Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Suverana Simona

Simona Suverana - Getty

(Foto:: Guliver/Getty Images)

Nu-mi amintesc când mi s-a pus ultima dată pata neagră a furiei nestăvilite: dacă aș fi fost în tribuna de la Montreal, muream de gât cu jivinele care slobozeau repetat behăitul de șapte litere cu PSD în coadă. Voci gâjâite, de alcoliști români, au împuțit aerul finalei Rogers Cup.

Simona a reacționat în fața acestei situații mai mult decât penibile, care o putea destabiliza pe ea, nu pe Sloane Stephens, necunoscătoare de limbă română. În meci, a făcut semn cu racheta, disprețuitor și calm spre locul de unde veneau zbieretele: „Încetați!...”, iar discursul victoriei l-a încheiat dezaprobând politicos și ferm, în românește, astfel de manifestări într-un loc unde nu vorbește decât sportul. 

Spuneam după Roland Garros că, din mare jucătoare, Simona Halep devine o legendă a tenisului. Pe care oamenii o vor ține minte cât se vor mai lovi mingi cu racheta.

Numai legendele vii au această suverană stăpânire de sine care le ajută să depășească cele mai crâncene momente.

Simona s-a enervat de câteva ori, o dată a și dat cu racheta de pământ, dar suprafața ei interioară a rămas liniștită ca un lac japonez. Altfel nu ar fi rezistat formidabilelor reveniri ale lui Stephens.

După acest meci mare, se poate spune că Simona a asimilat un lucru foarte important: să câștige cu greșeli. În primul set a avut 4-1 și americanca a venit la 4-3. L-a chemat pe Darren. Nici nu apucase australianul să deschidă gura, că Simona i-a și zis: „E un dezastru, fac prea multe greșeli!”. Reapărea astfel vechea ei obsesie, „în primul rând să nu greșesc”.

Nici vorbă, i-a replicat Darren, joci foarte bine, poți să-mi spui cât e scorul? Tu ai 4-3 cu break. Nu mai număra greșelile, continuă să joci așa, să ai inițiativa.

La 6-6 în tie-break, cea care a cedat presiunii a fost Sloane. Ea, vedeta torpiloare, posesoare a celui mai accelerat și precis forehand din lume, a început să ridice baloane la țăcăneală!

Simo n-a stat o clipă pe gânduri, a intrat în teren, a lovit mingea în urcare, decisiv, și a câștigat setul!

Din liniștitul ei lac interior a scos la lumină niște bijuterii până acum nemaivăzute la Simona Halep. A pus trei scurte consecutive, ultima de undeva din spatele liniei de fund – și le-a pus bine, în momente critice! V-ați fi gândit vreodată? 

 Și a mai făcut și un volé clasic, cu reverul, impecabil.

Suverana Simona a creat o secvență tactică memorabilă. Brusc, a început să trimită primul serviciu moale, cu minge „moartă” – Sloane, obișnuită să dea și mai tare în serviciu tare, a greșit de câteva ori, descumpănită!...

Între aceste două luptătoare din vârful ierarhiei mondiale, au fost niște schimburi de 15-20 de lovituri tari și precise, frizând perfecțiunea.

Părea că vor continua așa o eternitate...

„Sloane, de fiecare dată mă obligi să joc din ce în ce mai bine”.

 Așa e, Simona Halep-Sloane Stephens va umple tribunele, pe tot globul, mulți ani de-acum înainte.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult