Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Viorica Dăncilă, fără să clipească, în Parlamentul de la Strasbourg: „Niciun român nu cred că poate să spună că Guvernul României a luat o decizie împotriva justiţiei”

Viorica Dancila in Parlamentul European

Premierul Viorica Dăncilă a dat asigurări marți în plenul Parlamentului European că nu are pe masă niciun proiect pentru amnistie şi că Guvernul nu are nicio legătură cu modificările legislative privind justiţia. „Niciun român nu poate să spună că Guvernul Român a luat o decizie împotriva justiției”, a afirmat fără să clipească Viorica Dăncilă.

Ea a răspuns astfel criticilor parlamentarilor europeni, despre care a spus că sunt dezinformaţi. Dăncilă a adăugat că Guvernul vrea să-i protejeze pe cetăţenii ale căror drepturi au fost încălcate de justiţie. 

„Referitor la amnistie, am spus de nenumărate ori: nu am niciun act normativ pe masa guvernului referitor la acest lucru. Nu vrem să apărăm pe nimeni, vrem să protejăm cetățenii împotriva abuzurilor. Vrem să protejăm drepturile cetățenilor care au fost afectați de decizii ale justiției, de protocoale secrete între servicii și justiție. Cei care țipă tare acum, mulți dintre ei vor să ascundă ce s-a întâmplat de fapt în România și că au fost parte a acestui sistem care a dus la încălcarea drepturilor omului. Niciun român nu poate să spună că Guvernul Român a luat o decizie împotriva Justiției. Toate legile au fost adoptate în Parlamentul României care este expresia voinței poporului român”, a spus Viorica Dăncilă.

În conferința de presă care a urmat declarațiilor din plen, Viorica Dăncilă a anunțat că va avea mâine o discuție cu ministrul Justiției Tudorel Toader despre consecințele recursului compensatoriu, care a generat un val de infracționalitate în România după ce 13.000 de deținuți au fost eliberați din cauza „condițiilor necorespunzătoare” de detenție.

La conferința de presă de după plenul PE, Viorica Dăncilă a fost întrebată printre altele și despre aderarea la spaţiul Schengen și libertatea presei.

Premierul român a afirmat că România întruneşte toate criteriile de aderare la spaţiul Schengen, iar libertatea presei există şi este foarte bine fundamentată. Cât privește statul de drept, acesta nu este încălcat în România, a spus Dăncilă.

Un ziarist francez a întrebat-o pe Viorica Dăncilă despre îngrădirea libertăţii presei, despre proiectul de lege care prevedea pedepsirea jurnaliştilor care defăimează ţara prin materialele difuzate.

„În România, libertatea presei există şi este foarte bine fundamentată. Acea lege nu a fost pusă în practică, deci nu pot vorbi despre ceva care nu s-a transpus. Pe masa de lucru a Guvernului României nu există o asemenea lege. De ce pot să vă asigur este că îngrădirea libertăţii presei în România nu va exista”, a răspuns Viorica Dăncilă, potrivit News.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Are dreptate! Niciun român nu POATE să spună ", dar mai grav este că nu are cui să îi" spună "! Și în plus, la ce i-ar folosi?
  Cred că aici (in această comunitate forumista" republicană") sunt doar oameni suficient de inteligenți care să accepte că PSD-ul guvernează o Românie a pensionarilor, hoților, cocalarilor, țiganilor, analfabetilor, clientilor lor politici și i alte jivine posesoare de cetățenie română, dar care nu sunt neapărat si concetățeni cu mine!
  • Like 0
 • Tan' Veorica, cu toate ca-i un eufemism iti zic atat: 'ai sictir! Transmite-i si stapanului aceleasi blande salutari ca si tie!
  • Like 1
 • Mihaela check icon
  Dragi Republicani!Am asa o banuiala ca nu intelegeti meritele lu’ Madam Dancila de a fi prim-ministreasa noastra a tuturor, asa ca am sa vi le spun pe cele mai importante dintre ele. Calitatea ei suprema este cea de a fi ‘neconflictuala’, adica dansa nu discuta ordinele si nu se opune Vointei Colosale datorita faptului ca nu are simtul realitatii si nici pareri sau vointa proprie. Aceasta calitate deriva din inteligenta submediocra a dansei, de care beneficiaza enorm Sefu’ angajator. Un merit important reprezinta si lipsa celor 7 ani de acasa, cum ar fi bunul simt si empatia,care daca le-ar avea, n-ar mai fi aici. Si cireasa de pe tort este a ei calitate de a minti fara a clipi, asta in cazul in care presupunem ca stie ce citeste. Sa nu uitam insa rautatea, ce parese ca ii izvoreste din toti porii si parca e adancita de coafura imposibila si eterna pe care o poarta. Daca am omis ceva, va rog sa ma completati. Dupa cum se poate usor observa, Veorica e un personaj foarte complex, pe care Caragiale l-ar manca pe paine.
  • Like 4
 • Îmi este imposibil să comentez inepțiile cuiva care nu are la bază materiile parcurse de orice român până în gimnaziu!
  • Like 4
 • Din pacate, in Romania la ora actuala exista un singur partid, PSD, care a devenit partid stat. Celelalte partide ca pondere, organizare si activitate sunt neglijabile, sunt doar niste grupulete. Ele exista doar ca sa dea imaginea falsa a unei democratii pluripartide. Mi-e teama ca la noi se va repeta istoria din Mexic, unde un singur parid, Partidul Justitialist, a dominat scena politica 65 ani. PSD e foarte puternic, bine organizat si nimeni nu misca in front, altfel este exclus si pierde locul la cascaval.
  • Like 1
 • De unde se vede că noi o credem doar proastă,iar ea este și nesimțită.
  • Like 8
 • O imbecila periculoasa, careia i s-a urcat "functia" la cap.... Uita ca pe scaunul ala a ajuns nu prin vreun merit personal, ci prin vointa lui Dragnea, vointa ce tine loc de lege in partidul ala imputit numit PSD....
  • Like 9
 • check icon
  Cine știe ce înțelege tuta prin ”român”...
  • Like 6
 • Toanta tupeista!
  • Like 3
 • mike mike check icon
  Si marmota invelea ciocolata in staniol si o exporta la Bruxelles.... Dar, Viorica nu s-a schimbat de rochie de joia trecuta de la Ateneu? Parca tot o rochie neagra avea si atunci.
  • Like 3


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult