Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Adrian Vasilescu, BNR: Cheltuielile cu întreținerea rezervei de aur sunt de 300.000 de lei, nu de euro, așa cum a spus unul dintre inițiatorii proiectului de modificare a statutului BNR

 Adrian Vasilescu - Foto Facebook/Adrian Vasilescu)

(Foto: Facebook/Adrian Vasilescu)

Consilierul de strategie al BNR, Adrian Vasilescu, spune într-un scurt interviu pentru Republica.ro că suma cheltuită pentru întreținerea rezervelor de aur este de 300.000 de lei, nu de 300.000 de euro, așa cum a afirmat senatorul PSD Șerban Nicolae.

Liderul PSD Liviu Dragnea şi senatorul PSD Şerban Nicolae au depus miercuri la Senat un proiect de modificare a statutului Băncii Naţionale a României, prin care stabilesc aducerea în ţară a rezervelor de aur ale BNR. Inițiatorii proiectului susțin în expunerea de motive a proiectului că „nimic din situaţia economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantităţi de aur ca rezervă în străinătate, cu costurile aferente, deloc de neglijat în condiţiile în care această rezervă poate fi păstrată şi suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din ţară”.

Proiectul de lege propus de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae privind rezerva de aur a Băncii Naționale a României a stârnit o aprinsă dezbatere. De ce BNR e absentă din această dezbatere?

Banca Națională a României nu are încotro, este nevoită să se abțină de la această dezbatere. Motivul este în legea 312 din 2004. La articolul 2 sunt trecute atribuțiile BNR, iar una dintre acestea este administrarea rezervelor internaționale. La articolul 3, aliniatul 2, se arată că, în cazul unor proiecte de acte normative privind atribuțiile Băncii Naționale, este obligatoriu să se ceară și avizul Băncii Naționale, iar acest aviz este așteptat timp de 30 de zile. În aceste condiții BNR așteaptă ca Parlamentul să îi trimită documentele, va da un aviz, avizul va fi însoțit de o documentare amplă și de toate argumentele necesare, acesta va fi aprobat de Consiliul de Administrație și în aceste condiții ar fi nefiresc ca voci de la BNR să se apuce să vorbească înainte în spațiul public.

Unul dintre autorii proiectului de lege, senatorul PSD Șerban Nicolae, a afirmat despre chetuielile cu întreținerea rezervei de aur că sunt foarte mari, se ridică la 300.000 de euro pe an. Nu vi se pare că suma este chiar mare?

Suma este exactă: 300.000. Sau aproape exactă: 309.000. Numai că nu sunt euro, cum a zis unul dintre inițiatorii legii, ci lei. Suma este transparentă, de altfel, ea este trecută în documentele Băncii Naționale, care sunt publice.

BNR a fost acuzată că a pierdut poansonul de certificare a calității aurului. În ce împrejurări l-a pierdut?

Banca Națională nu avea cum să piardă dreptul de poanson, deci dreptul de certificare a calității aurului, pentru că nu l-a deținut niciodată. Poansonul a fost deținut de producătorul de aur, Phoenix Baia Mare. Când însă întreprinderea s-a privatizat, noii proprietari au pierdut poansonul. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Opinion check icon
  Au gasit unde era gaura in bugetul Romaniei: cei 300 de mii de lei! Acum bugetul pe 2019 este salvat gratie inteleptilor care vegheaza asupra bunastarii poporului!
  Este clar ca statul paralel avea o intelegere cu Banca Angliei!
  Asteptam comentariul oficial al BNR!
  • Like 4
 • Cosmin check icon
  309.000 lei/4.7 = 65.000 euro. Cam cât mașina pe care o conducea șoferul lu' domnu' Voicu.
  • Like 4


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult