Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Un nou președinte

Klaus Iohannis - maini impreunate - Foto presidency.ro

Foto presidency.ro

Ne-am obișnuit cu un Klaus Iohannis calm, rezervat, neimplicat în politica internă. În primii ani ai primului său mandat era chiar ciudat. Mai ales că domnia sa l-a urmat pe Traian Băsescu, un președinte cu o abordare diametral opusă.

Ieșirile domniei sale erau rare, scurte și fără prea multe „artificii”. Discursul, mai degrabă plat, a ridicat multe semne de întrebare. I s-a spus că este absent și era frecvent fotografiat în activități recreative. Unii au mers și mai departe și au susținut că va dormi 5 ani la Cotroceni, în timp ce comparațiile cu Traian Băsescu erau din ce în ce mai intense.

De multe ori a părut că fuge de români. Să nu uităm de momentul revocării Laurei Kovesi. Și-a trimis purtătorul de cuvânt pentru a anunța demiterea șefei DNA. Țin minte ce val de antipatie a stârnit această decizie în mediul online: „Nu avem un lider adevărat”, „Președintele nu are curaj” și lista poate continua.

De și mai multe ori s-a spus că evită războiul cu PSD. S-a implicat puțin în luptele interne, chiar și în momentele în care a fost provocat direct. A ales să comunice puțin spre deloc, ceea ce ne-a determinat să credem că un adversar puternic în 2019 îl va învinge.

Ne-a și surprins din când în când. Momentul în care s-a alăturat protestatarilor din Piața Victoriei nu va fi uitat. Unii l-au criticat, alții l-au lăudat. Evident, nu îi poți mulțumi pe toți. Atunci a demonstrat curaj și implicare, a dat „forță” unor oameni să creadă, să continue, să meargă mai departe.

Și acum ne surprinde din nou. Odată cu izbucnirea pandemiei Covid-19 în România, președintele parcă s-a transformat. Ieșiri dese, comunicări continue, directe, uneori chiar dure. Oamenii au nevoie de lideri, iar românii în special. A reușit să strângă parte din popor în jurul său. Deși uneori criticat, a mers mai departe. Deși uneori a exagerat, a știut să se redreseze. Putem spune că avem un nou președinte.

Cel mai important aspect este că a înțeles contextul.

În primul rând, indiferent ce va face, guvernul PNL va pierde puncte. Nu este vorba de greșeli, dar deciziile luate în situațiile dificile vor împărți întotdeauna oamenii în tabere. Întotdeauna se vor găsi păreri pro și contra, lideri de opinii care să critice decizii. Cineva trebuie să „plătească nota de plată”, iar președintele știe perfect acest lucru. Mai știe și că adversarii politici așteaptă cea mai mică eroare pentru a câștiga puncte. Și suntem sau urmează un an electoral.

În al doilea rând, a înțeles diferența dintre votantul de stânga și cel de dreapta, incluzându-i aici și pe indeciși. Dacă votantul de stânga este fidel și organizat, votantul de dreapta este diametral opus. Dacă votantul de stânga își va urma partidul până-n pânzele albe, votantul de dreapta are nevoie de argumente raționale și emoționale pentru a ieși la vot. Atenție, pentru a ieși la vot, nu neaparat pentru a vota cu un anumit candidat. Votantul de stânga este mult mai dependent de stat, în timp ce votantul de dreapta mult mai independent.

Astfel, Klaus Ioannis a decis să intervină.

Întâi de toate a corectat „scăpările” anumitor miniștri (exclus fiind Ludovic Orban), totul pentru a-și îmbunătăți imaginea și a câștiga încrederea oamenilor. Probabil „ping pong-ul declarațiilor” a făcut parte din strategie, dar contează prea puțin. Sărbătorile Pascale și presupusa dată de începere a școlii (15 mai vehiculat la un moment dat) reprezintă exemple evidente. De fiecare dată, președintele a ieșit ferm și hotărât, utilizând chiar un discurs destul de dur. 

Folosindu-se de aceasta imagine, dar și de capitalul politic câștigat în noiembrie 2019, a abordat trei subiecte. A continuat comunicarea despre Covid 19, completând comunicarea Guvernului și a abordat subiectul economiei, un punct sensibil pentru electoratul de dreapta.

Nu în ultimul rând, a pornit un război cu PSD pentru a menține electoratul de dreapta activ. Cum spuneam mai sus, votanții de dreapta au nevoie de motive serioase pentru care să iasă la vot. Mulți dintre ei, incluzându-i pe cei indeciși, lucrează în mediul privat sau au afaceri proprii. Trăiesc din ce în ce mai bine. Sunt, în special, cei tineri, puțin interesați de politică. Acest lucru se schimbă când simt că libertatea le este amenințată. Astfel, Președintele a început și va continua lupta cu dușmanul PSD.

Trăim vremuri complicate și este interesant de analizat modul în care liderii politici și economici comunică, luptă pentru imaginea și reputația lor. Și Covid 19 le-a oferit contextul ideal întrucât un lider se evidențiază cel mai bine în momentele dificile.

Sper doar ca tot mai mulți lideri să înțeleagă că acțiunile lor le influentează reputația și, implicit, ascensiunea. Și sper să mai înțeleagă că numărul oamenilor care tolerează mediocritatea scade vizibil. „Scăpările” nu vor mai fi tolerate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mike check icon
    I-a trebuit prea mult timp, sa-si dea seama. Daca isi dadea seama de la inceput, ar fi observat macar ca taierea masiva a padurilor este o crima. Dar exista si varianta ca si-a dat seama dar s-a facut ca nici nu vede si nici nu aude. Oricum ar fi comporatmentul sau ca presedinte este un act de totala iresponsabilitate.
    • Like 0
  • antonia check icon
    Domnul presedinte a facut cam tot ce era normal sa faca in vremurile astea. De la mine are un like.
    • Like 5
  • Aceeași Mărie, altă pălărie. Președintele nu s-a schimbat deloc: un prim mandat și-a coordonat acțiunile pentru scopul de a fi reales în al doilea mandat, acum acțiunile lui au scopul de a ajuta PNL în cele două runde de alegeri iminente.
    În rest, a tot avut momente in care a arătat că dacă vrea, poate, dar nu vrea.
    • Like 0
  • Parerist check icon
    Dacă tot suntem blocați în clisee, eu cred ca "votantul de stânga" votează orice candidat care promite ca "da", în timp ce "votantul de dreapta" il așteaptă pe Isus Hristos. Deși dacă L-ar lua la bani mărunți și Ăluia i-ar găsi defecte, gen unele apucături socialiste. "votantul de dreapta" nu se mulțumește cu un candidat decent, cu care e poate de acord pe 80% din subiecte, ci îl așteaptă pe ala perfect. Care gândește fix ca el (adică, perfect cum ziceam) în absolut TOATE privințele. Noroc cu votul "contra" ca altfel probabil n-ar fi câștigat mai nimic...
    • Like 5
  • Paul check icon
    Iohannis e departe de a fi un președinte perfect, e însă cel mai bun președinte disponibil la ora actuala. Odata ce jivinele alde pesediste vor dispărea de la butoane se impune o abordare mai critica a activității lui. Chiar și atunci însă, ar trebui sa nu uitam sa punem lucrurile in context.
    • Like 3
  • Leo check icon
    Din momentul în care a început să vorbească, Iohannis a eliminat orice dubii am fi putut avea unii dintre noi cu privire la faptul că este un idiot.
    • Like 1
    • @ Leo
      check icon
      Dacă ar fi așa, puteți avea mulțumirea că aveți ceva în comun!
      • Like 8
    • @
      Leo check icon
      Cetățenia și sexul.
      • Like 0
    • @ Leo
      Pana inn prezent ,cred ca ;;
      --Avem un Presedinte al Romanilor !! Poate sa ma critice , acei bolnavi de pesedita ,, dar Domnul Johanis a facut tot ce i s-a permis de catre javrele psd-iste ,, Ma deranjeaza faptul ca psd-istii nici in 12-lea ceas ,nu se trezesc la realitate si nu vor sa vada adevarul !!
      • Like 4
  • Nu avem un Presedinte nou,mai degraba Presedintele are un Popor Roman
    innoit.Din fericire,romanii au inceput sa se trezeasca la realitate,dupa ce-cu greu!-au inteles dimeniunile gargantuesti ale tampeniei comise in Noiembrie 2016,cand,au fost mintiti cu nerusinare de Dragnea Nicolae Liviu si Grupul Infractional Organizat care l-a sustinut si i-a fost complice.Discursul Presedintelui nu era unul plat ci un discurs nemaintalnit in politica mioritico-damboviteana:unul civilizat si educat.Domnia sa are- evident -ceva ce politrucilor bucuresteni si provinciali le lipseste:bun simt,eleganta si decenta.Vorbiti de comparatii cu Traian Basescu??Hai sa fim seriosi,nu poti compara cu armasar de curse cu o martoaga obraznica,vulgara si santajata de "servicii",un individ cazut in desuetudine si tinut la respect cu arestarea si condamnarea fratelui sau,un complice al clanurilor tiganesti.Au incercat "baietii smecheri" si cu Presedintele Iohannis insa nu a tinut,au avut tentativa cu cele 6 case insa degeaba.
    Vorbeati de episodul Kovesi insa nu prea ati sesizat de ce Presedintele nu a iesit personal sa anunte demiterea dansei.Iohannis NU a vrut sa fie asociat cu acest gest totalmente abuziv si ilegal ,gest comis de aceasta Curte Constitutionala NU a Romaniei.A protestat pe toate caile LEGALE insa nu putea sa iasa si sa declare ca nu e de acord cu decizia CCR deoarece a doua zi era suspendat.Sunt surprins ca nu ati sesizat nuanta...
    Iohannis si-a schimbat discursul incepand cu Referendumul pentru familie si alegerile europarlamentare,momente care demonstreaza ce va spuneam la inceput:Poporul Roman s-a schimbat,au inceput sa se trezeasca cei de la tara.
    Romanii sunt un popor caruia trebuie sa-i faci bine cu fortza,in Romania ,recomandarile nu fac doi bani.Romanii doresc sa fie condusi cu mana forte nu cu :"Va rugam frumos,fiti draguti si...".Spuneti ca PNL va pierde puncte?Guvernarea erodeaza numai daca cei guvernati sunt amenzici,retardati sau absolut idioti.
    Sper ca nu e cazul...Sper ca romanii -la alegerile parlamentare-sa voteze astfel incat UDMR,ProRomania,ALDE sa dispara iar PSD sa aiba un punctaj cat mai redus.Spre binele lor...
    • Like 5
    • @ Christian Romania
      Leo check icon
      „Iohannis NU a vrut sa fie asociat cu acest gest totalmente abuziv si ilegal”
      Și atunci de ce a semnat decretul de demitere?

      „nu putea sa iasa si sa declare ca nu e de acord cu decizia CCR deoarece a doua zi era suspendat”
      Așa și? Alegătorii refuzau demiterea și revenea în funcție, ce mare brânză.
      O persoană principială își apără opțiunile și când se află pe eșafod; Iohannis s-a comportat ca un șobolan.
      • Like 0
  • Lucrurile acestea le cam stie toata lumea.
    • Like 1

Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult