Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Pe ecranul uriaș cu plecările, două zboruri anulate: Bruxelles și București. Aoleo, ce s-a întâmplat la București?” Reportaj cu frica-n sân

Aeroport

Sunt în aeroportul din Viena. Am ajuns cu două ore înainte, ca să nu fiu agitat și alergat. Nu-mi place stresul de a alerga după avion. Îl moștenesc pe tata cred, care, timp de douăzeci de ani, a făcut naveta cu personalul de la Brăila la Ianca și înapoi aproape zilnic. Venea și el devreme în gară ca să nu piardă trenul, dar mai ales să nu piardă ciorba de burtă de la bufetul gării.

Pe ecranul uriaș cu plecările, două zboruri anulate: Bruxelles și București. Aoleo, ce s-a întâmplat la București? Am o strângere de inimă și mă uit instinctiv la news feed. L-au arestat pe Onțanu, prima știre. Ce bine! Nu s-a aruncat niciun terorist în aer, deși de murit a murit un bărbat, sinucigaș la metrou. Epidemie de sinucigași la metrou...

Deși știu rațional că este practic imposibil ca zborul meu să se fi anulat din pricina unui atentat terorist, frica m-a surprins înainte să-mi dau seama că mi-e teamă. Frica este cred cea mai puternică forță care în mod bizar și contraintuitiv ține specia asta caraghioasă în viață și printr-un efect secundar pervers, prin recul, îi creează și șansa să prospere pe un fond de durere.

În același timp, dacă stai strâmb și judeci drept, toată isteria asta colectivă care ne mobilizează cele mai josnice resurse colective de xenofobie și prostie împotriva imigranților, a musulmanilor, a serviciilor secrete incompetente și leneșe, a oricui ni se pare că nu și-ar fi făcut datoria, nu face decât să suprainfecteze rana supurândă a inumanității reciproce trăgând totul către cangrenă.

Sunt în lumea asta aproape 1,6 miliarde de musulmani, adică aproape 23% din câte suflete trăiesc astăzi. O mână de imbecili se aruncă în aer strigând caraghios la un Dumnezeu surdo-mut în cel mai bun caz - și acum urmează tsunami-ul de rigoare al raționalizărilor și invectivelor – iar noi tragem concluzia că Islamul este dușmanul Europei și că există un plan să ne distrugă civilizația la care au contribuit de fapt decisiv.

Zilnic în lume mor mai mult de 3.200 de oameni în accidente de mașină, cam cât au murit la New York in 2001. Dar cumva ni se pare că terorismul este o amenințare globală. Mor de foame și de sete mii de oameni pe zi și pe noi ne sperie mai tare și facem gălăgie asurzitoare fiindcă niște rătăciți la minte ne amenință că ne vor distruge.

O bandă de inși calificați în furtișaguri și golănisme de cartier, cetățeni belgieni și francezi de când se știu, se smintesc și se aruncă în aer, noi tragem concluzia ca un milion și ceva de refugiați din calea războiului își freacă mâinile de fericire și abia așteaptă să ne ucidă pe toți. Europa a eșuat, barbarii au spart zidurile și au intrat în cetate, vai nouă! La arme!

De fapt, începe să ni să năzare că sunt mult mai mulți musulmani decât sunt deja. În Franța 8% din cetățeni sunt musulmani, dar francezii cred că musulmanii reprezintă 31%. În Anglia doar 5% sunt musulmani, dar englezii cred că sunt 21%, vecinii noștri, ungurii, cred că trebuie să fie 7% musulmani în Ungaria, deși proporția lor e doar de 0,1%. Studiul îl găsiți în The Economist.

Prin anii ‘80, o temă dragă de discuție prin tramvaie și trenuri era iminenta amenințare a invaziei țiganilor care ar fi urmat să ne depășească numeric dacă ascultai perorările profeților de autobuz cu burduf. Cred că dacă cineva ar face astăzi o cercetare asemănătoare ar rezulta aceeași orbire de turmă gălăgioasă.

Dar stai așa, trebuie să răspund surorii mele care este încă foarte preocupată și îngrijorată de soarta mea. Nu sunt la Bruxelles, unde n-am fost niciodată, sunt la Viena, dar îi pasă și cumva vrea să elimine orice urmă de îndoială, de parcă asta ar putea influența în vreun fel riscul vreunui improbabil atac. E absurd, dar mi-e dragă fiindcă teama ei mă face să mă simt iubit, deși îngrijorarea ei mă îngrijorează pe mine în legătură cu starea ei emoțională.

Suntem oameni: mie mi-e teamă fără niciun motiv altul decât zvâcnirea instinctului de conservare pe care nu-l pot controla cum nu pot controla ritmul bătăilor inimii, sora și mama se anxiază inutil, dar cât se poate de real.

Dacă toți sunt ca mine, dacă toți au rude, prieteni, soți, neveste, amante, creditori, pot să înțeleg cum se strică cheful unei planete, fiindcă o mână de idioți râzgâiați iresponsabili au luat viața unor nevinovați.

Primul reflex este legitim, de înțeles, uman. După ce te scutură frica și te umbrește moartea, ce faci? Ridici ochii din podea, te uiți în jur și încerci să fii rațional, atât cât te ține mintea, sperând că cei ce țin cârma politicii sunt mai vrednici decât tine și că știu să-și țină frica mai bine în frâu, mai ales că au curajul și iscusința de a domoli pandaliile celor mulți care umblă „cu zilele în mână” cum zice cronicarul.

Suntem oameni: mie mi-e teamă fără niciun motiv altul decât zvâcnirea instinctului de conservare pe care nu-l pot controla cum nu pot controla ritmul bătăilor inimii, sora și mama se anxiază inutil, dar cât se poate de real.

Am cu mine o cărțulie, „Manualul” lui Epictet în care citesc: „Pe oameni îi tulbură nu ceea ce se întâmplă, ci gândurile lor legate de ce se întâmplă; nu este deloc înspăimântătoare de pildă moartea (căci așa i se arăta și lui Socrate), ci părerea în privința morții, căci aceasta este înspăimântătoare. Așadar, ori de câte ori dăm de o piedică, ori suntem tulburați, ori suntem întristați, să nu punem niciodată vina în seama altuia, ci doar într-a noastră, și anume în seama părerilor noastre.”

Mi-ar plăcea să pot nu doar să citesc și să citez vorbele asta, mi-ar plăcea să le respir. S-ar putea ca atâta tărie să nu fie bună decât pentru eroi, sfinți și Epictet, cel care a suportat liniștit ca stăpânul său să-i rupă piciorul doar ca să vadă dacă și când sclavul său va ceda durerii și fricii. Nu a cedat, nu s-a răzbunat, dar a trăit toată viața schilod în serenitatea sa proverbială.

Cred că teroarea și frica te pot schilodi, dar ca să nu te ucidă în spirit, trebuie să nu te îneci pe tine și pe alții în țipete, urlete și văicăreli.

Fac pe deșteptul, mă uit în mine. În continuare mi-e frică. De frică.

Avionul este anulat fiindcă pilotul a făcut indigestie... Supa de roșii gratuită din business lounge îmi alungă frica. Semăn cu tata, îmi plac ciorbele și (aero)gările.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ati mai putea arbora genul asta de atitudine daca, in fiecare dimineata cand mergeti la serviciu si luati metroul, va ganditi cu realism ca s-ar putea sa fie pentru ultima data? Ca in orice clipa metroul ar putea fi aruncat in aer de un descreierat islamist? Nu ma luati cu bla-bla-uri ca doar o minoritate a lor e reprezentata de asasini. Ideea e ca acum pericolul de aici e reprezentat de terorismul islamist, si nu de cel catolic, protestant, maoist sau de alta sorginte. In dimineata de marti in mod intamplator am luat un autobuz, asa ca nu am mai ajuns la metrou, cu care as fi coborat la statia Maelbeek in intervalul respectiv de timp. Incercati sa va imaginati cum te simti cand citesti o stire din care iti dai seama ca ai trecut razant pe langa un sfarsit nemeritat cu cateva minute in urma. Ca traiesti intr-o tara - ma refer la Belgia - si pe un continent condus de niste impotenti ipocriti, spalati la creier de asa-numita corectitudine politica, si ajunsi acolo pe voturile unei turme de insi care nu stiu pe ce lume traiesc. Unde esti tu, Viktor Orbán?...
    • Like 0
    • @ Alcor C. Crisan
      multumescu-ti tie Doamne ca nu mi-ai dat asa un cap si m-ai inzestrat cu inteligenta sa nu zic asa ceva, sa gandesc cu propria-mi minte si sa nu cred ca izbavirea-mi va veni de la altii!
      • Like 0
  • Un articol tot atât de real...pe cât dorința multor politicieni de a transmite frica, teroarea și ura împotriva musulmanilor! Adevărul este că nu putem blama întreaga populație musulmană pentru câțiva fanatici descreierați. ..care de fapt vor să se simtă puternici și să împrăștie Frica în lumea civilizată ! Așa cum descrie și autorul articolului....nu ne mai agitam când multe atrocități se întâmplă în întreaga lume! America este acum în plină campanie electorală și dacă îl asculți pe Trump sau Ted Cruz. ...te întrebi. ..cât de ușor manipulează acești indivizi o parte a electoratului american...și cum folosesc atentatul din Bruxelles, pentru a împrăștia frica, ura, împotriva a tot ce se numește Muslim. ...ca să nu mai vorbesc de ideile lor geniale...de ce ar trebui făcut în a stopa acest mare dușman al Americii ! Ce mă surprinde pe mine este faptul că în fiecare zi, mor mai mulți americani împușcați de compatrioții lor de cât mor în atentatele teroriste....dar domnii mai sus amintiți nu sânt deranjați. ..se ascund în spatele "Second Amendment"...pe care trebuie sa-l apărăm de cei care vor să il minimalizeze...sau care doresc să reducă vânzările de arme celor cu probleme mentale...etc....sau pur și simplu nu fac mare agitație atunci când sânt uciși copii nevinovați în școlile americane...de un descreierat american. ..de fapt se discută câteva zile ....fără mare patos...iar termenul folosit aici...Domestic Terorism...nu este perceput așa de grav, precum terorismul Islamic....deși numărul victimelor este mult, mult mai mare ...!! Politica unor politicieni....este bazată tocmai pe manipularea maselor....care din păcate nu sânt interesate să analizeze datele....pentru că este mai simplu să strigăm. ..afară cu musulmanii, cu refugiații sirieni...etc !
    • Like 3
  • Bogdan check icon
    as vrea sa fie cum spuneti dvs, dar eu unul nu-mi permit luxul de a incerca exercitii de optimism si autosugestie. in plus, a incadra victime atentatelor teroriste la rubrica "diverse" alaturi de statisticile privind victimele accidentelor de circulatie e foarte nepotrivit (ca sa nu spun altfel). in legagtura cu terorismul, adevarul neplacut este ca cei care trec la fapte sunt intotdeauna varful unui fanomen social mult mai amplu. am vrea sa-i scutim de orice raspundere morala pe toti ce care nu participa efectiv, dar nu merge sa ignoram realitatea la nesfarsit. adevarul e ca cei care fac atentate terroriste in occident le fac pentru ca aspira la statutul de eroi si martiri in randul comunitatilor lor spirituale. si obtin acel statut in ochii multora care, desi nu ar trece ei insisi la fapte vreodata, isi simt razbunata pe undeva ura mocnita impotriva occidentului murdar, corupt, a americii si a mai stiu eu ce nu le convine. aia si vederile lor bolnave sunt autorii morali ai acestui fenomen. lupta cu terorismul e o lupta foarte inegala, pentru ca, in mod ironic, cel care poate opri asemenea atentate este tocmai cel mai mare anti-erou al tuturor timpurilor, si anume informatorul. cel care isi tradeaza comunitatea, cauza si fratii, poate salva mii de vieti, dar ala n-o sa fie vreodata erou nici in ochii nostri, nici in ochii lor. n-as sustine asta daca n-as fi avut de-a face cu ei destul de mult. in facultate m-am imprietenit bine cu colegii din asia centrala (in special uzbeci), m-au invitat la mesele lor, m-au primit cu bratele deschise, mi-au dat si mie o palariuta din aia ca a lor. niste oameni prietenosi si deosebiti. dar totul pana la politica. si acum, dupa multi ani, ma uit ce posteaza pe facebook. lupta lor pare sa fie cu cei care le denigreaza islamul, fi-le-ar sa le fie, nu cu aia din randurile lor care, in numele aceluiasi islam, omoara oameni la intamplare.
    • Like 2
  • Diana N. check icon
    Mi-ati luminat ziua cu textul acesta, sincer! Dupa ce atat de multi comentatori au simtit nevoia sa ne explice ca a venit Apocalipsa, e imbucurator sa vezi ca mai sunt oameni care realizeaza ca atentate au fost si vor mai fi pe lume si nu va disparea civilizatia, ca migratiile sunt naturale, ca moatea va veni pentru fiecare dintre noi intr-o zi, fulgerator sau agonic, dar de murit tot vom muri. Isteriile astea scot, insa, la iveala fete nebanuite si hidoase ale multor persoane care pareau ca isi folosesc creierul. Si e bine si important sa ne amintim ca au fost pe lume tragedii - razboaie, cutremure, tsunami, accidente nucleare... Sa-i plangem pe cei care au murit, dar sa nu uitam ca umanitatea, si civilizatia, si respectul, si bucuria de a trai vor ramane. Multumesc inca o data!
    • Like 4
  • articolul mai are un titlu : HABAR NU AM ȘI NU-MI PASĂ, EU SCRIU CĂ-MI DAU BANI. Mulți arginți nu ?Pentru că altfel cine dracului ar publica un articol despre frică și despre unul care ne spune că el are bani, mulți bani și că se plimbă prin Europa ? Editorul cu cât este plătit ? Dar CTP ?
    • Like 2
  • Claudiu check icon
    Dle Pana, si care este subiectul articolului? Ca lu' matale tie frica, esti anxios daca auzi la stiri de o nenorocire si te-a sunat sora din bucuresti sa afli daca esti bine? Asta-i subiect de articol relevant?
    Astia de la contributors.ro devin pe zice trece mai mediocri lasand sa fie publicate asemenea articole de doi lei ... aveam alte asteptari la ei!
    • Like 3
    • @ Claudiu
      check icon
      Un like de la mine. Si-as mai adauga- un dislike pentru modul gaunos in care Pana a avut o pana de inspiratie (nu breau sa ma gandesc la un pozitivism manipulator prin.care sa ne spuna.ca nu avem de ce sa ne temem si ca viata merge inainte). Sincer nu ma simt mai relaxat si nici nu as dori sa avem soarta pesonajului principal.din "la.vita.e bella". Nu de alta dar-cu muslimii astia incrancenati.si habotnici- nu e "bella".
      • Like 0
  • check icon
    Idem :)
    Duc copilul la scoala. Trafic, ploaie, amorteala de rutina. In fata mea o masina alba are luneta aburita si un numar bizar care-mi sare in ochi. Ma uit mai atent. Scrie in araba. E sirian! Prin luneta aburita vad siluete. Masina e plina. Trag pe dreapta, desi e tarziu si tocmai mi-am certat copilul ca intarziem la scoala. Las masina sa se indeparteze. Apoi incep sa râd. Pe bune, ce teroristi ar fi aia care sa se detoneze in Iancului? Cu un Logan? Râd.. dar mi-e frica.
    • Like 0
    • @
      check icon
      Nu e de ras!
      • Like 0
    • @
      bine ca nu ti-e frica sa mergi in #colectiv, ca tot aia e... crezi ca aia de pun bombe mai consuma resurse pe unii de se omoara ei pe ei???
      • Like 0
  • check icon
    Probabilitatea de a fi expus unor atacuri teroriste, comparabilă cu cea a altor riscuri se însumează practic cu toate celelalte. Important este deci, ținând seama de extinderea la scară globală a terorismului, de intrarea în haos a unor zone imense de pe Pământ, a unor țări întregi, în situația în care ne aflăm nimeni nu poate ști ce-l așteaptă de azi pe mâine. Azi mai mult decât ieri, săptămâna asta mai mult decât cea trecută, anul acesta mai mult decât anul trecut ș.a.m.d.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult