Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Intelectuala Olguța Vasilescu – victima unei nedreptăți

Lia Olguța Vasilescu a comis o mare greșeală: nu mai e deputată, nici senatoare de Dolj. Așa se face că DNA a putut s-o rețină pentru luare de mită, trafic de influență și spălare de bani.

Altfel, am fi asistat acum la un discurs fulminant în Parlament al deputatului Sebastian Ghiță. Evocându-și propria experiență dramatică, în calitate de propus pentru arestare de către „mașinăria cruntă, care a băgat în malaxorul ei 4 milioane de români” numită DNA și salvat în ultimul moment prin votul lui Ponta, Udrea și al celorlalți colegi de supremă instituție a democrației românești, Ghiță ar fi votat la vedere împotriva reținerii dnei Vasilescu, urmat de majoritatea parlamentarilor.

De fapt, e vorba de o nedreptate, o discriminare care ar trebui înlăturată printr-o lege nouă: de ce numai parlamentarii să fie scutiți prin vot de arest? De ce nu și primarii? În caz că sunt acuzați de corupție și DNA vrea să-i salte, să se organizeze un referendum fulger printre cetățenii orașului, sectorului, satului în care au fost aleși. Dacă cetățenii votează majoritar împotriva cererii procurorilor anticorupție, edilul își vede liniștit de afacerile lui, în vreme ce mașinăria cruntă DNA bagă în malaxor doar 3.999.999 de români.

În felul acesta, Olguța Vasilescu la Craiova, primarii din Argeș, Râmnicu Vâlcea, Gorj, Dolj sau Timișoara, Sorin Oprescu și Neculai Onțanu la București, n-ar mai fi fost deranjați din munca lor susținută în folosul cetățenilor.

Dar, chiar și așa, dacă dna Vasilescu, Doamne ferește, nu mai revine pe funcție, nutresc convingerea că, în alegerile ce se apropie, electoratul va vota pentru continuitate: înaintea Olguței, alesul lor a fost hoțul pușcăriaș Antonie Solomon, după ea, va fi tot un hoț.

Dar cu ce drept îi numesc eu hoți pe cei terorizați de DNA? Corect politic ar fi termenul de intelectuali, având în vedere că V. Ponta a fost desemnat de populație drept cel mai intelectual dintre români.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult