Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Antrenorul a tăiat-o la cabinele VIP, atacantul nu se dă dus de pe teren, spectatorii huiduie”. Cum se uită olandezul de la Cârlibaba la meciul politic al românilor

Marcel Ciolacu la fotbal

foto: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mă apucă în zilele astea o tendință pe care nu am mai avut-o din perioada meciurilor Portocalei Mecanice, asta în adolescența mea – strig la televizor. Strigam la ecran ca să le explic jucătorilor ce e de făcut, ce nu au văzut, ce pericol apare. 

Acum strig la televizor când văd echipa națională PSD-PNL-UDMR pe teren și ratează șansă după șansă. Să vă prezint echipa – apărarea pare cât de cât bine organizată, cu fundașii Kelemen și Tánczos. Mijlocașul Ilie Bolojan e un jucător nou, tip Ronald Koeman, și ar putea să împartă jocul stânga-dreapta, dar se lasă intimidat de propriul lui coleg – atacantul Marcel C., vedeta grupului, tip Ronaldo, dar fără talent, care îi interzice lui Ilie B să paseze mingea altcuiva decât lui. Lipsa de talent a lui Marcel umple ecranul televizorului; orice plan sau orice pasă venind din spatele lui, el știe să rateze, se împiedică, șutând mingea în public, mai face câte o simulare – nimic nu iese.

Când un alt jucător i-a strigat ceva, nu am văzut clar cine, Marcel s-a așezat pe iarbă și a început să plângă – nu mai joacă. Restul jucătorilor au sărit în ajutorul lui, să-l scoată din depresia de scurtă durată. Publicul îl huiduie: „Marș, mă, Marcel!” – trei sferturi din ei nu-l mai suportă, literalmente, dar el mai face câte o plecăciune spre tribune, de parcă cu greu acceptă toate laudele. Jocul rămâne total neinspirat, te întrebi – chiar vor să câștige? E un meci plătit sau sunt toți terorizați de jucătorul celebru Marcel? Mă mir că publicul încă nu a invadat terenul, ca să își arate nemulțumirea.

Acum am ajuns și în prelungiri, așteptăm penalty-uri, probabil Marcel o să le ia pe toate, ca să fie măcar o înfrângere istorică. 

Strig la ecran, la antrenor, la ceilalți jucători mai capabili: scoateți-l afară sau puneți măcar un alt atacant lângă el, ca să mai avem o șansă! Dar antrenorul și-a luat ceva de băut, a urcat la cabinele VIP, unde, cu un rânjet larg, explică presei adunate autoprelungirea contractului său. Jocul nu îl preocupă. Sunt zvonuri despre un alt antrenor, cu nume de mareșal, dar bineînțeles că Marcel nu-l vrea – mai bine ar ocupa el și postul de antrenor!

Meciul la care participăm ca spectatori e, de fapt, un vis urât. România se află într-o criză politică și financiară și, pe deasupra, o criză de identitate adâncă, care nu o să treacă fără un plan care să abordeze furia poporului. Am mai scris – faptul că PSD, din nou, l-a pus pe dl. Ciolacu ca o cârpă roșie în fața taurului poporului român este clar dovada că partidul nu are nicio treabă cu bunăstarea românilor. Am văzut discursul de instalare al dlui Ciolacu, în care a încercat să copieze mult din discursul dlui Georgescu – dar nici la copiat nu se pricepe prea bine; despre apă, hrană și energie a vrut să vorbească, dar cuvântul „corupție” nu l-a pomenit... Mulți speră că sentimentul poporului pentru dl Georgescu o să se diminueze, dar nu o să se întâmple în condițiile date. În loc să-i taie vântul de sub aripi, guvernul face tot posibilul să creeze condiții ideale pentru dl Georgescu de a se înălța până dincolo de primul tur.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un olandez a avut de multe ori (mai exact, de 3 ori) șansa să răgușească urlând la câte finale de CM a jucat Portocala Mecanică, fără să câștige niciuna...
    Noi, ce să mai spunem? Trebuie să treacă vreo 30-40 de ani ca să apară o generație capabilă să se apropie măcar de sferturi sau de o semifinală de CM.
    Fotbaliatorii noștri, cu aere de mari vedete, dau cu stângu-n dreptul și nu reușesc nici măcar să se califice la turneul final al CM. Similar cu prestația politicienilor mioritici. Deplorabil... Nici măcar nu mai merită să urlăm la ei. Că urlăm degeaba. Fac aceleași scheme proaste, așteptând rezultate diferite. Huuuuuuuuuoooooooooooo!!!
    • Like 2
  • mg check icon
    ..din peluza USR se huiduie și se strigă :
    - Băgați-o pe Lasconi, că era bună în divizia B !

    Oaspeții marchează dintr-un careu aglomerat, dar golul este anulat.

    Din peluza AUR se huiduie (cu spume), se înjură și se strigă :
    - A fost gol valabil ! N-a fost henț ! Huoo, arbitruu' ! Bip-bip-bip !

    Poate că analiza VAR va clarifica cine a băgat-o de fapt în poartă și cum..

    Ne îndreptăm spre prelungiri. Oaspeții rămân periculoși, în timp ce ai noștri au pe bancă doar un veteran care n-a mai jucat de 10 ani, o tipă proaspăt venită din B și un junior talentat, dar pe care nu-l susține nimeni..
    • Like 1
    • @ mg
      Ba da, pe junior îl susțin eu, poate și tu :)
      Și poate îi vine mintea la cap tipei din B, să îl susțină și ea.
      • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      mg check icon
      ..îmi pun speranțele-n el, da' nu știu dacă-l bagă..
      Tipa din B schimbă atât de des culorile echipamentului, că nu mai știe nimeni (nici chiar ea..) unde e legitimată..
      • Like 0
  • Mihai D. check icon
    Articol bun si ilustrativ. Paralela cu fotbalul este inspirată. Ciolacu consumă oxigenul țării degeaba. Dezgroparea lui Antonescu este o problemă, nu o soluție. Riscăm ca CG să câștige nefăcând nimic. Intre timp Simion adună zeci de mii de oameni ca Trump la Capitoliu. A simțit sânge, este un prădător (slabiciunea noastră care scriem pe site-uri, dar nu ieșim in stradă). Ăsta este un moment de criză in care se vede cât de mic este Ciolacu, care nu are capacitatea de a gestiona ascensiunea maimuței de Georgescu. Riscâm ca ăsta să câștige doar prin efectul "gravitației sociale", dacă pot numi așa inerția oamenilor normali din țara asta. Trebuie să ieșim în stradă ! Comentariile pe social media nu sunt de ajuns.
    • Like 2
  • Echipa este aceeași, o echipă de ratați, refuzați, dar care nu se lasă dusă. E normal are mulți clienți de aparat, plus prostiile făcute, de-a lungul timpului. Fac tot posibilul să repete alegerile anterioare de parcă ar fi agenții georgescului. "Maresalul" scos din căciulă este încă o garanție a viitorului eșec. Ar fi bun, este manipulabil, infatuat, o nulitate. Garantează eșecul, Nu va face nicio brânză.
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult