Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Wimbledon, iarba fiarelor, l-a eliberat pe Nole

Novak Djoković

Nu mai știu de câte ori am crezut că supereroul Rafa l-a înfrânt pe omul Nole. Prevăzut în interior cu un minireactor atomic, energia și agresivitatea lui Nadal, la 32 de ani, nu au limite. Sunt supranaturale. Cred că niciun tigru sau un bivol nu poate fi atâtea ore în șir o mașină biologică de asalt.

Marele Maiorchin intra în semifinala Wimbledonului cu titlul câștigat acum o lună la Roland Garros, în vreme ce Djoković venea din deșertul celor 5 luni de înfrângeri la adversari care nu au visat vreodată să-l bată, și aproape 2 ani de când nu mai atinsese o semifinală de Grand Slam. 

E mai greu să te întorci în vârf din groapă, decât să urci acolo prima dată.

Ca să înțelegem pe cine a avut în față Nole, iată o secvență. Penultimul punct al meciului încheiat după mai mult de 5 ore.

Djoković trimite un forehand invers, lung și în unghi, care îl scoate pe Nadal vreo 3 m din teren. De acolo, Rafa înșurubează temuta lui stângă sălbatică, adânc, la o palmă de tușă. Dat pe spate, Nole nu mai poate decât să arunce mingea în pogonul de teren rămas liber în stânga.

Când, după frână, Nadal, cu alergarea lui de ghepard, pleacă în partea opusă, iarba îl trădează: alunecă și se întinde cât e de mare.

Între el și minge sunt aproape 10 metri... 

Ca într-un trucaj cinematografic, Rafa țâșnește în picioare și sprintează... Pur și simplu nu pot să-mi cred ochilor când ajunge mingea și o trimite în banda fileului!...

Cum a izbutit sârbul să câștige cu 10-8 în setul 5? Ce anume i-a dat calmul și tăria să treacă prin momentele de groază create de catapulta umană Nadal?

Am o singură explicație: Novak Djoković a putut să uite că e Novak Djoković.

În toate meciurile pierdute dureros în acest an, atitudinea lui Nole era de mândrie rănită: la mingile reușite ale adversarului de locul 50 sau 100, aplauda, spunea „bravo”, la sfârșit îl felicita călduros: sensul era „Ești bun, tocmai l-ai bătut pe câștigătorul a 12 Grand Slam-uri!...”. 

Povara uriașei lui glorii îl împiedica pe Nole să reia tenisul „de la firul ierbii”.

Și iarba fiarelor, împreună cu Nadal, l-au eliberat.

Centre Court, cu atmosfera lui unică, bătălia cu rivalul său de-o viață, l-au ajutat să-și șteargă din minte suferința și temerea: „Voi mai fi vreodată ce-am fost?...”.

Și să pună în loc: „Pierd, câștig, important este să arăt lumii din nou tenisul lui Djoković, asta vreau!”.

Și l-a arătat, în unul dintre cele mai frumoase meciuri ale Wimbledonului din toate timpurile.

Lacrimile lui Nole la conferința de presă izvorau din emoția întâlnirii cu Nole.

Căci, ca să te regăsești când ești pierdut, trebuie, mai întâi, să ai puterea uitării de sine...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Domnule CTP, despre finala nimic? Inteleg ca Djokovic nu are cultul personalitatii lui Federer sau Nadal, si inteleg ca finala in adevaratul sens al cuvantului s-a purtat de facto intre Nadal si Djokovic, nu intre Djokovic si Anderson, dar totusi, dupa ce a fost accidentat si retras aproape un an, m-as fi asteptat sa postati o analiza a finalei de jure la cateva minute/ore dupa terminarea ei. Azi insa tot nu e prea tarziu.
  Va multumesc.
  • Like 0
 • De la "republica procurorilor" la "dictatura penalilor" !

  În sfârșit, a ajuns și pe Dâmbovița gondola venețiană prin care dogii din faimoasa comisie de la Veneția ne-au cadorisit cu un raport, fie el și preliminar, prin care ne-au avertizat că schimbarea legilor justiției, după mintea lui Iordache și a duetului Șerban-Nicolicea, riscă să ne arunce afară din barca Uniunii Europene. Mustăciosul dirijor de orchestră guvernamentală, ușor panicat, rânjește sarcastic întrebându-se retoric, "și cu mine cum rămâne ? Să ies ca un prost din viața politică și din cea reală ?". Apoi, într-o clipă de luciditate, își dădu seama de înzestrarea logistică a Statului Paralel cu o neașteptată flotilă de gondole venețiene. Se resemnă la gândul că dacă flotă nu mai avem, bune și astea la ceva, după care, o idee năstrușnică făcu să-i apară un rictus în colțul gurii. Pe lacul Berlina, or pluti oare ?!
  • Like 0
 • Exista jucatori de tennis care chiar joaca tennis si exista jucatori de tennis care joaca doar de dragul "JOCULUI". Se aplica si la feminin. Doar atat.
  • Like 1
 • A fost unul dintre cele mai frumoase meciuri de tenis pe care le-am vazut vreodata. Atat.
  • Like 1


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult