Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio
Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.
Europarlamentarul Traian Ungureanu: „Adversarul e înăuntru. Criza refugiaților arată că nu suntem în stare să ne apărăm”
Europarlamentarul Traian Ungureanu spune că atentatele petrecute marți la Bruxelles sunt un eșec al forțelor de securitate belgiene și europene.
„Există 19 forțe de poliție și securitate belgiene care se calcă pe picioare și asta spune tot. La rândul lui, guvernul belgian se străduie să țină aceste forțe cât mai slab finanțate, dar același lucru îl fac și celelalte guverne europene care au hotărât că forțele de menținere a ordinii, de securitate, trebuie să fie primele la tăiat de fonduri. La fel fac și politicienii, și colegii mei europarlamentari care de ani de zile se străduiesc să demonizeze orice formă de supraveghere, de monitorizare și de activitate a serviciilor de informații, sub pretextul protecției personale. Rezultatul s-a văzut astăzi”, a declarat Traian Ungureanu pentru Republica.ro.
Europarlamentarul este de părere că atacurile teroriste de marți reprezintă un eșec al Uniunii europene în ansamblul ei. „De câte ori a fost vorba de terorism, de terorismul islamic, evident, de islamiști, de ghetourile musulmane din marile orașe europene, întotdeauna atitudinea a fost: Noi suntem adevărata problemă, și nu ei. Acum se vede mai bine, criza refugiaților arată că nu suntem pregătiți să ne apărăm nici măcar frontierele, darămite orașe cu milioane și milioane de oameni. Suntem într-un moment crucial și atentatele de la Bruxelles vor schimba multe”, spune Traian Ungureanu.
Simpla întărire a măsurilor de securitate de pe aeroporturi nu va fi, în opinia lui, suficientă: „Pentru că ținte sunt atâtea, pentru că adversarul este înăuntru și este foarte greu de supravegheat. Până la urmă teroriștii implantați în ghetourile musulmane au toate avantajele, toate atuurile și toate cărțile în mână, forțele de securitate pot spera doar că se vor afla la locul potrivit la momentul potrivit. Nu poți apăra toate locurile în același timp. Serviciile de apărare trebuie să câștige întotdeauna, teroriștii trebuie să câștige doar o dată”.
Traian Ungureanu spune că Bruxelles-ul era de ani buni o pepinieră europeană de islamiști. „Marile ghetouri musulmane din Bruxelles sunt crescătorii de teroriști, atent mângâiate pe frunte de autoritățile comunale, de autoritățile orășenești, de guvernul belgian, de opinia promovată de media. Bineînțeles, întotdeauna noi avem ceva să ne reproșăm, și nu acești oameni exemplari, care trebuie înțeleși întotdeauna și lăsați în plata domnului să facă ce vor”, crede el.
Imagini care surprind atacul terorist din aeroportul Zaventem din Bruxelles:
Sursa: Guliver / Getty Images
Bruxelles, Belgia, 22 martie. Aeroportul Zaventem din Bruxelles a fost evacuat marți dimineața după ce la terminalul de plecări au avut loc marți dimineața două explozii puternice. Deflagrațiile au fost urmate de cel puțin încă două explozii în stația de metrou Maelbeek, în apropierea principalului sediu al Comisiei Europene și al Consiliului European din capitala Belgiei.
Sursa: Foto Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Guliver/ Getty Images
Bruxelles, Belgia, 22 martie. Pasagerii părăsesc aeroportul Zaventem din Bruxelles după cele două explozii care au avut loc marți dimineața.
Sursa: Foto Sylvain Lefevre/Guliver/Getty Images
Bruxelles, Belgia, 22 martie. Exploziile de la aeroportul și metroul din Bruxelles au avut loc la patru zile după ce creierul atentatelor de la Paris, teroristul Salah Abdeslam, a fost capturat în Bruxelles.
Sursa: Sursa Sylvain Lefevre/Guliver/Getty Images
Bruxelles, Belgia, 22 martie. Cel mai recent bilanț al atentatelor de marți dimineața de la Bruxelles indică 26 de morți și 136 de răniți.
Sursa: Foto: Sylvain Lefevre/Getty Images
Bruxelles, Belgia, 22 martie. Autostrada care duce la aeroportul internațional Zaventem din Bruxelles a fost închisă după seria de atacuri teroriste de marți dimineața. Atacurile au venit la patru zile după ce creierul atentatelor din Paris, Salah Abdeslam, a fost capturat în Bruxelles.
Sursa: Foto: Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Guliver/ Getty Images
Belgia, Bruxelles, 22 martie. Pasagerii părăsesc aeroportul din Bruxelles, după ce două explozii s-au produs marți dimineața în apropierea terminalului de plecări.
Sursa: Foto Sylvain Lefevre/Guliver/Getty Images
Bruxelles, Belgia, 22 martie. Pasagerii și echipajele aeronavelor sunt evacuate de pe aeroportul Zaventem, după exploziile de marți dimineața.
Sursa: Foto Ahmet Burak Ozkan/Anadolu Agency/Guliver/ Getty Images
Cel mai recent bilanț al atentatelor de la aeroport și de la metroul din Bruxelles a ajuns la 34 de morți și 150 de răniți.
Sursa: Foto Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Guliver/Getty Images
Bruxelles, Belgia, 22 martie. Autoritățile evacuează pasagerii din aeroportul Zaventem din Bruxelles. Trei explozii au avut loc marți dimineața la Bruxelles, două la aeroportul Zaventem și una la metrou. Bilanțul cel mai recent indică 34 de morți și 150 de răniți.
Sursa: Foto Carl Court/Guliver/ Getty Images
Bruxelles, Belgia, 22 martie. Ofițeri de poliție patrulează în zona stației de metrou Maelbeek, unde marți dimineața a avut loc o explozie.
Sursa: Foto Carl Court/Guliver/Getty Images
Bruxelles, Belgia, 22 martie. Toate instituţiile UE din Bruxelles au ridicat la portocaliu nivelul de alertă teroristă.
Sursa: Foto Carl Court/Guliver/Getty Images
Bruxelles, Belgia, 22 martie. O stație de metrou închisă în Bruxelles. Circulația metroului și a celorlalte mijloace de transport în comun a fost sistată marți dimineața în Bruxelles, după atentatele din capitala Belgiei. Cel puțin 34 de persoane și-au pierdut viața în urma exploziilor de la aeroport și metrou.
Sursa: Foto Sylvain Lefevre/Guliver/Getty Images
Bruxelles, Belgia, 22 martie. Dricuri așteaptă la aeroportul internațional Zaventem din Bruxelles.
Europarlamentarul Traian Ungureanu vorbind despre terorism seamănă cu domnul Dan Puric vorbind despre românism. Ambii simulează perfect înțelegerea fenomenului și au o agendă clară.
Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.
„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
http://datagraver.com/thumbs/1300x1300r/2016-01/we-terrorism-deaths.png