Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

De ce ar vrea PSD să aducă aurul păstrat în Banca Angliei? Explicația profesorului de economie Cristian Păun. Reacția BNR la proiectul inițiat de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae

BNR - Getty - Guliver

(Foto: Guliver/Getty Images)

Inițiativa de a aduce în țară rezervele de aur păstrate la Banca Angliei este o „trăsnaie” care face parte din atacul la care este supusă în ultima perioadă conducerea BNR, este de părere profesorul de economie Cristian Păun.

De ce ar vrea PSD să aducă aurul păstrat din străinătate? „Cu siguranță există un motiv pentru a controla această cantitate de aur și de a pune bețe în roate Băncii Naționale. Pe de altă parte, rezerva de aur poate fi o garanție pentru eventuale împrumuturi, poate chiar, de ce nu, făcute de fondul suveran de investiții și alte construcții artificiale realizate de actuala guvernare”, a spus la Digi24 profesorul de economie Cristian Păun, care a adăugat că inițiativa este privită de analiștii economici cu „destul de multă îngrijorare”.

Citiți și: 

Liderul PSD Liviu Dragnea şi senatorul PSD Şerban Nicolae au depus, miercuri, la Senat, un proiect de modificare a statutului Băncii Naţionale a României, prin care stabilesc aducerea în ţară a rezervelor de aur ale BNR.

Motivul invocat de inițiatorii proiectului? „Nimic din situaţia economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantităţi de aur ca rezervă în străinătate, cu costurile aferente, deloc de neglijat în condiţiile în care această rezervă poate fi păstrată şi suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din ţară”, se arată în expunerea de motive.

„Dacă există pericolul diminuării rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Naţională a României prezintă Parlamentului şi Guvernului, de îndată, un raport privind situaţia rezervelor şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conţine recomandările Băncii Naţionale a României privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situaţiei”, prevede proiectul legislativ, scrie News.ro.

„Din rezerva constituită, Banca Naţională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obţinerii de venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”, stabileşte un alt articol al proiectului.

Expunerea de motive adaugă că deţinerea unei cantităţi de aur în depozite constituite în străinătate nu trebuie, în mod necesar, interzisă, dar „aceasta ar trebui limitată cantitativ şi condiţionată de obţinerea unor venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice“.

Șerban Nicolae, PSD: „Nu se mai justifică să ținem rezerva de aur în străinătate, mai ales când nu produce venituri și, dimpotrivă, ne costă”

„Cum se constată de mulți ani, această rezervă de peste 60 tone de aur nu mai produce niciun fel de venituri, iar informațiile mele neoficiale sunt că România plătește circa 300 mii euro pe an taxă pentru depozitarea acestor valori”, a spus la Digi24 senatorul PSD Șerban Nicolae.

Nicolae crede că este deplasată comparația cu Italia unde Guvernul a decis repatrierea rezervei pentru a micșora deficitul. Mai degrabă comparația trebuie făcută cu Germania, Austria, Olanda, Polonia. „De exemplu, Germania si Austria și-au repatriat masiv rezerva de aur din străinăte la cererile făcute de curțile de conturi și de audit și nu pentru utilizare”, spune el.

„Propunerea noastră nu spune să aducem aurul în țară și să-l folosească la ceva, la micsorarea deficitului bugetar sau la sustinerea unor tranzacții internationale, ci doar legat de faptul că nu se mai justifică să ținem rezerva de aur, care înseamnă o valoare fizică materială, în străinătate, mai ales când nu produce venituri și, dimpotrivă, ne costă”, a adaugat senatorul PSD, care a respins și informațiile potrivit cărora rezerva ar urma să ajungă la Moscova, apreciindu-le drept „năzbâtii” care nu merită comentate.

Daniel Dăianu, BNR: „Viața unei țări poate cunoaște și momente mult mai dramatice decât cele pe care ni le imaginăm după 3 decade de tranziție”

Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, a declarat la Digi24 că aurul României trebuie să fie cât mai bine protejat, iar rezervele României sunt plasate astfel încât ele să fie protejate și ca valoare, și fizic. 

„Viața unei țări poate cunoaște și momente mult mai dramatice decât cele pe care ni le imaginăm după 3 decade de tranziție într-o Europă care nu a cunoscut un război mare european. Trăim vremuri care nu devin mai benigne, dimpotrivă, mai periculoase. Poți să faci cu aurul operațiuni mai mult sau mai puțin riscante, punctul meu de vedere e că e mai bine să nu faci operațiuni. Eu cred că important pentru România e să facem plasamente acolo unde avem certitudinea, pe baza unei analize geopolitice, că sunt protejate mai bine”, a spus Daniel Dăianu.

„Se poate întreba: n-ar fi protejate în România? Nu aș vrea să fac un scenariu. Dacă ceea ce înseamnă NATO ar asigura aurul și pe teritoriul României, în totalitate, ai zice că s-ar putea imagina așa ceva, dar nu cred. Germania, Austria au repatriat o parte din aur, dar o parte mică în raport cu cât dețin”, a continuat Daniel Dăianu.

„Nu cred că e un subiect care să inflameze spiritele, nu mi-aș face o grijă din acest punct de vedere. 

Banca Angliei nu poate să facă operațiuni având drept colateral aurul de la BNR. Între băncile centrale există respect, iar Banca Angliei e o doamnă venerabilă. O delegație a BNR a fost anul trecut la Banca Angliei, avem relații foarte bune și nu numai din dorința de a fi protejate rezervele de aur”, a subliniat Daniel Dăianu.

Pentru modificarea statutului BNR trebuie notificată Banca Centrală Europeană.  

În prezent, 65% din rezerva de aur este păstrată la Banca Angliei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este ultima fază în propria lor agonie și a natiei noastre. Este "sfatul salvator", venit de la răsărit, al căror slugoi sunt acești trădători și vânzători de țară. După dezastruoasa privatizare coordonată, direct sau indirect, de ei, a rămas ultima " redută pentru aservirea completă a țării. Își vor prelungi, încă două, trei luni agonia, după care, gata, ori vor instaura un fel de dictatură, ori vor fugi în diverse adăposturi, pregătite din timp. În ritmul în care se mișcă eu nu-mi pun mari speranțe in alegeri. Și-au impus toate crimele, o vor impune și pe aceasta, rapid. Nu are cine să-i împiedice. Sunt insensibili la critici și la huiduieli, indiferent de unde viin.
    • Like 1
  • Opinion check icon
    Mai am o varianta: aduc aurul in tara ca sa nu-l fure "statul paralel"!
    • Like 1
  • Mai crede cineva ce argumente sau ce spun astia? Astia sunt doar niste magicieni care te fac sa te uiti la mana gresita, distragerea atentiei, ca in filmul Now you see me. Deci orice spun e 0 barat. In al doilea rand se pregatesc lucruri pentru schimbarea guvernatorului. Avand in vedere ca Mugurel nu joaca orice baietii pregatesc terenul pentru cand el n-o sa mai fie si-si vor pune ei omul lor. Vor schimba ceva legi despre BNR sau macar vor muri incercand ca mai e si UE. Oamenii sunt pusi pe schimbari radicale. Nici macar scaderea ratingului de tara nu-i impresioneaza. Oamenii astia se lupta cu toata lumea. Ar fi bine ca lumea sa nu uite ce au facut astia, ce era in program si ce au adus pe urma. Ca nimic din ce se-ntampla n-a fost spus inainte de alegeri (in afara de cresteri de salarii si pensii).
    • Like 5
  • check icon
    Am identificat pînă acum cîteva ipoteze (mă refer la cele cît de cît serioase!) pro sau contra acestei inițiative:
    PRO:
    - costă ”chiria”. Cît? Un politician PSD a vehiculat suma de 300k euro/an. Alții spun că e vorba, de fapt, de 300k ron (adică de apx 5x mai puțin).
    - că nu se mai ”cade” să ne mai ținem rezerva de aur la Banca Angliei din cauza Brexit-ului. Am rîs la asta. Ar merge dacă am vrea să facem vreun soi de boicot asupra UK. Nu cred că e cazul, și chiar dac-ar fi, rezerva se poate muta la Paris, la Frankfurt sau alt oraș din UE cu tradiție în această direcție (dacă chichirezul e să fie în UE!).
    - că economia noastră a ajuns suficient de... stabilă, sau așa ceva! Dar economii cu muult mai solide ca a noastră (de fapt, probabil toate!) își țin de regulă apx 50% în bănci străine. Inclusiv UK, Germania... Nu știu despre SUA, dar nu m-ar mira absolut deloc dacă ar face-o și ei.
    CONTRA:
    - rezervele internaționale (aur + valută) se stochează (mai ales de țări... nu tocmai de încredere) în bănci străine pentru a facilita obținerea de împrumuturi externe la dobînzi mai reduse. Adică cel ce te împrumută nu trebuie să te creadă pe cuvînd că deții valoarea cu care garantezi (dar pt asta, la o adică, cred că se poate aranja o vizită a unui eventual inspector în depozitele BNR) dar, mai ales, reprezintă o garanție că acel depozit poate fi EXECUTAT dacă nu ești de cuvînt și refuzi să mai achiți ratele cuvenite împrumutului respectiv. Cred asta 100%.
    - guvernarea PSD prognozează unele sancțiuni majore (cel mai probabil, din partea UE) și se pregătește. Ca să nu pățească ce a pățit Maduro cînd ”și-a dat arama pe față” și a luat măsuri de reprimare asupra propriului popor. Cred asta ~80%.
    - Guvernarea vrea să vîndă aurul ca să mai facă rost de niște bani. Cred 0% asta. Dacă ăsta ar fi planul, păi cel puțin la fel de ușor poți vinde și dacă rezerva se află în Banca Angliei! Și, oricum, 100 de tone de aur pare mult, dar de fapt nu e chiar așa. Dacă îl convertiți în euro, o să vedeți că e vorba de niște zeci de mld (euro). PIB-ul Ro este de apx 200 mld euro. Zic unii că aceste 100t ar ajunge pt plata cheltuielilor din buget pt vreo 2 luni. N-am verificat.
    - că e doar o chestiune cu scop populist (și manelist, adaug eu - că și ăstora le place să aibă aur, mult aur, asupra lor!). Să vibreze tot rromânașul că are ceva sub saltea. Cred în acest argument tot 100%.

    Dar peste 100% cred că toată treaba asta cu ”haurul” e prea stupidă și prea ”sclipicioasă” ca să nu fie o perdea de fum! Iar ăsta e un semn că băjeții ne mai ”coc” ei ceva... Nu știu ce. La fel de rău, se poate că doar vor să nu mai aibă mass-media atîta timp pentru discuțiile privind revolta magistraților sau succesul dnei Kovesi (pt care deja au luat deja și alte ”măsuri”).
    • Like 2
    • @
      Opinion check icon
      Legat de valoarea celor 104 tone de aur, am verificat, e de circa 4 miliarde de euro la cotatia actuala. Ok, nu e putin, dar nici vorba de zeci de miliarde de euro, cu atat mai putin sa substituie bugetul pe doi ani!
      Am mai scris pe undeva, rezerva inseamna echivalentul a circa 5 grame pe cap de locuitor, adica mai putin de 200 de euro la cotatia actuala.
      Oricum, ideea de a vinde aurul mi se pare o prostie, Ar trebui sa mai cumparam, ca tot avem mine de aur. Asa ce extragem pleaca la altii.
      • Like 1
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      Foarte bine argumentat. În legătură cu vânzarea aurului am o mică observație și anume denigrarea, atacurile asidui, la adresa actualei conduceri a BNR. Numai aceasta poate dispune mobilizarea rezervelor și asta refuză BNR să facă. Plus, alegerile din mai. Plus afirmația că trezoreria are bani tot până atunci. 2 luni, tot ar fi ceva. Îmi par cumva legate toate astea. Aș vrea să nu fie așa...
      • Like 1
  • Da sunt de acord cu aducerea aurului acasa,sa incepem cu Acela care sa afla in URSS....
    • Like 4
    • @ Susu Catalin
      Opinion check icon
      L-au baut de mult tovarasii de la rasarit!
      • Like 2
  • Dan Dan Dan Dan check icon
    Pentru ca asta a scapat neatins. Astia papa tot, sunt in Mare Foame.
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Nu mai au bani pt
    pomeni
    • Like 2
  • Cred că trebuie ca un economist/finanțist serios să spună care sunt avantajele și dezavantajele păstrării rezervei de aur în afara țării sau în țară. Argumente de genul celor vehiculate de către inițiatorii sau criticii legii în discuție nu cred că au vreo legătură cu realitatea, sunt argumente politicianiste și atât.
    • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      Opinion check icon
      Adevarat, sa vedem argumentele! idee de articol pentru Republica!
      • Like 2
    • @ Opinion
      O poziție a BNR am găsit-o tot pe Republica aici: https://republica.ro/ascunde-bnr-adevarul-despre-aurul-pastrat-la-banca-angliei
      • Like 1
  • mike mike check icon
    "De ce ar vrea PSD să aducă aurul păstrat în Banca Angliei?"- Pentru 1 Martie, 8 Martie si pentru Veorica si Olguta de la Dragnea fara numar, precum si pentru amantele mafiotilor din PSD. Insa, nu prea cred ca aurul nostru se afla la Banca Angliei. Am un feeling ca se afla la Banca Rusiei.
    • Like 1
  • Opinion check icon
    Ca sa dea cate un martisor suflat in aur fiecarui alegator PSD si cate un ghiul de aur fiecarui membru, iar restul pentru conducere?
    • Like 5


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult