Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Suverana Simona

Simona Suverana - Getty

(Foto:: Guliver/Getty Images)

Nu-mi amintesc când mi s-a pus ultima dată pata neagră a furiei nestăvilite: dacă aș fi fost în tribuna de la Montreal, muream de gât cu jivinele care slobozeau repetat behăitul de șapte litere cu PSD în coadă. Voci gâjâite, de alcoliști români, au împuțit aerul finalei Rogers Cup.

Simona a reacționat în fața acestei situații mai mult decât penibile, care o putea destabiliza pe ea, nu pe Sloane Stephens, necunoscătoare de limbă română. În meci, a făcut semn cu racheta, disprețuitor și calm spre locul de unde veneau zbieretele: „Încetați!...”, iar discursul victoriei l-a încheiat dezaprobând politicos și ferm, în românește, astfel de manifestări într-un loc unde nu vorbește decât sportul. 

Spuneam după Roland Garros că, din mare jucătoare, Simona Halep devine o legendă a tenisului. Pe care oamenii o vor ține minte cât se vor mai lovi mingi cu racheta.

Numai legendele vii au această suverană stăpânire de sine care le ajută să depășească cele mai crâncene momente.

Simona s-a enervat de câteva ori, o dată a și dat cu racheta de pământ, dar suprafața ei interioară a rămas liniștită ca un lac japonez. Altfel nu ar fi rezistat formidabilelor reveniri ale lui Stephens.

După acest meci mare, se poate spune că Simona a asimilat un lucru foarte important: să câștige cu greșeli. În primul set a avut 4-1 și americanca a venit la 4-3. L-a chemat pe Darren. Nici nu apucase australianul să deschidă gura, că Simona i-a și zis: „E un dezastru, fac prea multe greșeli!”. Reapărea astfel vechea ei obsesie, „în primul rând să nu greșesc”.

Nici vorbă, i-a replicat Darren, joci foarte bine, poți să-mi spui cât e scorul? Tu ai 4-3 cu break. Nu mai număra greșelile, continuă să joci așa, să ai inițiativa.

La 6-6 în tie-break, cea care a cedat presiunii a fost Sloane. Ea, vedeta torpiloare, posesoare a celui mai accelerat și precis forehand din lume, a început să ridice baloane la țăcăneală!

Simo n-a stat o clipă pe gânduri, a intrat în teren, a lovit mingea în urcare, decisiv, și a câștigat setul!

Din liniștitul ei lac interior a scos la lumină niște bijuterii până acum nemaivăzute la Simona Halep. A pus trei scurte consecutive, ultima de undeva din spatele liniei de fund – și le-a pus bine, în momente critice! V-ați fi gândit vreodată? 

 Și a mai făcut și un volé clasic, cu reverul, impecabil.

Suverana Simona a creat o secvență tactică memorabilă. Brusc, a început să trimită primul serviciu moale, cu minge „moartă” – Sloane, obișnuită să dea și mai tare în serviciu tare, a greșit de câteva ori, descumpănită!...

Între aceste două luptătoare din vârful ierarhiei mondiale, au fost niște schimburi de 15-20 de lovituri tari și precise, frizând perfecțiunea.

Părea că vor continua așa o eternitate...

„Sloane, de fiecare dată mă obligi să joc din ce în ce mai bine”.

 Așa e, Simona Halep-Sloane Stephens va umple tribunele, pe tot globul, mulți ani de-acum înainte.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult