Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Tiberiu Ușeriu, primit cu aplauze la întoarcerea acasă: „Nu sunt un sportiv de performanţă. Psihicul mi l-am format în timp, trecutul mi l-a format”

tiberiu useriu acasa

(Foto: captura video)

Tiberiu Uşeriu, singura persoană din lume care a câştigat de trei ori consecutiv ultramaratonul arctic, a fost așteptat la întoarcerea în țară de sute de oameni care l-au aclamat și aplaudat.

Cea mai dură cursă din lume a avut în acest an 617 kilometri, din care aproximativ 280 au fost parcurşi pe Ice Road, un fluviu îngheţat. Doar şase concurenţi au reușit să termine cursa, între care și o femeie.  

„A fost destul de cald faţă de anul trecut, au fost temperaturi destul de bune, am avut în două nopţi minus 32 de grade, în rest au fost minus 15 grade, absolut anormal pentru zona respectivă şi pentru perioada respectivă, în martie”, a spus Tiberiu Uşeriu la sosirea pe Aeroportul Internațional din Cluj-Napoca, potrivit Digi24.

Tiberiu Uşeriu a spus că cel mai probabil va face o pauză în ceea ce privește această competiţie. „O am deja de trei ori câştigată, la un moment dat nu va mai fi o competiţie extremă. Dacă temperaturile devin normale, nu va mai avea famec. Nu sunt un sportiv de performanţă, e o performanţă pe parte de sport de amatori. Psihicul mi l-am format în timp, trecutul mi l-a format”, a afirmat el.

Ușeriu, în vârstă de 44 de ani, are o poveste de viaţă demnă de un film de aventuri. Într-o carte cu titlul „27 de pași” pe care a lansat-o în urmă cu un an, el a dezvăluit că, în urmă cu mai bine de 20 de ani, a primit o condamnare de 13 ani în Germania și una de aproape zece ani în Austria, pentru comiterea de jafuri armate și tentativă de omor, potrivit Agerpres. În final a ajuns să stea la închisoare zece ani.

„Abia după patru ani (în inchisoare - n.n.) au început să vină regretele adevărate. Prima dată visam răzbunare și visam o nouă evadare. Asta am visat în primii ani de detenție și mi-a fost foarte greu ca să regret ceva, pentru că eu trăiam în bula mea și asta speram să fac mai departe. Dar după patru-cinci ani de zile mi-am dat seama că trebuie să fac altceva și asta m-a ajutat foarte mult. Am început să meditez, am început să mă autoeduc și să îmi dau seama că viața e alta și că trebuie să fac alt pas mai departe”, povestea anul trecut Ușeriu. 

El a explicat atunci că a luat decizia de a participa la ultramaraton pentru a-și demonstra că poate și pentru a-i motiva pe alții.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult