Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Adevărul despre „ăștia”. Cât de reală e afirmația făcută de Viorica Dăncilă: „Klaus Iohannis nu a avut nici măcar o deplasare dedicată românilor din diaspora”

Klaus Iohannis - diaspora

Foto presidency.ro

Context

Viorica Dăncilă, candidatul PSD la Președinția României și fost premier a afirmat, în timpul conferinței de presă din 19 noiembrie 2019:

„Nu a avut nici măcar o deplasare dedicată românilor din diaspora. Nici măcar una. Mai mult decât atât, chiar dacă s-a deplasat în state unde avem o mare majoritate a românilor care au plecat din țară, nu s-a întâlnit cu ăștia, nu a vorbit despre venirea lor în România și ce face în calitate de președinte, ca românii să se întoarcă acasă.”

Ce verificăm?

Dacă președintele Klaus Iohannis a avut întâlniri cu comunitățile de români din diaspora.

Verificare

Putem găsi toate evenimentele la care a participat președintele Klaus Iohannis în toți cei cinci ani de mandat pe site-ul Administrației Prezidențiale, la secțiunea dedicată Diasporei.

Găsim câteva întâlniri pe care președintele le-a avut cu comunitățile de români din diaspora. Luăm câteva exemple în care acesta s-a întâlnit cu reprezentanții comunității:

12 martie 2015

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit pe 12 martie 2015, la Varșovia (Republica Polonă), cu reprezentanţi ai comunităţii românești din Polonia.

16 iulie 2015

Președintele Klaus Iohannis a făcut pe 16 iulie 2015, o vizită oficială în Republica Serbia, unde s-a întâlnit, la Belgrad, cu reprezentanţi ai minorității românești din Serbia.

26 februarie 2015

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit pe 26 februarie 2015 cu reprezentanţi ai comunităţii românești din Republica Federală Germania.

26 septembrie 2015

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanții comunității românești din New York, Statele Unite ale Americii.

15 iunie 2016

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit pe 15 iunie 2016, la Sofia (Republica Bulgaria) cu reprezentanții comunității românești.

22 martie 2016

Președintele Klaus Iohannis a susţinut pe 22 martie 2016, la Istanbul (Republica Turcia), o alocuțiune cu prilejul întâlnirii cu reprezentanții comunității românești.

24 ianuarie 2017

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit pe 24 ianuarie 2017, cu românii din Secretariatul Consiliului Europei şi cu reprezentanți ai comunității românești din Alsacia, la Strasbourg (Republica Franceză).

21 septembrie 2017

Președintele Klaus Iohannis a avut pe 21 septembrie 2017, în marja deplasării în Statele Unite ale Americii pentru participarea la segmentul la nivel înalt al Adunării Generale a ONU, o întâlnire cu reprezentanții comunității de români din zona orașului Philadelphia.

16 octombrie 2018

Președintele Klaus Iohannis a susținut pe 16 octombrie 2018, la Roma, o alocuțiune în cadrul întâlnirii cu reprezentanții comunității românești din Italia.

26 noiembrie 2018

Președintele Klaus Iohannis a susținut pe 26 noiembrie 2018, la sediul Ambasadei României la Paris, o alocuțiune în cadrul întâlnirii cu reprezentanții comunității românești din Franța.

Concluzie

Afirmația Vioricăi Dăncilă este falsă. Președintele Klaus Iohannis a avut întâniri cu comunitățile de români din diaspora.

Articol publicat pe Factual.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • nicu check icon
  E adevarat ca femeia asta minte, uneori cu buna stiinta, alteori din nestiinta.
  Dar, oricat de jos ar fi nivelul ei de cultura, nu-nteleg de ce se face caz de cuvantul "astia", cuvant folosit de ea pentru romanii plecati de nevoie in afara tarii. Ca semnificatie, cuvantul este identic cu "acestia", nu este nimic negativ in el, de unde tevatura asta in contextul utilizarii lui de aia a Romaniei? Sau domnii si doamnele academiciene, care se ocupa uneori de "imbogatirea" limbii romane, au mai nascut un sens nou si l-au pus in vreun dictionar?
  • Like 0
 • Ce să facă și coana Veorica,minte cum respiră!
  Altfel nici nu ar fi „catindata” PSD.
  În partidul ăsta nu ai ce să cauți dacă ai o minimă normă civic-morală!
  • Like 6
 • mike mike check icon
  Lasati, ca daca diaspora ar fi votat 50% cu Barna sa vedeti ce se supara Klaus pe noi. Acum diaspora a ajuns sa fie "indragita" de unii politicieni si detestata de altii, in functie de cate voturi primeste fiecare. Au dreptate unii sa fie frustrati de rezultatele primului tur.
  • Like 1
  • @ mike
   check icon
   Așa e, dar minciuna tot minciună rămîne!
   Nu că m-ar mai mira, de vreme ce vine dinspre un reprezentant al PSD...
   • Like 8
  • @ mike
   Delia MC Delia MC check icon
   Dacă ieșea Barna în turul doi n-o mai aveam acum pe Dăncilă să scoată minciuni pe gură în așa hal.
   Asta minte cum respiră!
   Cui ii place să fie mințit, dus de nas, s-o voteze!
   • Like 6
  • @ Delia MC
   Nu minte femeia asta.
   Ea nu stie ce vorbeste.
   • Like 3
  • @ Delia MC
   mike mike check icon
   @DeliaMC Daca iesea Barna in turul doi ar fi castigat alegerile. Atunci Klaus trebuia vrand-nevrand sa vina la dezbateri cu Barna, iar intr-o confruntare directa ar fi pierdut, deoarece Klaus ar fi fost nevoit sa vorbeasca si ar fi obosit. Sa vedeti acolo "dueluri" ideologice, argumente, solutii, viziuni pe termen lung, mamaaa...ce ar fi fost. Vise taica, vise.
   Nu am fi avut parte de discutii sterile de rahat gen aria cercului, brosele lui Dancila sau ceasul ei de 10000 EUR.
   • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult