La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?
De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!
Europarlamentarul Traian Ungureanu: „Adversarul e înăuntru. Criza refugiaților arată că nu suntem în stare să ne apărăm”
Europarlamentarul Traian Ungureanu spune că atentatele petrecute marți la Bruxelles sunt un eșec al forțelor de securitate belgiene și europene.
„Există 19 forțe de poliție și securitate belgiene care se calcă pe picioare și asta spune tot. La rândul lui, guvernul belgian se străduie să țină aceste forțe cât mai slab finanțate, dar același lucru îl fac și celelalte guverne europene care au hotărât că forțele de menținere a ordinii, de securitate, trebuie să fie primele la tăiat de fonduri. La fel fac și politicienii, și colegii mei europarlamentari care de ani de zile se străduiesc să demonizeze orice formă de supraveghere, de monitorizare și de activitate a serviciilor de informații, sub pretextul protecției personale. Rezultatul s-a văzut astăzi”, a declarat Traian Ungureanu pentru Republica.ro.
Europarlamentarul este de părere că atacurile teroriste de marți reprezintă un eșec al Uniunii europene în ansamblul ei. „De câte ori a fost vorba de terorism, de terorismul islamic, evident, de islamiști, de ghetourile musulmane din marile orașe europene, întotdeauna atitudinea a fost: Noi suntem adevărata problemă, și nu ei. Acum se vede mai bine, criza refugiaților arată că nu suntem pregătiți să ne apărăm nici măcar frontierele, darămite orașe cu milioane și milioane de oameni. Suntem într-un moment crucial și atentatele de la Bruxelles vor schimba multe”, spune Traian Ungureanu.
Simpla întărire a măsurilor de securitate de pe aeroporturi nu va fi, în opinia lui, suficientă: „Pentru că ținte sunt atâtea, pentru că adversarul este înăuntru și este foarte greu de supravegheat. Până la urmă teroriștii implantați în ghetourile musulmane au toate avantajele, toate atuurile și toate cărțile în mână, forțele de securitate pot spera doar că se vor afla la locul potrivit la momentul potrivit. Nu poți apăra toate locurile în același timp. Serviciile de apărare trebuie să câștige întotdeauna, teroriștii trebuie să câștige doar o dată”.
Traian Ungureanu spune că Bruxelles-ul era de ani buni o pepinieră europeană de islamiști. „Marile ghetouri musulmane din Bruxelles sunt crescătorii de teroriști, atent mângâiate pe frunte de autoritățile comunale, de autoritățile orășenești, de guvernul belgian, de opinia promovată de media. Bineînțeles, întotdeauna noi avem ceva să ne reproșăm, și nu acești oameni exemplari, care trebuie înțeleși întotdeauna și lăsați în plata domnului să facă ce vor”, crede el.
Europarlamentarul Traian Ungureanu vorbind despre terorism seamănă cu domnul Dan Puric vorbind despre românism. Ambii simulează perfect înțelegerea fenomenului și au o agendă clară.
„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.
Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.
Cu ocazia lansării mult așteptatului iPhone 16, Flip.ro a decis să nu urmeze tiparul obișnuit al retailerilor de tehnologie. În loc să promoveze obsesia pentru ultimul model, compania a lansat o campanie inovatoare care pune în centrul atenției sustenabilitatea și importanța alegerilor responsabile.
100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
http://datagraver.com/thumbs/1300x1300r/2016-01/we-terrorism-deaths.png