Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Adrian Vasilescu, BNR: Cheltuielile cu întreținerea rezervei de aur sunt de 300.000 de lei, nu de euro, așa cum a spus unul dintre inițiatorii proiectului de modificare a statutului BNR

 Adrian Vasilescu - Foto Facebook/Adrian Vasilescu)

(Foto: Facebook/Adrian Vasilescu)

Consilierul de strategie al BNR, Adrian Vasilescu, spune într-un scurt interviu pentru Republica.ro că suma cheltuită pentru întreținerea rezervelor de aur este de 300.000 de lei, nu de 300.000 de euro, așa cum a afirmat senatorul PSD Șerban Nicolae.

Liderul PSD Liviu Dragnea şi senatorul PSD Şerban Nicolae au depus miercuri la Senat un proiect de modificare a statutului Băncii Naţionale a României, prin care stabilesc aducerea în ţară a rezervelor de aur ale BNR. Inițiatorii proiectului susțin în expunerea de motive a proiectului că „nimic din situaţia economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantităţi de aur ca rezervă în străinătate, cu costurile aferente, deloc de neglijat în condiţiile în care această rezervă poate fi păstrată şi suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din ţară”.

Proiectul de lege propus de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae privind rezerva de aur a Băncii Naționale a României a stârnit o aprinsă dezbatere. De ce BNR e absentă din această dezbatere?

Banca Națională a României nu are încotro, este nevoită să se abțină de la această dezbatere. Motivul este în legea 312 din 2004. La articolul 2 sunt trecute atribuțiile BNR, iar una dintre acestea este administrarea rezervelor internaționale. La articolul 3, aliniatul 2, se arată că, în cazul unor proiecte de acte normative privind atribuțiile Băncii Naționale, este obligatoriu să se ceară și avizul Băncii Naționale, iar acest aviz este așteptat timp de 30 de zile. În aceste condiții BNR așteaptă ca Parlamentul să îi trimită documentele, va da un aviz, avizul va fi însoțit de o documentare amplă și de toate argumentele necesare, acesta va fi aprobat de Consiliul de Administrație și în aceste condiții ar fi nefiresc ca voci de la BNR să se apuce să vorbească înainte în spațiul public.

Unul dintre autorii proiectului de lege, senatorul PSD Șerban Nicolae, a afirmat despre chetuielile cu întreținerea rezervei de aur că sunt foarte mari, se ridică la 300.000 de euro pe an. Nu vi se pare că suma este chiar mare?

Suma este exactă: 300.000. Sau aproape exactă: 309.000. Numai că nu sunt euro, cum a zis unul dintre inițiatorii legii, ci lei. Suma este transparentă, de altfel, ea este trecută în documentele Băncii Naționale, care sunt publice.

BNR a fost acuzată că a pierdut poansonul de certificare a calității aurului. În ce împrejurări l-a pierdut?

Banca Națională nu avea cum să piardă dreptul de poanson, deci dreptul de certificare a calității aurului, pentru că nu l-a deținut niciodată. Poansonul a fost deținut de producătorul de aur, Phoenix Baia Mare. Când însă întreprinderea s-a privatizat, noii proprietari au pierdut poansonul. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Opinion check icon
  Au gasit unde era gaura in bugetul Romaniei: cei 300 de mii de lei! Acum bugetul pe 2019 este salvat gratie inteleptilor care vegheaza asupra bunastarii poporului!
  Este clar ca statul paralel avea o intelegere cu Banca Angliei!
  Asteptam comentariul oficial al BNR!
  • Like 4
 • Cosmin check icon
  309.000 lei/4.7 = 65.000 euro. Cam cât mașina pe care o conducea șoferul lu' domnu' Voicu.
  • Like 4


Îți recomandăm

Telemunca

Odată cu răspândirea noului coronavirus de la o țară la alta, companiile din toată lumea și-au schimbat politica de resurse umane și și-au încurajat angajații să lucreze la distanță pentru a preveni extinderea epidemiei. O decizie care ține de supraviețuirea biologică, dar și de supraviețuirea ca business. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Recul

Povestea Recul începe în 2015, când regizorul Vlad Dragomirescu și actorul Bogdan Untilă și-au propus să creeze un incubator pentru proiecte culturale independente, care să cuprindă două direcții: teatrul de improvizație și teatrul clasic.

Citește mai mult

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult