Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

6 ani pentru 10 ani. Condamnarea simbolică a corupției din regimul Băsescu

Elena Udrea - Traian Băsescu

Foto: Facebook Elena Udrea

Regimul Băsescu a avut și bun, și rele. Doar fanaticii și propagandiștii pot privi lucrurile exclusiv în alb și negru.

Unul dintre lucrurile bune pe care le-a adus regimul Băsescu a fost o mai mare independență și autonomie a DNA. Creat de Adrian Năstase la presiunea UE, DNA-ul a dobândit sub Traian Băsescu curajul de a prinde și peștii cei mai mari din toate partidele.

Unul dintre lucrurile rele pe care le-a continuat regimul Băsescu a fost corupția de tip Adrian Năstase. Pentru mulți români, simbolul corupției regimului Băsescu a fost Elena Udrea, zisă și Duamna. Opulența, setea uriașă de a parveni și telefonul scurt cu președintele țării au făcut din Duamnă una dintre cele mai temute personaje în aparatul de stat dar, în același timp, una dintre cele mai detestate figuri politice de câtre românii simpli. Bugetari cărora li se tăiau salariile, contribuabili care erau storși de ultimul leu de câtre Fisc, antreprenori care munceau de le săreau ochii din cap ca să-și plătească angajații și angaralele la stat vedeau uluiți dezmățul de partid și de stat, hora fericită din jurul doamnei Udrea, cercul ei intim care trăsnea a bani de la o poștă. Curea de transmisie a regimului președintelui cu „opozanții” Victor Ponta și Sebastian Ghiță, doamna Udrea era imaginea perfectă a politicienilor care-și înnoadă cozile în spatele scenei, în timp ce în platourile TV mimează lupta la baionetă spre prostirea telespectatorilor.

Această Milady a regimului Băsescu s-a aflat tot timpul în culisele marilor decizii, unde s-au împărțit influența, puterea politică și banii.

Doamna Elena Udrea ia azi, într-o primă instanță, 6 ani pentru 10 ani. 10 ani în care a condus România prin delegare de la Traian Băsescu. 10 ani în care a împărțit miliarde de la buget clientelei de partid și de stat. Pentru foarte mulți dintre cei care urăsc din inimă regimul Băsescu, cei 6 ani primiți azi de Elena Udrea echivalează cu o condamnare simbolică a corupției regimului amintit. Pentru alții, condamnarea înseamnă un alt pește mare prins de DNA și condamnat de judecători, într-un moment dificil, în care Justiția este atacată din toate părțile.

Nu este de ignorat faptul că Elena Udrea este unul dintre cei mai mari sponsori ai retoricii antijustiție din România de azi. Și nu luați termenul „sponsor” doar în sens metaforic. Așadar, să ne așteptăm la câteva luni crâncene. Până la Târgșor, Duamna și dorobanții ei din politică și din presă vor ataca reduta DNA ca la Rahova sau la Plevna.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De familia Basescu nu se atinge nimeni. Fetele bogate de pe urma lui taticu. Chiar au scapat?
    • Like 0
  • Fiecare plateste la un moment dat, altfel spus culegi ce ai semanat. Nici o clipa nu s-a gandit la noi, si-a folosit toate "formele" pentru a urca tot mai sus si a ajuns, a condus alaturi de Basescu si s-a infruptat din toate avutiile Romaniei. Acum face pe victima ? Nu. Nu ma impresioneaza de loc. "HOTII LA INCHISOARE NU LA GUVERNARE".
    • Like 1
  • check icon
    Duamna Udrea (este congruentă cu) regimul Băsescu.
    Udrea nu înflorea fără Băsescu și clica (pedeleul și serviciile) și nici Băsescu nu rezista fără Udrea și clica (pedeleul și serviciile).
    Lui Băseascu i-au mai rămas ceva imunitate și suport de la "servicii", lui Udrea i-au mai rămas ceva marafeți. A luat 6 ani, ajunge la 4, mai scade la 2, din care face un an, fiind eliberată apoi condiționat. Toate lumea e mulțumită.
    Trăiască justiția română! Să trăiți bine!
    • Like 1
  • Cri check icon
    Postarea domnului Florin Negruțiu contine destule inexactitati si contradictii. Domnia sa afirma ca regimul Basescu a avut si lucruri bune ( ? ) pe langa cele rele si ca doar fanaticii si propagandistii vad lucrurile in alb si negru.
    Dand curs logicii distinsului autor, ar rezulta ca insusi domnia sa ar putea fi etichetat drept "fanatic" sau "propagandist", pentru ca nu a depistat nimic pozitiv la actuala guvernare; este evident ca dl. Negrutitu nu este nici fanatic si nici propagandist, insa am vrut doar sa-i arat cum poate cadea in plasa propriei sale logici.
    Pe de alta parte, Chiar daca dl. Negrutiu considera activitatea DNA-ului din timpul guvernarii Boc-Basescu ca fiind un aspect pozitiv, realitatea, daca e sa fim cat de cat obiectivi, ne-a aratat ca pe timpul Basescului DNA nu a fost altceva decat o unealta de lupta cu care fostul presedinte s-a rafuit cu adversarii politici.
    Nu trebuie sa fii Einstein ca sa observi ca 90% dintre dosarele "grele" aduse astazi in fatza instantei de judecata de catre DNA sunt pentru infractiuni produse exact in timpul Basescului, si pe care DNA nu le-a observat la acea data, avand alte treburi mai importante de rezolvat, dupa bunul plac al marinarului.
    Tot asa, nu e greu de observat ca acea mica parte din clanul mafiot basisto-pedelist care pana la urma a ajuns in puscarie, a fost condamnata cu sentinte foarte blande, desi a fost vorba de jafuri de zeci si milioane de euro ( vezi dosarele ANRP sau Microsoft ).
    Infractorii au primit pedepse simbolice, iar denuntatorii au ramas liberi si cu banii furati, bine mersi.
    Iar "perla" activitatii DNA puse in slujba Basescului, celebrul dosar "Telepatia", a fost regizata de un procuror si de un judecator care astazi s-au dovedit a fi in realitate mafioti si corupti: procurorul este anchetat pentru activitati mafiote, iar judecatoarea a fost data afara din magistratura pentru ca a luat bani de la partea "vatamata" din acel dosar.
    Asa ca eu, spre deosebire de dl. Negrutiu, nu vad deloc nici partea "buna" a regimului Basescu, si nici vreo realizare notabila a DNA-ului in lupta sa cu coruptia, in afara de succesele obtinute in lupta cu adversarii politici ai d-nei Kovesi si ai protectorilor ei politici ( ieri Basescu, azi Johannis ).
    Iar numerosele condamnari si penalitati pentru incalcarea drepturilor omului date de CEDO, par sa sustina mai degraba opinia mea decat cea a d-lui Negrutiu.
    DNA-ul d-nei Kovesi a descoperit mafiotii si coruptii abia dupa plecarea Basescului de la putere, desi au existat cativa ziaristi curajosi care au criticat consecvent si cu fermitate coruptia regimului Basescu, suferind numeroase persecutii si abuzuri din partea sistemului securist patronat fostul marinar.
    La acea vreme, dl. Negrutiu precum si alti iubitori de anti-coruptie si dreptate au tacut cu gratie.
    In final, constat ca dl. Negrutiu, desi admite ca Udrea a furat cot la cot cu Basescu, nu ne spune nimic rau despre fostul marinar.
    Domnia sa nu se intreaba de ce procurorii nu l-au inhatat si pe Basescu.
    Inchei cu speranta ca elucrubatiile mele vor reusi cumva sa treaca de cenzura "moderatorului" acestui site.
    Se pare ca ce e bun si frumos ( libertatea si dinamismul online al polemicilor de pe acest site ) este si efemer, din pacate. "Moderatorul" stie el de ce.


    • Like 3
    • @ Cri
      Faptul ca folositi termenul "Telepatia"pentru jefuirea premeditata de catre turnatorul(dovedit) Voiculescu a Institutului de Cercetari Alimentare arata limpede ca principala dumneavoastra sursa de informare este echipa de zgomote de la Antena3.In aceste conditii,am serioase rezerve in ceea ce priveste reprosurile legate de obiectivitatea domnului Negrutiu.Acest articol,asemeni altora publicate in ultima vreme de acest jurnalist ese,in opinia mea,absolut remarcabil.
      • Like 3
    • @ Florentin Ioncea
      Echipa A3 nu e de zgomote ci de ştiri . Dacă vrei să fii informat te uiți şi la A3 , chiar dacă băsescul v-a ordonat să nu ! Sunteți , ca mai toți " republicanii " subiectiv , anti PSD, anti adevăr, dar iubitor ai băsismului . Am mulți cunoscuți " băsişti" . Nici unul nu vrea să recunoască adevărul . Sunt orbiți de dragoste pt idolul lor şi îi acceptă comportamentul , oricare ar fii acesta !
      • Like 1
    • @ Florentin Ioncea
      check icon
      Antena 3 nu este un post de zgomote. Este un post de propagandă.
      Iar propaganda se face și cu adevăr atunci când este în interesul plătitorului propagandei și când trebuie înfundați adversari.
      Dacă nu se spunea la Antena 3 despre fratele șpăgar al lui Băselu (nașu' lu nepoata lu Mondialu', haules baules), nu afla nici dracu' despre asta, DNA având alte treburi, nu anchetarea traficului de influență făcut de fratelui președintelui împreună cu unii din rețeaua pedelistă.
      Sunt spălați pe creier care cred și acum că a fost o înscenare și că individul este nevinovat, deși respectivul a fost condamnat definitiv cu executare.
      • Like 1
    • @ Florentin Ioncea
      Cri check icon
      O sa radeti, dar tocmai pentru ca A3 reflecta opiniile mele politice, ma determina sa urmaresc cu precadere posturile TV care au alte puncte de vedere, pentru a putea sa aflu toate parerile in legatura cu o problema.
      Stiu ca pare greu de inteles acest lucru, dar pentru mine chiar conteaza sa cunosc TOATE opiniile.
      Si, pentru a respecta adevarul si a fi obiectivi, ar trebui sa admiteti ca nu A3 l-a arestat si anchetat pe procurorul Ene pentru activitati de tip mafiot, ci chiar colegii sai procurori, si nu A3 a dat-o afara pe d-na judecator Bogdan din magistratura pentru coruptie, ci CSM si Inspectia Judiciara.
      A3 a fost insa singurul organ de presa care a semnalat derapajele grave ale celor doi magistrati, cu mult timp inainte ca si Institutiile Statului roman sa observe aceste lucruri si sa ia masurile necesare.
      • Like 2
  • Fotografia aceasta spune totul... Priviti ce pozitie dominanta are!
    • Like 0
  • Pentru Ea şi - a sacrificat Băsecu partidul . No other comment .
    • Like 1
  • check icon
    Doar Mazăre & Constantinescu i-au dat mure atunci când o trimisăse Băse să se impună administrativ la malul mării, de s-a înecat ca țiganul (fiindcă la rom, se știe că marinarul e imun). Numai că, ulterior, mamaioții au picat ca-n filmele cu proști (aici, dacă aș fi scris „filmele cu Stan și Bran”, aș fi fost acuzat că mă leg de fizicul personajelor).
    Și totuși, cui îi era transmis mesajul, ca de organizație secretă, atunci când Dna Udrea își acoperea când o nară când cealaltă, alternativ prin răsucire, cu degetul? Asta-i întrebarea.
    • Like 2
  • Domnu, Negritoiu, fratele meu, nu ne obisnui cu adevaruri crude si articole de calitate, am putea incepe sa ne placa. Din pacate, figurile sau figurinele punctate in articol, sufera de egoism si orbire, majoritatea se cred victime nevinovate. Ce nu inteleg ei, la fel ca noi, in majoritate, sunt legi invizibile care guverneaza viata si timpul. Asa cum totul se plateste, la fel si acumularile cantitative duc la salturi calitative. Ori, prezentul ne demonstreaza ca saltul calitativ a inceput si este in derulare.
    • Like 0
  • Cred ca, pana la urma, s-au strans suficienti "pesti mari" pusi la racoare si la respect de DNA. Intrebare: s-a schimbat ceva in coruptia din Romania? Raspunsul meu: nimic. Dimpotriva, acum se pun bazele unei guvernari totalitare bine consolidate, care sa anuleze orice posibilitate de a mai prinde pesti si dintre cei mai mici,si sa razbune (si salveze) pe toti pestii mari prinsi pana acum. Nu stiu cine va iesi castigator din lupta asta, dar cred ca politicianul roman nu se va lasa niciodata intimidat de condamnarile "patite" de predecesorii lui. Doar o dorinta externa cred, poate sa stranguleze coruptia de la noi.Sau, poate, noi...
    • Like 6
  • Numai experti in justitie pe aici. Sa il ia pe Basescu , sa il ia pe Dragnea , etc. Intai sa ii judece daca au pe ce sa ii judece. Si eu ma bucur cand mai aud cate un politician ca face puscarie , dar stai asa , nu doresc nimanui o graba pt a strica o treaba. Usor , usor DNA o sa ii aduca pe toti in fata justitiei , trebuie sa intelegem ca unii au apucat sa acopere faptele , altii nu . Eu zic mai degraba sa ne luptam cu ANAF sa recupereze prejudiciile, mai ales ca astia au din ce in ce mai putini bani de pensii si milogi. Cred ca asta ar fii o discutie logica intre spectatori si nu tema justitiei , unde niciunu de aici nu ne pricepem.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult