Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Românii sunt mai maturi și mai responsabili decât cred analiștii, politicienii și autoritățile

Vânzătoare în piață cu vizieră și mască de protecție

Foto: Inquam Photos/Cornel Putan

1. În orice societate, cetățenii sunt fie constrânși, fie cointeresați să respecte regulile. Civilizația nu s-a instaurat nicăieri cu vorba bună. Oricât de rudimentar ar suna, statul are două mecanisme mari și late la îndemână: biciul și zăhărelul. Poate da amenzi pentru cei care nu respectă regulile (adică poate folosi biciul) sau poate da stimulente și bonusuri pentru cei care se conformează (de pildă, zăhărelul reducerilor de impozite pentru cei care plătesc la timp).

2. Cei numiți generic de președintele Iohannis „pesediștii” (alias CCR, alias Avocatul Poporului, alias Parlamentul) au luat din mâna Guvernului biciul și vor să dea ei zăhărelul populației, prin măsuri „de scoatere a României din criză” (atât de gogonate, încât la citirea lor pe Marcel Ciolacu l-a lovit leșinul).

3. În acest moment, Guvernul nu poate impune distanțarea socială, nu poate declara carantina pentru zone-focar epidemiologic, nu poate limita dreptul cetățenilor de a se deplasa. Nici azi, nici din 15 mai. Îi lipsește legea trecută prin Parlament care să limiteze drepturi și libertăți. Adică timp de 2 luni și jumătate a acționat în afara Constituției, ne spune CCR. Cât e stângăcia Guvernului, cât e sabotajul Parlamentului rămâne o temă de dezbatere sterilă. Nu mă îndoiesc că PSD va tergiversa toate procedurile în Parlament pentru a nu-i da Guvernului din nou biciul în mână, tocmai pentru a susține teoria incapacității Guvernului de a gestiona pandemia. PSD face un joc politic cinic, din păcate pe sănătatea populației.

4. Cert este că, pentru cetățeni, știrea e că pot ieși vitejește din case să dea piept cu virusul, fără să pățească nimic din partea autorităților. Pentru unii e o veste bună, pentru alții e o veste rea.

5. Eu cred că dracul nu e atât de negru. Mai este o a treia variantă prin care civilizația se poate impune: prin conformarea voluntară a cetățenilor. Asta ține de responsabilitate individuală: să #amgrijă, să evit locurile aglomerate, să mă spăl pe mâini, să nu-i expun pe cei vulnerabili. Eu nu cred în teoria că poporul nu știe decât de frică. Trag nădejde că românii sunt mai maturi și mai responsabili decât cred analiștii, politicienii și autoritățile.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pe străzile unui orăşel pricopsit din jurul Bucureştiului, oamenii au început să-şi dea "bună ziua" când se petrec unii pe lângă alţii, la distanţe sigure dpdpv sanitar, pe străzile nedumerite de atâta pustietate. Eu cred că-i de bine!
  • Like 1
 • Eu sper din tot sufletul ca romanul sa fie si mai dezghetat la minte ca de obicei si sa nu ii mai voteze pe cei din PSD. Sunt atat de penibili cu "grija" lor fata de romani, dragii de ei, cu zelul lor in respectarea "drepturilor" cetatenilor (oare la gazarea din Piata Victoriei de la 10 august anul trecut ce "drepturi" cetatenesti au respectat?.... ah, pardon, uitasem, atunci a fost o incercare de "lovitura de stat", fraaate.....). M-am saturat de aratatul lor cu degetul, ba la Iohannis, ba la Catu (s-a uitat oare prestatia ""stralucita"a lui Orlando? care dorea ca romanii sa nu fie lasati sa munceasca afara decat vreo cativa ani? (cam cati vroia el, nu cati vroia omul respectiv.... pai, un ministru al unui stat din UE care doreste sa puna piedica liberei circulatii a fortei de munca si sa ingradeasca astfel practic dreptul la munca - si pe atunci nu era vorba despre nici-un Covid - este cu MUUULT sub standard!)
  • Like 9
 • Gabi check icon
  Din afară lucrurile par a fi liniştitoare. Numai că, multă lume, inclusiv mass-media, parcă s-au obișnuit deja cu un fel de „Campionat Mondial” al statisticilor. Pe riscul şi viaţa lor.
  Deunăzi, vorbeau unii la TVR - „lasă dle, nu-i niciun bai, noi suntem mai tari decât americanii”. Mândria naţionalistă și coada sus al românului neaoş, care se crede superior tuturor, chiar și în privința coronavirusului. Aștept să apară un mic cântecel despre virus de la Grigore Leşe. Sau chiar o manea despre „marea heliberare ne-a scos din conservare” ;-)
  • Like 6


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult