Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„The Old New World”. Proiectul prin care un artist rus a suflat viață în fotografii vechi de peste un secol

Se zice că „o fotografie face cât o mie de cuvinte”. Expresia înseamnă însă prea puțin pentru imaginile aduse la viață de artistul rus Alexey Zakharov în animația „The Old New World”. 

 Alexey Zakharov reușește să ne lase fără cuvinte însuflețind, în Adobe After Effects și 3Dsmax, fotografii vechi de peste un secol.

În mai puțin de o lună de când Alexey Zakharov, un artist din Moscova specializat în grafica pe calculator și cu precădere vizualizarea arhitecturală, a publicat pe pagina sa animația „The Old New World”, aceasta a fost vizualizată de aproape 20.000 de ori

Ideea i-a venit după ce a găsit pe shorpy.com o arhivă incredibilă. „Este un site cu foarte, foarte multe fotografii recondiționate la rezoluție foarte bună. Echipa site-ului face o treabă excelentă. Am petrecut multe ore navigând prin arhive. Pentru început am făcut o singură animație folosind doar o singură fotografie. Un an mai târziu m-am decis să fac ceva mai complex”, a povestit Alexey Zakharov pentru Republica.ro.

A lucrat la acest proiect aproape un an, în timpul său liber. De trei ori l-a întrerupt pentru a-l relua ulterior. În ce a constat procesul de producție? „În principiu, este vorba de două etape. Mai întâi, o imagine descompusă pe layere, straturi să le zicem, este proiectată pe o structură 3D creată cu 3Dsmax, un software specializat. Am folosit această tehnică pentru fundaluri, clădiri și alte elemente statice. În cea de a doua etapă, am făcut grafică pe computer și am creat personajele – oameni, animale, mașini. Din cauza unor limitări tehnice, prima etapă nu permite includerea elementelor care se mișcă, așa că este nevoie de crearea acestora într-o etapă separată. Apoi, am suprapus toate aceste straturi, le-am combinat utilizând After Effects”, spune Zakharov

Această tehnică nu îi era străină lui Alexey Zakharov, artistul jucându-se cu animația foto mult înainte de acest proiect. De-a lungul timpului a colaborat cu artiști străini cunoscuți, printre care fotograful francez Julien Coquentin și pictorul german Michael Sowa. Îi puteti găsi proiectele aici și aici 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    extraordinar ! sa-ti vezi bunicii la cafieluta di dimineata si matusile la 5 o'clock, apai tat niamu' la perjili uscati di la remy si fumul di salon la poker-ului di pi'nserati, exceptional !
    • Like 0
  • Admirabil montaj!Felicitari!
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult