Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Am zburat din Cluj spre București cu Sevil Shaiddeh: „- Cum vă simțiți să fiți parte din guvernul care distruge România și îi face pe tineri să plece din țară?”

Sâmbătă dimineața, am zburat din Cluj-Napoca spre București. Fiind un zbor matinal eram destul de obosit și neatent la ce se întâmpla în jur. La un moment dat, după ce aterizasem, atenția mi-a fost atrasă de râsul unei persoane din apropierea mea. Era Sevil Shhaideh. Starea de somnolență mi-a dispărut. La 2 scaune de mine stătea prima propunere a lui Liviu Dragnea de prim ministru și actualul ministru al Dezvoltării.

Mă consider un cetățean activ, implicat și interesat de ce se întâmplă în societatea românească. Până să ieșim din avion mai erau vreo 10 minute. Am căutat-o cu ochii și privirile noastre s-au intersectat de două ori. Era însoțită de o doamnă și un domn. Domnul mi-a observat interesul pentru doamna ministru.

S-au deschis ușile avionului și am ieșit imediat după doamna Shaiddeh. Pe pistă, mi-am făcut curaj și am întrebat-o:

- Cum vă simțiți să fiți parte din guvernul care distruge România și îi face pe tineri să plece din țară?

Mi-a răspuns pe un ton moale:

- Dumneavoastră ați plecat?

I-am răspuns:

- Nu am plecat, dar am mulți prieteni și rude care au plecat, pentru că ceea ce faceți dumneavoastră nu e bine și ne distrugeți țara. Lasați-l pe Dragnea și faceți lucruri bune, că suntem oameni cu toții.

Am intrat în aeroport, m-am așezat pe prima bancă și am scris o postare pe Facebook despre întâlnirea avută. Îmi veneau în minte tot felul de lucruri pe care aș fi putut să i le spun, dar nu le-am zis. Mergând spre ieșire, am trecut prin zona de ridicat bagaje. Sevil Shhaideh cu cei doi însoțitori era acolo, într-o parte mai retrasă. 

M-am adresat din nou doamnei ministru:

- Îmi pare rău că vă deranjez din nou, dar vreau să vă mai spun câteva lucruri. Să știți că noi suntem puternici și suntem hotărâți să schimbăm România și vom câștiga la final. Să știți că ne organizam și facem multe lucruri, iar oamenii cinstiți vor câștiga.

Îmi face semne cu mâna: 

- Gata, gata, bine, bine, am înțeles.

Unii vor spune că am hărțuit un om. Alții că am avut ocazia rară să întâlnesc un politician și să-i spun ce mă doare.

Eu am simțit că am fost față în față cu sistemul. Sistemul este un termen pe care nu-l personalizăm cu adevărat decât atunci când avem astfel de întâlniri neașteptate. 

Evident, nu am învins „sistemul”. Evident, nu am facut-o pe Sevil Shhaideh să renunțe la Liviu Dragnea. Dar am descoperit câteva lucruri importante despre mine, care îmi dau încredere. Am putut să privesc în ochi un politician - unul dintre cei mai puternici din Guvernul României, care administrează bugete uriașe - și să-l trag la raspundere. Unul din cei mai importanți miniștri și-a plecat privirea.

Am mai descoperit că este important să le batem obrazul politicienilor și să le spunem direct, în față, „este greșit ce faceți și nu accept aceste lucruri”. Ei mizează mult pe conformismul nostru și pe teama de a ne exprima, iar asta le da tupeul de a face ce vor. Atunci când le spui în față, cu încredere și bun simț, le arăți că exiști și că nu accepți să fii doar o masă de manevră.

Poate cel mai important lucru pe care l-am descoperit este legat de noi, de puterea noastră lăuntrică. Recunosc că mi-a fost teamă și am avut emoții să vorbesc, să ies „din decor”, dar m-am gândit că eu nu sunt doar un simplu om, ci un cetățean activ, care se dedică de ani de zile dezvoltării oamenilor și transformării societății. Imaginea de cetățean care militează pentru o viață mai bună a fost mai puternică decât teama conformistului, care nu vrea să-i supere pe cei din jur. Făcând acest lucru am simțit că-i reprezint și pe ceilalți cetățeni nemulțumiți și asta mi-a dat curaj și încredere.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • FELICITARI. FLORIN NEGRUTIU! acesti derbedei politici si cu doctorate peste noapte pentru titluri si bani, sa nu uite,ca noi cei care nu i-am votat suntem acum in strada si cu ochi pe ei........SI SUNTEM MULTI!
  • Like 0
 • Păcat o tara frumoasă și bogată condusă de niste derbedei pentru interesul lor.
  • Like 1
 • dacă vorbeați pe limba ei ați fi primit un răspuns demn de un demnitar! Nu s-a gândit că va fi interpelată politicos și cu respect. În haita (PSD) care trăiește altfel se discută, prin șantaje, promisiuni, hoție, vânătoare la propriu. Acolo rezistă care e mai tare în trasuri de sfori și viclenie. Ce, vulpea are studii?
  • Like 1
 • exemplu tau ar trebui luat de toti tineri daca vor sa aiba un viitor fericit la ei in tara ! eu sunt un un om in varsta dar pe mine nu mau convins nici odata acesti politicieni cu mizilicurile pe care ni le ofera cind vin la putere asa ca la voi e puterea sa-i puteti convinge pe parinti vostri sa nu se mai lase pacaliti pentru cativa bani oferiti in plus la pensii caci ei prin votul lor cu buna stinta isi trimit copii afara
  (e jale mare)
  • Like 3
 • Bravo; Florin Negrutiu!din pacate suntem prea putini care ne mai batem capu cu aceste emotii si ne lasam dusi in,,,,, soarta vietii!Eu cred totus, ca ei, stiu f. bine ca au de af ace un un Popor ferm , numai , ca ,dca vad ca nu ne revoltam mai des si mai multi,mai au timp sa si umple sacii, pana cand se mai poate ......!Dar cand ,va veni acea zi, cand Romanu nu mai rabda nemernicia se ingroasa gluma!!Si sa i fereasca Dumnezeu de furia acestui Popor harnic si rabdator!Eu, atata am avut de spus!Asa ca pazea , acea zi , va veni cat de curand!!

  • Like 2
 • Domnule,ma bucur ca ati avut cvurajul sa intervievivati pe doamna Sevil ministrul cu un buget de miliarde,viceprim ministru cu responsabilitati enorme pentru economia economia Romaniei,sotia celui mai mare investitor arab din tara,Dragnea sa orientat bine cu aceasta doamna,are unde plasa bugetul ministerului,stau si ma intreb,va intreb si pe dumneavoastra cum este posibil sa numesti un personaj ca aceasta doamna sa administreze averea de miliarde euro a unei tari,pe mana cui am ajuns ca popor roman,?
  • Like 2
 • Sunt curios, daca i-a fi zis ca o astepta un lunetist la iesirea din aeroport, tot asa ti-ar fi raspuns...?...
  • Like 1
 • Frecție. Sunt sigur ca a uitat de tine și ce ai întrebat-o in 5 secunde, cu dibăcia unui caras auriu. Politicienii, și în special mafioții din clica lui Dragnea, au un singur Dumnezeu :banul. Atâta timp cât banul e la ei, poți sa îți dai și foc în fața lor, nu ii vei înduioșa. Oamenii lui Dragnea trebuiesc torturați și închiși pentru tot restul vieții, ca să înțeleagă că ce au făcut nu e bine.
  • Like 2
 • Felicitari, ati procedat cum nu se putea mai bine ! Nu cred ca se astepta s-o luati asa direct .A vazut ca oamenii nu se tem ci sunt dispusi sa mearga pana la capat. A vazut ca nu mai credem in berze si cocori mancati de ciori, ca suntem hotarati sa ne croim singuri drumul pe care dorim sa mergem!
  • Like 2
 • Politicienii nu răspund pentru nenorocirile care fac să se ruineze o țară,în cazul nostru România.
  În ultimii 27 de ani,încet,încet,s-a născut și consolidat mentalitatea că deciziile greșite luate de politicieni,sunt acte motivate politic,și nu răspunde penal nimeni.
  Vă prezint 3 astfel de decizii care au adus răul multor cetățeni ai acestei țări care lurează,în privat,pentru ai favoriza pe alții,la angajații companiilor de stat și pe bugetari:
  1.Politica actualului guvern și a majorității parlamentare,care pînă acum s-a axat pe majorarea veniturilor propriilor alegători cu mult peste venitul mediu al angajaților din economia reală,iar ce se întîmplă acum este o continuare a politicilor salariale inițiate de guvernul PSD&PNL condus de Ponta.
  2 ordine de hrană,2X1400 lei,1 tichet de vacanță,1400 lei date propriului electorat,date de unde,și doar pentru angajții de la stat.
  2.În 2012,guvernul PDL,condus de Boc,hotărăște că Persoanele fizice autorizate care nu plătiseră decît impozit pe venit.16%,fără CAS,CASS,să plătească retroactiv pe 5 ani+penalizări+amenzi,fără să se fi întrebat în prealabil cum putuseră zeci de mii de PFA-uri din toată țara să funcționeze fără plata acestor contribuții(fusese o eroare a sistemului,nimeni nu le ceruse pînă în 2012,trebuiau să existe contracte directe între PFA și casele de pensii,sănătate).Și în timp ce pentru aceste PFA-uri s-a făcut totul pentru a plăti,companiile de stat au acumulat în continuare datorii la CAS,CASS,datorii care sunt periodic anulate.
  3.Perioada 2006-2008,guvernul minoritar liberal condus de Tăriceanu(azi la al doilea mandat de președinte al Senatului) și susținut de PSD și de UDMR au făcut ca veniturile medii ale bugetarilor să fie cu 50% peste venitul mediu din economia reală.
  În timp s-a dorit și realizat în mai multe rînduri,discriminarea cetățenilor acestei țări.
  Clasa politică din România?O mizerie.
  • Like 2


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult