Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Simona nu mai pierde

S. Halep

Foto: Guliver Getty Images

Am scris acest text acum doi ani, când Simona Halep se afla într-o perioadă mai puțin reușită, un început de an neconvingător, cu eliminare din primul tur de la Australian Open, așa cum i s-a întâmplat, de altfel, și ulterior, în 2017. L-am intitulat atunci "Să piardă Simona".

Uneori, eșecurile îți fac cel mai mult bine. Fără meciul de la Miami, cu Johanna Konta, fără finala ratată cu Ostapenko si eliminarea din primul tur de la US Open, cu Sharapova, Simona n-ar fi devenit sportiva care este acum, una completa, care se bate pentru fiecare minge, bine și până la capăt.

Chiar dacă a pierdut finala și locul 1, Simona a câștigat un joc care îi va permite să ajungă des în situația de a evolua pentru marile trofee. Paradoxal, Simona a trebuit să piardă primul loc pentru a fi recunoscută ca un adevărat număr 1.

Nu cel de sâmbătă, ci acelea de la Miami, Paris și New York au fost partidele pierdute de care avea nevoie să se scuture de propriii demoni și de orice presiune. În Australia, doar a confirmat că a devenit sportivul care renaște din propria suferință și care poate trece peste orice. La Melbourne, Simona a devenit un Bourne care și-a aflat identitatea, care a aflat cine este, așa cum își dorea la finalul anului. Ea este o învingătoare.

A doua carieră începe acum. Victoriile vor veni mai firești ca niciodată, iar eșecurile vor fi doar greutăți dispensabile.

Acum, Simona nu mai pierde.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mike Teo Mike Teo check icon
    Cred ca nici Wosniaky n-a inteles de ce a castigat. De altfel s-a scuzat de doua ori in fata Simonei. Oricum, m-am bucurat pentru ea ca a castigat, mai ales ca are 29 de ani si acesta ar putea fi si ultimul turneu de MS pe care-l castiga Wosniaky. Daca n-ar fi fost temperatura ridicata si accidentarile, Simona ar fi castigat cu siguranta. Wosniaky nu facea fata mingilor trimise de Simona in fundul terenului cu mult top spin. Insa Simona nu putea sa faca asta prea des , din cauza starii ei fizice. Este foarte greu sa sustii un astfel de schimb in conditiile alea.
    • Like 0
  • De ce scrieti despre Simona daca nu intelegeti unde este Simona ca joc?
    Cine garanteaza ca ,"Acum,Simona nu mai pierde?"Si ce daca pierde ?
    Jocul Simonei trebuie sa fie altul (ultimile trei partide de la AO arata un joc in devenire) iar victoriile vin ca o consecinta a jocului care trebuie sa tinda catre jocul complet.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult