Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Sereișá!

O cauză deosebit de importantă a căderii lui Ceaușescu a fost faptul că securiștii nu puteau să aibă mașini occidentale scumpe, nici vile cu 12 camere sau să-și petreacă concediile cu nevestele sau/și amantele în celebre resorturi de lux ale lumii. Erau situați, firește, deasupra cetățenilor de rând pentru că beneficiau, în regim de corupție domestică, de baxuri cu kent și whisky, de saci cu cafea naturală, își puteau înfunda congelatorul cu hălci de carne și își îmbrăcau nevestele cu hăinuțe made in Romania refuzate la export. Asta în condițiile în care majoritatea simplilor cetățeni, dacă apucau niște tacâmuri de pui și surogatul de cafea din cicoare supranumit nechezol, puteau să spună că au cunoscut fericirea.

Dar era prea puțin pentru Securitate, care se considera cea mai puternică instituție din stat, chiar și peste Partid.

Acum, că din Ceaușescu n-au mai rămas nici oasele, iată că apărătorii patriei scăpară în hoteluri de 5 stele din Seișele. Comisia parlamentară zice că nu știe dacă facturile și chitanțele prezentate de fostul general SRI Coldea sunt autentice. Dar e cert că Florian Coldea a fost în vacanță împreună cu S. Ghiță, în insule cocotiere și în Toscana. Unde, în lanțul de iubire de la Villa d`Amoroso s-a prins și șeful plin al SRI, George Maior, actualmente ambasador al României la Washington.

De asemenea, aflăm că doamna general-general Dorina Coldea, consoarta dlui general, a fost în misiune în Disneylandul din Paris ca să prinză pe Michi Maus, dimpreună cu omoloaga lui Ghiță.

Deci. De mai bine de 10 ani, S. Ghiță, susținut din culise de SRI, este un jecmănitor de sute de milioane de euro al banului public. În plus, ca deputat PSD, era și în comisia de control al SRI, bănuită că ar trebui să-l controleze pe dl Coldea. Cu această persoană, șeful operativ vreme de 12 ani al SRI a considerat nimerit să-și facă concedii de lux.

Cum și pe doamna general SRI Elena Iftode, șefa agenților acoperiți, o vedem acum în poze de vis la Monaco și Nisa, pe proprietățile din zonă ale maimuțoiului Rizea, inculpat pentru corupție și spălare de bani, deputat PSD și ăsta. Numele ei conspirativ este „Anaconda”, probabil pentru că obișnuiește să înghită cu totul ce îi vine la gură, și așa a ajuns, din secretară de sindicat în Giurgiu, generăleasă SRI.

Carevasăzică, pentru ce au fost dați în fapt superofițeri ai Serviciului Român de Informații? Pentru că au participat la torturarea unor teroriști arestați? Pentru că au interceptat ilegal ștabi politici? Pentru că au schimbat rezultatul alegerilor? Pentru că ascultă ordinele Washingtonului? Dacă ar fi fost așa, era rău, dar nu ridicol. Or, superpișcotarii noștri au servit cu penali de partid o icră, o proteină, un cocteil pe-o plajă mai fină, nefăcând altceva decât să aducă la zi portbagajele de Dacie pline cu jumătăți de porc, cu miei, brânză, niscai vin, cu care se întorceau pe vremuri din misiunile speciale.

În Românica, până și corupția e roasă la temelie de ridicol și țopârlănie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult