Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Suverana Simona

Simona Suverana - Getty

(Foto:: Guliver/Getty Images)

Nu-mi amintesc când mi s-a pus ultima dată pata neagră a furiei nestăvilite: dacă aș fi fost în tribuna de la Montreal, muream de gât cu jivinele care slobozeau repetat behăitul de șapte litere cu PSD în coadă. Voci gâjâite, de alcoliști români, au împuțit aerul finalei Rogers Cup.

Simona a reacționat în fața acestei situații mai mult decât penibile, care o putea destabiliza pe ea, nu pe Sloane Stephens, necunoscătoare de limbă română. În meci, a făcut semn cu racheta, disprețuitor și calm spre locul de unde veneau zbieretele: „Încetați!...”, iar discursul victoriei l-a încheiat dezaprobând politicos și ferm, în românește, astfel de manifestări într-un loc unde nu vorbește decât sportul. 

Spuneam după Roland Garros că, din mare jucătoare, Simona Halep devine o legendă a tenisului. Pe care oamenii o vor ține minte cât se vor mai lovi mingi cu racheta.

Numai legendele vii au această suverană stăpânire de sine care le ajută să depășească cele mai crâncene momente.

Simona s-a enervat de câteva ori, o dată a și dat cu racheta de pământ, dar suprafața ei interioară a rămas liniștită ca un lac japonez. Altfel nu ar fi rezistat formidabilelor reveniri ale lui Stephens.

După acest meci mare, se poate spune că Simona a asimilat un lucru foarte important: să câștige cu greșeli. În primul set a avut 4-1 și americanca a venit la 4-3. L-a chemat pe Darren. Nici nu apucase australianul să deschidă gura, că Simona i-a și zis: „E un dezastru, fac prea multe greșeli!”. Reapărea astfel vechea ei obsesie, „în primul rând să nu greșesc”.

Nici vorbă, i-a replicat Darren, joci foarte bine, poți să-mi spui cât e scorul? Tu ai 4-3 cu break. Nu mai număra greșelile, continuă să joci așa, să ai inițiativa.

La 6-6 în tie-break, cea care a cedat presiunii a fost Sloane. Ea, vedeta torpiloare, posesoare a celui mai accelerat și precis forehand din lume, a început să ridice baloane la țăcăneală!

Simo n-a stat o clipă pe gânduri, a intrat în teren, a lovit mingea în urcare, decisiv, și a câștigat setul!

Din liniștitul ei lac interior a scos la lumină niște bijuterii până acum nemaivăzute la Simona Halep. A pus trei scurte consecutive, ultima de undeva din spatele liniei de fund – și le-a pus bine, în momente critice! V-ați fi gândit vreodată? 

 Și a mai făcut și un volé clasic, cu reverul, impecabil.

Suverana Simona a creat o secvență tactică memorabilă. Brusc, a început să trimită primul serviciu moale, cu minge „moartă” – Sloane, obișnuită să dea și mai tare în serviciu tare, a greșit de câteva ori, descumpănită!...

Între aceste două luptătoare din vârful ierarhiei mondiale, au fost niște schimburi de 15-20 de lovituri tari și precise, frizând perfecțiunea.

Părea că vor continua așa o eternitate...

„Sloane, de fiecare dată mă obligi să joc din ce în ce mai bine”.

 Așa e, Simona Halep-Sloane Stephens va umple tribunele, pe tot globul, mulți ani de-acum înainte.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult