Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Am prietenii educați care au devenit fani AUR din lipsa unei alternative credibile. Propunerea mea, olandezul de la Cârlibaba, pentru domnul George Simion

planul Simion

Foto: Inquam Photos / George Călin

În ultimul timp apar pe Facebook numai postări cu fața domnului Simion de la AUR, promițând tot felul de lucruri improbabile – nici nu mai reușesc să deosebesc postările din campania AUR de glumele care se fac pe seama lui. Faptul este că atacul împotriva AUR a pornit este un semn de frică a partidelor existente, în opinia mea. Observ în mine o tendință care cu siguranță există și în societate – cu cât mai dur este atacat domnul Simion, cu atât mai simpatic devine – probabil din două motive. Primul ar fi că, în general, ținem cu "underdog-ul", iar al doilea este că știm de unde vin atacurile – din partea establishmentului care și-a împărțit bunurile și veniturile României!

Eu nu am nicio simpatie pentru partidele populiste în nicio țară – mă respinge categoric vulgaritatea discursului lor și xenofobia -, dar am observat că partidele moderate, în general, nu au un răspuns eficient contra forței populismului. Nici în Olanda – demonizarea partidului Wilders nu a făcut decât să crească partidul lui până în momentul în care a devenit un factor imposibil de ignorat în formarea guvernului. Așa ceva ar putea să se întâmple și în România!

Dar de unde atracția pentru domnul Simion? Am prieteni cu studii, cu cărți scrise, care s-au declarat fani AUR – justificarea lor constă în lipsa unei alternative credibile pentru a schimba ceva în România.

Impresia pe care mi-o lasă domnul Simion este cea a unui reparator de aparate casnice, căruia cu încredere poți să-i lași orice aparat să-l demonteze, dacă nu ai pretenții să-l și asambleze corect înapoi și să mai funcționeze. Cred că de aici vine atracția pentru el – ar putea să demonteze „cloaca" politică așa cum nu a reușit nimeni până acum. „Lasă-l pe el să facă treaba, după aceea vedem noi cum punem piesele la loc!”

Pentru că, de prea mult timp, partidele care dețin puterea nu au luat în serios dorința de schimbare a societății. Din contră – s-au baricadat cu toate mijloacele democratice. Pragul electoral de 5% este între cei mai sus în Europa, prin asta se opresc partidele noi să formeze sau măcar să intre în arena politică. Și votul proporțional cu liste închise duce la disciplină cadaverică în partid, totul se decide la vârful partidului. Dacă cumva ai fi putut identifica un politician ca lumea mai jos pe lista lor, nu poți să-l votezi direct, votul merge la partid, iar partidul decide tot. De aici vine sentimentul că ne trebuie ceva drastic, și speranța în ceva care nu poate să fie o soluție.

Dar dacă domnul Simion ar ajunge la putere, am și eu o propunere constructivă – nu ar fi bine ca toți cei care au făcut parte din sistemul politic dubios să fie trimiși la un stagiu în străinătate? Pentru că, din cauza lor, a plecat partea bună a populației din țară, nu ar fi corect să preia ei ștafeta. Frumos, cu Wizz Air, la sere sau la construcție – mult mai educativ și realist decât plimbările first class la Dubai pe spinarea poporului, cu care s-au obișnuit. Nu pledez pentru o soluție agresivă, nu propun un gulag ca pe vremuri, nici măcar închisoare – pur și simplu un birou de deplasare pentru foștii politicieni corupți și pentru toți cei din jurul lor care s-au consolat cu emolumentele puterii. În schimb, i-am putea chema înapoi pe toți cei cu experiențe în străinătate să ajute la refacerea țării.

Am și un slogan pentru domnul Simion inspirat de olimpiade. Înainte de revoluție, orice activitate sportivă sau culturală prestată de români în străinătate era hipercontrolată, ca nu cumva vreun membru să rămână în străinătate ca refugiat politic. Acum avem trafic liber în Europa, nu se compară, dar sportivii care au luptat pentru onoarea țării s-au exprimat clar – în România nu există condiții optime pentru dezvoltarea sportivă. Logic – sălile de sport s-au făcut, dar nu unde era nevoie, ci doar unde unii aveau de câștigat – în satul Brăiești, de exemplu. A numărat vreodată cineva câte săli de sport stau nefolosite în țara asta, cu buruieni cât ușa, sau lacăt pe gard? În sate unde mai au rămas doar bătrâni – cu banii altfel buni de investit în academiile sportive.

Și aici sloganul, o promisiune care ar fi frumoasă din partea domnului Simion - dăm tuturor sportivilor olimpici care, după ce au concurat într-un mediu superprofesionist și se întorc în țară, în ciuda condițiilor suboptimale, o medalie de AUR pentru patriotism!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dacă, să zicem, dl Daniel van Soest ar merge să cumpere un borcan de marmeladă de la băcănia din colț și nu ar găsi, nu cred că s-ar duce la latrina băcăniei să ia ceva alternativ de acolo. Și nici prietenii domniei sale, mai mult sau mai puțin educați, nu ar face așa ceva.
    • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      Francisc check icon
      Comentariul dumneavoastră mi-a „inspirat” o epigramă, domnule Tarlea:

      România educată...

      De ce să mai stăm la sfadă
      Pe-un borcan de marmeladă
      Când prea mulți s-au „educat”
      Mâncând tone de rahat?

      • Like 1
  • Francisc check icon
    Nu mă pot abține de la niște rime după „dialogul” de aseară, prelungit până în zori:

    Uite-așa vine pe șest
    Domnul Daniel van Soest
    Să ne spună ce curați
    Sunt prietenii educați
    Ce-n lipsă de-alternativă
    Fac din Simion o divă...

    Ce bai e că n-avem altul
    Dacă e să facem saltul
    De la răul cel mai mic
    Înspre marele nimic?

    O s-avem apartamente
    (Nu ne-am săturat de fente?)
    Mai ieftine decât braga...
    Hai să pregătim desaga
    Ca să încapă în ea
    Tot ce am putut visa!

    Când ești parte din popor
    Și vrei să trăiești cu spor
    Nu încape îndoială:
    Nu-ți pierde vremea la școală
    Și votează-un mare om
    Numit George Simion...

    Aș mai scrie multe rime
    Dar nu le citește nime'...
    Tot românu'-i ocupat
    Să ne scoată din rahat
    Dacă-ajunge președinte...
    Când naiba învățăm minte

    Că nu-i bine să-nghițim
    Tot ceea ce auzim...

    Gata, mi s-a terminat „inspirația”! Mă duc să o alimentez...

    • Like 5
    • @ Francisc
      “Uite-așa vine pe șest/Domnul Daniel van Soest”... nu rimează, pen' că în olandeză "oe" se citește "u".
      • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      Francisc check icon
      Dacă țineți cu tot dinadinsul la rime, rescriu prima strofă, domnule Tarlea:

      Uite-așa vine cu „gust”
      Domnul Daniel van Soest
      Să ne spună că-un rahat
      E numa' bun de votat;
      Cică nu-i alternativă
      Să găsim o altă „divă”...

      La câți mâncători de marmeladă își duc veacul prin instituțiile patriei unul în plus nu schimbă cu nimic situația. La George Simion mă refer...

      Încerc să traduc în olandeză o plăcuță suedeză: moeie!

      • Like 0
  • Radsub Radsub check icon
    pe 15.08 va invit la o bauta, suntem in bicaz.sa vedem daca e si la dan liber. daca nu, mergem la ungurii de lacul rosu
    • Like 0
    • @ Radsub
      Francisc check icon
      Accept invitația. Matale îți bei coniacul la Bicaz, eu îmi potolesc setea cu bere în sătucul meu natal și amândoi ne afișăm părerile pe republica.ro.

      Cine știe, poate iese ceva bun din acest „dialog” împănat cu râgăieli și hâc-uri...
      • Like 1
  • Radsub Radsub check icon
    dupa ce am urmarit comentarii, am realizat ca @valentin a avut cel mai bun comentariu. nu stiu daca stie olandeza, dar se distreaza ca si autorul. el se intreaba de ce aur pentru oameni cu scoala? eu va intreb de ce nu. si am mai multa scoala decat cel putin toti comentatoriix2. dar doamna aia considera ca o licenta in programare(romania), un de master statististica la berkley, si uunl in comunicare la nyu, nu ma califica ssa imi du cu parere... asa a facut si usr cta. unul dintre baietii aia este o capaciate pe politicipublice. dar nu e mai buna deaca al lor mizeria de ion stelian, care s-a aliat cu o coada palaz. ups eu cu baietii cu scoala nu aveam ce acauta acolo. au pierdut. nu ma acuzati ca nu am incercat. a ajuns o tata la usr, aceeasi mizerie ca aur. poate are dreptate doamna aia care spunea ca iti trebuie scoala in politica.poate vorbea de scoala vietii, sa stai capra in birou. NOI cei care mai locuim in ROMANIA, si mai producem ar trebui sa ne gandim ca nu avem de ales decat cea mai proasta varianta aur +sos. mai rau deacat stabilitaea asta nu poate sa fie. poate atuci ajung si la romani "vestele galbene". imi anulez votul din 96. la 30% anulate teoretic se repeta alegerile. o fi bine fi rau? istoria a demonstat ca romania nu se poate conduce singura. ups romania a fost inventata in 1881. s-a mai trzit unul pe aici cu pibul si cu diaspora. vorbea de banii care vin in tara. daca ii spun ca pibul e calculat si dupa aia care muncesc "afara", si orice ban e impozitat. stau acasa, ma chinui sa fac bani cu o firma inregistra in paradis fiscal, cu o firma in ROMANIA. platesc aproape 6k pe luna sanatate si sunt programat la analize dupa 4 luni? surpriza sigurarea privata e la ing. unde am fost sa imi analize? in olanda. olanda si ing au oferit si un stentpentru mama la 86 ani din asigurare privata. o fi bine? a re 92 acum. asta e dreapta. platesti sa stai in fata. banul pe care il produci si nu familia de "politicieni"
    • Like 0
  • Radsub Radsub check icon
    cred ca daniel. daca ar fce o miscare civica, cam cum a fost nascut usr,, va fi mai bun decat aur. dar are o problema. e dreapta progresista. poate ca idiotii care tot il blamati il intelegeti daca puneti mana pe o carte, de istorie, nu dama de rosu.. sunteti atat de buni in societate incat numai la stat lucrati. asta a riscat pe banii lui in romania. un stat fara viitor. aur, sos, pnl . psd, usr nu sunt bune? ce faceti mai daci liberi? eu recunosc. fac bani in "occident " sa imi permit traiul aici. in 150mp. copii sunt aproape bine (una mai are 15 ani sa isi plateasca facultatea, celalat e pe bursa, si nu imi bat capul). vorbiti de educatie? daci liberi. sunteti mai idioti decat simion si sosanca la un loc. cam asta e "republica". o tanti de la snspa e "jurnalista". un cetatean olandez e .."needucat". noroc ca suntem suntem noi romanii educati si inteligenti. pacat ca nu aratam. mergeti in stanga voastra, si negati orice cultura.. matematica si medicina a fost inventata de arabi si chinezi. apa faea rau la europeni. asa face si scoala acum. devin periculosi. una zice ca trebuie sa faci scoala politica sa ajungi politician. ce scoala poti face sa ajungi prostiatuata? in olanda, ajungi la bordel, la noi in parlament.cum se face ca olanda e aproape bine? cu astia de extrema dreapta poate se merge si in ghetourile din marile orase olandeze. pun parin ca il criticati pe olandez fara sa stiti unde e olanda. nesimtirea romaneasca se face vazuta. prostia semnalizeaza. hai sa il atacam pe olandez ca nu a mancat salam cu soia si e "dusmanul poporului". daca va caut pe toti "educatii" care aveti comentarii, unul nu aveti o meserie dupa facultate, in cazul; in care a fost terminata, va pricepeti la politica, mai putin la controlat politica. multi si prosti.. ma scuzati ca vorbesc despr cititorii republica. incercati sa iesiti din cochilia voastra si sa dezbateti. la berkley era un curs obligatoriu pentru cei de la fizica de dezbatere. pentru idiotii iteligenti care nu pot sa se experime.dupa ce il faceai pe ala nu mai erai caine(privire inteligenta dar nu poti sa te exprimi), incercam sa acceptam ca fiecare are dreptul la o parere? sau demonstram ca suntem ... habar nu am cum se cheame achesia in care tu fara scoala, fara medalii, certi pe cineva, care nu gandeste ca tine., sa mergeti la popa sa vedeti daca ce postati e bine. astia din olanda au avut candva o rupere de catolici si au fost starpiti. si evreii au avut prima starpire cu filip2. sunt antisemiti francezii? sunt francezii musulmani?nu. e stat laic. sa mrgeti in cartiele lor unde nici jandarmeria nu intra. va pup. mai iesiti din romania., nu e buric de targ
    • Like 0
    • @ Radsub
      Radsub Radsub check icon
      eu voi merge la olandez. macar sa vorbesc cu el. sunt din constanta si nu imi plac moldovenii. au fost 2 prieteni la olandez. asta nu e olandez e de bucovinean, nici molldovean. prietenii mei auzis ca e cel mai bun. nu cred pana nu vad, e cam greu sa ajungem astia needucati, sa facem concedii in tara. daca avem si o casa prin caraibe? avem sa fugim de aur si ciuca :)
      • Like 0
  • Poți fi educat, " cu studii și cărți scrise " cum zice d-l Daniel despre cunoscuții dumnealui, simpatizanți Simion, dar nu poți avea bun simț ( mai ales simțul realității) și dreaptă socotință dacă ai încredere în promisiunile aberante ale activistului pro rus și anti european.
    Sigur că ascensiunea AUR a fost provocată de prestația jalnica, dezgustătoare chiar, a politicienilor români în frunte cu Johannis, nu are rost să mai vorbim.
    Numai că drumul oferit de mincinosul și perversul lider AUR nu poate duce decât la haos economic, ură și dezbinare națională. Deși nu o recunoaștem ( suntem obișnuiți sa scoatem în evidență numai răul) avem o situație economica stabilă și un nivel de trai mediu-spre decent. Depinde cu cine vrem să ne comparăm - dar sunt statistici independente care îi pot edifica și pe cârcotași. Numai naivii pot crede că problemele și necazurile românilor- pentru că sunt și astea destule- pot fi rezolvate de măsurile fără nici o acoperire economica și logică propuse de exaltatul Simion.
    Ca de obicei, la următoarele alegeri, vom fi puși în situația de a opta pentru răul cel mai mic- ăsta e blestemul nostru- și sper că o să ne lumineze Dumnezeu.
    • Like 3
    • @ Christian
      Francisc check icon
      Ce „lumină” să mai așteptăm de la Dumnezeu când în mintea noastră e întuneric deplin, domnule Christian?

      Nu putem emite pretenții de „mărire” într-o lume în care competența ar trebui să fie primul criteriu. Cum ne-am putea impune cu mincinoși precum Simion?

      A marcat Olaru (intrat în joc ca rezervă!) și ne rămâne jumătate de oră ca să egalăm. Greu de crezut...
      • Like 2
    • @ Francisc
      Francisc check icon
      Enjouma înscrie pentru 2 la 3 și ne oferă 5 minute de speranță pentru prelungiri. Mai știi ce se poate întâmpla în acest meci?

      După dârzenia cu care fotbaliștii FCSB-iști își joacă șansele de calificare, cred că meciul ar trebui decis în prelungiri...
      • Like 0
    • @ Francisc
      Francisc check icon
      Nu s-a întâmplat. FCSB pierde un meci pe care îl putea câștiga dacă aborda partida din postură de câștigătoare...

      Iarăși spun numai prostii. E de înțeles, după ce am „îngurgitat” vreo 6 beri răcite așa cum trebuie. Încă o înfrângere a unei echipe românești, „obținută” după un meci care putea fi câștigat...

      Ai mei îi bătură pe-ai noștri, precum era de așteptat. Ce rămâne de făcut? Ne obișnuim cu ideea că Champions League nu e de nasul nostru și ne lecalibrăm obiectivele. Poate că Europa League ni se potrivește. Dacă nici asta nu se poate, ne mulțumim cu Conference League.

      În fond, FCSB e prima echipă calificată după mulți ani în CL. Nu-l suport pe Becali, dar accept „performanța” obținută de echipa lui. Sper că și Corvinul și CFR să obțină dreptul de joc în acele grupe...

      • Like 0
    • @ Francisc
      Radsub Radsub check icon
      e de inteles "aborda" nu abordeaza. esti ceh am inteles. si eu am fost cu craiova pana in 86. atunci am tinut cu dinamo. chestie de gust. craiova era mai buna, dar toti tineu cu steaua. o echipa super mare drogata inainte de meciul cu milan. incercam sa ne mai dam loviti?
      • Like 0
    • @ Francisc
      Radsub Radsub check icon
      vezi ca exista golazo, al unuia care inca se mai crede jurnalist de investigatie. comentarii si plansete acolo
      • Like 0
    • @ Christian
      Radsub Radsub check icon
      hai ca e de bine "dreaptă socotință" e de la marele alb sau de la teodosie cel purtator de cuvinte?
      "pro rus și anti european." aici esti cu "stabilitatea"
      va rog sa folositi ia. nu cred ca poate fi atat de regosnocibila. sefule, daniel nu e dl e peafericitl. ai uitat cine te plateste?
      • Like 0
  • Radsub Radsub check icon
    Interesante comentariile unor oameni "educati". Bineinteles ca ei sunt cei mai inteligenti si scoliti, Dar nu pot accepta o alta parere. Decat sa combata, mai bine il ataca pe cel care a emis parerea si nu parerea. Curat democratic.
    Incercati sa vedeti de ce cineva cu un pic de gandire analitica ar vota aur (cu toate ca daca renunti la populism, nu mai ai ce sa analizezi). Nu cred ca e vorba de a reforma ceva, ci numai de a face o rotire de cadre. Neadoptarea punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara, a adus tara in situatia actuala. poate cineva dintre cei "educati" imi explica de ce toate partidele spun de ce sa nu il votezi pe celalat, dar nu imi spun de ce sa ii votez pe ei. cand toate partidele arunca cu fumigene, nu vi se pare ca simion este calificat sa intre in competitie, ca fost sef de galerie? macar are o facultate pe bune, e civil (sper) si nu il recomanda "familia" (inca. am mai avut un presedinte care a fost dovedit turnator abia dupa 2 mandate). uitasem de doamne. o avocata, si o economista. cand avocata are iesiri de balaceanca, economista nu se descurca fara prompter, nu vi se pare interesant simion? si uite asa devine din ce in ce mai actuala piesa "Sarmalele Reci - Tara te vrea prost " - o majuta si "romania educata"
    • Like 0
    • @ Radsub
      Francisc check icon
      Știți cum e asta cu „neadoptarea” punctului 8 din declarația de la Timișoara, domnule Radsub? Cum să-și taie băieții cu ochi albaștri singuri creanga de sub cur?

      De-aia avem o educație așa cum o avem, de-aia ne mirăm că Ciucă, Ciolacu, Geoană sau Simion se află în pol position când vorbim de viitor. De-aia avem candidați aflați la start într-o cursă fără câștigători...

      Ce pot să fac eu, un biet cetățean ce crede în adevăr? Beau bere cât încape și mă mir că „cetățenii” responsabili se întrec în promisiuni care mai de care de neacceptat. Când vine unul ca Ciolacu, promițând pensii mărite, îl compar imediat cu Simion. Amândoi promit că viitorul e mai bun...

      Țara ne vrea proști și noi ne adaptăm prostiei, alegând în funcții de conducere toți proștii pe care îi găsim pe drumurile „democrației”. Sunt destui, din păcate...

      • Like 1
    • @ Francisc
      Radsub Radsub check icon
      as merge pe un coniac... dar e chestie de gust, cantitate si calitate. nu refuz berea din principiu, pentru ca planeta duce lipsa de apa, si trebuie recilrculata. si depinde cat de cinic esti sa alegi intre simion si sosoaca. am inercat sa avansez in partide "de dreapta". clar ne adaptam prostiei. ca orice animal te adaptezi. zicea cineva ca legea e ca o bariera: caii de rasa o sar, boii se opresc, si cateii trec pe sub. la cat de idioate sunt legile si la cat de repede se schimba...poti avea succes fara pedigree si fara sa fii bou. din pacate.
      acum nu mai e vorba de "adevar", e vorba despre informatia primita si de capacitatea de a scoate date din informatii. din pacate "romania educata" are "succesuri". pe vremea cand faceam informatica a venit un profesor (dan serbanati) de la o universitate din italia. nu de top. acest om a constatat ca preda o materie la studenti are nu au cum sa o inteleaga. nu aveau notiunile de baza. cu un efort financiar, si o recomandare am ajuns in irlanda si am terminat scoala. vorbim de democratie intr-un stat care face educatie religioasa in scoala? parca e laic. irlandzii sunt mult mai religiosi decat englezii, mai putin decat locuitorii din usa, si mult mai religiosi decat spaniolii. istoria demonstreaza ca nu ne descurcam singuri
      • Like 0
  • Francisc check icon
    Revin cu o altă „enigmă”, ce nu mă lasă să-mi beau berea în tihnă așteptând meciul de fotbal dintre FCSB și Sparta Praga...

    Cu ce ne-ar ajuta unul ca Simion, înscăunat președinte? Nu credeți că într-o republică parlamentară (cum este România, conform Constituției!) președintele este doar pentru decor?

    Faptul că țara noastră a devenit în ultimii 10 ani o moșie împărțită frățește între „reprezentanții” pe care i-am tot ales ar trebui să ne pună pe gânduri. Ce facem în schimb? O trimitem pe Șoșoacă în Parlamentul European și ne gândim că un individ ca Simion (bine, mai e și Ciolacu în tandem cu Ciucă, că de Geoană nu îndrăznesc să mă ating!) poate fi soluția prosperității la care visăm...

    Hai că începe meciul dintre ai noștri și ai mei. Eu sunt ceh de naționalitate, așa că n-am nimic de pierdut. Dacă se califică FCSB zic că ai noștri au fost mai buni, dacă Sparta merge mai departe spun că ai mei au meritat.

    Oricum am motive de bucurie. Țin totuși cu ai noștri și mi-e teamă să nu-i spargă Sparta...
    • Like 3
    • @ Francisc
      Radsub Radsub check icon
      :) oricum castigi,
      asa ca: ce ar mai putea strica unul ca Simion, înscăunat președinte? :) romanii, chiar daca nu recunosc sunt masochisti, dar se plang ca ii doare. :)
      • Like 0
    • @ Radsub
      Francisc check icon
      Nu prea mai am ce câștiga după ce am risipit aproape șase decenii de trăire pe niște iluzii. În 1989 credeam în puterea cuvântului rostit cu hotărâre. Acum, după 35 de ani, în ce să mai cred? În minciunile unora precum Ciolacu, Ciucă, Simion, Geoană, Iohannis și atât de mulți alții?

      Înainte de ăștia au fost Iliescu (cu repetiție!), Constantinescu, Băsescu. Sau, dacă e să-i amintim și pe premieri, Ponta, Dragnea, Dăncilă. Toată spuma „intelighenției” autohtone, cum s-ar putea spune ținând cont de „revoluția” și evoluția sistemului de educație românesc.

      Ne îndreptăm pas cu pas spre o „Românie educată” în care oamenii de bun simț nu au ce căuta...

      E 3-0 la pauză în meciul dintre ai noștri și ai mei. Încă o dovadă că suntem prea mici pentru un joc atât de mare...

      Da' nu-i nimic! Avem speranțe că putem întoarce rezultatul în repriza a doua, care va dura încă 30 de ani. Îl băgăm în joc pe Simion (că e băiat din popor!) și o facem șefă de galerie pe Diana (că se pricepe la urlat ca nimeni alta!). Și uite-așa am „rezolvat” lipsa de soluții...

      Hai cu egalarea!
      • Like 1
    • @ Francisc
      Radsub Radsub check icon
      poate daca intra astia in joc suntem penalizati la masa verde, si ni se da un conducator extern, nu numai supraveghere. ca in 1866 :) e trist. in 89 nu intelegeam ce e cu polica, dar stiam ca iliescu l-a impuscat pe tata. in 90, am avut noroc cu un militian care mi-a at 2 palme si m-a urcat in masina militiei."stai dracu aici ca ne bat astia pe toti". la 20 min maxim au venit "aparatorii" statului democratic. pnl.(campeanu) tradeaza. fac 18 si ma insciu in aripioara pnl(tariceanu). se face usl1. ies. apare usr. intru. nu se bat, se plang, ies. acum inca mai cred in dreapta si voi vota un partid de dreapta. daca apare pana atunci imi anulez votul. cu toate ca este foarte greu sa apara un partid de dreapta, stanga fiind atat de bine infipta incat extremistii de stanga sunt "stanga radicala" iar centru dreapta (conservatori "luminati" sa zicem) sunt "extrema dreapta". e atat de bine infipta stanga in lume cu nonvalorile ei, sunt mana cereasca pentru "discriminati". demagogii alesi de idioti demonstreaza ca majoritatea se supune minoritatii. scoatem cuvinte si expresii din dictionar, punem litiere in coltul clasei(poate unul care se rede pisica nu are unde sa se pise)....
      Domnilor dreapta inseamna capiatl privat, stat implicat minimal in economie (tot privatul decide), oameni platiti dupa merite (sindicate platite de membri, pentru aparare in fata angajatorului, fara a plati functia sefului de sindicat.)
      • Like 2
  • Francisc check icon
    Pe mine mă preocupă o mare enigmă, domnule Daniel van Soest. Cât de educat trebuie să fii ca să devii fan Simion pe motiv că lipsesc alte alternative?

    Dacă am ajuns să credem că Simion „poate demonta cloaca politică” atunci e de rău. Nu de răul mai mic, cum am fost obișnuiți să credem în cele trei decenii și jumătate ale „democrației originale”, ci de răul suprem...

    Și tocmai ăsta e răul cel mare într-o „democrație”: orice prost poate ajunge în vârful ierarhiei politice cu condiția să existe destui naivi (unii îi numesc analfabeți funcțional, eu le zic pur și simplu fraieri!) care să creadă în vorbele lui. Iar la acest capitol suntem blagosloviți de Dumnezeu...

    Oare ce ar fi dacă prietenii dumneavoastră (despre care spuneți că sunt educați!) ar pune mână de la mână și ar creea ei înșiși alternativa care (după spusele lor) nu există?

    Sunt tare curios între cine se va purta „bătălia” din turul doi al prezidențialelor, că toți candidații se laudă că doar ei se luptă pentru binele țării. Noi, alegătorii, suntem de folos” doar în momentele electorale, că în răstimpul dintre alegeri suntem buni numa' pentru jecmănit.

    Ce altceva sunt taxele și impozitele plătite de fiecare dintre noi dacă suspușii fac ce vor cu ele? Despre ce educație putem vorbi (poate că spun o prostie, dar „educația” nu se rezumă doar la diplomele de doctor obținute prin șpagă de mahării ajunși în funcții; dacă nu suntem școliți moral și civic, degeaba educație) când aplaudăm mârlănia?

    Sunt prea multe de spus și prea puțini conaționali dispuși să înțeleagă gravitatea subiectului, așa că pun punct comentariului.

    • Like 6
    • @ Francisc
      În primul rând ar fi trebuit sa fi fost definit termenul de "educat".
      A fi "educat" (deci cultivat ?) nu presupune si demnitate morala (pleonasm), istoria ne-a dovedit-o. Scolit sau nu, în principiu, gregarul ne împinge catre cei ce ne seamana "în cuget si-n simtiri".
      Logic apare deci întrebarea : cine pe cine manipuleaza ?

      Cred ca vorbim mai degraba de oprtunism si lene intelectuala (ca sa folosesc un eufemism).
      Ar mai fi fost interesant sa nu fi facut pe...interesantul si sa ne fi spus cine sunt "scriitorii" si ce-au scris ei. Am fi avut o imagine mai semnificativa a "galeriei " lu' Simion.
      • Like 1
    • @ Francisc
      Radsub Radsub check icon
      cand un om pune intrebari la care nu ai explicatie devii agresiv nu? olandezul e un pic mai educat decat cei care nu inteleg de ce simion e o alternativa. btw ce "educatie" ai?
      • Like 0
    • @ Radsub
      Francisc check icon
      Păi nu prea am multă școală, domnule Radsub. Am „decât” 12 clase, absolvite (cu chiu și vai!) în 1984 la un liceu de informatică. Pe vremea aia nu făcea orice prost o facultate, ca acum...

      S-a umplut țara de „doctori” care nu știu să-și citească propria diplomă. Să ne mai mirăm că unul ca Simion e considerat soluția salvatoare?

      Apropo, cred că azi noapte ați exagerat cu coniacul. Nu e treaba mea...
      • Like 3
  • Marina check icon
    Aș înțelege ca din lipsă de alternativă să nu mai votezi deloc. Sau, și mai bine, să creezi tu o mișcare politică, un partid. Asta fiind foarte greu, rămâne să nu votezi sau să votezi răul cel mai mic. Dar să devii chiar fan AUR și Simion?? Chiar fan? Altceva te face să fii fan Simion, nu lipsa alternativelor sau faptul că îl atacă partidele la putere.
    Despre ideea de a-i trimite pe politicieni la muncă în vest și a aduce diaspora plecată la muncă să conducă țara... la fel de populistă ca "apartamente pentru toți românii la preț de producător". Hai cu clasa muncitoare! Jos bogătașii! Nu că aș da prea mulți bani pe actualii politicieni, dar de ce românii plecați în afară ar fi mai capabili decât cei rămași în țară?
    Până și olandezul ăsta duce mai departe ideea că doar proștii și leneșii au rămas în România. Noroc cu el, olandezul care ne iubește și ne-ar înțelege dacă am vrea să devenim fani AUR. Poate aranjează cu domnu-său Simion să ne dea tuturor celor care îl votăm, pe lângă apartament, o diplomă de patrioți. Ce ar mai crește inima în noi! Că așa de proști ne crede domnul olandez când scrie textul ăsta.


    • Like 4
    • @ Marina
      Corina check icon
      Nu a propus ca diaspora să conducă țara. A scris ”i-am putea chema înapoi pe toți cei cu experiențe în străinătate să ajute la refacerea țării”. Cred că un număr important dintre cei plecați să muncească dincolo sunt oameni deosebit de harnici și conștiincioși care au trăit frustrarea de a nu fi apreciați și răsplătiți în țara lor. De fapt, unii au fost „răsplătiți” cu sărăcie și chiar șomaj. Asta le-au dat mediul de muncă românesc și clasa politică în ansamblu.
      • Like 0
    • @ Corina
      Marina check icon
      A scris " În schimb i-am putea chema..." . În schimbul a ce? Al politicienilor pe care îi exportăm, nu? Și dacă vin în schimb, vin să le ia locul, adică să ne conducă.
      Sunt harnici și conștiincioși românii din diaspora, dar cei din țară nu sunt? Comparația continuă între cei plecați și cei rămași este cel puțin supărătoare. E un fel de a spune că cine nu emigrează este clar leneș și nepriceput la ceva ce se caută pe piața muncii.
      • Like 2
    • @ Marina
      Radsub Radsub check icon
      din lipsa de variante mergi si anulezi votul. chestie de "educatie".
      • Like 1
    • @ Marina
      Corina check icon
      Să fim sinceri: ei au crescut în plus față de cei rămași prin suma de experiențe noi prin care au trecut, care le-au solicitat curaj, creativitate și anduranță. în medii mai competitive decât aici. V-ar deranja ca o parte din noii lideri politici sau oameni-cheie din ministere să fie intelectuali care au reușit dincolo, de exemplu?
      • Like 0
    • @ Corina
      Marina check icon
      "V-ar deranja ca o parte din noii lideri politici sau oameni-cheie din ministere să fie intelectuali care au reușit dincolo, de exemplu?" - evident, nu. Comparațiile în defavoarea celor rămași în țară mă supără, nu românii emigrați.
      Tare mi-e teamă că nu prea au de gând să revină intelectualii care au reușit dincolo...
      • Like 2
    • @ Marina
      Radsub Radsub check icon
      "in schimb" nu acelasi lucru cu "la schimb". e... chestii, socoteli, fineturi. chestie de stapanire limbii (nu ca organ anatomic). tot chestie de "educatie"
      • Like 0
    • @ Radsub
      Corina check icon
      Pentru mine „în schimb,...” are, în contextul de față, doar sensul unui „pe de altă parte...”. Plus că se vorbește de --toți-- cei cu experiențe în străinătate și nicicum n-ar putea deveni toți lideri. De altfel, și alți contributori de pe Republica au propus chemarea și valorizarea românilor plecați.
      • Like 0
    • @ Marina
      maripos check icon
      Mai zicea cineva ca romanii plecati din tara se poarta civilizat, dar doar in tara de adoptie (de frica legii care acolo chiar se aplica), cand vin inapoi tot pe jos arunca chistoacele.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult