Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ucigașii viitorului. Cum ne-au condamnat pe toți la subdezvoltare

Ciolacu-Ponta

Faptul că Partidul Social Democrat, în diferitele sale forme din ultimele trei decenii, a ținut poporul într-un stadiu de sărăcie, analfabetism și infrastructură neatinsă de pe timpul comuniștilor este deja istorie și va intra, probabil, în manuale la școală.

Faptul că același PSD, astăzi sub o nouă conducere, care a jurat reformă și aliniere la valorile europene, ne condamnă la subdezvoltare pentru următoarele decenii este o crimă.

După ce 30 de ani infrastructura rutieră, infrastructura feroviară, spitalele, școlile, conectarea la conductele de gaz și apă au fost fie înghețate, fie realizate de baroni cu țârâita, majoritatea parlamentară formată din PSD, UDMR, ALDE, Pro România și diverși sateliți (care nu a avut curaj să dea jos guvernul Orban, pretinzând că nu are voturile necesare) a votat la foc automat în ultimele săptămâni amanetarea țării prin creșterea pensiilor cu 40%, creșterea salariilor profesorilor, acordarea de stimulente cadrelor didactice și dublarea alocațiilor.

Dar ce înseamnă aceste creșteri, care dinamitează bugetele pentru următorii ani, dacă nu chiar decenii?

Reconfigurarea de la zero a veniturilor, cheltuielilor și investițiilor. Viitoarele guverne - indiferent cine va câștiga aceste alegeri - vor fi nevoite să aleagă între infrastructură, spitale, școli și achitarea salariilor și pensiilor. Toate acestea nu au sub nicio formă loc în buget.

Împrumuturi masive, la dobânzi tot mai mari, pentru a susține cheltuielile impuse de majoritatea PSD-Pro România-ALDE-PPL-UDMR. Cum finanțele României vor fi extrem de fragile, e de așteptat ca aceste costuri de creditare să crească.

Restructurarea masivă a aparatului bugetar. Indiferent de partidul care va ajunge să guverneze România după alegerile din decembrie, momentul adevărului este tot mai aproape, chiar dacă toți liderii politici fug de acest subiect. Ca să ai de unde da, trebuie să iei de undeva. Probabilitatea unor tăieri masive din tot ce înseamnă instituții de stat crește. Așa că, bugetari, nu vă bucurați sperând că veți ajunge să luați pensii mari prea curând. Este posibil ca înainte de pensionare, să treceți printr-o lungă perioadă de șomaj, mai ales dacă această criză sanitară va antrena o prelungire a crizei economice.

Creșterea inflației și scăderea leului. De obicei, supapele pentru încercarea de a reechilibra la nivel macro economia și finanțele se găsesc în creșterea inflației (poate chiar cu 5-7%/ an) ceea ce ar duce la topirea acestor creșteri în câțiva ani. Cu alte cuvinte, dragi pensionari, nu vă bucurați astăzi decât de aerul din baloanele aruncate în sus de baronii și liderii partidelor populiste, pentru că toți acești bani vor fi de-a dreptul măcinați de inflație. Cursul leu-euro ar putea ajunge mai curând decât anticipează și cei mai optimiști economiști la peste 5 lei. Scumpirea euro duce inevitabil la creșterea facturilor la utilități, creșterea ratelor la bănci, creșterea prețurilor la produsele din import și așa mai departe. 

Creșterea taxelor și impozitelor. În fața unor grave probleme bugetare create de cheltuielile excesive votate de un parlament iresponsabil pe ultima sută de metri înainte de alegeri, viitoarele guverne vor fi nevoite să le spună cetățenilor, dar mai ales companiilor private, că a venit timpul ca statul să mai ia un strat de piele de pe ei. Vor crește impozitele locale, vor crește impozitele pe venit, profit și dividende, va crește și TVA-ul, pentru a face față promisiunilor populiste date astăzi cu ambele mâini de Partidul Social Democrat. Așa cum s-a vehiculat și în timpul domniei lui Liviu Dragnea, un alt subiect poate fi readus pe tapet: naționalizarea fondurilor de pensii administrate privat, la care social-democrații se uită cu poftă de aproape 10 ani.

Sistarea pentru mulți ani de astăzi înainte a marilor lucrări de infrastructură care par să dea semne că se mișcă sub guvernul Orban: autostrada Tg Mureș- Iași- Ungheni, autostrada București-Brașov, autostrada Pitești-Sibiu, autostrada București- Brașov, autostrada Moldovei, liniile de cale ferată și spitalele regionale. Procente însemnate din banii europeni înseamnă coparticipare și bani de la bugetul României pentru cofinanțări. În lipsa resurselor, România riscă să rateze atragerea unei bune părți din cele 80 de miliarde de euro promise de Comisia Europeană. 

Un scenariu combinat al celor de mai sus este foarte probabil. Este de așteptat să asistăm la creșteri de taxe și impozite din toate categoriile, creșterea inflației, devalorizarea masivă a monedei naționale, împrumuturi mai scumpe, restructurări bugetare dureroase și tăierea bruscă a oricărui tip de investiție în autostrăzi și spitale.

Nimeni nu neagă faptul că pensiile mici trebuie să crească. Nimeni nu neagă faptul că elevii români trebuie să primească cât mai multe forme de ajutor pentru a ieși din sărăcie și a merge la școală- iar aici pot fi găsite scheme de finanțare luând exemple din alte state ale Uniunii- de la o masă caldă pe zi, până la încurajarea sub toate formele a mersului la școală. 

Ceea ce au făcut însă liderii PSD, alături de PRO România, UDMR și sateliții săi, este un act de iresponsabilitate criminală, condamnând, din nou, poporul la sărăcie, inflație, subdezvoltare- totul pentru un pumn de voturi și cu scopul clar de a dicta politicile dintr-o opoziție pretinsă, dar exercitată ca o putere fără discernământ, în Parlament.

Dacă PSD și aliații săi sateliți ar crede cu adevărat că toate aceste cheltuieli sunt finanțabile de la bugetul României, ar trebui să indice atât sursele, cât și strategia națională pentru următorii ani. Dar asta i-ar obliga să ajungă la momentul adevărului- adică acela în care să spună care sunt următorii pași: renunțarea totală la investiții, tăieri la sânge în rândul funcționarilor și creșterea masivă a taxelor și impozitelor. 

PSD a demonstrat încă o dată că avem o clasă politică nereformată, rămasă la stadiul de cumpărat alegătorii vulnerabili cu promisiuni nerealizabile sau sacrificarea altor categorii de cetățeni.

Rămâne de văzut cât de mult s-a maturizat poporul votant și ce pune acesta în balanță după 30 de ani de baroniadă și corupție: școală, spitale și șosele sau o aparentă bunăstare mâncată de inflație.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Cum să nu se bucure bugetarii și pensionarii? Da, vom suferi cu toții dar EI măcar au primit ceva!
    • Like 0
  • Dorin check icon
    PSD ul face ce știe mai bine ,își satură votanții majoritari care l-au ținut la putere atâția ani, adică pensionării,restul nu mai contăm ,suntem fraierii plătitori.
    • Like 0
    • @ Dorin
      Ii satura??? Asa se vede de la tine ca aia sunt satui???
      • Like 0
  • Paul check icon
    Creșterea punctului de pensie cu 40% este modalitatea pesede de a castiga câteva voturi, anume voturile acelor persoane in vârsta care au inteligenta de a înțelege ca (,) creșterea pensiilor e dăunătoare combinata cu nesimtirea de a gândi ca asta nu e problema lor, ci a generatiei nepoților lor. In definitiv astia sunt un fel mai respingător de prostiti.
    • Like 1
  • Nu zic ca nu aveti dreptate,dar nu se intrezareste nici o speranta la orizont.Nici PNL nu este mai presus.Nu este indeajuns sa vrei ,trebuie sa ai si cu cine.In PNL sunt numai aerieni care nu au fost in stare sa elaboreze un plan pentru inceperea anului scolar.Nu mai vorbesc de fonduri U.E unde trebuie munti de proiecte si hartogarie.Practic nu avem cu cine vota.
    • Like 0
    • @ Mariana Veron
      Paul check icon
      Bineînțeles ca ai cu cine vota, votezi cu aia care nu au mai făcut politica pana acum. A nu vota înseamnă de fapt a vota lighioanele mafiote de la pesede.
      • Like 4
  • „Faptul că Partidul Social Democrat, în diferitele sale forme din ultimele trei decenii, a ținut poporul într-un stadiu de sărăcie, analfabetism și infrastructură neatinsă...”

    QED :))))))
    • Like 0
  • Oare ce mai inseamna un partid politic in Romania zilelor noastre? Oare de ce as crede ca sunt unii mai breji decat ceilalti? Cat va mai trece pana ne vom da cu adevarat seama ca avem doar conducatorii pe care ii meritam? Pardon...decat conducatorii pe care ii meritam! Ei sunt oglinda noastra ca si societate. Oriunde pui oglinda, in dreapta sau in stanga, tot aia e! Ucigasii viitorului...da, ei, cu totii cei care au fost in diferite forme la putere in ultimii 30 de ani. Dixit!
    • Like 0
  • Am mai scris despre cresterea pensiilor . Eu nu vad normala crsterea procentuala a pensiilor In momentul cand iesi la pensie ,in functie de contributie ai un anume punctaj Vecinul meu are alt punctaj avand o alta contributie.Diferenta dintre noi ar trebui sa ramana constanta mereu .Prin crestere procentuala a pensiilor ,aceasta diferenta creste fata ca cel cu pensia mai mare sa mai fi contribuit .Solutia dupa a mea parere este cresterea pensiilor (si a salariilor ) cu sume fixe aceleasi pt toti. Astfel diferenta ramane constanta .Daca celui cu pensia minima ii dai 100 de lei si cel cu pensia mare sa primeasca tot 100 lei. Dar guvernantii oricarui partid nu vor ptca multi din parlament si alte functii publice sunt si pensionari si cum sa piarda ei un ciolan . Nu sunt bani . Sunt dar sunt cheltuiti in multe forma care fac ca oameni ai partidelor sa primeasca niste sume importante fara sa faca nimic .Institute ,organizatii neguvernamentale ,oameni ai sefilor din partide ,avantaje date parla
    mentarilor ,ministrilor ,Cotroceniului ,toate consuma bani degeaba !
    • Like 2
    • @ Gheorghe Fedorca
      adica daca tu ai contribuit cu 100 sa primesti 100 si ala care o contribuit cu 700 sa primeasca 200? Si unde ii meritocratia? Nu tata nu. pensia trebuie calculata cand iesi la pensie dupa ce contributie ai avut si apoi corelata la o crestere anuala egala cu inflatia. Nu mai jocuri politice , nu tu pensii speciale . Pensionarii nu trebuiesc folositi ca arma politica si santajati o data la fiecare 4 ani. Pensionarii merita respect.
      • Like 0
    • @ Gheorghe Fedorca
      Petru check icon
      Doar cresterea procentuala pastreaza diferenta de venituri intre pensionari. Cresterea pensiilor cu sume fixe va face ca in cativa ani din cauza inflatiei sa nu se mai simta nici o diferenta. Daca azi cu 100 lei cumperi 20 de paini dupa cativa ani cu aceiasi 100 de lei vei cumpara doar 10 ceea ce inseamna ca diferenta de venituri reale intre pensionari s-a micsorat (desi valoric ea a ramas aceeasi). O solutie corecta pentru stabilirea punctului de pensie ar fi legarea punctului de pensie de salariul mediu brut pe economie calculat pentru anul trecut (asa cum au propus sindicatele cand s-a pregatit Legea 263/2010). Asta ar rezolva doua probleme: 1). veniturile pensionarilor ar fi corelate cu veniturile intregii populatii; 2). valoarea punctul de pensie n-ar mai fi la indemana politicienilor care sa-l foloseasca electoral. Sigur ar mai fi de stabilit (odata pentru totdeauna) ce procent din salariul mediu brut sa aiba punctul de pensie. In 2010 era 35% (propunerea era de 45%), iar azi, dupa majorarea cu 14 procente punctul de pensie a ajuns la 26% din SMB (cresterea cu 40% ar fi ridicat procentul la 32% din SMB).
      • Like 0
  • La mintea lor, nici nu te puteai astepta la mai mult . Masura lui PSD,ALDE, PSD+ si UDMR se vede in Romania de azi. Inca o data , teribila greseala venirea PNL la guvernare inainte de a avea majoritate in parlament.
    Ramane de vazut daca romanii o sa "aprecieze" stilul asta de terorism economic . Daca ne place asa, atunci poate facem un referendum sa ne pensionam la 25 de ani cu minimum 3000 euro/luna fiecare.
    • Like 3
    • @ Radu Bogdan
      Pai deja unii se pensioneaza la 39 de ani cu 2000 euro/luna ! Hai, ca se poate...
      • Like 2
  • Date furnizate de INSE și legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2020:
    1. Număr de pensionare aprox 5 milioane.
    2. Pensia medie 1292 lei.
    3. Bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii se stabilește la venituri în sumă de 87.327.121 mii lei.
    De aici rezultă că:
    1. Pensia medie ce poate fi asigurată din bugetul asigurărilor sociale este de 1455 lei.
    2. Creșterea cu 40% a punctului de pensie va duce la creșterea valorii pensiei medii cu 516 lei, adică de la 1292 lei la 1808 lei.
    3. Diferența de 353 lei trebuie asigurată din venituri din afara bugetului de asigurări sociale adică o sumă de 353x12x5.000.000= 21.180 milioane lei sau, altfel spus o sumă de 2.180.000 mii lei.
    • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      Aritmetic, la nivel elementar, probabil așa este. Printre alți factori de luat în considerare:
      - cele 87 de miliarde din bugetul anual nu există decăt pe hârtie, așa au fost planificate, banii sunt colectați lunar într-un cuantum necunoscut (și eventual o parte din ei sunt îndreptați spre alte "destinații")
      - există cheltuieli de "operare": funcționarea caselor de pensii, livrarea banilor către pensionari etc.
      • Like 4
    • @ Crator Tan
      Nu am pretenția că este un calcul complet, este numai o încercare de arăta că există și un buget al asigurărilor sociale.
      Ceea ce doream să pun în evidență este faptul că se încearcă să se inducă ideea că pensiile se plătesc numai din bugetul de stat, se sare peste existența bugetului de asigurări sociale. În plus așa numitele pensii speciale nu intră în această mărire a punctului de pensie, inclusiv în articol se găsește sintagma intenționat introdusă „amanetarea țării prin creșterea pensiilor cu 40%”, nu pensiile cresc cu 40% ci punctul de pensie.
      Oricum la orice încercare de mărire a veniturilor oamenilor, majoritatea aflate sub venitul necesar existenței cotidiene, se găsesc o mulțime de experți care să spună că dacă se va întâmpla așa ceva economia românească se va prăbuși, aducând ca argumente calcule măsluite și incomplete. În plus și cel mai important, sunt în vigoare, „cu acte în regulă”, legi care trebuie respectate: legea bugetului asigurărilor sociale pe 2020 și legea pensiilor. Când executivul consideră că nu poate pune în aplicare o lege are două soluții în conformitate cu statul de drept democratic; fie schimbă legea respectivă, fie își prezintă demisia, dar în nici într-un caz nu se apucă să nu respecte legea !
      • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      Ati considerat numai anul 2020, cand penstiile marite ar impacta bugetul doar 4 luni. Nu ala este problema, ci anul 2021 si pe mai departe. Cum dvs. ati spus deja ca acel calcul pe care l-ati prezentat nu este complet, nu mai reiau nici eu calcule, din amintiri impactul celor 40% este cam 35 miliarde de lei anualizat, iar daca am consider incrementul fata de cei 14% deja acordati, avem o suma suplimentara anualizata de ~23 mld lei. Metode diferite, dar cumva am ajuns la un rezultat aproximativ egal.

      Acei 23 mld lei reprezinta ~2.1% din PIB. Bugetul General Consolidat (care cuprinde si Bugetul Asigurarilor Sociale) colecteaza venituri fiscale ~30% din PIB si plecase cu un deficit structural in 2020 de ~12%. Cheltuielile legate de pandemie ridica deficitul intregului buget pe 2020 la ~25%. Dar nu asta este important. Important este ce se va intampla incepand cu anul 2021. la nivel de BGC.

      Este putin probabil ca, chiar si in termei nominali, PIB-ul anului 2021 sa fie egal cu cel din 2019. In conditiile acestea se poate presupune ca deficitul structural de 4% din PIB bugetat pe 2020 (care includea asumptii de crestere economica plecand de la 2019) sa fie mai mare fara marirea asta de pensii de 40%. Astfel, cu aceasta marire, ne putem astepta la 8-9% deficit structural, adica un deficit de 24%-27% al BGC. Per ansamblu, statul va colecta 100 de lei si va cheltui 125 de lei, diferenta va trebui sa fie acoperita din imprumuturi. La care se vor adauga imprumuturi necesare finantarii datoriei deja existente. Nu stiu la ce calcule masluite va referiti, toti economistii (inclusiv eu, iar eu nu sunt implicat politic, sunt simplu comentator pe net) avertizeaza ca impactul va fi puternic negativ. Toti, cu exceptia economistilor PSD.

      La nivel teoretic sunt de acord cu dvs. ca Guvernul ar trebui sa isi dea demisia in cazul in care legea asta pana la urma va fi impusa. Personal nu imi doresc asta, pentru ca am vazut in ultimii 4 ani de ce este in stare PSD si sunt convins ca ar continua la fel, pana nu ar mai ramane nimic in picioare. Dar, poate ca ar merita sa guverneze cu legea asta in vigoare, sa rezolve ei problemele care vor urma.

      Eu am fost de acord cu unele masuri care m-au afectat in mod direct, desi mi-am exprimat ingrijorari asupra efectelor pe termen lung. Cand PSD a eliminat plafomul contributiei la CAS la inceputul lui 2017 (parca) eu am fost de acord, desi am pierdut cam 10% din salariul net de la acea vreme. Dar am considerat ca eu castig destul si pot renunta la banii astia astfel incat un pensionar amarat sa primeasca mai mult cu 150 de lei pe luna. Am fost de acord si cu marirea salariilor medicilor si profesorilor, cu salariul minim diferentiat pentru sectorul constructiilor, cu marirea pensiilor in general, intr-un ritm superior inflatiei, pentru ca baza este mica. Dar nu pot fi de acord cu o masura care in prezent creeaza riscuri mari cat Casa Poporului pentru stabilitatea economica si traiul nostru, al tuturor.
      • Like 1
  • Maron_S check icon
    sistemul de pensii denatureaza totul in Romania. Daca ar fi in totalitate unul privat bazat pe contributii nu ar mai ar mai fi mijloc de manevre politice.
    Sper sa iasa la vot cei din Piata Victoriei, sa nu mai fie nevoie sa iase la iarna in strada. Ca parca iar au adormit cand e sa voteze.
    • Like 5


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult