Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Tâmpitopole?

Cristian Tudor Popescu---

Policonferința de presă pentru lansarea dr. Cîrstoiu spre primăria Capitalei a înregistrat deja o mare victorie: M. Ciolacu a reușit să-i pună juvățul reptilei G. Firea. În afara bucureștenilor care au ușuit-o în 2020, M. Ciolacu este primul care izbutește asta. Redutabilul L. Dragnea și-a rupt colții în solzii ei – din pușcărie, a lăsat „cu limbă de moarte” ca G. Firea să fie candidatul la prezidențiale al PSD.

Acum, M. Ciolacu nici la primărie n-a lăsat-o. E primul motiv care a dus la inventarea lui Cîrstoiu pe ultima sută. Dar a contat și gradul real de incompatibilitate dintre alegătorii PSD și PNL (că șefii se înțeleg de minune). 

C. Cîrstoiu s-a prezentat destul de bine la prima înfățișare. Vorbește închegat, cu țintă, are cuvinte, arată ca un om care știe ce vrea. Dacă și poate, rămâne de văzut. Ce nu mi-a plăcut este râsul de unul singur în exces. Și pusul mâinii drăgăstos pe Ciucă, pe Negoiță, până la Ciolacu n-a ajuns. Și datul repetat aprobator din cap, în vreme ce jurnaliștii nu apucaseră să formuleze întrebarea. Paralela cu cancerul lui personal, de care a reușit să se vindece, ca argument că va vindeca și Bucureștiul canceros, mi s-a părut de prost gust, dar poate să prindă la public.

De asemenea, este evident ce a zis înfocat Ciolacu: dl Cîrstoiu are mult mai largi posibilități de exprimare și comunicare cu personalități de nivel înalt, românești și europene. P. Piedone vorbește pe înțelesul bucureștenilor cu educație precară, vocabular și mai precar, vulgaritate, egoism grosolan – mizează pe troglodiții, escrocii – și proștii Capitalei, cei care cred că dacă Piedone a mâncat costiță și ceapă spartă cu podul palmei la televizor, o să le dea și lor mâncare de pomană. Întreba retoric M. Ciolacu: cu cine va veni Piedone la primărie? Simplu, cu cine a venit și la sectoarele 4 și 5, adică familia lui extinsă, în cap cu fiul, pretenari, „băieți deștepți”, interlopi sadea. La capitolul ăsta cred că bate și clanul Firea-Pandele.

Candidatul Cîrstoiu, în afară de a se face cunoscut în timp scurt, mai are niște probleme. Atât Firea, cât și Burduja, șefii lui de campanie (umilință maximă pentru Firea, care a stat pe scaun ridicată-n coadă, cu o față de priveghi), n-au interesul ca domdoctor să câștige, ca ei să poată reclama după înfrângere: „Vedeți, nu ne-ați vrut pe noi!...”.

Mai e și Antena 3. Acum, că Firea a ieșit din joc, televiziunea lui Voiculescu se concentrează pe susținerea lui Piedone. N-au ambiție dacă nu-i aranjează și un interviu la CNN, în emisiunea „Animals of the world”. C Cîrstoiu poate spera cel mult la o atitudine neutră față de persoana sa, dar sunt probabile și atacuri „spontane” ale propagandăilor A3. Și manipulări agresive prin ce scrie pe ecran.

Oricum, vom vedea în urma acestor alegeri dacă Bucureștiul merită numele de Tâmpitopole, cum l-a botezat nașul său, Caragiale...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult