Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Adevărurile dor”. Prostia nu

Mihai Chirica - FB

(Foto Facebook/Mihai Chirica)

Mihai Chirica, despre declarația rasistă: „Vreau să spun adevăruri care dor. O metaforă pe care o folosim cu toții”.

Adevărul cel mai masiv, dar care nu doare, este că opinia publică românească dominantă este profund rasistă, xenofobă și intolerantă. Nu doare, ați văzut pe cineva chircindu-se de durere când a înjurat țiganii sau când le-a tratat pe trecătoare de prostituate? Ați văzut vreun brav apărător al familiei tradiționale suferind în chinuri când a dorit public moarte homosexualilor?

Primarul Iașiului este doar ultimul saltimbanc care dă glas acestui adevăr. Pentru el, luptătorul cu case de sute de mii de euro pe numele unui nou-născut, amenințarea cea mai mare vine de la „sirienii, congolezii, somalezii și alte națiuni coborâte din copac mai deunăzi care îi vor deveni șefi”. Rareori s-au putut spune atâtea idioțenii într-o singură frază. Dar, cum spunea cineva, „avantajul” rasismului este că încape până și în capetele cele mai mici și mai goale. E de ajuns să fii rasist și să urăști străinii ca să nu-ți pese de gravitatea celor zise atunci când susții că sirienii trăiesc în copaci sau că popoarele africane au devenit națiuni înainte chiar de a coborî din copaci. Pericolul este că într-o bună zi o să vină un congolez la Primăria Iașiului și o să vrea să-i conducă pe Chirica și pe neamurile lui. Poate să-i spună cineva ipochimenului că niciun om, niciun strămoș direct al omului nu a trăit vreodată în copaci? Merită să-i atragă cineva atenția că „metafora” lui, cum îi spune, este expresia cea mai grobiană a unui imaginar care a redus ființele umane la animale și că asta a justificat sute de ani sclavajul sau genocidul african?

Dar prostul nu e prost destul dacă nu e și consecvent în prostia lui. El revine azi cu precizări ca un adevărat erou ce se crede, când de fapt este doar un ins lipsit de educație și sufocat în sosul stătut al propriului provincialism. Şi persistă și agravează aberațiile inițiale, crezând că are curajul să spună lucrurilor pe nume și luând exemplul țărilor africane care investesc în educație, spre deosebire de România, care se dezintegrează cu analfabeți ca el la conducere. Nu, România nu se dezintegrează din cauza sirienilor și congolezilor, popoare care au dat eroi și mari figuri ale culturii mondiale. România moare pentru că printre cei care o conduc și-a putut face loc un rasist ca primarul Iașiului sau un alt rasist ca primarul Băii Mari.

Am mai spus-o și va trebui s-o spunem zi de zi: nu a existat nicicând în România corectitudine politică, pentru că nu a existat nicicând în România educație în spiritul respectării celui diferit, a celui slab, a celui străin. Școlile și universitățile sunt îmbibate de rasism, șovinism și xenofobie. „Patriotism” e numele pe care rectori și profesori, dar și alți vajnici apărători ai limbii, credinței și pământului sfânt îl dau urii lor viscerale față de unguri, țigani, negri sau musulmani. 

Şi cum altfel își justifică prostul libertatea de a delira decât ca o rupere a lanțurilor corectitudinii politice, văzută de la Trump și Şerban Nicolae încoace ca o emancipare, ca o eliberare din chingile educației, ca o șansă, în sfârșit, de a-i spune, din toată profunzimea convingerilor sale de frustrat, unei femei că este curvă, unui african că este maimuță și unui arab că este terorist.

Am mai spus-o și va trebui s-o spunem zi de zi: nu a existat nicicând în România corectitudine politică, pentru că nu a existat nicicând în România educație în spiritul respectării celui diferit, a celui slab, a celui străin. Școlile și universitățile sunt îmbibate de rasism, șovinism și xenofobie. „Patriotism” e numele pe care rectori și profesori, dar și alți vajnici apărători ai limbii, credinței și pământului sfânt îl dau urii lor viscerale față de unguri, țigani, negri sau musulmani. Au inventat amenințări apocaliptice ca să se poată ridica ei, eroii, pe soclurile statuilor pe care și le construiesc singuri. Înalță ode superiorității și excepționalității românești, suficiente pentru a justifica apoi orice comparație denigratoare pentru toți ceilalți.

Chirica nu a rostit niciun adevăr care doare, pentru că prostia rasistă și îngâmfată nu doare, dimpotrivă, pare chiar un soi de balsam pe cicatricile lipsei de educație, de toleranță și de deschidere spre celălalt. Nu ne doare nimic, pentru că rasismul și xenofobia sunt leacurile naturiste pe care le luăm atunci când nu putem accepta că o femeie poate fi virtuoasă și poate conduce, că un ungur poate fi un partener de încredere, că un congolez poate veni la Primăria Iașiului. Sunt convins că Iașiul ar fi infinit mai bine administrat de un congolez, de un musulman sau de o femeie decât este de către acest mărunt frustrat pentru care uleiul de păr și gelul țin loc de strălucire a minții.

Însă ceea ce ar trebui să doară e ceea ce spune Chirica: „o metaforă pe care o folosim cu toții”. Da, trăim într-o societate în care cu toții îi spunem negrului maimuță și țiganului cioară. Da, trăim într-o societate în care lucrul cel mai bine împărțit între noi este ura față de celălalt. Iar a-i spune africanului maimuță ori țiganului cioară nu e o metaforă, ci este o oglindă deformată: este însăși substanța etică a unei societăți fără educație și fără morală.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Booooo!
  Dislike!
  • Like 0
 • :)))))))))))))) Când o arde cu „sirienii, congolezii, somalezii și alte națiuni coborâte din copac mai deunăzi" nea premarele uită, de fapt de unde să fi ştiut?!, că în Gemina XIII, aia de-o împerecheat dacele ramase fără de bărbați, erau fix d-ăia, sclavi asiatici și africani ce erau condamnați la moarte și au preferat legiunea.
  Cam ăia erau legionarii care ne-au romanizat.
  • Like 0
 • Domnul Ciprian, un rasist s-ar simți jignit si insultat se ce ati scris acolo. Corectitudinea politica nu se aplică si lot? Unde este corectitudinea dumneavoastră? Aveti dublu standard. Dacă eu as fi rasist si as citi ce ati scris as fi foarte jignit. Si as putea sa folosesc ideea de corectitudine politica sa ma protejeze si pe mine cum sunt ceilalți protejati. Nu e asa amuzant si corect când prin apelul la corectitudine politica devi ipocrit, nu?
  • Like 1
  • @ Andrei Ciornei
   Pe bune? Adică, dacă-l prinzi pe unu' cu mâna-n buzunarul tău, nu poți să-i spui că e hoț, ca să nu-l jignești? Ia scrie nene un articol pe tema asta, că s-ar putea să fie distractiv.
   • Like 1
  • @ Romeo C.
   Culmea este ca nu este un scenariu chiar SF, mai ales daca hotul apartine unei minoritati (de orice natura). Orice lucru dus in extrema genereaza derapaje si asta include si corectitudinea politica, daca este prost inteleasa si aplicata.
   • Like 0
 • Cred ca stimatul domn care a scris acest articol, a luat-o rau pe aratura sau balarii, nu poti sa caracterizezi intreaga societate romaneasca dupa spusele dl primar al Iasului. Iasul e centru universitar destul de mare si sigur sunt si studenti straini pe acolo poate si din Africa , poate si din tarile arabe , poate si din Rusia sau din rep Moldova sau Ucraina sau poate si din alte tari europene ( am auzit ca la Universitatea BB din Cluj ar fi si studenti elvetieni).
  Chestia aia cu corectitudinea politica e cea mai mare tampenie posibila, poti sa ii spui unui negru din Congo ca e Alba ca Zapada ?
  In fine, poate soc. romaneasca e putin rasista si poate nu isi poate raspunde la dilema ca doi tineri, sot -sotie, sa indatoreaza la banca 25 de ani pt un apartament dar adi-minune isi ia Ferrari sau dl Dragnea are o vila pt x ha dintr-un salar de bugetar (comparatie putin fortata, nu ?) !
  • Like 2
  • @ Ovidiu Gura
   Parerist check icon
   Aia care studiază ar trebui primiți cu covorul rosu, indiferent de culoare, poate rămân...
   • Like 0
 • Domnu' ..., nu e "Iașiului", e Iașului!
  • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Dl Chirică a debutat bine la primărie ca mai apoi să se lase pe tânjeală. Are totuși un merit: a fost expulzat din psd. Mai apoi s-a dovedit a fi un avid de îmbogățire, un ziar de umor a publicat o glumă, că și pe numele motanului lui ar fi trecut niște firme...

  Să dai cu politically correct (vorbim de esență nu de limba de lemn pe care din păcate o generează) de pământ că așa vrei tu, că-i de bon ton, că uite, ăsta e trendul, iată, eu sunt un Orban sau un Trump local sau măcar mă dau puțin ca ei...asta îl face doar un imitator ieftin.

  Din păcate Chirică se dovedește de fapt un Chirițoi modern, care scoate perle pe gură una după alta. E și bine așa. Macar să vadă lumea cine este și ce-i poate pielea. Pericolul e unul singur: să fie perceput ca erou fiindcă a avut odată tupeul să i se opună lui D.
  • Like 6
  • @ Delia MC
   Hmmm...motanul ala o avea vreo partenera?
   Am o mita tanara, frumoasa si virtuoasa.
   Mi-ar place sa le fac cunostinta pentru relatie serioasa si casatorie.
   • Like 2
  • @ Val Verde
   Delia MC Delia MC check icon
   Puteți să-l contactați, numai că aveți grijă, dacă pisica e neagră puteți să vă luați gândul. La fel dacă e cumva o bengaleză, somaleză, Egiptian mau, sau Turkish van...
   • Like 4
  • @ Delia MC
   Parerist check icon
   Bagaboanta e buna?
   Întreb pentru o prietena...
   • Like 1
  • @ Delia MC
   Stati linistiti. Joaca un rol. Intrucat va fi probabil anchetat pentru averile nejustificabile, va urla ca este anchetat fiindca se opune political correctness si ca el e roman verde si vrea sa spuna lucrurilor pe nume si nu este lasat de marxisti.
   • Like 2
  • @ Delia MC
   Stati linistiti. Joaca un rol. Intrucat va fi probabil anchetat pentru averile nejustificabile, va urla ca este anchetat fiindca se opune political correctness si ca el e roman verde si vrea sa spuna lucrurilor pe nume si nu este lasat de marxisti.
   • Like 2
  • @ Delia MC
   Nu, nu...e maidaneza neaosa, sange bun curat, geto-dac.
   Am uitat sa spun ca e si dezinteresata material.
   Pentru ea sufletul contaza.
   • Like 1
 • Lasand la o parte ineptiile domnului Chirica (care sunt absurde, bineinteles si reprezinta o extrema toxica), cred ca isi au originile intr-o situatie si un trend real: https://www.trustforlondon.org.uk/data/londons-population-country-birth . Bineinteles, subiectul este extrem de complex si este una dintre provocarile societatii actuale. O consecinta evidenta insa este polarizarea societatii.
  • Like 1
 • Să observăm, deci, că pe acest pământ avem, la momentul de faţă, atât naţiuni "abia coborâte din copac" cât şi naţiuni abia coborâte din rasism şi xenofobie.
  • Like 3
 • Excelent articol.
  Avem nevoie de mai multe voci pe tema asta pentru a o aduce in prim plan.
  Dar numai educatia solida, consecventa, in spiritul valorilor umanitare va reduce troglodizarea nationala.
  • Like 9
  • @ Val Verde
   Parerist check icon
   Problema e ca articolele în care arăți cu degetul și dai lecții nu rezolva nimic. Pitecantropii fie nu le citesc, fie se enervează sau se simt amenințați și devin și mai radicali, convinși ca e datorită lor sa reziste invaziei și propagandei neomarxiste.
   • Like 2
  • @ Parerist
   Da, ramane educatia, ca din pacate nu-i putem starpi de mici, ca Ivan pe samovar....
   • Like 1
 • Parerist check icon
  Omul are nevoie sa fie reales, și fără sprijinul partidului. Are nevoie sa fie văzut, sa fie auzit, sa "da, domn'le, a zis-o!"
  Și apărarea cetății asediate e o diversiune numai buna de la problemele reale de care un primar chiar ar trebui sa se ocupe.
  Avem drumuri sparte? Lasă asta uai, tu nu vezi ca vin congolezii pisti noi?! Tara ardi și baba si chiaptana!
  • Like 5
  • @ Parerist
   Daca le vrea voturile inseamna ca se adreseaza unor pitecantropi ca el.
   Si asta e mai ingrijorator: ca sunt destui idioti care rezoneaza cu un asemenea specimen.
   • Like 4
  • @ Val Verde
   Parerist check icon
   Parafrazând un banc vechi, avem doua vesti: una buna una proasta.
   Aia proasta e ca pitecantropii au drept de vot.
   Aia bună e că pitecantropi avem destui, putem sta liniștiți ca n-o sa ducem lipsa!
   • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult