(Foto: captură video Hotnews)
Un tânăr de 25 de ani a fost ucis în Mediaș, iar doi dintre suspecții cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de omor fuseseră eliberați, potrivit anchetatorilor, în urma recursului compensatoriu. Prin felul în care au schimonosit și continuă să schimonosească legile justiției, politicienii aflați la guvernare ne arată de doi ani că pentru ei viața victimelor reprezintă o problemă minoră. Pentru că problema majoră, „una dintre cele mai dificile probleme cu care se confruntă România”, după cum spunea și ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, la BBC, o reprezintă suprapopularea închisorilor - faptul că infractorii ajung în penitenciare aglomerate și insalubre.
Așa că în loc să consolideze statul de drept, să creeze politici publice care să genereze mai multă siguranță, dar și mecanisme de integrare a foștilor deținuți, actuala putere vine cu o unică soluție, care le vine mănușă politicienilor condamnați pentru corupție: eliberarea. Vedem acum că zilele de libertate pe care coaliția PSD-ALDE le împarte fără discernământ prin ministrul Tudorel Toader au un cost nepermis de mare - viețile unor oameni.
De când au preluat puterea, Dragnea & CO. nu au făcut altceva decât să slăbească statul de drept, să deprofesionalizeze accelerat administrația publică și să încerce restrângerea drepturilor civile și limitarea libertății de exprimare. În materie de drepturi fundamentale sunt interesați doar de o singură categorie, cea a deținuților.
Respectarea drepturilor omului este o practică izvorâtă din societățile democratice și este garantată prin domnia legii, separația puterilor în stat, independența justiției, funcționarea instituțiilor publice la adăpost de ingerințele politice. Într-un stat de drept, cu instituții în care profesioniști adevărați veghează la respectarea vieții, a libertății și a proprietății cetățenilor, legile sunt urmate și atunci când vine vorba de tratamentul nou-născuților, și de cel al deținuților.
Nu poți să nu dai doi bani pe viața copiilor sau a pacienților din spitale, dar să te îngrijorezi în mod legitim de starea celor încarcerați. Ceea ce se întâmplă azi în România ar părea doar o ipocrizie, dacă nu ar ascunde și un calcul cinic.
Singurul lucru pe care îl încearcă acum fruntașii PSD-ALDE este să preia controlul total asupra României și știu foarte bine că e greu să subjugi o societate așezată, cu valori și repere clare. De asta promovează impostura la vârful României, de asta demonizează valorile și reperele europene, de asta își asmut armatele de troli asupra oricărei voci educate și lucide. Mai mult, lasă deschise ușile pușcăriilor, dar nu le dau celor care ies niciun mijloc pentru a supraviețui cinstit în afara lor.
Și transmit pe toate canalele că e ok să încalci legea și nu ți se va întâmpla nimic, doar uite-l pe Vâlcov, scriind ordonanțe în clădirea Guvernului. O societate în care domnesc frica și nesiguranța este o societate de care poți profita ușor atunci când ai în mână pârghiile puterii.
România a mai mers în trecutul recent pe un astfel de drum, care a condus la decenii de dictatură. Poate ni se pare că nouă nu mai are cum să ni se întâmple asta, că vremurile sunt acum altele. Cu o bună parte din elite aflată în afara granițelor, cu o mașinărie asurzitoare de propagandă în funcțiune, cu o societate divizată și cu un sentiment de nesiguranță în creștere suntem mai vulnerabili decât am crede. Nu mai e vorba doar despre starea economică și absența oportunităților, ci încep să fie puse în joc libertatea și viața noastră.
Avem încă de ales ce vrem să fim: victime sau cetățeni liberi. Din fericire, avem la dispoziție o armă care are încă putere: votul. Încă o avem.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
În al doilea rând legea recursului compensatoriu este o lege aprobată în forul legislativ și verificată de către CCR pentru constituționalitate.
În al treilea rând infracțiunile nu sunt comise ca efect al eliberării condiționate pentru că în caz de recidivă, la pedeapsă se adaugă și restul de pedeapsă rămas de la eliberarea condiționată, iar recidiva constituie un factor agravant al pedepsei.
În al patrulea rând toată această propagandă deșănțată nu are nimic de-a face cu realitatea, este o „găselniță” a celor care vor la putere prin orice mijloace.
In al doilea rand forul legislativ (parlamentul) este in perfecta complicitate cu guvernul, iar CCR-ul actual este o hazna fara morala, aflat in ilegalitate de ceva timp (un judecator cu mandat depasit). Ce pretentii sa ai de la CCR. Mai mult constitutia noastra nu impiedica o pedeapsa infima pentru infractiuni, daca Parlamentul voteaza ca pentru viol sa se dea 1 an cu suspendare, probabil e constitutional.
In al treilea rand v-ati incurcat, nu are nici o logica ce spuneti. Una e sa recidivezi dupa 7 ani de stat la racoare, una e sa recidivezi dupa 1 an. Cand infractorul iese repede, nu mai are teama de puscarie. Iar adaugatul la pedeapsa nu mai sperie, ca se tot vorbeste de amnistie si gratiere.
In al patrulea rand sa sustii in continuare Psd-ul nu are nimic de-a face cu realitatea, cinstea, bunul-simt ..., este o dovada de complicitate sau lipsa de creier.
Ați observat cum acestă moluscă după ce a fost refuzată de CSM, Presedinte, nu are verticalitatea de a spune ca nu mai vrea sefia Dna ?
Este absolut normal ce a facut sectia de procurori a Csm, nu are cum sa conțină ceva juridic un dosar instrumentat de această sclavă proastă
Iar ailalti au idei, principii si valori.
Dar na, e uman sa tii cu ala mai slab. Si uneori castiga (mai ales in filme).