Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Vipera Americană sau Mistrețul Arian?

Hillary Clinton. Încercând să pară o bunicuță duioasă, trage întruna lateral de mușchii din jurul gurii, mai ceva ca bunicuța Ion Iliescu. Ca și în cazul lui Iliescu, acoperiți partea de jos a feței candidatei Clinton și vor rămâne deasupra două ghețării de morgă albastră. Trufașă, mincinoasă cu tupeu, fățarnică până la Dumnezeu, aruncă în spinarea altora greșelile cu consecințe grave pe care le comite. Avidă de putere, nepăsătoare de vieți omenești, rece și cinică. Are multă experiență politică de toate soiurile.

Donald Trump. Corcitură de Becali, Băsescu, CV Tudor. Mârlan natural, înzestrat cu o minte pătrată, disprețuitor nu numai de femei, musulmani sau mexicani, disprețuitor de oameni umani, exploatator de muncitori pe bani puțini sau deloc, șacal fiscal, brută idolatrizată de creierele groase din întreaga lume. Niciun fel de pregătire sau experiență politică, ignorant și iresponsabil până la inconștiență.

Vă întreb, cititoare și cititori ai Republicii, dacă ați avea drept de vot în USA, pe cine ați vota mâine? Vipera Americană sau Mistrețul Arian?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Clar, pe Trump l-as fi votat... fără nici un dubiu.
  • Like 0
 • Ciprian check icon
  Cu amandoi exista un pericol de razboaie civile si alte conflicte internationale. In ceea ce priveste societatea americana si valurile care vibreaza in Romania cu cativa ani intarziere, tind sa cred ca "vipera americana" putea sa produca mutatii mai serioase in structura familiei, care s-ar fi putut resimti la noi, avand in vedere ca e afiliata cu Social Justice Warriors, Black Lives Matter, LGBT si 3rd wave feminism. Trump oricum se va lupta cu "The Establishment " la fiecare pas si sunt increzator ca va fi oprit din a face vreun lucru stupid in ceea ce priveste relatiile internationale. Plus ca o alianta temporara SUA-Russia impotriva ISIS/ISIL ar putea fi benefica pentru toti.
  • Like 0
 • Dar dv., dle Cristian Tudor Popescu, cu cine ati vota?
  Cred ca Trump va fi alesul.
  • Like 0
 • Grea alegere....sper ca electorii se vor gandi bine. L ora asta NYTimes zice ca Trump are 244 la 215 dar nu a votat California cu 55 de electori democrati. Nu as putea vota TRUMP - sustinut de armata, beligerant, populist, lipsit de diplomatie, rau educat.....greu este de votat si cu Clinton dar chiar si asa as alege Vipera Americana, poate ii scoate careva dintii pe traseu.....cu Mistretul nu ai sanse ori face ce vrea el ori chemi vanatorii.
  • Like 0
 • check icon
  Un alegător lucid și pragmatic nu votează personajul, ci sistemul pe care îl reprezintă. America, așa cum e percepută de restul lumii, și care o diferențiază de ea, a fost clădită mai de grabă de oameni de genul lui Trump decât Clinton. Poate greșesc eu, habarnist fiind, dar perceptual pare că țara aia funcționează mai mult pe principii republicane, democrații fiind doar profitorii acelui sistem.
  • Like 0
 • check icon
  D-lui Popescu i s-a terminat articolul înainte să apuce să menţioneze că ar mai fi şi alţi candidaţi! Noroc că vreo doi cititori au amintit de Jill Stein (verde ecologist) (iar un al treilea s-a opus, democrat fiind dânsul), un altul de Gary Johnson (libertarian). In fine, cineva a amintit de Bernie Sanders (care ar putea fi votat de ştrengari, cu menţiunea: "Wikileaks zice că el a obţinut nominalizarea"). Şi asta fără grija că ar putea ieşi cine nu trebuie, fiindcă de asta se ocupă organizatorii. D-l Popescu de ce nu v-o fi spus nimic de ei ? Votul-protest nu există ? Pe scurt: ce nu a reuşit JF Kennedy va reuşi DJ Trump ?! Îl ajută Putin ?!?
  • Like 1
  • @
   Sustin ideea si totodata subscriu la introducerea pe buletinele de vot a rubriciii " Vot de protest". Sunt ferm convinsa ca cele mai multe voturi ale electoratului se vor numara in acest " segment" care se va transforma intr-o Mare Palma data intregii clase politice actuale de catre noi toti muritorii de rand!
   • Like 0
 • Dle Popescu, va scriu de peste ocean si urmaresc live CNN!
  Acum doua minute am asistat la o gafa de proportii, nu stiu daca ati fost atent sau daca ati auzit-o. Tipul care comenta a spus:" we need to...aaa H. Clinton need to..."
  Marele CNN a admis, ceea ce stiam cu totii, din greseala unui dintre cei care comenteaza ca este de parte doamnei Clinton. MArele CNN care vrea sa dea o ra exacta in jurnalistica...imi este nitel sila.
  Sunt surios ce le veti spune studentilor dvs. la jurnalistica despre aceasta pozitie a CNN care nici in noapte in care nu mai putea face nimic, si-a aratat ..."profesionalismul"!
  In alta ordine de idei, imaginati-va cat de mare este jegul sub pres daca cel mai slab om de la republicani o bate pe madame Clinton cand si frunza si iarba erau de partea ei!
  Oamenii sunt satui de bla bla-ul dlui Obama si vor o schimbare. Si vor la mai bine. Si nu se poate decat cu o schimbare. Majora!
  • Like 1
 • Toto check icon
  Mistretul Arian! Portretul viperei este perfect (si acum imi amintesc mutra ei scarbita cand a vizitat Bucurestiul, cea mai urata capitala europeana) insa as mai nuanta protretul lui Trump. Cine l-a urmarit inainte de politica, chiar si in "The Apprentice" stie ca inteligenta lui nu poate fi comparata cu cea a unui Becali sau VC Tudor pentru simplul fapt ca a facut Wharton School. Meritul lui este ca a maturat destul de bine cu establishment-ul Republican, o gasca ce impinsese conceptul de "trickle down economics" (percolare?) pana la un punct in care devenise partidul catorva din varf. E adevarat, omul a fost superficial in politica externa ceea ce m-a facut la un moment dat sa devin indiferent fata de alegeri. Rusia, Ucraina, Crimeea sunt in capul lui o varza totala insa cand a zis ca nu intervine pentru Baltice, el nu vroia decat sa spuna ca el cere ca toti membrii NATO sa-si dedice aparari cei 2%PIB. Pe de-o parte inteleg ca lumea in Romania este anti-Trump pentru ca are acces in genere la CNN care este un fel de Antena3. Pana si prea republicanul post de TV Fox News spune ca Trump nu candideaza ca un republican ci ca un populist. Ce admir cel mai mult la Trump este ca se opune legalizarii imigrantilor ilegali, in cea mai mare parte sud-americani. Clintoneasa a intors-o imediat ca Trump se opune imigrantilor gen Einstein, fidelizandu-si astfel electoratul hispanic. Hispanicii legali sunt pe principiul "the more (hispanics) the merrier". Ma inec de ura cand aud asta, mai ales ca sunt atatia, romani printre altii, care are vrea sa intre in SUA pe usa din fata. Oricum strategia functioneaza pentru Clintonieni pentru ca aud la TV ca hispanicii au iesit la vot in numar impresionant.
  A vota pentru un candidat al unui partid tert este un vot pierdut (de exemplu pentru Gary Johnson, poreclit "What is Aleppo?"). Oricum toate sondajele de opinie, fara exceptie, o dau pe Clintoneasa castigatoare asa ca eu m-am dus si am votat cu Trump doar sa mai reduc marja dintre cei doi cu un vot. La mine la serviciu secretara a trimis un e-mail general cu informatii utile despre ziua de vot. A incheiat cu "happy voting" la care s-a trezit cu o avalansa de raspunsuri infuriate de cuvantul "happy".
  • Like 0
 • Am votat având același sentiment , pe care l-am avut acum 16 ani , când am votat împotriva lui Vadim in România.
  • Like 0
 • Cred că domnul CTP a uitat cea mai importantă caracteristică - baza comună, substratul pe care sunt construiți acești demni reprezentanți ai poporului american: esență pură de NATURAL BORN KILLERS. Da, oamenii ăștia sunt ambii vânători/prădători înnăscuți, au un simț ieșit din comun al lanțului trofic uman pe care îl domină: nu concep să piardă, și n-au nicio problemă cu faptul că joacă un joc de sumă nulă: ce câștigă ei pierde restul lumii. Pe mine nu Hillary Clinton și Donald Trump mă miră, ci Baraq Hussein Obama, cum de a apărut și a rezistat el timp de 8 ani. Trebuia cumva să li se arate americanilor că orice este posibil?
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult