Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Adrian Vasilescu, BNR: Cheltuielile cu întreținerea rezervei de aur sunt de 300.000 de lei, nu de euro, așa cum a spus unul dintre inițiatorii proiectului de modificare a statutului BNR

 Adrian Vasilescu - Foto Facebook/Adrian Vasilescu)

(Foto: Facebook/Adrian Vasilescu)

Consilierul de strategie al BNR, Adrian Vasilescu, spune într-un scurt interviu pentru Republica.ro că suma cheltuită pentru întreținerea rezervelor de aur este de 300.000 de lei, nu de 300.000 de euro, așa cum a afirmat senatorul PSD Șerban Nicolae.

Liderul PSD Liviu Dragnea şi senatorul PSD Şerban Nicolae au depus miercuri la Senat un proiect de modificare a statutului Băncii Naţionale a României, prin care stabilesc aducerea în ţară a rezervelor de aur ale BNR. Inițiatorii proiectului susțin în expunerea de motive a proiectului că „nimic din situaţia economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantităţi de aur ca rezervă în străinătate, cu costurile aferente, deloc de neglijat în condiţiile în care această rezervă poate fi păstrată şi suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din ţară”.

Proiectul de lege propus de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae privind rezerva de aur a Băncii Naționale a României a stârnit o aprinsă dezbatere. De ce BNR e absentă din această dezbatere?

Banca Națională a României nu are încotro, este nevoită să se abțină de la această dezbatere. Motivul este în legea 312 din 2004. La articolul 2 sunt trecute atribuțiile BNR, iar una dintre acestea este administrarea rezervelor internaționale. La articolul 3, aliniatul 2, se arată că, în cazul unor proiecte de acte normative privind atribuțiile Băncii Naționale, este obligatoriu să se ceară și avizul Băncii Naționale, iar acest aviz este așteptat timp de 30 de zile. În aceste condiții BNR așteaptă ca Parlamentul să îi trimită documentele, va da un aviz, avizul va fi însoțit de o documentare amplă și de toate argumentele necesare, acesta va fi aprobat de Consiliul de Administrație și în aceste condiții ar fi nefiresc ca voci de la BNR să se apuce să vorbească înainte în spațiul public.

Unul dintre autorii proiectului de lege, senatorul PSD Șerban Nicolae, a afirmat despre chetuielile cu întreținerea rezervei de aur că sunt foarte mari, se ridică la 300.000 de euro pe an. Nu vi se pare că suma este chiar mare?

Suma este exactă: 300.000. Sau aproape exactă: 309.000. Numai că nu sunt euro, cum a zis unul dintre inițiatorii legii, ci lei. Suma este transparentă, de altfel, ea este trecută în documentele Băncii Naționale, care sunt publice.

BNR a fost acuzată că a pierdut poansonul de certificare a calității aurului. În ce împrejurări l-a pierdut?

Banca Națională nu avea cum să piardă dreptul de poanson, deci dreptul de certificare a calității aurului, pentru că nu l-a deținut niciodată. Poansonul a fost deținut de producătorul de aur, Phoenix Baia Mare. Când însă întreprinderea s-a privatizat, noii proprietari au pierdut poansonul. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Opinion check icon
    Au gasit unde era gaura in bugetul Romaniei: cei 300 de mii de lei! Acum bugetul pe 2019 este salvat gratie inteleptilor care vegheaza asupra bunastarii poporului!
    Este clar ca statul paralel avea o intelegere cu Banca Angliei!
    Asteptam comentariul oficial al BNR!
    • Like 4
  • Cosmin check icon
    309.000 lei/4.7 = 65.000 euro. Cam cât mașina pe care o conducea șoferul lu' domnu' Voicu.
    • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult