Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Actriţa Viorica Vodă, pe scena Premiilor Gopo: „Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărţuirea sexuală din sistem, nu din afara lui”

Viorica Vodă

Actrița Viorica Vodă a vorbit marți seara, pe scena unde s-au înmânat Premiile Gopo, despre hărțuirea sexuală la care a fost supusă în industria artistică din România, după rolul său din Filantropica, film regizat de Nae Caranfil, scrie Cultura la Dubă.

„Nu eram pregătită pentru tot ce a însemnat expunere și consecințele expunerii. Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărțuirea sexuală din sistem, nu din afara lui.

Sunt foarte mulți directori de teatru, regizori, care se pare că m-au confundat cu personajul, atât de credibilă am fost”, a spus Viorica Vodă.

Actrița a adăugat că nu vrea ca fiica sa, care are 20 de ani, să treacă prin asemenea experiențe și a încurajat femeile care au suferit astfel de traume să vorbească public despre abuzuri.  

„Să nu credeți că vreau acum să mă reinventez, inițiind campania #meetoo from Moldova, pentru că vin din Basarabia. Nu. Nu despre asta e vorba.

Spun asta pentru că simt acum, la 45 de ani, fiind mamă a doi copii și mai ales a unei fete care este aici în sală și are exact vârsta acestui film, 20 de ani, la fel de frumoasă, sensibilă, talentată, studentă la Arhitectură, ca pe viitor, când va fi la început și își va construi o carieră, să aibă curaj, să nu-i fie rușine.

Atunci când va fi într-o lume a bărbaților sau a femeilor care, din educație sau lipsa de educație, nu îndrăznesc să spună.

Noi nu am avut. Toată generația noastră am crescut cu rușine, cu pudoare”, a declarat pe scenă Viorica Vodă, scrie Cultura la Dubă. 

În Filantropica, Viorica Vodă a jucat rolul unei tinere, de care se îndrăgostește personajul principal, interpretat de Mircea Diaconu.

Actrița Mara Nicolescu, care a interpretat rolul Mirunei în Filantropica, a spus că „totul a fost minunat” la Filantropica și că ea nu a avut vreo experiență asemănătoare. „Îmi pare rău să aud povestea atât de tristă a Vioricăi, pe mine nu m-au confundat”, a spus Mara Nicolescu.

Despre importanța discursului Vioricăi Vodă a vorbit doar actrița Katia Pascariu, care a felicitat-o pentru curaj.

„Cred că au fost niște lucruri memorabile în seara asta, nu ce zic eu, și cred că s-a trecut cam repede peste ceea ce a zis doamna Viorica Vodă. Și aș vrea să ne gândim la lucrurile pe care le-a zis, aș vrea să mulțumesc că le-a zis, îmi pare rău că a durat 20 de ani să spună ce a spus. Și îmi pare foarte rău pentru reacțiile pe care le-am văzut, pe care le vedem în fiecare zi, dar în seara asta le-am văzut pe scenă, de la colegii din jurul ei și a fost oribil. Dar foarte multe dintre noi le vedem în fiecare zi. Și îi mulțumesc încă o dată. Și felicitări!”, a încheiat Katia Pascariu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm