Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Unii republicani, mai puțin entuziasmați de discursul lui Zelenski în Congresul SUA. Kevin McCarthy: „Susțin Ucraina, dar nu susțin niciodată un cec în alb”

Foto; AP/ Profimedia

În ciuda faptului că a primit atât de multe ovații în picioare în Congresul SUA, unii dintre republicani au fost mai puțin entuziasmați de călătoria lui Volodimir Zelenski la Washington, scrie presa americană.

Kevin McCarthy, liderul actualei minorități din Camera Reprezentanților și probabil înlocuitorul lui Nancy Pelosi de anul viitor, a spus că discursul președintelui ucrainean a fost „foarte bun”, dar că vrea să se asigure că există „responsabilitate” pentru orice ajutor pe care SUA îl oferă Ucrainei.

„El (Zelenski) a expus o serie de motive pentru care vrea ca lumea liberă să continue lupta. Poziția mea nu s-a schimbat niciodată. Susțin Ucraina, dar nu susțin niciodată un [cec în alb]. Vrem să ne asigurăm că există responsabilitate pentru fiecare dintre bani pe care i-am cheltuit", a spus Kevin McCarthy.

Întrebat ce a discutat cu liderul de la Kiev înainte de discurs acestuia, McCarthy a spus: „Am discutat despre faza actuală a războiului și ce trebuie să facem pentru a putea câștiga”.

Comentariile lui McCarthy vin în contextul în care anumiți republicani au respins acordarea unui ajutor suplimentar Ucrainei.

Kevin McCarthy

În discursul său, Zelenski a făcut apel la politicienii din ambele partide pentru sprijinul lor continuu față de forțele armate ale Kievului, susținând că ajutorul acordat Ucrainei nu face decât să protejeze democrația.

Totuși, în timpul discursului istoric al lui Zelenski în Congresul SUA, extremiștii partidului Republican, precum Matt Gaetz, Lauren Boebert și Warren Davidson, au refuzat să aplaude. CNN notează că Boebert a fost văzut chiar uitându-se pe telefon în timp ce liderul de la Kiev cerea ajutor pentru a rezista în fața invaziei ruse.

La rândul său, republicanul Thomas Massie, și el membru al Camerei Reprezentanților, a scris pe Twitter: „Sunt în DC, dar nu voi participa la discursul lobbyistului ucrainean”.

La discursul lui Zelenski din Congres a reacționat și principala voce de propagandă a rușilor în SUA, Tucker Carlson, prezentatorul TV de la Fox News. Acesta a spus președintele Ucrainei a ajuns la Casa Albă „îmbrăcat ca managerul unui club de striptease și a început să ceară bani”. „În mod uimitor, nimeni nu l-a dat afară. În schimb, au făcut tot ce a vrut el”, a mai spus propagandistul lui Putin.

Carlson, care este cunoscut pentru vehemența cu care se opus ajutoarelor de miliarde de dolari pe care SUA le-au trimis până acum în Ucraina, a încercat să manipuleze audiența, spunând: „Din câte știm, nimeni nu s-a mai adresat vreodată la Congresul Statelor Unite într-un hanorac, dar ei îl iubesc (pe Zelenski) mult mai mult decât te iubesc pe tine”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult