
Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, este de părere că acuzația de înaltă trădare invocată de liderul PNL Ludovic Orban în plângerea penală împotriva premierului Viorica Dăncilă și a președintelui PSD Liviu Dragnea este una „exagerată”.
Augustin Zegrean spune că președintele Klaus Iohannis poate dispune suspendarea premierului Viorica Dăncilă doar în cazul începerii urmăririi penale, adăugând că are „mari rețineri” că în acest caz se va întâmpla acest lucru.
În opinia fostului președinte al CCR, celelalte acuzații din sesizarea depusă de Ludovic Orban - divulgarea de informații nepublice și prezentarea cu rea credință de date inexacte președintelui României - „ar putea fi luate în considerare”.
Ce spune fostul președinte al Curții Constituționale despre o paralelă cu cazul din 2006, în care ministrul Apărării, Teodor Atanasiu, a fost suspendat de președintele Traian Băsescu, după începerea urmăririi penale aflați dintr-un scurt interviu acordat Republica.ro de Augustin Zegrean.
Președintele PNL Ludovic Orban a anunțat joi că a depus o plângere penală la Parchetul General împotriva liderului PSD Liviu Dragnea și a premierului Viorica Dăncilă, pe care îi acuză de înaltă trădare în scandalul legat de mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Se poate ajunge la suspendarea premierului Dăncilă?
Numai dacă ar începe urmărirea penală. Dacă ar începe urmărirea penală atunci președintele poate să dispună suspendarea. Dar am mari rețineri că se va întâmpla așa. Infracțiunea de înaltă trădare e o chestiune foarte gravă. Nu e așa o joacă, te-ai dus până în Israel să îți cumperi halva și gata, ai comis infracțiunea de înaltă trădare.
Credeți că plângerea va fi considerată nefondată?
Mi se pare excesivă plângerea aceasta. Înaltă trădare - gândiți-vă că altă dată pentru acest lucru se dădea închisoare pe viață. Nici chiar așa nu am ajuns.
Există precedentul din 2006 cu suspendarea ministrului Apărării, Teodor Atanasiu, de către președintele Traian Băsescu.
El a fost pus sub urmărire penală pentru infracțiuni, nu mai știu care, că au fost mulți trimiși în judecată, e mult de atunci, dar nu pentru înaltă trădare. Până nu demult infracțiunea aceasta nici nu era prevăzută în Codul Penal în România. Acum se merge prea departe. Până și PNL spune că nu folosește Parchetul pentru probleme politice, până la urmă asta e tot o chestiune politică. E doar așa, ca să facă politică.
În afară de înalta trădare, între motivele plângerii depuse de Ludovic Orban sunt și uzurparea funcției publice, divulgarea de informații nepublice și prezentarea cu rea credință de date inexacte președintelui României.
Astea ar putea fi luate în considerare. Dar uzurpare? Premierul nu a uzurpat nicio funcție că s-a dus în Israel. Primul ministru poate să facă vizite în străinatate, nu e o problemă. Putea să meargă în locul președintelui. Dar acolo ea a fost invitată, asta este. Am lămurit cu povestea asta cu reprezentarea României, încă din 2012 e lămurită. CCR a dat o decizie prin care a spus cine este reprezentantul României în relațiile internaționale - este președintele țării. Dar acolo era vorba de cine participă la summitul Consiliului European. Acum nu cred că era vorba de așa ceva, se exagerează.
Precedentul Atanasiu
În septembrie 2006 președintele Traian Băsescu a semnat decretul de suspendare din funcție a ministrului Apărarii de la acea vreme, Teodor Atanasiu.
Într-un comunicat transmis atunci de Administrația Prezidentială se arăta că șeful statului considera necesară suspendarea lui Teodor Atanasiu din funcția de ministru „pentru a îndepărta orice suspiciune de influențare a anchetei având în vedere declanșarea procedurii de urmărire penală împotriva lui Atanasiu".
În iulie 2006, Adriana Săftoiu, purtătorul de cuvânt al președintelui Traian Băsescu, a depus o plângere penală la Parchetul General pe numele lui Teodor Atanasiu, ministru al Apărării, care era acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanei. Ministrul Apărării declarase, în iulie 2006, că știe de la Direcția de Informații Militare că Adriana Săftoiu oferă presei, pe surse, informatii care să îl discretizeze.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.