Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Adrian Vasilescu, BNR: Cheltuielile cu întreținerea rezervei de aur sunt de 300.000 de lei, nu de euro, așa cum a spus unul dintre inițiatorii proiectului de modificare a statutului BNR

 Adrian Vasilescu - Foto Facebook/Adrian Vasilescu)

(Foto: Facebook/Adrian Vasilescu)

Consilierul de strategie al BNR, Adrian Vasilescu, spune într-un scurt interviu pentru Republica.ro că suma cheltuită pentru întreținerea rezervelor de aur este de 300.000 de lei, nu de 300.000 de euro, așa cum a afirmat senatorul PSD Șerban Nicolae.

Liderul PSD Liviu Dragnea şi senatorul PSD Şerban Nicolae au depus miercuri la Senat un proiect de modificare a statutului Băncii Naţionale a României, prin care stabilesc aducerea în ţară a rezervelor de aur ale BNR. Inițiatorii proiectului susțin în expunerea de motive a proiectului că „nimic din situaţia economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantităţi de aur ca rezervă în străinătate, cu costurile aferente, deloc de neglijat în condiţiile în care această rezervă poate fi păstrată şi suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din ţară”.

Proiectul de lege propus de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae privind rezerva de aur a Băncii Naționale a României a stârnit o aprinsă dezbatere. De ce BNR e absentă din această dezbatere?

Banca Națională a României nu are încotro, este nevoită să se abțină de la această dezbatere. Motivul este în legea 312 din 2004. La articolul 2 sunt trecute atribuțiile BNR, iar una dintre acestea este administrarea rezervelor internaționale. La articolul 3, aliniatul 2, se arată că, în cazul unor proiecte de acte normative privind atribuțiile Băncii Naționale, este obligatoriu să se ceară și avizul Băncii Naționale, iar acest aviz este așteptat timp de 30 de zile. În aceste condiții BNR așteaptă ca Parlamentul să îi trimită documentele, va da un aviz, avizul va fi însoțit de o documentare amplă și de toate argumentele necesare, acesta va fi aprobat de Consiliul de Administrație și în aceste condiții ar fi nefiresc ca voci de la BNR să se apuce să vorbească înainte în spațiul public.

Unul dintre autorii proiectului de lege, senatorul PSD Șerban Nicolae, a afirmat despre chetuielile cu întreținerea rezervei de aur că sunt foarte mari, se ridică la 300.000 de euro pe an. Nu vi se pare că suma este chiar mare?

Suma este exactă: 300.000. Sau aproape exactă: 309.000. Numai că nu sunt euro, cum a zis unul dintre inițiatorii legii, ci lei. Suma este transparentă, de altfel, ea este trecută în documentele Băncii Naționale, care sunt publice.

BNR a fost acuzată că a pierdut poansonul de certificare a calității aurului. În ce împrejurări l-a pierdut?

Banca Națională nu avea cum să piardă dreptul de poanson, deci dreptul de certificare a calității aurului, pentru că nu l-a deținut niciodată. Poansonul a fost deținut de producătorul de aur, Phoenix Baia Mare. Când însă întreprinderea s-a privatizat, noii proprietari au pierdut poansonul. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Opinion check icon
  Au gasit unde era gaura in bugetul Romaniei: cei 300 de mii de lei! Acum bugetul pe 2019 este salvat gratie inteleptilor care vegheaza asupra bunastarii poporului!
  Este clar ca statul paralel avea o intelegere cu Banca Angliei!
  Asteptam comentariul oficial al BNR!
  • Like 4
 • Cosmin check icon
  309.000 lei/4.7 = 65.000 euro. Cam cât mașina pe care o conducea șoferul lu' domnu' Voicu.
  • Like 4


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult