Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Intelectuala Olguța Vasilescu – victima unei nedreptăți

Lia Olguța Vasilescu a comis o mare greșeală: nu mai e deputată, nici senatoare de Dolj. Așa se face că DNA a putut s-o rețină pentru luare de mită, trafic de influență și spălare de bani.

Altfel, am fi asistat acum la un discurs fulminant în Parlament al deputatului Sebastian Ghiță. Evocându-și propria experiență dramatică, în calitate de propus pentru arestare de către „mașinăria cruntă, care a băgat în malaxorul ei 4 milioane de români” numită DNA și salvat în ultimul moment prin votul lui Ponta, Udrea și al celorlalți colegi de supremă instituție a democrației românești, Ghiță ar fi votat la vedere împotriva reținerii dnei Vasilescu, urmat de majoritatea parlamentarilor.

De fapt, e vorba de o nedreptate, o discriminare care ar trebui înlăturată printr-o lege nouă: de ce numai parlamentarii să fie scutiți prin vot de arest? De ce nu și primarii? În caz că sunt acuzați de corupție și DNA vrea să-i salte, să se organizeze un referendum fulger printre cetățenii orașului, sectorului, satului în care au fost aleși. Dacă cetățenii votează majoritar împotriva cererii procurorilor anticorupție, edilul își vede liniștit de afacerile lui, în vreme ce mașinăria cruntă DNA bagă în malaxor doar 3.999.999 de români.

În felul acesta, Olguța Vasilescu la Craiova, primarii din Argeș, Râmnicu Vâlcea, Gorj, Dolj sau Timișoara, Sorin Oprescu și Neculai Onțanu la București, n-ar mai fi fost deranjați din munca lor susținută în folosul cetățenilor.

Dar, chiar și așa, dacă dna Vasilescu, Doamne ferește, nu mai revine pe funcție, nutresc convingerea că, în alegerile ce se apropie, electoratul va vota pentru continuitate: înaintea Olguței, alesul lor a fost hoțul pușcăriaș Antonie Solomon, după ea, va fi tot un hoț.

Dar cu ce drept îi numesc eu hoți pe cei terorizați de DNA? Corect politic ar fi termenul de intelectuali, având în vedere că V. Ponta a fost desemnat de populație drept cel mai intelectual dintre români.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult