Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

20 de poze din 2016 despre români, asa cum îi văd străinii. Unde credeți că a apărut această imagine?

Guliver/Getty Images, partenerul Republica.ro, a realizat o selecție cu cele mai sugestive 20 de imagini despre români - personalități din politică, sport și viața artistică. Printre imagini se află și o caricatură a președintelui Klaus Iohannis. Caricatura a apărut pe 5 decembrie în publicația Kommersant din Rusia și este semnată de Gorshkov Andrey.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Rusofobia are rădăcini adânci, temeinic argumentate de realitatea istorică românească. Simplul fapt că românii au fost dintotdeauna majoritari în Basarabia și Bucovina spune suficient de mult despre apartenența ”de drept” a acestor teritorii la pământul românesc. Povestea tezaurului de care am fost jecmăniți fără rușine și scrupule ar putea fi un al doilea argument major. Pactul Ribbentrop-Molotov, despăgubirile de război și nenorocita moștenire comunistă care ne-a falsificat pur și simplu gena de popor trăitor sub soarele Europei ar putea încheia lista.
  Cât privește românofobia bolșevică, are și ea o explicație, relativ simplă. Din 1968 încoace, de când cu ”primăvara de la Praga”, noi am cam mers împotriva curentului lagărului socialist condus cu mână de fier de sovietici, chiar dacă, în fond, tot societatea socialistă multi-lateral dezvoltată o construiam! Ori spiritul imperialist rus nu se va putea împăca niciodată cu așa ceva (vezi, Ungaria 1956, Cehia 1968, Polonia 1981, Cecenia, Georgia și Ucraina, în anii din urmă), mai ales atunci când ”țaratul” este condus de un ”fost” KGB-ist susținut de echipa lui și prostia orgolioasă a mujicului asuprit de când se știe.
  • Like 1
  • @ Alin Savu
   check icon
   Istoria e mult mai complicată decât o prezentați dv. aici. Studiile sociologice nu notează un nivel mai ridicat de rusofobie la nivelul societății decât în țări precum Polonia ori Cehia, pentru a cita doar exemple din zonă. Am spus «la nivelul societății», nu la nivel politic, unde discursul rusofob are alte conotații.
   • Like 0
 • Prin '55-65 existau asemenea poze cu sefii de state din vest si SUA! Erau in ziarele noastre!
  • Like 0
 • check icon
  În România, se cultivă constant rusofobia, în Rusia, tot constant, românofobia. În diplomație, asta se cheamă reciprocitate.
  • Like 1
 • check icon
  Evident că în Rusia. Cine altcineva ar fi schițat o rachetă Volhov?
  • Like 2


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult