Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Un autocar plin cu copii s-a răsturnat pe DN1. Patru persoane au murit, iar 24 sunt rănite

Un autocar în care se aflau 28 de persoane, majoritatea copii, s-a răsturnat pe DN1, în zona localității Perșani, între Brașov și Făgăraș. 

UPDATE Toate victimele decedate în accidentul din județul Brașov sunt persoane majore, a anunțat Ministerul Sănătății. Persoana presupusă minoră conform informațiilor anterioare avea vărsta de 20 de ani. Numărul victimelor se ridică la 30, iar patru persoane și-au pierdut viața. 26 de persoane au fost rănite, una este în stare gravă (cod roșu), două încadrate in cod galben de urgență, restul au suferit răni ușoare.

Șase persoane sunt internate la Spitalul Județean Brașov, 11 la Spitalul de Pediatrie, cinci la Spitalul Militar și patru la Spitalul Sf. Constantin din Brașov.

Știrea inițială

Un copil și trei adulți și-au pierdut viața, iar 24 de persoane sunt rănite, dintre care cel puțin două sunt în stare gravă. Autocarul care plecase de dimineață de la Iași pentru a ajunge la un festival din Arad s-a răsturnat într-o curbă deosebit de periculoasă. Procurorii au deschis dosar penal. 

Din primele informații reiese că microbuzul avea 25 de locuri și transporta 28 de pasageri.

„La fața locului, s-a intervenit cu cinci autospeciale SMURD, două autospeciale de transport victime multiple (ATPVM), trei de descarcerare, o mașină de stingere a incendiilor și o ambulanță de la Serviciul de ambulanță județean (peste 50 de lucrători ai ISU și ai Ambulanței). Apelul la numărul unic de urgență 112 a fost efectuat la ora 12:36, iar la ora 12:40 a fost activat Planul Roșu de intervenție. La fața locului a fost constituit un punct medical avansat”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

De asemenea, două elicoptere grele (MI-17 și MI-8) ale Inspectoratului de aviație al MAI sunt pregătite să intervină în caz de nevoie.

La locul accidentului se află o echipă poliţişti şi criminalişti coordonaţi de un procuror. 

„La Parchetul de pe lângă Judecătoria Făgăraş a fost înregistrată o cauză privind accidentul rutier petrecut în cursul zilei de astăzi, între localităţile Braşov şi Făgăraş, soldat cu rănirea a mai multor persoane şi decesul a patru dintre pasagerii autocarului. Dosarul a fost preluat, având în vedere complexitatea cauzei, de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov, la faţa locului fiind deja o echipă mixtă formată din poliţişti şi criminalişti coordonaţi de un procuror”, potrivit unui comunicat de la Parchetul General, care precizează că în cauză se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Lipsa centurilor de siguranta din autocare este o problema ignorata (constient, presupun) de catre legiuitori si politie. In timp ce unui sofer de masina mica i se impune folosirea centurilor si a scaunelor speciale pentru transportul copiilor, Codul Rutier este vag si interpretabil cand vine vorba despre masinile mari. Am propus modificarea legii atunci cand a fost in dezbatere publica, acum cateva luni. Nu stiu ce s-a intamplat cu propunerea. Cat despre Politia Rutiera, nici macar nu s-a obosit cineva sa imi raspunda la emailul prin care le semnalam problema, acum vreun an, cred...
    • Like 0
  • Raduko check icon
    In acea curba nenorocita au fost foarte multe accidente cu victime. Este practic o greseala de proiectare a drumului acesta avand o curba la 90 de grade la capatul unei linii drepte in care soseaua coboara foarte abrupt. Daca autovehiculul are probleme la sistemul de franare sau soferul nu respecta indicatiile de viteza redusa si curba periculoasa, practic nu ai nici o sansa sa mai iesi nevatamat din acea curba. De ce naiba nimeni nu vede aceste lucruri??? Desi soseaua a fost modernizata acu' cativa ani, acea curba a ramas pe pozitie!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult