Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ucigașul fură și din crucea morților

Monumentul Colectiv urma să fie ridicat într-un parc din sectorul 4, într-un sit sacru: zona grătarelor, unde fumul jertfelor se ridică spre cer. În acest loc, trebuie să fi rostit Marean Vanghelie istoricele cuvinte: „Opriți grătarele, vorbește domnul Geoană!”. Așa că mi se pare firească stoparea blasfemiei.

Altfel, acest monument pare închinat nu morților, ci chiar Corupției, atribuirea realizării lui prezentând toate simptomele: firmă de apartament cu un singur angajat, cu pierderi, costul lucrării fiind la limita până la care atribuirea poate fi directă, fără licitație.

Nu este singurul.

În fața Casei Fostei Prese Libere, pe locul statuii lui Lenin de până în 1990, a apărut de vreo trei luni încoace o znamenie, o arătare, o magaoaie de oțel scump, adus special din Germania, botezată „Aripi” și dedicată victimelor comunismului. 

Lenin avea măcar claritate simbolică: era întruchiparea bolșevismului.Văzându-l, oricine se gândea că România e o țară comunistă.

La ce te poți gândi privind zisul „Aripi”? La un vultur înfoiat, la un schelet de lotcă putrezită, la o coroană din pene a unei căpetenii indiene. Numai la victimele comunismului – nu.

Dimpotrivă, având în vedere că pe fundalul monumentului „Aripi” se află imensa clădire a Casei Scânteii, un monument al comunismului de rit sovietic, mesajul, care poate să fie? Spre comunism, în zbor!

Sau poate că referința creatorului a fost însemnul Gărzii de Fier, al legionarilor, grilajul de pușcărie stilizat...

Sau, e vorba de un hashtag # mai mare.

130 de tone de metal, 2,3 milioane de euro. Ar trebui ca autorul acestei sforțări demiurgice să fie condamnat la domiciliu forțat lângă opera sa și să explice în tot momentul privitorilor ce-a avut în cap...

În schimb, în Piața Charles de Gaulle, chiar avem un monument închinat chinuirii ființelor vii. Mai demult, în centrul rondului se afla „biscuitul”, „nasturele”, „aspirina găurită”, cum au numit bucureștenii Crucea Secolului, și obiectul ăsta comemorând, cică, Revoluția anticomunistă din 1989.

Acum, „coiul lui Udilă”, cum mai era poreclită turta de bronz de 9 tone, Udilă fiind un interlop care, aflat în pușcărie, a făcut o cerere în scris autorităților să fie eliberat pentru că i se atrofiază glandele sexuale, a fost strămutat la intrarea în Herăstrău de lângă ambasada chineză, iar în loc au fost plantați niște pomi subțiri, strâmbați, încovoiați în așa fel încât să închipuie un soi de tuneluri. Pe alocuri, bieții copăcei au scăpat din chingi, așa că rondul arată ca o pădurice nebună, la poalele blocului-monstru de lângă gura de metrou...

Nu mai vorbesc de „chifteaua în frigare”, „cartoful în țeapă”, „scobitoarea cu măslină”, „țeapa de miliarde” din Piața Revoluției. Nu există bucureștean, cu excepția, poate, a autorului „oului pe băț”, unul Ghilduș, care să nu fie dezgustat de această insultă în piatră la adresa morților Revoluției și a bunului simț.

Și totuși, nimeni n-o mișcă de acolo...

Nici Dumnezeu nu cred că știe cum o să mai arate și cenotaful morților din Colectiv. Oricum, e cinic și grotesc ca ucigașul, statul corupt, să le plătească acum un monument. Acesta ar trebui ridicat numai prin subscripție publică, fără un ban de la primărie sau Guvern, iar proiectul să fie ales de părinții celor omorâți.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cred că în loc de "Aripi", construcția metalică trebuia să se numească "Arici", dar au greșit o literă si le-a fost lene să mai corecteze.
  • Like 0
 • Va candida Piedone la Primăria sec 4?
  • Like 0
 • Adrian check icon
  Na ti reusit nici pana azi sa aflati din ce parte bate vantul in Panama?
  • Like 0
 • check icon
  Dl Cristian Tudor Popescu execută poate corect suma de mici orori bucureștene, pe post de statui publice. [...] Mă întreb însă brusc, și cu ochii la exprimarea noastră curentă, dacă nu cumva tocmai acele monumente ne sînt cel mai potrivită carte de vizită? /// Zic asta și realizînd că nu se ridicară foarte multe ONG-uri împotriva lor...
  /.../ ÎN PARALEL. Și pornind de la vorba: „...această insultă în piatră la adresa morților Revoluției și a bunului simț...” Dacă glonțul trecea la o palmă alături de erou, ghici cum s-ar fi exprimat respectivul după 26 ani, la vreo rubrică de comentarii net? /// Exercițiul de imaginație poate fi executat și invers. Cum am fi elogiat, înalt, vreo actuală gură turburată de pe aici. /// PS Am căzut de tot pe gînduri... Părerea-mi despre românii interbelici mi-i temperată, dar carte de vizită a dumnealor, întru statui, se află totuși un Mestrovic... PS2 Mă puteți acuza liniștiți de idei fixe, respectiv de ultraviții - dar asupra țepei din Piața Revoluției tot freudian (asta nu înseamnă doar penis!) e de privit... /// Aud că-i zice „al Renașterii”, acelui monument din Piața Revoluției. Bănui că se află blindat, în privința poveștilor eroice, dar am apucat să-l văd pe autor de vreo trei ori, pe-o singură placă lămuritoare, de la baza tărășeniei...
  Mai că nu s-a trecut în postura de femeie serviciu...
  E de-al nostru.
  • Like 0
 • În mod clar Cristian Tudor Popescu nu înțelege postmodernismul. Chestia tâmpită este că nu știu dacă sunt sau nu ironic.
  • Like 1
 • Personal cred că acel "cartof în țepușă" exprimă cât se poate de clar și bine din punct de vedere artistic .
  Țepușa este spiritul bun al românilor , iar "cartoful" este mizeria pe care românul a străpuns-o dar, din păcate a rămas pe noi .
  Și uite așa mergem înainte cu acea mizerie , învinsă , străpunsă chiar dar atârnată de noi . Poate într-o zi vom reușii să scuturăm jos acea mizerie .
  Cel puțin eu asta am vazut că reprezintă acest monument.
  Numai ca departe este acea zi în care ne vom scutura de acea mizerie, căci domnilor atâta timp cât indivizi ca , Boia , Papatievici, Djuvara ,să numesc câțiva, indivizi care zilnic spun și scriu aceste "adevăruri" prefabricate in labolatoarele diverselor agentii secrete și acompaniate zgomotos de armata de idioți utili și ziariști de duzina ,nu vom reușii din păcate să ne scuturăm de "cartoful" buclucaș.
  Cu respect și stimă domnilor vă salut !
  P.S. Arta modernă nu este percepută de oricine și probabil că primăria ar trebuii să se orienteze către ceva mai clasic , referitor la monumente .
  • Like 1
  • @ Valentin Rusu
   Iar dvs. ar trebui (nu ar „trebuii”) sa mai invatati ceva ortografie inainte sa va legati de mai sus pomenitii, care joaca intr-o alta liga decit dvs.
   • Like 0
 • Coiul lui Udila întrece toate monumentele de pe teritoriul tarii, perenitatea românilor pe aceste meleaguri. Bombonel ar încerca și el ceva similar, dar superior numeric, e în tratative pentru realizarea capodoperei!
  • Like 1
 • Draga domnule Popescu, e dureros ca atatea monumente sa denote lipsa de inspiratie artistica la noi, ca si cum nu am avea sculptori talentati, e dureros sa fie atat de aspru criticata munca unui om care poate s-a straduit, dar cel mai dureros este ca cei care au ales acele lucrari nu au bun gust si nu s-au consultat cu mai multi oameni, incat, ca rezultat, populatia sa suporte pe termen lung niste forme neadecvate, EXACT cum forma pe care a luat-o capitalismul la noi este o plesneala uriasa data peste fata majoritatii dintre noi...
  • Like 3
 • Dacă vă zic ceva, o sa rîdeti. Monumentul ala cu grilaje ca penele unei aripi de 130 tone, a fost strămutat de lângă podul poarta 5, din portul Constanța, in București la voi si chiar se intitula "Spre comunism în zbor" închinat lui Ceaușescu cind a reprofilat si reîmpartit portul Constanța în 1982, faurit la uzina Sorena din portul Constanta. A fost demontat in 1996 si a rămas numai soclul gol. Lau montat in Bucuresti la voi, si l-am recunoscut imediat cu toate ca iau fost date jos literele si inscripția" Spre comunism în zbor". Chiar ca e bătaie de joc, ce au facut hahalerele astea de mafioti basisti comunisti la adresa revolutiei romane. Monumentul e facut bine că si fără inscripție ati intuit titlul corect , dar a fost facut pentru a elogia alceva, păcat de artist. Totusi monumentele astea trebuiau păstrate pe locurile lor ca reprezintă istoria zbuciumata a poporului român. Acesti criminali si hoții, pe lingă milioanele de euro ciodiți caută sa șteargă si urmele trecutului , adica istoria, sau sa îsi șteargă urmele de criminali comuniști acum transformînduse după 1996 in criminali nazisti capitalisti. Tot un drac criminali si hoții tot criminali rămân si hoti indiferent de regimul politic care administrează țara. Ce e mai rău e că acesti criminalii ștergînduși trecutul, au năpădit din nou guvernul României sub altă politica, si omoară, distrug si fura de la cei care sunt cinstiti si muncesc exact ca pe timpul bolșevicilor comunisti. Această mafie e o rușine mare pentru Romania actuală.
  • Like 1
  • @ Corneliu Bilauca
   Claudiu check icon
   Bună informație ne-ați dat!!

   Pe de altă parte aș vrea să cred că nu sunteți ascultător de-al antenelor. Că doar ei au, în permanență, ceva împotriva marinarului.
   • Like 0
 • check icon
  Sînt curios dacă dl Popescu este fiară din fire, ori se străduie a corepunde fișei postului. Aceea de gazetar - care trebuie a servi ce vrea publicul (românesc și de la un 2016). /// Parcă pe vremuri nu era așa acru. /// Stil nefericit de a senectiza?
  • Like 0
  • @
   Senectiza!!!!!! Nu l-am gasit in DEX!!!!
   CE INSEAMNA?!
   • Like 0
  • @
   Dix'n check icon
   @ Mircea, Dintotdeauna dl Popescu nu dezamăgește - sunt convins că nici în 2016 - pentru că e ... cel mai bărbat dintre români! Restul și-a pierdut, ca Udilă, „speranța” ce va fi făcut, mai bună, viața ;)
   • Like 2
  • @ Coussinou
   check icon
   E meritoriu interesul dumitale pentru DEX, unde se pomenește fără îndoială și despre scrisul a a longue cu majuscule, ori despre sănătoasele șase semne de exclamare la rînd. /// În rest îm permit a inventa cuvinte, pe care inși mai destupați le pot desluși ușor. E un verb creat din 'senect'. /// Dincolo de toate astea, îmi dai voie să intuiesc de unde vine adevărata dumtale iritare? /// Să ai o zi bună. /// PS Și 'coussinou' face parte cu brio din amintitul DEX, nu?...
   • Like 0
  • @
   În postura de mai puțin destupat ÎMI CER SCUZE (cu caracter mare....nu am știut cu cine comunic!).Poate mai intuiți și altceva!.Cu scuze,va doresc o zi bună!
   • Like 0


Îți recomandăm

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult

Codecool

Codecool, școala de programare cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est, dă startul proiectului pilot #CoolHack, primul hackathon local organizat offline în campusul din București, pe 17 și 18 decembrie 2021. Opt echipe formate din doi până la patru membri, actuali cursanți și absolvenți, își vor testa cunoștințele și vor concura pentru premiul de 1.000 de euro, convingând jurații de abilitățile tehnice și non-tehnice în baza cărora vor fi evaluați.

Citește mai mult