Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Sunteți de acord ca televiziunile și radiourile să difuzeze dimineața imnul național?

Imnul național, în variantă integrală, ar putea fi difuzat în fiecare dimineață, de la ora 7:00, de toate televiziunile și radiourile din România.

Deocamdată acesta este un proiect depus de doi deputați independenți - Mihai-Bogdan Diaconu şi Răzvan Tănase - și care ar urma să amendeze Legea audiovizualului, potrivit Mediafax.

''Această propunere are ca scop întărirea sentimentului naţional şi al respectului faţă de însemnele naţionale într-un moment în care acestea sunt fie lăsate uitării şi neglijate, fie chiar îndepărtate din conştiinţa publică”, se arată în expunerea de motive a proiectului aflat în consultare publică. 

„Este un lucru firesc ca un stat naţional unitar să îşi afirme pe toate căile conştiinţa de sine şi valorile sale, mai ales atunci când se confruntă cu contestatari înăuntrul şi în afara graniţelor sale, iar transmiterea Imnului Naţional în fiecare zi de către furnizorii media aflaţi sub jurisdicţia României constituie un act de normalitate”, explică iniţiatorii oportunitatea acestei iniţiative în expunerea de motive. Proiectul nu prevede sancţiuni.

Susțineți acest proiect de lege?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Din pacate sentimentul national, patriotismul, reprezinta mult mai mult decat atat si nu pot fi stimulate prin aceasta initiativa in contextul in care:

  - de 26 de ani acest sentiment ne-a fost subminat sub toate formele, subminarea fiind promovata sub toate formele, incepand de la distrugerea economiei pana la “calificarile” atribuite poporului Roman din exterior cu fiecare ocazie
  - s-a dorit si am ajuns o “colonie” consumatoare lipsita de identitate nationala si, ce e mai grav, acest fapt s-a produs cu ajutor intern si cu complicitatea noastra, a tuturor, orbiti fiind la acel moment de “mirajul strainatatii”.

  Cei mai tineri, nascuti dupa anii ’80 si crescuti in ideologia “vestului” nu au cum sa perceapa acest lucru, aceasta diferenta si semnificatia unor termeni de acest fel. Si asta se vede in sondaje. CATI dintre cei tineri, in caz de …. indiferent ce, vor ramane aici sau, precum bunicii nostrii, vor sta cu ochii pe granite? Nici nu mai e nevoie.. NOI am deschis usile. AFARA constiinta nationala se cultiva din copilarie…

  Atata timp cat identitatea si constiinta nationala nu sunt promovate masiv, atata timp cat (si aici nu vreau sa fiu catalogat ca xenofob, iredentist sau altceva) minoritatile nationale au ajuns sa aiba atatea drepturi in aceasta tara incat considera ca a invata si a vorbi limba OFICIALA a tarii in care s-au nascut si traiesc nu este un lucru nici obligatoiu si nici un act de respect, atata timp cat limba nu este promovata (spunea @nobody ca nu poti obliga lumea sa mearga la filme romanesti. De acord.... insa poti obliga cinematografele sa difuzeze filme romanesti, poti SUSTINE industria de film sa produca filme BUNE care sa fie difuzate...poti limita, la fel ca in Franta, de exemplu, suprasaturarea cu materiale in alte limbi – in general engleza pe paiata audio-video in detrimentul celor autohtone (Legea din Franta este una de protejare a identitatii nationale si impune ca un anumit procent din pusa in aer de radiodifuzori sa fie in limba franceza. Din acelasi pachet mai face parte si ordonanta prin care s-au scos in afara limbii franceze neologismele provenite din engleza (pick-up, CD, radio, computer, etc).
  Imnul promovat pe mass-media? Da, poate fi prmul pas....dar in acelasi timp NOI, romanii, ar trebui sa incepem sa ne protejam si ajutam TARA sa continue sa existe ca entitate nationala in restul activitatilor zilnice. Uitati-va la ceea CE cumparati, de UNDE cumparati....
  V-ati prins? Cred ca de aici ar trebui sa plecam si acesta ar trebui sa fie un lucru general, pe care fiecare dintre noi, in mod constient si deliberat, il face. Zilnic. Restul.. va urma dupa.. sau nu
  • Like 1
 • check icon
  Poate cei mai tineri comentatori de pe aici nu realizează că imnul era difuzat, în fiecare dimineață, atât la radio, cât și pe postul național de televiziune, atât înainte, cât și după 1989. Și nu leza pe nimeni. Nici măcar pe cei sensibiloși la imnul național.
  • Like 1
 • check icon
  Nu. Mandria romanilor este doar in simboluri si in trecut, mai putin in faptele concrete de acum. Nu de imnuri si eroi avem nevoie, ci de rezultate, de respectarea legii, de viziunea unei societati deschise si moderne. Nationalismul e un refugiu al esecului, trecutul e mistic, e plin de eroism, si la o adica ce faceau aia in trecut, se bateau cu ailalti care nu-s ca noi. Prin umare, logica e sa ne batem si azi cu strainii, care nu vor decat sa ne fure tara. Initiatorii sunt niste indivizi cu discurs demn de fostul PRM.
  • Like 3
 • Daaaaaa, sunt de acord!
  • Like 1
 • La ora 7 este bine.
  Dar si mai bine ar fi pe la 5.
  • Like 1
 • Mai bine decat porcaria asta de lege ar fi sa impuna o cota de filme romanesti in cinematografe.
  • Like 2
  • @ Robert Alexandru Petraru
   nobody check icon
   Si cine o sa mearga la filmele romanesti? Ah, am gasit, parlamentarii sa faca o lege prin care sa oblige oamenii sa mearga la filmele romanesti.
   • Like 1
  • @ nobody
   check icon
   Ideea nu e sa obligi oamenii sa mearga, ci sa obligi cinematografele sa aiba macar un film romanesc pe luna.
   • Like 1
  • @
   nobody check icon
   Si la ce ajuta asta, daca salile vor fi goale? Nu crezi ca cinematografele bagau de buna voie filme romanesti daca exista audienta pentru ele?
   • Like 0
 • Intentia e de necondamnat si si-ar gasi - poate - chiar si laudatori dar, pe mine, marturisesc ca fie ca m-ar face sa ignor mai abitir decat acu' "întărirea sentimentului naţional şi al respectului faţă de însemnele naţionale într-un moment în care acestea sunt fie lăsate uitării şi neglijate, fie chiar îndepărtate din conştiinţa publică”, fie ca m-ar face chiar sa le urasc pentru modul brutal in care imi e siluita constiinta... Ce Mama Dracului? Am crezut ca bolsevicii astia au evoluat si ei, devenind mai subtili... Tot brute mujice au ramas...
  • Like 1
 • Daca nu e interpretat de Pavel Marcel in varianta sa "ciuntita" DA! http://inliniedreapta.net/marcel-pavel-si-frf-au-schimbat-imnul-romaniei-pentru-a-nu-canta-%E2%80%9Eun-nume-de-traian%E2%80%9D/
  • Like 0


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult