai citit-o? Recomand. Astept un raspuns, daca nu mi-ai scris aici chestii doar asa, ca sa ai alta parere.
   • Like 0
 • Tarile Romane au avut domni,domnitori apoi regi.Marea Unire s-a facut sub monarhie.Scoala nu ne-a invatat nimic despre asta.Unii (putini la numar cred) am avut norocul unor bunici sau parinti care ne-au povestit cum era si ce simteau pt.rege. Daca si numai 10% din ce mi-au povestit mie e adevarat,atunci eu ma inclin inn fata regelui! Vad acum f.multi cu urmatoarea declaratie: " eu nu sunt monarhist dar pe Regele Mihai...." si incep fel de fel de aprecieri,laude,etc. la adresa suveranului! Eu, ca monarhist, nu pot sa ies si sa spun:" eu nu sunt republican,dar pt.presedintele..." si sa dau vreun nume caruia sa-i aduc osanale! Dimpotriva,pot sa dau nume,dar laude in nici un caz...
  • Like 0
  • @ Mihai Ducu
   Bayard check icon
   Nu stiu ce scoala ai facut tu, dar cum poti pretinde ca nu a fost predata perioada monarhiei?? E ridicol. Cat despre monarhie in general... poate sa fie exceptionala, cum a fost in vremea lui Carol I care nu si-a folosit dreptul de veto, dar poate sa fie si ca in vremea lui Carol al II-lea, care a spulberat dpdv politic tara asta. Despre asta nu v-au mai povestit bunicii??? Din pacate toate regimurile conducatoare din Romania s-au inconjurat de camarile corupte si periculoase, inclusiv Cuza si Antonescu. Iar o monarhie este definitiva, nu schimbi regele la 4 ani.... considerand starea Romaniei nu cred ca ne-ar ajuta cu nimic acum. Ar fi fost extraordinar in '90, dar acum e prea tarziu.
   • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult