Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Aleșii mârlanului român

Nicolae Bacalbașa

Foto: Nicolae Bacalbașa, deputat PSD (Foto: captură Digi24)

Îi văd zilnic pe Bacalbașa& Bichineț.

Îi văd dând flashuri pe șosea să te dai din calea lor când circuli cu viteza legală.

Îi văd țipând isteric în tramvaiul 41 dacă nu primesc loc sau dacă vreun controlor le cere talonul de pensie.

Îi văd în talk-show-uri făcând pamflete, denumirea corect politică a înjurăturii groase.

Îi văd în toate gesturile obscene adresate femeilor la volan.

În văd în flegmele cu șaorma, în grohăitul autosatisfăcut, în gunoiul uman de pe străzi pe care nu-l spală nicio ploaie din lume.

Mârlănia este o stare naturală în țara asta. Așa cum avem proști de serviciu, ticăloși de serviciu, așa avem și mârlani de serviciu. În fiecare zi întâlnim câte unul.

Mârlănia nu face discriminare de gen. Am văzut femei vulgare, băgându-și precum bărbații.

Mârlănia nu face discriminare de vârstă. Un prost și un ticălos la tinerețe va fi un prost și un ticălos la bătrânețe, vârsta nu înnobilează dacă n-are ce înnobila.

Mârlănia nu face discriminare de statut social. Unde altundeva decât în Parlament să vedem spectacolul acesta mizerabil cu mui și rozete? Păi nu e Parlamentul oglinda poporului român? Bacalbașa& Bichineț au ieșit din spuma mării sau au fost votați de români?

Pretenția unui Parlament curat și virtuos într-o țară care colcăie de jeg și de hoție este absurdă și ipocrită. Un bloc de bețivi își va alege invariabil drept șef de scară tot un bețiv, nicidecum un abstinent. Că o fi vreunul care nu pune gura pe alcool, acela de bună seamă este în minoritate.

Foto: Corneliu Bichineț, deputat PMP (captură Digi24)

Pentru că asta este drama țării ăstei: cu toate că fiecare dintre noi cunoaște oameni decenți, bine crescuți, cu bun simț, acești oameni par mult prea des o minoritate.

Înțeleg că dl. Bichineț a fost profesor de filosofie, director de liceu. Vedeți de ce decența este o floare rară? În România, mârlanul nu doar ființează, nu doar există, ci se și reproduce. Școala românească ne garantează noi generații de bichineți și bacalbași.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pe bacalbasa nu trebuia sa il votezi daca era pe listele tale de cand aparea la stirile de la ora 5 , cand era vreun caz de viol prin Galati, si vorbea ca ultimul jmecher de la coltul blocului. De exemplu: https://www.youtube.com/watch?v=69JQabFPSgw, sau https://www.youtube.com/watch?v=vGLp7XL0_Yg
  • Like 0
 • ...Un renumit profesor roman expert in pedagogie declara zilele trecute, pe buna dreptate, ca toti ne nastem genii, de comportamentul nostru ulterior fiind vinovate doar mamele noastre! Ar trebui sa fie lasati singuri "dracii" din Parlament, numai asa se vor "ascunde"! Oricum in Romania exista doua lumi paralele!
  • Like 0
 • Să ne lamentăm că doi parlamentari au vorbit,gesticulat așa,cam decoltat,e o pierdere de timp,singura surpriză este că au făcut-o cînd erau la tribuna Camerei Deputaților.
  Cei care trăiesc prin București,și care merg pe străzi mai mult decît de la scara blocului pînă la mașina personală sau de servici,văd și aud,vulgarități măcar o dată la 100 de metri.Că sunt,,portoricani",golani,angajatori în discuțiile cu argații,scrobiți,clienți, vînzători,ce vedem,auzim,doar tutuială,aroganță,sunt rezultate ale educației pe care o primim acasă,în școală,pe stradă,la servici...Dar vulgaritățile mascate ale scrobiților,care mimează decența,ce pana mea,că în puii mei nu stau să,,șiiit"să se cace ală pe mine,un căcat...
  ,,Baizăuei"și pe cine ar trebui să voteze,cei care se hotărăsc să voteze?Se duc pe la întîlniri electorale,sau după alegeri cîți știu unde sunt birourile parlamentare ale celor care zic că ne reprezintă,ori și mai mult,cîți au trecut pragul și au discutat cu cu un deputat,senator...
  Problema este că s-a întîmplat la tribuna CD,de ce să ne ofuscăm,uităm că în urmă cu niște ani,un tip,profesor universitar,fost ministru de externe,unul Pleșu,a renunțat la funcția de consilier prezidențial pe motiv de vocabular al șefului,Băsescu?
  • Like 1
 • Asa e cu capitalizmul : AI BANI ESTI OM NU ai NU ESTI NIMIC .
  • Like 0
  • @ Anton Roska
   Domnule Roska,ai un stil ciudat de a scrie.Ai facut-o intentionat?
   • Like 0
 • Spectacolul acesta mizerabil îl întâlnim peste tot. L-am văzut în direct şi în reluare la televizor, în unele grădiniţe, şcoli, facultăţi sau la DNA (un procuror celebru de la Ploieşti, de exemplu).

  Ţară care colcăie de jeg și de hoție, aveţi dreptate. Aş mai adăuga şi intoleranţa.

  Închei într-un ton optimist: există oameni care prin ceea ce fac ne demonstrează că România poate avea un viitor frumos. Mă refer la cei care au impus respectul şi decenţa, acolo unde părea că lucrurile au scăpat de sub control şi nu vor mi fi aduse prea repede în făgaşul lor normal. Dau un singur exemplu: Eduard HELLVIG. Mâine l-aş vota preşedinte.
  • Like 0
 • Văd mulţi colegi de forum stupefiaţi de faptul că un profesor şi un doctor s-au folosit de cea mai înaltă tribună a României pentru a lansa asemenea grobianisme. Eu sunt sigur că domnul profesor nu şi-a permis niciodată asemenea expresii în clasa de elevi şi nici domnul doctor nu şi-a permis asemenea limbaj în cabinetul medical sau în salonul cu pacienţi. De ce şi-au permis în Parlamentul României ?
  • Like 1
  • @ Gheorghe Anton
   pentru ca odata ajunsi in "turn"...isi permit ( au intrat in partid , sunt "aliniati" si, deci, au decazut !!!
   • Like 0
 • Mr.Oh check icon
  Pe marlan il iei asa cum este si-l asezi la locul sau. Daca te duce capul si stii cum sa abordezi situatia. Daca ii dai putere si il lasi sa se asocieze cu altii ca el si devin majoritari ai pierdut. Poti sa-ti faci valiza si sa pleci.

  Etichete si etichete. La ce folosesc? Unii ii numesc pe altii marlani. Ceilalti ii numesc pe primii fraieri.
  Cam tarziu se trezeste o parte a presei. A trecut o generatie din '90. Si abia acum se incheaga ceva in constiinta colectiva. Prea putin si cam tarziu.
  Timp de un sfert de secol au stat marlanii la putere. Oare de ce?
  Am spus mereu. Vorba multa saracia omului. Romania arata asa azi din cazuza presei si asazisilor intelectuali (mosteniti de la comunisti) care in loc sa construiasca ceva concret, educatie, cultura, sanatate, au dat din gura si s-au lamentat ani de zile, lasind pe altii mai prosti decat ei, mitocani, impostori sa le spuna ce au de facut. Respectand astfel spirtul comunist in care politicul spune si intelectualul executa.

  Va mai trece o generatie, sau mai mult (daca consideram ca o sa mai emigreze o buna parte de valori in acest timp) pana ce va incep sa functioneze sistemul. Si asta daca nu va colapsa inainte.
  • Like 2
 • Eu dacă scriu, voi evolua, el e prost în 2017, va fi și în și în 2018.
  • Like 0
 • Cri check icon
  Daca este adevarat ca Bichnet e profesor, iar Bacalbasa este doctor, atunci ma intreb daca badarania acestor personaje este nativa, sau a fost dobandita odata cu intrarea in politica.
  Sa nu uitam ca marlania si grobianismul s-au manifestat uneori chiar si de la cel mai inalt nivel, de presedinte de tara.
  Cu totii ne amintim de limbajul de mahala cu care Iliescu sau Basescu si-au etichetat adeseori adversarii politici.
  Si mai putem face inca o constatare trista: daca de la Basescu nu avem ce astepta, omul fiind complet lipsit de educatie, ceilalti trei ( Bichinet, Bacalbasa si Iliescu ), desi au ceva educatie si scoala, acest lucru nu le-a fost de niciun folos in ceea ce priveste auto-controlul propriilor porniri isterice, slefuirea manierelor si a limbajului.
  Acest lucru ma face sa cred ca starea de mitocan si respectiv de tzoapa constituie un dat genetic care nu se amelioreaza semnificativ prin scolarizare si educatie.
  • Like 0
 • Bichinet a fost profesor de SOCIALISM STIINTIFIC,cu totul altceva decat filosofia. Bacalbasa este un caraghios care face pe spiritualul si se crede si scriitor (probabil SCRIITOR DE VAGOANE)!
  • Like 3


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult