Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Alegerile care pot infecta România

ctp

Cei care sunt de partea candidatului Nicușor Dan (cel puțin pe net, nu știu dacă se vor și duce până la secția de votare) mă acuză, pe diverse tonuri, că l-am criticat pentru cazul conacului cu cârciumă construit de bișnițmanul Câine pe spațiul verde al copiilor. Că dl Dan n-a comis nicio ilegalitate, că poate, moralmente vorbind, oi avea eu dreptate, dar nu văd că în felul ăsta o ajut să câștige pe contracandidata Firea? Că o să mă apese conștiința dacă asta chiar se întâmplă. Că nu mai bine, mult mai bine, tăceam?

Nu, stimați concetățeni. Așa face un propagandist sau un politician: bate toaca la ce-l avantajează și face urechea toacă la ce nu-i convine. Nu un gazetar.

Nu sunt destui propagandăi pe ecranele televizoarelor, destui politicani care se fac că nu văd uscăturile din cauza pădurii? Vreți să mă transform și eu în unul dintre ei? Acelora care ați apucat regimul ceaușist, nu v-a ajuns presa propagandită până la vomă, vreme de decenii? 

Ceea ce nu înseamnă că nu am nicio opțiune, că sunt ahoretic, „ca românul, imparțial”. Pentru că sunt gazetar, n-o să vă spun, n-am făcut-o niciodată, cu cine să votați. Pot, cel mult, să comunic cu cine nu voi vota eu.

Nu voi pune ștampila pe primarul actual, Gabriela Vrânceanu Firea. De ce? Pentru că trăiesc în București și mai am încă ochi să privesc în jur, urechi să aud, nas să miros, piele să simt - răceala apei calde, creier să raționez, după cei 4 ani cu Firea. Știu ce-i așteaptă pe bucureșteni în cazul încă un mandat cu madam Cârnat; și cu Mitică Dragomir, Petre Roman, Anghel Iordănescu în Consiliul General. Și pe locuitorii întregii Românii, căci victoria în alegeri a doamnei în cauză înseamnă și impunerea ei în fruntea PSD. G. Firea este PSD, a fost dintotdeauna, membră „cu sufletul” a acestui Cernobîl al politicii românești, partidul cel mai nociv pentru trecutul și viitorul României.

Puțin îi pasă distinsei Dragnea ot Voluntari de locuitorii și de rănile Capitalei. Vă mai amintiți cum declara sus și tare, anul trecut, întrebată fiind dacă va candida la Președinție, că nici vorbă, nu-și lasă ea bucureștenii ei dragi, că nu-i părăsește, cum au făcut alții, că are multe proiecte de dus la bun sfârșit? După care, proaspăt ieșită dintr-o spitalizare eroică, doamna Sârmănmaț s-a aruncat direct într-o bătălie piept în piept cu șefa PSD, premierul Dăncilă, pentru cadidatura la Președinție. Asta va face și în 2024, mandatul de primar general e o trambulină pe care va sări cu picioarele ca să zboare spre Cotroceni.

Nu sper ca opțiunea mea să-i pună pe gânduri pe cei care vor să voteze candidata PSD – pentru simplul motiv că respectivii nu votează pe criterii raționale.

În ce-i privește pe cei care nu au de gând să voteze PSD, mă adresez acelora care au venit la urne în număr mare în 2019, la alegerile europarlamentare și prezidențiale, cu rezultatele știute. Rolul europarlamentarilor în politica internă este minor, dacă nu neglijabil. Președintele României, cu multe prerogative amputate de coaliția aflată la guvernare în anul trecut, nu poate face față unui partid care câștigă alegerile locale, apoi parlamentarele și va avea, deci, și guvernul. Pe cale de consecință, voturile dumneavoastră de anul trecut nu mai fac doi bani, dacă acum lipsiți de la vot.

Riscul de a vă infecta cu coronavirus mergând la urne nu poate fi mai mare decât cel din magazine sau de la serviciu. Regulile de protecție și distanțare vor fi respectate cel puțin cât în mijloacele de transport în comun. Dar riscul ca rezultatul alegerilor de duminică, 27 septembrie, 2020, să îmbolnăvească grav România, pentru nu se știe câți ani, e mare. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult