Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ca istoric, o felicit pe doamna Dăncilă că a reușit să demonteze un mit cu care mă lupt de multă vreme: „Înainte de 1989 se făcea școală, domne, nu ca astăzi!”

Dăncilă - Firea - dezbatere PSD

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Dacă ar fi să nu îmi pun nici o frunză în fața gurii, cum zice neamțul, adică să mă exprim fără a lua în considerare consecințele, aș spune: redați cetatea filosofilor! Platon propunea ca fiecare categorie socială să se specializeze într-un anumit domeniu, astfel încât cetatea să fie organizată perfect: agricultorii să pună la dispoziție alimente, soldații să apere cetatea, iar filosofii să o conducă. O utopie, fără îndoială. În termeni moderni s-ar traduce poate printr-o conducere de tehnocrați, specialiști în domeniile lor, lipsiți de culoare politică, interesați să administreze statul ca pe o corporație. De ce? Pentru că democrația nu e pentru noi, nu încă. Departe de a reprezenta sistemul perfect, ea dă putere poporului care trebuie să ajungă la un anumit nivel de educație pentru a putea face uz de ea. O schimbare de regim politic, oricât de tragică, nu oferă legitimitate democrației. Bineînțeles că nu voi spune toate acestea însă, pentru că nu e politically correct și pentru că amintirea evenimentelor din 1989 e prea vie în memoria colectivă ca cele afirmate mai sus să treacă de bariera afectivă.

Îmi propun astăzi să reflectez asupra mea, pentru că prea i-am judecat pe alții în această campanie electorală. Fac parte din generația celor numiți millennials, născută fiind în 1988 într-o familie din clasa de mijloc a societății românești. Am avut șansa de a merge la o școală în limba germană din Transilvania, de a urma liceul la care a învățat și profesat actualul președinte și de a studia apoi în străinătate, unde activez și acum. Ca mulți alții din generația mea, nu am pierdut niciodată legătura cu mediul de acolo, de acasă. E interesant cum în limba română „acasă” e un termen defectiv de plural – fapt care sugerează că în accepțiunea vorbitorilor acestei limbi nu pot exista mai multe locuri care să genereze sentimentul de acasă. Din fericire, imaginarul meu e format pe fondul mai multor limbi, astfel încât pot exprima în limba engleză că mă simt acasă în mai multe locuri prin folosirea termenului home(s). (Nu trebuie să ne mire, deci, patriotismul exacerbat al unora care nu cunosc alte limbi și sunt astfel prizonierii limitelor impuse de un anumit idiom). 

Mă descurc atât pe Facebook, cât și pe Instagram, prefer să scriu e-mail decât să sun, sunt conștientă de impactul acțiunilor mele asupra mediului și încerc să îmi îngrădesc consumul, nu cred în nici o biserică, sunt pentru drepturile tuturor minorităților și împotriva terorii majorității, pentru căsătorii între persoane de același sex, pentru drepturile femeilor, pentru Europa și deschiderea granițelor. Mă consider deci cât se poate de liberală. În 2014 am investit două zile din viață, nervi și bani stând la coadă în turul I și II al alegerilor prezidențiale pentru a-l vota pe Klaus Iohannis și nu pentru că era răul mai mic, ci pentru că trăisem în Sibiu și eram destul de naivă să cred că va face o diferență. Asta a fost speranța multora atunci. Între timp mi-am dat seama că m-am înșelat și că valorile președintelui, respectiv ale PNL, nu corespund absolut deloc cu valorile mele, că liberalismul partidului e unul nominal, poate și economic, dar în nici un caz de substanță, de mentalitate. Din fericire s-a conturat USR-ul în care m-am regăsit într-o anumită măsură.

Acum însă Dan Barna a ieșit din cursă și nu am altă opțiune decât să aleg între Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă pentru că principiile după care mă ghidez nu îmi permit să absentez sau să anulez votul. Spun din capul locului că Viorica Dăncilă nu e o opțiune pentru mine, deci voi vota împotriva ei, nu pentru Iohannis. Cred însă că e foarte important să înțeleg de ce.

Povestind cu prieteni și rude am constatat că se uită în mod repetat la anumite canale TV și că reproduc discursul acestora, fapt pentru care i-am criticat de nenumărate ori. În 13 noiembrie, nu știu prin ce circumstanțe, m-am uitat la Starea Nației. Deși mi-a fost tot timpul simpatic, nu îl mai urmărisem pe Pătraru de mult timp. Ascultându-l, mă simțeam tot mai inconfortabil, nu îmi găseam locul pe scaun, parcă se întrerupeau sinapsele. Creierul meu refuza să primească informația și apoi am realizat de ce: pentru că era informație necunoscută. Nu avea de ce să se lege, deoarece nu mai auzisem critică acidă și bine argumentată la adresa lui Iohannis de prea multă vreme. Nu era candidatul meu preferat, aveam părerea formată despre el, nu îl votasem în primul tur, dar nici nu auzisem pe nimeni să critice punctual atitudinea sa și asta pentru că, și eu, la fel ca cei pe care îi certam să se uită la Antena 3, îmi iau informațiile din surse limitate care repetă necontenit: Iohannis good, Dăncilă bad. 

Pe tot parcursul emisiunii m-am simțit cu musca pe căciulă, în special atunci când Pătraru vorbea de elitism și se întreba de ce Iohannis a refuzat o dezbatere cu Paleologu, spre exemplu, sau cu Barna. Atunci argumentele invocate acum, care vizează în mare parte nivelul intelectual al contracandidatei, nu stăteau în picioare. Pe lângă asta, două milioane de români au votat-o. Indiferent din ce motive au pus ștampila, de câte clase sau ce viziuni politice au, Iohannis avea obligația de a-i valida, nu de a-i marginaliza, adresându-se numai electoratului care îi convine.

Pentru mine, la fel ca pentru majoritatea votanților USR și PNL, educația e valoarea cea mai de preț. Așa am fost învățați, spre asta am fost canalizați de părinți și de mediul în care am crescut. Suntem îndreptățiți oare să îi disprețuim pe cei care nu au avut aceleași șanse, pe cei care nu s-au născut în familii ca ale noastre, care nu au avut pe nimeni care să îi îndemne în această direcție sau care pur și simplu au alte valori? Răspunsul meu e că nu, că ar trebui să lăsăm aroganța la o parte și să îi ținem de vorbă pentru că, ne place sau nu, sunt parte din noi, din această comunitate imaginară numită popor.

Dacă e să o spunem p-aia dreaptă, Iohannis intră în acest șablon elitist pentru că știe să se exprime onorabil, are o anumită ținută care dă bine la întâlniri de rang înalt, îndeplinește deci anumite așteptări pe care credem că le au alții de la noi și în care Viorica Dăncilă nu se încadrează. În ceea ce privește atitudinea sa față de alegători, însă, ea nu se deosebește de cea a contracandidatei sale. Ambele conferințe de presă (pentru că în nici unul dintre cazuri nu se poate vorbi de dezbatere) au mers pe același făgaș: candidații au răspuns la ce le-a convenit cum le-a convenit. Iohannis mai elegant, dar într-un cadru dezamăgitor de controlat cu parteneri mult prea docili. Apogeul a fost atins atunci când președintele a refuzat să se adreseze jurnaliștilor care îl așteptau în afara sălii.

Din acest punct de vedere, Viorica Dăncilă s-a expus, a riscat, s-a încurcat și pentru asta merită un dram de respect. Nu are sens să batem monedă asupra faptului că nu înțelege de ce nu e feministă atunci când se victimizează sau asupra faptului că mentalitatea ei despre patriotism provine din ceaușism și ortodoxism: crede și nu cugeta, dar mai ales ce e românesc e sfânt și nu suportă critică. Pentru cei care o votează, aceste lucruri sunt lipsite de importanță, iar pe noi nu fac decât să ne înverșuneze. Eu, ca istoric, o felicit însă că a reușit să demonteze un mit cu care mă lupt de multă vreme, și anume că înainte de 1989 se făcea școală, domne, nu ca astăzi!

Concluzia vine deci de la danezi: „Counting all the assholes in the room, well, I’m definitely not alone, I’m not alone...“ (Volbeat 2008)

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dupa cum m-am asteptat, mai mult luari de pozitie fata de invatamint, nu fata de ideea egalizarii candidatilor ce au ramas in cursa electorala.
    Nu se poate face asa ceva, decat daca esti un megademagog. Adevarul e vizibil pentru toti. Si prosti, si destepti. Si culti , si inculti. Si vladica, si opinca.
    In ce priveste invatamintul nostru, reiau ideea: dupa '76, invatamintul comunist a fost distrus sistematic. De echipa lui Ceausescu. Dar ideile dupa care s-au luat, au devenit atotstapinitoare abia dupa 1990. Stinga mondiala este in colaps cu organizarea invatamintului. Nu e doar greseala lui Ceausescu. Toti stingistii au gresit si gresesc, in domeniu. Poate la o alta abordare a temei, sa discutam pe larg despre subiect.
    Deocamdata, o impostoare, fara studii serioase (indiferent cand le-a facut), care face o politica dubioasa, "dupa ureche", la sfatul nu se stie cui si care nu este nici de stinga (desi o arboreaza), nici de centru (desi ar dori) -probabil este neofascita (neofascism nedeclarat, dar prezent)- vrea sa ajunga Presedintele Romaniei.
    Cred ca e de datoria noastra, sa votam impotriva.
    Veniti la vot!
    • Like 5
  • Concluzia articolului e foarte buna. Si faptul ca mergem totusi la vot chiar daca nu e candidatul care e place la fel. Am votat si eu o data Ion Iliescu, ca sa nu iasa Vadim. Si nici in anul acela nu au fost dezbateri in turul 2.
    • Like 3
  • 1. Înainte de a sări pe critica persoanei poate ar trebui să citim articolul cu atenție și să înțelegem ideile expuse. Într-adevar greșeala cu adverbul acasă e cu “ghinion” mai ales având în vedere snippet-ul articolului legat de educație. Dar să trecem peste.

    2. Referirea la educație eu am interpretat-o ca pe o autoironie. O educație completă nu înseamna doar a știi o arie a cercului pe de rost ci și a înțelege un concept de critical thinking și discuție tematică, ori la noi o discuție se rezumă la “îl critic pe Iohannis, sunt pro Dăncilă” și vice-versa. Când vom învăța ca un debate ne ajută sa ieșim din bula noastră, să învățăm ceva nou și nu să ne impunem punctul de vedere atunci vom evolua ca societate. Ori spuneți-mi mie la ce materie se promovează astfel de discuții in școală.

    3. Articolul punctează bine problemele alegerilor și deziluzile multora dintre noi care ne-am pus speranțele în Iohannis. Aș mai adăuga faptul că totuși a avea așteptări mai mari de la un președinte decât ceea ce a făcut este totuși o atitudine sănatoasă.

    4. A fi feminist nu înseamnă să fi anti tot ceea ce este bărbat. La fel a fi liberal nu înseamna să fii anti valori tradiționale. Și a fi milenial nu este la fel cu a fi needucat.

    Notă: acest mesaj a fost scris de pe telefon. Scuze pentru lipsa diacriticilor sau eventuale greșeli.
    • Like 0
  • Draga Andra, am varsta de doua ori varsta ta. "Bac"-ul de la inceputul anilor "70 este echivalentul a doua licente la facultati private in ziua de azi. Cat despre diploma de licenta, ce sa mai vorbesc... Slaba cunoastere a limbii romane era o mare rusine si descalificanta pentru aspirantii la studii superioare indiferent de facultate. Mult timp, am am crezut si eu ca educatia este valoarea cea mai de preț. Gresit! Dupa "revolutie" m-am lamurit ca oameni dintre cei mai educati, chiar intelectuali straluciti, rafinati pot fi in acelasi timp total lipsiti de caracter, de scrupule, de onoare (si de ce nu? de Dumnezeu). Genul de oameni foarte capabili, adica capabili de orice e bine sa nu ajunga in fruntea cetatii. Cat despre sistemul de invatamant, prelungirea fireasca a celui comunist, ce sa zic? Multi studenti slabi sau mediocri de pe vremea mea sunt astazi profesori sau conferentiari universitari.
    • Like 1
  • "Cu prostul nescolarizat te lupti putin si ai scapat
    Dar lupta este colosala cu prostul care are scoala"
    Cred ca este un aforism a lui Ionel Teodoreanu dar are o mare elocinta in a prezenta modul in care tot felut de "docti" isi argumenteaza "prostia" !
    Duminica nu vreau sa fac diferenta intre "tuse si junghi" !
    Era bine daca pe buletinele de vot exista o rubrica cu "si altii" unde probabil ca romanii care nu se regasesc reprezentati ar fi pus o stampila.
    Sa vad rezultatele ipotetice cu : IOHANIS 4 mil. de voturi, DANCILA 3 mil. de voturi "SI ALTII" 5-6 mil de voturi, atunci sa vedem ce ar mai fi argumentat "stimabilii"!
    • Like 0
  • Salutari tuturor . Fapte . Saptamanile trecute , pe raza S1 , zeci si zeci de autocare au plimbat , sute si mii de persoane de varsta 3 a , in mici excursii de o zi , cu destinatia B- Curtea de Arges , B- Manastirea Ghighiu , B- Muzeul Pelles , Sinaia , etc . Coloana de autocare , insotita de o Ambulanta - deh , excursionistii cam iernatici....Hrana rece la purtator & masa la restaurant la destinatie . La revenirea in Bucuresti , indemnul insotitorilor, era urmatorul : ,, duminica , va rugam sa votati cu doamna Dancila ,, ! Persoana care mi-a relatat si a participat la toate aceste ,, excursii ,, este mama . Pensionar, votant al Dreptei , inca din mai 1990 ( PNT ) . In primul tur , insa a votat Viorica Dancila , probabil ca la fel va proceda , poimaine , 24 nov. Concluzionez . Ce s-a intamplat cu acest om , drag mie , ce resorturi interioare sau elemente exterioare au reusit sa o determine sa aleaga exponentul unui partid pe care l-a detestat decenii dupa Revolutie ? Poate cepe 2-300 de lei , adaugate la pensie , de catre Neconflictuala & Dragnea , poate sus amintitele ,, excursii ,, ,poate holbatul zilnic la Antena 3 ? Nu stiu . Cert este ca si eu voi vota , diametral opus ; nu voi alege un candidat perfect ; acesta , are chiar multe ,, bube,, ,insa nu vreau sa-i mai revad la parghii de decizie , pe obraznicii si odiosii , Mitraliera, Olgutza , Iordache Alta Intrebare , Codrin Stefanescu , Serban Nicolae , Manda , Rowenna Piombo , Liviu Pop , Carmen Dan si altii ! Stiu ca acest personaj politic , KWJ , nu va asmuti Jandarmeria sa macelaresca protestatari pasnici -barbati zdraveni , inzaoati, bine hraniti si platiti , sa calce in picioare femei , tineri ,oameni in varsta -cu acestia , vezi bine , au fost curajosi.... de li s-ar fi opus Pardalian , Mercedes , Nelson si Nestemat , ar fi dat bir cu fugitii , lasii ... -vezi cazul Valcea de zilele trecute ... Deci , eu voi iesi la VOT si voi vota Johannis ;asemenI MIE , sotia , sora mea , fiica mea & sotul sau ; acestia din urma , vor calatori 75 de mileX2 , pana la sectia de votare din Houston , TX, USA .
    • Like 8
    • @ Luigi Cosma
      WOAUUUU,,, Stimata Luigi Cosma ,,,Felicitari ,ptr hotararea inteleapta, daca-ai putea sa lamuresti inclusiv pe Mama ,ca este intr-o grava eroare , de gandire politica.!!! Eu , mereu ,fac asta cu cine ma intalnesc , le explic ca;; nici D-mnul Johanis , nu este perfect ,dar poate face mai mult bine ptr Romania decat acesta ,,analfabeta cu diploma , Povestea ta o completez si eu cu ;faptul ca pana acolo au mers cu nemernicia ca ;au dat ordin la postasi care le dau pensiile la ,pensionarii redusi mintal ,ca daca nu vor vota ,,dancila ,vor avea pensii taiate, !!!!!
      • Like 6
  • Sa compari invatamantul dinainte de 1989 cu cel de acum nu este tocmai inspirat.Atunci aveai ca si acum posibilitatea sa ai parte de profesori apti pedagogic si profesori papagali de duzina.Scoala in sine te invata notiuni elementare ceeace nu te invata este de fapt chintesenta vietii.Sa fii curajos,sa fii altruist,sa fii demn.Daca facem o analiza a vietii profesoarei Dancila e una care a trecut prin scoala ca gasca prin apa adica nu sa murdarit de notiunile elementare.In timpul liber scoala vietii nu prea a interesato asa ca parvenitismul sa potrivit ca o manusa.Curajul slugii ajunsa in functie ia scos zabala din gura cu care era strunita astfel acum crede ca totul i se cuvine ,ca totul este posibil.Dancila si Iohanis sunt ca doi soferi fara permis cu o masina Dacia pe drumurile publice.PS:Victimile colaterale sunt numarul mare de romani care iau calea exilului si capata denumirea de DIASPORA pe care un parvenit zice ca se pisa pe ei.
    • Like 6
  • se facea o laie. Da, ea e exponentul.
    Sunt statistici despre analfabetismul functional: peste 40% din romani sun analfabeti functional. Din acestea cea o mare parte au peste 50 ani - scoala comunista era asa de buna.
    • Like 4
    • @ Claudia Olteanu
      După claritatea cu care îți exprimi ideile în scris "Din care cea o mare parte au peste 50 ani - scoala comunista era așa de buna" sunt convins că ai perfectă dreptate !
      • Like 6
    • @ Claudia Olteanu
      Din cate stiu statisticile legate de analfabetism functional vin din rapoarte OCDE legate de testele PISA, teste care se dau tinerilor. Imi puteti da un exemplu de studiu statistic din care sa reiasa rata analfabetismului functional in randul persoanelor de peste 50 de ani, va rog? Sau in care si acest grup sa fie inclus?
      • Like 7
  • Scrieti ca "e interesant cum în limba română „acasă” e un termen defectiv de plural ..." O mica observatie: catgeoria gramaticala a numarului nu este specifica adverbului, Ori "acasa" este adverb de loc. Daca nu ma insel si acel "home" englezesc este adverb in enunturi de tipul "I'm going home" si, deci, implicit, nu are numar. Nu vom putea spune niciodata "I/we am/are going homes. "Home" cu plural "homes" este substantiv. Nici in limba romana sustantivele "casa" sau "camin" (cum s-ar traduce substantivul "home" din limba engleza) nu sunt defective de plural.
    • Like 0
  • Mai bine ati vede ce fel de scoala a facut Viorica si cand?Rezultatul invatamantului din vremea Ceausista se vede acum .Arata perfect ce suntem .90% imbecili ca Viorica.
    • Like 5
    • @ Gigi Vilcea
      Păi, de ce credeți ca Joiannis are avantaj ? Pentru că suntem 90% imbecili.
      • Like 4
    • @ Mihai Corneliu
      Johannis , amice . Joiannis , pronunta si scrie romanul neaos , privitor al Antena 3 ... Cred ca ai gresit adresa , moncher , aici este Republica ...
      • Like 7
    • @ Gigi Vilcea
      - "suntem .90% imbecili ca Viorica" - poate la voi in Valahia-Moldova ....... nu degeaba Ardealul, Banatul, Crisana, Maramures chiar, sant pline ochi cu emigranti din Regatul vechi ..............
      • Like 2
    • @ Luigi Cosma
      - Joiannis, inspirat moment ............
      • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult