Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ucigașul fură și din crucea morților

Monumentul Colectiv urma să fie ridicat într-un parc din sectorul 4, într-un sit sacru: zona grătarelor, unde fumul jertfelor se ridică spre cer. În acest loc, trebuie să fi rostit Marean Vanghelie istoricele cuvinte: „Opriți grătarele, vorbește domnul Geoană!”. Așa că mi se pare firească stoparea blasfemiei.

Altfel, acest monument pare închinat nu morților, ci chiar Corupției, atribuirea realizării lui prezentând toate simptomele: firmă de apartament cu un singur angajat, cu pierderi, costul lucrării fiind la limita până la care atribuirea poate fi directă, fără licitație.

Nu este singurul.

În fața Casei Fostei Prese Libere, pe locul statuii lui Lenin de până în 1990, a apărut de vreo trei luni încoace o znamenie, o arătare, o magaoaie de oțel scump, adus special din Germania, botezată „Aripi” și dedicată victimelor comunismului. 

Lenin avea măcar claritate simbolică: era întruchiparea bolșevismului.Văzându-l, oricine se gândea că România e o țară comunistă.

La ce te poți gândi privind zisul „Aripi”? La un vultur înfoiat, la un schelet de lotcă putrezită, la o coroană din pene a unei căpetenii indiene. Numai la victimele comunismului – nu.

Dimpotrivă, având în vedere că pe fundalul monumentului „Aripi” se află imensa clădire a Casei Scânteii, un monument al comunismului de rit sovietic, mesajul, care poate să fie? Spre comunism, în zbor!

Sau poate că referința creatorului a fost însemnul Gărzii de Fier, al legionarilor, grilajul de pușcărie stilizat...

Sau, e vorba de un hashtag # mai mare.

130 de tone de metal, 2,3 milioane de euro. Ar trebui ca autorul acestei sforțări demiurgice să fie condamnat la domiciliu forțat lângă opera sa și să explice în tot momentul privitorilor ce-a avut în cap...

În schimb, în Piața Charles de Gaulle, chiar avem un monument închinat chinuirii ființelor vii. Mai demult, în centrul rondului se afla „biscuitul”, „nasturele”, „aspirina găurită”, cum au numit bucureștenii Crucea Secolului, și obiectul ăsta comemorând, cică, Revoluția anticomunistă din 1989.

Acum, „coiul lui Udilă”, cum mai era poreclită turta de bronz de 9 tone, Udilă fiind un interlop care, aflat în pușcărie, a făcut o cerere în scris autorităților să fie eliberat pentru că i se atrofiază glandele sexuale, a fost strămutat la intrarea în Herăstrău de lângă ambasada chineză, iar în loc au fost plantați niște pomi subțiri, strâmbați, încovoiați în așa fel încât să închipuie un soi de tuneluri. Pe alocuri, bieții copăcei au scăpat din chingi, așa că rondul arată ca o pădurice nebună, la poalele blocului-monstru de lângă gura de metrou...

Nu mai vorbesc de „chifteaua în frigare”, „cartoful în țeapă”, „scobitoarea cu măslină”, „țeapa de miliarde” din Piața Revoluției. Nu există bucureștean, cu excepția, poate, a autorului „oului pe băț”, unul Ghilduș, care să nu fie dezgustat de această insultă în piatră la adresa morților Revoluției și a bunului simț.

Și totuși, nimeni n-o mișcă de acolo...

Nici Dumnezeu nu cred că știe cum o să mai arate și cenotaful morților din Colectiv. Oricum, e cinic și grotesc ca ucigașul, statul corupt, să le plătească acum un monument. Acesta ar trebui ridicat numai prin subscripție publică, fără un ban de la primărie sau Guvern, iar proiectul să fie ales de părinții celor omorâți.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult