Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Wimbledon, iarba fiarelor, l-a eliberat pe Nole

Novak Djoković

Nu mai știu de câte ori am crezut că supereroul Rafa l-a înfrânt pe omul Nole. Prevăzut în interior cu un minireactor atomic, energia și agresivitatea lui Nadal, la 32 de ani, nu au limite. Sunt supranaturale. Cred că niciun tigru sau un bivol nu poate fi atâtea ore în șir o mașină biologică de asalt.

Marele Maiorchin intra în semifinala Wimbledonului cu titlul câștigat acum o lună la Roland Garros, în vreme ce Djoković venea din deșertul celor 5 luni de înfrângeri la adversari care nu au visat vreodată să-l bată, și aproape 2 ani de când nu mai atinsese o semifinală de Grand Slam. 

E mai greu să te întorci în vârf din groapă, decât să urci acolo prima dată.

Ca să înțelegem pe cine a avut în față Nole, iată o secvență. Penultimul punct al meciului încheiat după mai mult de 5 ore.

Djoković trimite un forehand invers, lung și în unghi, care îl scoate pe Nadal vreo 3 m din teren. De acolo, Rafa înșurubează temuta lui stângă sălbatică, adânc, la o palmă de tușă. Dat pe spate, Nole nu mai poate decât să arunce mingea în pogonul de teren rămas liber în stânga.

Când, după frână, Nadal, cu alergarea lui de ghepard, pleacă în partea opusă, iarba îl trădează: alunecă și se întinde cât e de mare.

Între el și minge sunt aproape 10 metri... 

Ca într-un trucaj cinematografic, Rafa țâșnește în picioare și sprintează... Pur și simplu nu pot să-mi cred ochilor când ajunge mingea și o trimite în banda fileului!...

Cum a izbutit sârbul să câștige cu 10-8 în setul 5? Ce anume i-a dat calmul și tăria să treacă prin momentele de groază create de catapulta umană Nadal?

Am o singură explicație: Novak Djoković a putut să uite că e Novak Djoković.

În toate meciurile pierdute dureros în acest an, atitudinea lui Nole era de mândrie rănită: la mingile reușite ale adversarului de locul 50 sau 100, aplauda, spunea „bravo”, la sfârșit îl felicita călduros: sensul era „Ești bun, tocmai l-ai bătut pe câștigătorul a 12 Grand Slam-uri!...”. 

Povara uriașei lui glorii îl împiedica pe Nole să reia tenisul „de la firul ierbii”.

Și iarba fiarelor, împreună cu Nadal, l-au eliberat.

Centre Court, cu atmosfera lui unică, bătălia cu rivalul său de-o viață, l-au ajutat să-și șteargă din minte suferința și temerea: „Voi mai fi vreodată ce-am fost?...”.

Și să pună în loc: „Pierd, câștig, important este să arăt lumii din nou tenisul lui Djoković, asta vreau!”.

Și l-a arătat, în unul dintre cele mai frumoase meciuri ale Wimbledonului din toate timpurile.

Lacrimile lui Nole la conferința de presă izvorau din emoția întâlnirii cu Nole.

Căci, ca să te regăsești când ești pierdut, trebuie, mai întâi, să ai puterea uitării de sine...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult