Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

20 de poze din 2016 despre români, asa cum îi văd străinii. Unde credeți că a apărut această imagine?

Guliver/Getty Images, partenerul Republica.ro, a realizat o selecție cu cele mai sugestive 20 de imagini despre români - personalități din politică, sport și viața artistică. Printre imagini se află și o caricatură a președintelui Klaus Iohannis. Caricatura a apărut pe 5 decembrie în publicația Kommersant din Rusia și este semnată de Gorshkov Andrey.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Rusofobia are rădăcini adânci, temeinic argumentate de realitatea istorică românească. Simplul fapt că românii au fost dintotdeauna majoritari în Basarabia și Bucovina spune suficient de mult despre apartenența ”de drept” a acestor teritorii la pământul românesc. Povestea tezaurului de care am fost jecmăniți fără rușine și scrupule ar putea fi un al doilea argument major. Pactul Ribbentrop-Molotov, despăgubirile de război și nenorocita moștenire comunistă care ne-a falsificat pur și simplu gena de popor trăitor sub soarele Europei ar putea încheia lista.
  Cât privește românofobia bolșevică, are și ea o explicație, relativ simplă. Din 1968 încoace, de când cu ”primăvara de la Praga”, noi am cam mers împotriva curentului lagărului socialist condus cu mână de fier de sovietici, chiar dacă, în fond, tot societatea socialistă multi-lateral dezvoltată o construiam! Ori spiritul imperialist rus nu se va putea împăca niciodată cu așa ceva (vezi, Ungaria 1956, Cehia 1968, Polonia 1981, Cecenia, Georgia și Ucraina, în anii din urmă), mai ales atunci când ”țaratul” este condus de un ”fost” KGB-ist susținut de echipa lui și prostia orgolioasă a mujicului asuprit de când se știe.
  • Like 1
  • @ Alin Savu
   check icon
   Istoria e mult mai complicată decât o prezentați dv. aici. Studiile sociologice nu notează un nivel mai ridicat de rusofobie la nivelul societății decât în țări precum Polonia ori Cehia, pentru a cita doar exemple din zonă. Am spus «la nivelul societății», nu la nivel politic, unde discursul rusofob are alte conotații.
   • Like 0
 • Prin '55-65 existau asemenea poze cu sefii de state din vest si SUA! Erau in ziarele noastre!
  • Like 0
 • check icon
  În România, se cultivă constant rusofobia, în Rusia, tot constant, românofobia. În diplomație, asta se cheamă reciprocitate.
  • Like 1
 • check icon
  Evident că în Rusia. Cine altcineva ar fi schițat o rachetă Volhov?
  • Like 2


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult