Sari la continut
Republica
Prevenție

Viața cu stomac de 50-100 de mililitri. Dr. Octavian Arnăutu, medic primar chirurg specializat în chirurgia obezității: De obicei, pacienții vin să facă operația de gastric sleeve după ce au trecut prin multe cure de slăbire care nu au avut rezultatele scontate

Octavian Arnăutu

De la mai mult de un litru, la 50-100 de mililitri. Atât scade capacitatea stomacului unui adult în urma operației de gastric sleeve, una dintre cele mai cunoscute intervenții chirurgicale utilizate pentru a trata obezitatea. În cadrul acestei proceduri, chirurgul îndepărtează aproximativ 80% din stomac, creându-se o formă de tub sau „manșon" stomacal (eng. ”sleeve” - mânecă).

După operație, pacientul va mânca puțin, fără a resimți la fel de intens senzația de foame și se va sătura foarte repede. Recuperarea este rapidă, cu cicatrici minime, dureri postoperatorii reduse, spitalizarea având o durată medie de 48-72 de ore.

Intervenția de micșorare a stomacului acționează prin mai multe mecanisme: limitează cantitatea de alimente pe care o poate consuma o persoană, reduce producția de hormoni ai foamei și poate modifica modul în care alimentele sunt absorbite în intestinul subțire. Prin aceste mecanisme operația de gastric sleeve contribuie la pierderea semnificativă în greutate și la ameliorarea afecțiunilor metabolice asociate obezității, printre care diabetul de tip 2 și hipertensiunea arterială, explică dr. Octavian Arnăutu, medic primar chirurgie generală la Ponderas Academic Hospital, într-un interviu pentru Republica.ro.

Încă de la început, pacientul este preluat de o echipă multidisciplinară și trece printr-o evaluare medicală cuprinzătoare. Postoperator, pacientul urmează o dietă specifică în perioada de recuperare, ajungând ca în interval de 8 luni – un an să atingă un prag de greutate pe care trebuie să îl mențină, urmând un regim alimentar sănătos și o viață activă. 

Proiect susținut de Rețeaua de sănătate REGINA MARIA – partener principal de obiceiuri sănătoase. Un demers educativ, menit să stimuleze mintea și corpul pacientului modern.

De unde a pornit pasiunea pentru medicină?

Îmi place să ajut oamenii, iar lucrul acesta poate fi făcut în mai multe forme - latura medicală am simțit că mi se potrivește din momentul în care mi-am dat seama că vreau să știu și cum anume pot să ajut mai bine.

De ce chirurgie?

Pentru că are o parte practică foarte dezvoltată. Mie îmi place să fac lucruri practice, palpabile, iar acest lucru s-a suprapus perfect peste cunoștințele medicale obținute în facultate și anii de practică medicală ulterioară.

Care a fost cea mai lungă operație pe care ați făcut-o?

Eu operez în sfera abdominală, aici operațiile sunt legate preponderent de viscerele abdominale. Operațiile complexe din sfera oncologică sunt intervenții laborioase: intervențiile complexe, cu pacienți fragili, care au multiple alte intervenții chirurgicale la activ pot să dureze 8-10 ore, în funcție de antecedente și tipul de abord – clasic sau laparoscopic și mai nou robotic. Sunt operații solicitante, pentru că trebuie să stai concentrat o lungă perioadă de timp. Necesită concentrare, antrenament, pregătirea prealabilă minuțioasă a cazului și o combinație de calm, luciditate și anticipare a momentelor dificile. Echipele se mai schimbă uneori, însă există întotdeauna un chirurg care e team leader și care va gestiona cazul.

Gastric sleeve, sau micșorarea de stomac, cum e cunoscută colocvial, este o intervenție care presupune eliminarea unei părți din stomac. Stomacul îl putem asemăna cu un rezervor care are o anumită capacitate. Din acest rezervor noi croim un segment - sleeve în engleză înseamnă mânecă - cu anumite dimensiuni menite să facă pacientul să slăbească.

O persoană intră în cabinet și vă spune că vrea să slăbească prin această metodă. Care sunt pașii de urmat?

Persoana care intră în cabinet vine și spune că vrea să slăbească. Nu spune că vrea să slăbească printr-o anumită intervenție. Faptul că intră acolo înseamnă ca simte că ceva nu mai e conform criteriilor personale și medicale. Și atunci în funcție de tipologie, de afecțiuni asociate, de mulți factori, începem să gândim care e cea mai bună formulă pentru acea persoană, însemnând fie micșorarea de stomac, fie gastric by-pass, fie balon gastric, fie alte proceduri. E drept că gastric sleeve e intervenția practicată cel mai des. Cele mai multe cazuri operate pentru patologie bariatrică în lume, la ora actuală, sunt cele cu gastric sleeve.

Pacientul care vine și consideră că are nevoie de o formulă chirurgicală pentru slăbit are un prim dialog cu chirurgul și de aici, în funcție de tipologia către care ne orientăm, intră într-un program de evaluare preoperator care presupune multe consultații; printre acestea se numără și un profil psihologic, endoscopii, ecografii, consult cardiologic, pneumologic, măsurători, analize. Protocolul respectiv e standardizat și e făcut de așa natură încât să poată fi făcut într-o zi.

Apoi există o a doua discuție cu medicul chirurg, cea definitivă, să spunem așa, în care pe baza analizelor concluzionăm care e operația care i se potrivește și discutăm despre riscuri, beneficii, timpul în care trebuie să slăbească - toate detaliile, astfel încât pacientul să înțeleagă ce are de făcut și la ce să se aștepte.

De obicei, pacienții vin către chirurg după ce au trecut prin multe cure de slăbire, cel puțin două, iar acele cure nu au avut rezultatele scontate. De cele mai multe ori, după o cură de slăbire, pacienții se îngrașă peste limita de la care au început acea cură, este vorba de așa-numitul efect YO-YO.

Ce vă întreabă pacienții înainte de operație?

Întrebările sunt legate de durata operației. În medie, durează o oră și jumătate două. Acest timp depinde de caracteristicile pacientului, volum și afecțiunile asociate. Sunt câteva întrebări legate și de detaliile tehnice, ne mai întreabă care sunt posibile complicații. Oricum, pacienții sunt informați despre detaliile post-operatorii și la ce trebuie să ne așteptăm.

Trebuie să menționez că echipa de bariatrie este în egală măsură importantă și se coagulează în jurul actului chirurgical, pentru că după operație avem un protocol de urmărire a pacienților ce prespune discuții cu medicul nutriționist, evaluări periodice, analize, profil psihologic urmărit. Să ne închipuim un pacient ce are, spre exemplu, diabet sau hipertensiune. Beneficiile sunt extraordinare în urma slăbitului. Din acest motiv, medicația trebuie redusă sau uneori eliminată, eventual înlocuită.

Cât de mult se micșorează capacitatea stomacului prin gastric sleeve?

Stomacul poate ajunge în stările de plenitudine la aproximativ 1 litru (cu variațiuni), iar după intervenția chirurgicală, ajungem la un volum de 50 - 100 de mililitri.

Cât poate mânca un pacient după operație?

Poate să mănânce câteva guri de alimente solide. El trebuie să mănânce trei mese pe zi, care pot fi suplimentate cu două gustări, după caz. Este un program de urmărire pe care îl recomandă nutriționiștii, se pleacă cu lichide în prima săptămână și pe măsură ce trec zilele și săptămânile, se ajunge la sfârșitul primei luni cu regim solid. Deci perioada de tranziție este de o lună.

Gastric sleeve este o operație laparoscopică?

Este o operație care se efectuează laparoscopic, fără dubii. Nici nu se mai vorbește de chirurgie clasică, totul se efectuează pe această cale. În cazuri selecționate, dificile, se poate lua în discuție și abordul robotic, cu avantaje certe.

În contextul în care fiecare pacient este unic, iar procedura este standardizată, vom efectua o intervenție chirurgicală cu pași clari, dar vom ține cont de particularitățile fiecăruia. Pot să vă fac o comparație între o persoană ce cântărește 100 kilograme la 1,50 metri înălțime și o altă persoană care are 1,80 metri și 130 de kilograme. Abordul este diferit, poziționarea instrumentelor de lucru e puțin diferită, fiecare caz e unic.

Câte persoane au fost operate prin gastric sleeve în Spitalul Ponderas?

Numărul de intervenții bariatrice se învârte undeva în jur de 13.000 de la înființarea spitalului, în 2011. Asta înseamnă o experiență vastă, care ne-a și adus acreditarea de Centru de Excelență în Chirurgia Obezității.

După cât timp o persoană operată prin gastric sleeve „uită” de operație?

Aș zice că ar trebui să înceapă să se simtă bine după ce se obișnuiește cu noul stil de viață, iar asta se întâmplă cam într-o lună de la intervenție. Până la o lună, oamenii învață să mănânce, să se hidrateze corect, să se obișnuiască cu procesul de slăbire și abia după aceea intră într-un program eficient de scădere în greutate, uitând că de fapt au slăbit. Efectiv, putem să discutăm de o perioadă de 8 luni până la un an în care se atinge un prag. De atunci încolo, oamenii au un stil de viață normal, fără să mai fie atenți neapărat la cât au slăbit în fiecare zi, în fiecare săptămână. Au atins un palier și își văd de viață. Ce e important în continuare este să își mențină greutatea, după ce au atins acel palier.

Sunt persoane operate care capătă din nou proporții?

Da. Există un procent, toată literatura vorbește de așa ceva, pentru că unele dintre intervenții pot fi „păcălite”. De aceea eu pun mult accent, la pacienții mei, pe faptul că dacă vrei să te operezi, treci printr-un act agresiv. În consecință, e bine să fii conștient că lucrul acesta trebuie să îți aducă schimbare și să te ții de schimbarea aceea. Operația în sine nu trebuie să substituie neapărat dorința ta de a fi slab. Adică mă operez, m-am lăsat în mâna chirurgului și gata, eu am rezolvat problema, iar din momentul acela, pot să stau liniștit. Nu, e un efort comun. Eu te ajut, te duc acolo, unde tu nu ai reușit să ajungi, dar mai departe trebuie să rămânem în continuare împreună - o echipă.

Comunicarea medic-pacient e esențială. Nu doar reduceți dimensiunea stomacului, ci schimbați un om, din interior, cu totul. Cum se vede asta din perspectiva echipei medicale?

Așa este. Atât eu, cât și echipa, asta facem. Eu fac actul chirurgical, iar ceilalți urmăresc pacientul din punct de vedere al kilogramelor pierdute, din punct de vedere psihologic și așa mai departe. Este o transformare care vine, într-adevăr, în urma muncii în echipă, iar din această echipă trebuie să simtă că face parte și pacientul.

Spuneați că operația poate fi „păcălită”? Cum?

Pacienții încep să bea lichide dulci, mănâncă încontinuu, „ciugulesc”. De aceea, indicația de gastric sleeve trebuie bine cântărită la început. Nu toți pacienții se pretează la gastric sleeve. Circa 70-80% din cei ce vin se pretează la gastric sleeve. Trebuie luate în calcul beneficiile pe care le ai când faci o astfel de intervenție, versus reacții adverse și complicații. Asta se face în raport cu celelalte intervenții, care poate au beneficii similare, dar complicațiile sunt mult mai greu de gestionat, iar urmărirea pacientului după alte operații este puțin mai dificilă.

Ce riscuri pot apărea după gastric sleeve? La ce să fie atenți pacienții?

Importantă este comunicarea. După orice operație, inclusiv după gastric sleeve, pot apărea anumite complicații – citate de altfel în toate cărțile de medicină. Cele care apar cel mai des sunt: hemoragie, fistulă, stenoză, reîngrășare, tromboză. Protocoalele noastre sunt bazate pe cazuistica pe care am avut-o până acum și pe experiența internațională. Acestea sunt făcute de așa natură, încât să prevină sau să fie foarte aproape cu un tratament în momentul în care acestea se întâmplă. De aceea, revin la comunicare: pacienții sunt sfătuiți să sune în centrul nostru, în momentul în care ceva nu e conform cu o evoluție liniară, pe care noi o anticipam. Apropo de evoluția aceasta, noi vorbim cu ei permanent despre cum ar trebui să se întâmple lucrurile. Dacă ceva deviază de la traiect, automat prefer să fiu anunțat eu sau echipa noastră, iar pacienții să fie văzuți cât mai repede, ca să putem interveni eficient, într-un timp foarte scurt.

Există limitări de vârste? De la câți ani și până la câți se poate face această intervenție?

Se operează și copii cu indicații stricte, iar adulții până undeva la 65 de ani, decizia se ia de la caz la caz.

Pacienții cu anumite boli nu se califică pentru gastric sleeve. Care sunt acestea?

Afecțiunile psihiatrice sunt unele care trebuie bine cântărite. Toate ghidurile medicale spun că dacă ai o afecțiune psihiatrică în tratament, dar care nu e echilibrată, e bine să echilibrezi întâi afecțiunea respectivă, pentru că pacientul care va fi operat se poate decompensa ulterior. Aici intervine psihiatrul, pentru echilibrarea afecțiunii respective. De asemenea, în cazul pacienților care au avut probleme cardiace recente - infarct miocardic recent, accident vascular cerebral etc - stabilizarea acestor afecțiuni este pe primul pas. Se iau în discuție și pacienții cu afecțiuni oncologice. Aici trebuie bine cântărit dacă afecțiunea bariatrică nu exacerbează procesul oncologic. E de discutat, pentru că de multe ori nu poți să operezi un pacient oncologic doar pentru că are kilograme prea multe. Întotdeauna, comisiile medicale multidisciplinare pe care le creăm stabilesc prioritatea. Toate acestea sunt doar câteva exemple despre limitările pe care le are o persoană, în funcție de starea sa de sănătate.

Ați operat și copii? Dacă da, de la ce vârstă pot ei trece printr-o intervenție gastric sleeve?

Da, cam la 10-11 ani este limita de la care putem să discutăm despre intervenție, sau chiar mai aproape de adolescență, la 13-14 ani, când copilul începe să înțeleagă ce înseamnă schema corporală. Părinții au un rol foarte important aici, pentru ca niciodată copilul nu se îngrașă de unul singur.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Nu cred ca medicina moderna analizeaza serios obezitatea si in loc sa mergem la cauza sau cauze, tratam efectele. Pana la urma oamenii in general se ingrasa pentru ca mananca mult si prost si consuma putin din energia lor. Stresul iarasi influenteaza obezitatea foarte mult. Eu sunt unul din acele persoane care atunci cand sunt stresate mananca mult si impulsiv si in combinatie cu o crestere a consumului de alcool imediat iau in greutate 2-3 kg lejer in ciuda faptul ca sunt o persoana destul de activa. Prin urmare cred ca si psihologia joaca un rol aici. Acum ca sunt anumite probleme medicale datorate hormonilor sau care au aparut datorita altor probleme medicale si necesita operatii, cu siguranta ca exista. Totusi eu cred ca aceasta "pandemie" de obezitate este data in principiu de lipsa de educatie din punct de vedere nutritional, cum sa traiesti sanatos, reclamele abundente la alimente si mancaruri mai putin sanatoase, media care promoveza prea mult consumul de alimente si bauturi - traditionale sau nu - ca un stil de viata traditional romanesc si abundenta actuala de alimente care a fost tranformata dintr-o necesitate intr-o placere obligatorie si chiar un status social.
    Nu cunosc programa scolara, dar poate ore permanente in scoli si licee referitor la cum se traieste sanatos ar fi un prim pas sa reducem acest fenomen sau macar sa ii oprim cresterea.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult