Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Simona Halep, „cel mai mare șoc al vieții”: „Astăzi începe cel mai greu meci al vieții mele: lupta pentru adevăr”. Ce este Roxadustat, substanța interzisă la care a ieșit pozitivă

Simona Halep - US Open

Simona Halep a anunțat vineri că a fost depistată pozitiv la US Open cu o substanță interzisă, numită Roxadustat, „în cantitate foarte mică”, și că va lupta să își dovedească nevinovăția. Sportiva a fost suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului

„Azi începe cel mai greu meci din viața mea: lupta pentru adevăr. Am fost notificată că am fost testată pozitiv la substanța numita Roxadustat într-o cantitate extrem de mică. Este cel mai mare șoc din viața mea.

De-a lungul întregii mele cariere, ideea de a trișa nu mi-a trecut niciodată prin minte, fiind total în opoziție cu valorile în care am fost educată. În fața acestei situații nedrepte, mă simt complet confuză și trădată. Voi lupta până la capăt să dovedesc că n-am luat niciodată intenționat o substanță interzisă și am încredere că mai devreme sau mai târziu adevărul va ieși la iveală.

Nu e despre titluri sau bani, e despre onoare și povestea de dragoste pe care am dezvoltat-o cu tenisul în ultimii 25 de ani”, a scris Simona hale pe Facebook.

Roxadustat este un medicament împotriva anemiei, care stimulează producerea de eritropoietină și producția de hemoglobină și globule roșii. Din cauza faptului că crește capacitatea sângelui de a transporta oxigen, Roxadustat a fost introdus pe lista substanțelor interzise a Agenției Mondiale Antidoping în 2011.

„Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) a confirmat că Simona Halep, o jucătoare de tenis din România în vârstă de 31 de ani, a fost suspendată provizoriu în temeiul articolului 7.12.1 din Programul antidoping din 2022 (TADP). ITIA a trimis jucătoarei o notificare cu privire la o încălcare a regulilor anti-doping la 7 octombrie 2022, în conformitate cu articolul 2.1 din Program (prezența unei substanțe interzise) și/sau articolul 2.2 (utilizarea unei substanțe interzise). Halep a furnizat un eșantion în timp ce a concurat la US Open în august 2022. Eșantionul a fost împărțit în probele A și B, iar analiza ulterioară a constatat că eșantionul A conținea FG-4592 (Roxadustat), care este o substanță interzisă inclusă în Lista interzisă pentru 2022 a Agenției Mondiale Antidoping (WADA). Rezultatele analitice adverse pentru substanțele nespecificate implică o suspendare provizorie obligatorie”, se arată într-un comunicat alAgenției Internaționale de Integritate a Tenisului citat de Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Maron_S check icon
    Nu este nici cel mai mic dubiu in privinta bunei-credinte a Simonei.
    Pateste ca Sharapova, i se gaseste o substanta recent introdusa in lista, in 2022. Adica in 2021 era ok acum nu mai este. O greseala a unui doctor (cine stie in ce 'nurofen" se mai gaseste acea substanta) si uite ce se intampla. Ne amintim si cazul Andreea Raducan de la olimpiada 2000 din Australia.
    "A sample contained FG-4592 (Roxadustat), which is a prohibited substance listed in the 2022 World Anti-Doping Agency (WADA) Prohibited List."
    • Like 1
    • @ Maron_S
      Să presupunem la absurd că manipulare propusă "2021 era ok acum nu mai este" a fost făcută cu bună credință. Totuși v-ați ierta pentru asta?
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult