Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMag.

Românii sunt mai maturi și mai responsabili decât cred analiștii, politicienii și autoritățile

Vânzătoare în piață cu vizieră și mască de protecție

Foto: Inquam Photos/Cornel Putan

1. În orice societate, cetățenii sunt fie constrânși, fie cointeresați să respecte regulile. Civilizația nu s-a instaurat nicăieri cu vorba bună. Oricât de rudimentar ar suna, statul are două mecanisme mari și late la îndemână: biciul și zăhărelul. Poate da amenzi pentru cei care nu respectă regulile (adică poate folosi biciul) sau poate da stimulente și bonusuri pentru cei care se conformează (de pildă, zăhărelul reducerilor de impozite pentru cei care plătesc la timp).

2. Cei numiți generic de președintele Iohannis „pesediștii” (alias CCR, alias Avocatul Poporului, alias Parlamentul) au luat din mâna Guvernului biciul și vor să dea ei zăhărelul populației, prin măsuri „de scoatere a României din criză” (atât de gogonate, încât la citirea lor pe Marcel Ciolacu l-a lovit leșinul).

3. În acest moment, Guvernul nu poate impune distanțarea socială, nu poate declara carantina pentru zone-focar epidemiologic, nu poate limita dreptul cetățenilor de a se deplasa. Nici azi, nici din 15 mai. Îi lipsește legea trecută prin Parlament care să limiteze drepturi și libertăți. Adică timp de 2 luni și jumătate a acționat în afara Constituției, ne spune CCR. Cât e stângăcia Guvernului, cât e sabotajul Parlamentului rămâne o temă de dezbatere sterilă. Nu mă îndoiesc că PSD va tergiversa toate procedurile în Parlament pentru a nu-i da Guvernului din nou biciul în mână, tocmai pentru a susține teoria incapacității Guvernului de a gestiona pandemia. PSD face un joc politic cinic, din păcate pe sănătatea populației.

4. Cert este că, pentru cetățeni, știrea e că pot ieși vitejește din case să dea piept cu virusul, fără să pățească nimic din partea autorităților. Pentru unii e o veste bună, pentru alții e o veste rea.

5. Eu cred că dracul nu e atât de negru. Mai este o a treia variantă prin care civilizația se poate impune: prin conformarea voluntară a cetățenilor. Asta ține de responsabilitate individuală: să #amgrijă, să evit locurile aglomerate, să mă spăl pe mâini, să nu-i expun pe cei vulnerabili. Eu nu cred în teoria că poporul nu știe decât de frică. Trag nădejde că românii sunt mai maturi și mai responsabili decât cred analiștii, politicienii și autoritățile.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pe străzile unui orăşel pricopsit din jurul Bucureştiului, oamenii au început să-şi dea "bună ziua" când se petrec unii pe lângă alţii, la distanţe sigure dpdpv sanitar, pe străzile nedumerite de atâta pustietate. Eu cred că-i de bine!
  • Like 1
 • Eu sper din tot sufletul ca romanul sa fie si mai dezghetat la minte ca de obicei si sa nu ii mai voteze pe cei din PSD. Sunt atat de penibili cu "grija" lor fata de romani, dragii de ei, cu zelul lor in respectarea "drepturilor" cetatenilor (oare la gazarea din Piata Victoriei de la 10 august anul trecut ce "drepturi" cetatenesti au respectat?.... ah, pardon, uitasem, atunci a fost o incercare de "lovitura de stat", fraaate.....). M-am saturat de aratatul lor cu degetul, ba la Iohannis, ba la Catu (s-a uitat oare prestatia ""stralucita"a lui Orlando? care dorea ca romanii sa nu fie lasati sa munceasca afara decat vreo cativa ani? (cam cati vroia el, nu cati vroia omul respectiv.... pai, un ministru al unui stat din UE care doreste sa puna piedica liberei circulatii a fortei de munca si sa ingradeasca astfel practic dreptul la munca - si pe atunci nu era vorba despre nici-un Covid - este cu MUUULT sub standard!)
  • Like 9
 • Gabi check icon
  Din afară lucrurile par a fi liniştitoare. Numai că, multă lume, inclusiv mass-media, parcă s-au obișnuit deja cu un fel de „Campionat Mondial” al statisticilor. Pe riscul şi viaţa lor.
  Deunăzi, vorbeau unii la TVR - „lasă dle, nu-i niciun bai, noi suntem mai tari decât americanii”. Mândria naţionalistă și coada sus al românului neaoş, care se crede superior tuturor, chiar și în privința coronavirusului. Aștept să apară un mic cântecel despre virus de la Grigore Leşe. Sau chiar o manea despre „marea heliberare ne-a scos din conservare” ;-)
  • Like 6


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult