Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Viorica Dăncilă, fără să clipească, în Parlamentul de la Strasbourg: „Niciun român nu cred că poate să spună că Guvernul României a luat o decizie împotriva justiţiei”

Viorica Dancila in Parlamentul European

Premierul Viorica Dăncilă a dat asigurări marți în plenul Parlamentului European că nu are pe masă niciun proiect pentru amnistie şi că Guvernul nu are nicio legătură cu modificările legislative privind justiţia. „Niciun român nu poate să spună că Guvernul Român a luat o decizie împotriva justiției”, a afirmat fără să clipească Viorica Dăncilă.

Ea a răspuns astfel criticilor parlamentarilor europeni, despre care a spus că sunt dezinformaţi. Dăncilă a adăugat că Guvernul vrea să-i protejeze pe cetăţenii ale căror drepturi au fost încălcate de justiţie. 

„Referitor la amnistie, am spus de nenumărate ori: nu am niciun act normativ pe masa guvernului referitor la acest lucru. Nu vrem să apărăm pe nimeni, vrem să protejăm cetățenii împotriva abuzurilor. Vrem să protejăm drepturile cetățenilor care au fost afectați de decizii ale justiției, de protocoale secrete între servicii și justiție. Cei care țipă tare acum, mulți dintre ei vor să ascundă ce s-a întâmplat de fapt în România și că au fost parte a acestui sistem care a dus la încălcarea drepturilor omului. Niciun român nu poate să spună că Guvernul Român a luat o decizie împotriva Justiției. Toate legile au fost adoptate în Parlamentul României care este expresia voinței poporului român”, a spus Viorica Dăncilă.

În conferința de presă care a urmat declarațiilor din plen, Viorica Dăncilă a anunțat că va avea mâine o discuție cu ministrul Justiției Tudorel Toader despre consecințele recursului compensatoriu, care a generat un val de infracționalitate în România după ce 13.000 de deținuți au fost eliberați din cauza „condițiilor necorespunzătoare” de detenție.

La conferința de presă de după plenul PE, Viorica Dăncilă a fost întrebată printre altele și despre aderarea la spaţiul Schengen și libertatea presei.

Premierul român a afirmat că România întruneşte toate criteriile de aderare la spaţiul Schengen, iar libertatea presei există şi este foarte bine fundamentată. Cât privește statul de drept, acesta nu este încălcat în România, a spus Dăncilă.

Un ziarist francez a întrebat-o pe Viorica Dăncilă despre îngrădirea libertăţii presei, despre proiectul de lege care prevedea pedepsirea jurnaliştilor care defăimează ţara prin materialele difuzate.

„În România, libertatea presei există şi este foarte bine fundamentată. Acea lege nu a fost pusă în practică, deci nu pot vorbi despre ceva care nu s-a transpus. Pe masa de lucru a Guvernului României nu există o asemenea lege. De ce pot să vă asigur este că îngrădirea libertăţii presei în România nu va exista”, a răspuns Viorica Dăncilă, potrivit News.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Are dreptate! Niciun român nu POATE să spună ", dar mai grav este că nu are cui să îi" spună "! Și în plus, la ce i-ar folosi?
  Cred că aici (in această comunitate forumista" republicană") sunt doar oameni suficient de inteligenți care să accepte că PSD-ul guvernează o Românie a pensionarilor, hoților, cocalarilor, țiganilor, analfabetilor, clientilor lor politici și i alte jivine posesoare de cetățenie română, dar care nu sunt neapărat si concetățeni cu mine!
  • Like 0
 • Tan' Veorica, cu toate ca-i un eufemism iti zic atat: 'ai sictir! Transmite-i si stapanului aceleasi blande salutari ca si tie!
  • Like 1
 • Mihaela check icon
  Dragi Republicani!Am asa o banuiala ca nu intelegeti meritele lu’ Madam Dancila de a fi prim-ministreasa noastra a tuturor, asa ca am sa vi le spun pe cele mai importante dintre ele. Calitatea ei suprema este cea de a fi ‘neconflictuala’, adica dansa nu discuta ordinele si nu se opune Vointei Colosale datorita faptului ca nu are simtul realitatii si nici pareri sau vointa proprie. Aceasta calitate deriva din inteligenta submediocra a dansei, de care beneficiaza enorm Sefu’ angajator. Un merit important reprezinta si lipsa celor 7 ani de acasa, cum ar fi bunul simt si empatia,care daca le-ar avea, n-ar mai fi aici. Si cireasa de pe tort este a ei calitate de a minti fara a clipi, asta in cazul in care presupunem ca stie ce citeste. Sa nu uitam insa rautatea, ce parese ca ii izvoreste din toti porii si parca e adancita de coafura imposibila si eterna pe care o poarta. Daca am omis ceva, va rog sa ma completati. Dupa cum se poate usor observa, Veorica e un personaj foarte complex, pe care Caragiale l-ar manca pe paine.
  • Like 4
 • Îmi este imposibil să comentez inepțiile cuiva care nu are la bază materiile parcurse de orice român până în gimnaziu!
  • Like 4
 • Din pacate, in Romania la ora actuala exista un singur partid, PSD, care a devenit partid stat. Celelalte partide ca pondere, organizare si activitate sunt neglijabile, sunt doar niste grupulete. Ele exista doar ca sa dea imaginea falsa a unei democratii pluripartide. Mi-e teama ca la noi se va repeta istoria din Mexic, unde un singur parid, Partidul Justitialist, a dominat scena politica 65 ani. PSD e foarte puternic, bine organizat si nimeni nu misca in front, altfel este exclus si pierde locul la cascaval.
  • Like 1
 • De unde se vede că noi o credem doar proastă,iar ea este și nesimțită.
  • Like 8
 • O imbecila periculoasa, careia i s-a urcat "functia" la cap.... Uita ca pe scaunul ala a ajuns nu prin vreun merit personal, ci prin vointa lui Dragnea, vointa ce tine loc de lege in partidul ala imputit numit PSD....
  • Like 9
 • check icon
  Cine știe ce înțelege tuta prin ”român”...
  • Like 6
 • Toanta tupeista!
  • Like 3
 • mike mike check icon
  Si marmota invelea ciocolata in staniol si o exporta la Bruxelles.... Dar, Viorica nu s-a schimbat de rochie de joia trecuta de la Ateneu? Parca tot o rochie neagra avea si atunci.
  • Like 3


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult