Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Viorica Dăncilă: Europarlamentarii PNL susțin înființarea unei fabrici Volkswagen în Bulgaria. Voi încerca o convorbire telefonică cu Angela Merkel

Volkswagen

Viorica Dăncilă a declarat, luni, că europarlamentarii PNL susțin înființarea unei fabrici Volkswagen în Bulgaria, nu în România. Dăncilă a spus că liderul grupului PPE, Manfred Weber, a trimis o scrisoare „către compania Volkswagen” în care arată susținerea ca noua fabrică a constructorului auto să fie construită în Bulgaria. Premierul interimar susține că va încerca să vorbească la telefon cu Angela Merkel pe această temă.

„Domnul Weber, care este liderul grupului PPE, a trimis această scrisoare către Volkswagen, prin care susțin Bulgaria. Atunci mă întreb unde sunt membrii PNL, ce a făcut domnul președintele Klaus Iohannis?”, a spus Viorica Dăncilă, la DC News.

„Este o scrisoare, v-am înmânat această scrisoare ca să justific cele afirmate. PNL, membru în PPE, susține acest lucru. În mod normal, pe obiective importante pentru țară trebuie să existe consens și cooperare între administrația prezidențială, guvernul României și Parlamentul României”, a spus Dăncilă.

„Eu voi încerca o convorbire telefonică (n.r. cu Angela Merkel). Voi face tot ce este posibil pentru a aduce această investiție în România. Știu cât de importantă este pentru țara mea. (...) Eu acum încerc să inițiez această convorbire, dar dacă domnul președinte a mers la Consiliu și a spus că, de fapt, noi nu mai contăm, probabil, liderii europeni care au o altă abordare, vor ține cont de acest lucru. Dânsul a spus că este mai important un premier desemnat decât unul interimar. Mi se pare incredibil... cum poți să faci o asemenea afirmație. Cred că toate aceste lucruri, abordări personale costă România. Eu voi iniția o discuție cu doamna Merkel. O să-i solicit ministrul să meargă în Germania, pentru a discuta despre relocarea în România. Ne luptăm noi", a adăugat Viorica Dăncilă.

Ce conține scrisoarea trimisă de Weber

Scrisoarea trimisă de Manfred Weber a fost trimisă către conducerea Comisiei Europene, nu către compania Volkswagen, așa cum a spus Viorica Dăncilă și conține de fapt o solicitare de investigație pentru alegerea Turciei pentru înființarea unei fabrici a constructorului auto.

Conținutul scrisorii:

„Un membru al consiliului de producție auto Volkswagen Group a anunțat săptămâna trecută că producătorul de automobile finalizează un acord cu guvernul turc pentru construirea unei fabrici cu mai multe mărci în Manisa, lângă Izmir. Producția planificată care va începe în 2020 va fi exportată în țările Europei de Est.

O astfel de înțelegere ridică îngrijorări serioase cu privire la perturbarea concurenței în detrimentul UE - întrucât toate statele membre UE sunt obligate prin reguli stricte de concurență și ajutor de stat, în timp ce Turcia ar putea stabili ajutoare pentru producția care va fi exportată pe piața noastră europeană în dezavantajul unor țări precum Bulgaria.

Prin urmare, aș dori să solicit serviciilor Comisiei Europene să investigheze îndeaproape termenii și condițiile în care acest acord se impune și să ia măsurile necesare pentru a impune condiții de egalitate, pentru a insista asupra reciprocității în relațiile noastre comerciale și pentru a preveni nedreptatea și concurența de la distrugerea locurilor de muncă în Europa", se arată în scrisoarea transmisă de către Manfred Weber către conducerea Comisiei Europene, potrivit Mediafax.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • E gratos de cretina, imi creste tensiunea cand ma gandesc ca a fost prim ministru. Fie si pentru numirea acestei vaci ca prim ministru, Dragnea ar merita executat in piata publica. Bataie de joc la adresa unui stat! - care intamplator e cel care in care s-a nascut, a crescut si a FURAT.
  • Like 0
 • Nu stiu de ce comentati aiurea. Mesajul asta nu e pentru cei care stiu cum sta treaba ci pentru cei bătrâni sau neștiutori. Aia care nu stiu ca vw e companie privată sau care nu înțeleg că dacă nu e o autostradă si un sistem fiscal ok nu construiesc undeva doar sa construiască.
  • Like 2
 • E pe NET, un stand-up, despre ea, veorica... ”Foaie verde mărăcine, sunt mai proastă decât mine!” ... așa cum deja s-a demonstrat, in instituțiile statului corupt se află indivizi analfabeti funcțional; care nu au habar despre ce anume se vorbește într-un text, precum nici despre ce se întâmplă în jurul lor nu au habar....
  • Like 3
  • @ Ion Popescu
   Doar nu va ganditi ca are vreo lègatura cu toata treaba asta ! Ea are o legatura stransa cu brosele. Atat. Restul este literatura. De sertar.
   • Like 0
 • Filbert check icon
  Necazu' e ca VW nu e firma de stat si nici Angela nu e directoare la firma asta. Mai potrivit ar fi sa sune coc-oana la VW si sa ceara sa vorbeasca cu portaru' de la depozitu' de balamale, o fi ala din Videle si s-or gasi de cumetri, ceva...
  • Like 1
 • Ovo check icon
  Veo, cum era cu multinaționale rele care sug sângele poporului? Dacă 3 ani o ții langa cu multinaționale viclene și dai legislație numai împotriva lor, trebuie sa fii extrem de prost să te întrebi acum de ce te ocolesc. Dar până să întrebi ce a facut Iohannis, poate ne spui ce ai facut matale, că matale ești cu economia, taxele și investițiile, nu este o chestiune de politică externă. Veo crede că totul se rezolvă în stil pesede: vorbești cu cineva, pui o pilă și s-a aranjat.
  • Like 5


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult