Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cioloș și gunoaiele. Șocul decenței

E normal ca un prim ministru să strângă gunoaiele din parc? E firesc ca un ministru să vină cu metroul sau cu bicicleta la serviciu? Ca Regina să meargă cu trenul? Ca Papa de la Roma să meargă cu Loganul?

Putem să ne facem o idee despre nivelul de civilizație al unei țări în funcție de cum reacționează poporul atunci când conducătorii coboară în mulțime. Cu cât mai mare e șocul, cu atât mai mare e distanța dintre cei aleși și restul lumii.

În România, conducătorii au în general comportamente de zei: cu cât sunt mai limitați intelectual și mai ciungi sufletește, cu atât Olimpul lor este mai înalt. Pogoară în mulțime doar cu televiziunea, la momente electorale. Din balcon, ei nu văd oameni, văd mase.

Am cunoscut destui oameni care s-au smintit, după ce s-au ajuns. Inși cu care înainte puteai să schimbi o vorbă, dar care, odată aterizați într-o funcție, au ajuns să rotunjească bizar vocalele și să gesticuleze ridicol, ca la talk-show-urile de seară. În România e suficient să-i dai unui om o mașină cu șofer, o secretară care să-i țină telefonul, un badigard și un portar la barieră și-ți vei da seama imediat cine e. Parveniți, complexați, datori vânduți unui boss căruia îi pupă mâna, ei n-au ajuns în funcție datorită competențelor și datorită muncii. De aceea, nu știu cum să exercite puterea, n-au vocația firescului, a modestiei, a normalității.

Ne-am obișnuit să avem pe post de conducători niște țoape cu ifose, scandalagii, obraznici, neamuri proaste, șmecheri cu fumuri. În acest peisaj dezolant, premierul Dacian Cioloș pare a fi făcut dintr-un alt aluat.

Avalanșa de reacții de după evenimentul de ieri, când premierul a fost să strângă gunoaie în Parcul Văcărești, spune ceva despre dl. Cioloș, dar mult mai multe despre noi. Și aici, și pretutindeni, premierul, președintele, primarul etc. au rolul de a fi un exemplu și de a-i inspira și pe alții în astfel de acțiuni. Ceea ce nouă ni se pare un lucru extraordinar, într-o lume civilizată ar fi socotit ceva firesc. Ca să nu spun că într-o țară civilizată cetățenii Capitalei nu și-ar fi aruncat gunoaiele într-un parc natural...

Și doamna Firea a fost să strângă gunoaie cu ceva timp în urmă, dar în cazul domniei sale entuziasmul a fost ceva mai moderat, fiind pe undeva general acceptat că un politician participă la astfel de acțiuni de imagine. De ce nu „s-a simțit” și la dl. Cioloș operațiunea de imagine? Cred că performanța dlui Cioloș e că rămâne constant în a fi modest, semn al unei înțelegeri surprinzătoare a locului său în lume. De la începutul mandatului și până azi, dl. Cioloș a reușit să fie invariabil decent. Puterea nu i s-a urcat încă la cap. Iar oamenii simt asta, mai ales dacă privesc la ce se întâmplă în jur.

Într-o țară în care răul și aberația s-au banalizat, un premier decent este un breaking news.

Într-un oraș sufocat de gunoaie de tot felul, un om decent aduce o gură de aer proaspăt.

Într-o societate care și-a urcat toți analfabeții și plagiatorii pe piedestal și în care obrăznicia și tupeul au devenit valori sociale acceptate și aspiraționale, decența este o floare rară.

Cu atât mai ridicolă este tema de atac a dlui Dragnea, reluată seară de seară la televiziunile de partid: Tehnocrații nu iubesc oamenii! Între modestia rece și iubirea fierbinte, de boa constrictor a dlui Dragnea, cred că alegerea oamenilor decenți din țara asta este destul de simplă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Oricît de școliți am fi, respectiv am suit pe scara priceperii în scris, n-am mai rezona cu cititorul, de ne-am fi părtinitori. Și subiectivi. Descoperind în paralel țapi ispășitori, ori măcar domni bau-bau. // Nu-i de bon ton, a nu te plînge de politicieni (se înțelege că o faci în limbaj de om destupat, bașca grijat de binele nației...).
    • Like 0
  • Un om decent! Nu are nimic de-a face cu modul in care fac politicienii de la noi politica. Ieri i-am scris unui anumit politician care il ataca pe domnul Ciolos si pe domnul Iohannis intr-o postare sponsorizata pe Facebook si pentru ca mi-am permis sa il intreb de unde banii pentru postarea sponsorizata a spus ca suntem papagi (l-au intrebat mai multe persoane) si a zis ca 10 euro plateste :), din pacate nu am reusit sa ii fac printscreen in timp util, pentru ca si-a dat seama de gafa facuta si si-a sters comentariile si mi-a restrictionat dreptul de a comenta pe profilul lui. Este vorba despre Cristian Bodea, cel care crede ca noi oamenii de rand suntem papagali iar el marele sef care poate sa inchida gura populatiei:(. Trist.
    • Like 1
  • Doamne, ce bine ma simt când citesc asemenea articole!!! Cât adevăr, naturalețe descopăr,atitudini pe care am uitat sa le manifestăm. Caracterul dă valoare omului, iar ăsta se învață de-a lungul vieții în funcție de părinți, educatori și mediu! Cinste celor care își fac datoria!!
    • Like 1
  • Valentin check icon
    Acum mi-a picat fisa că premeriul a mers în mlaştina de la Văcăreşti să adune gunoaie! Mlaştina Văcăreşti e un focar de infecţie. E ultima mlaştină a Bucureştiului, un adevărat rezervor de ţânţari şi căpuşe. Toate mlaştinile capitalei au fost asanate în perioada 1800-1900 şi pe locul lor s-au construit parcuri cum e Herăstrăul. Acest focar de infecţie ar trebui eradicat şi pe locul lui ar trebui amenajat un parc cu multă verdeaţă, alei şi copaci mulţi. Altfel ne vom confrunta cu epidemii serioase
    • Like 1
  • Dan CB Dan CB check icon
    Pentru asta 10 puncte domnului premier! Nu l-am simpatizat inainte de aceasta actiune. Da! Sunt multe probleme de rezolvat ca premier, dar poporul are nevoie de o schimbare de mentalitate si la capitolul respect fata de mediu (si implicit fata de cei din jur). O gramada de "rapandule" scuipa seminte pe strada, arunca gunoaie pe jos, scuipa fara jena. (mai vorbesc si porcos, pornografic si zbiara noaptea pe strazi) E o lipsa grava de educatie la multi conationali!
    • Like 1
  • check icon
    Dl Cioloș este, fără doar și poate, un om de bun simț, un tip rar de politician în România, o țară unde lumea s-a obișnuit ca primarii ori miniștrii să fie șmecheri, aroganți, mișcându-se exclusiv în mașini de lux... Sunt mai multe întrebări aici: 1. are dl Cioloș putere reală? controlează el situația ori „situația!” pe el? (nu știu cum să mă exprim așa, mai poetic). 2. Guvernul Cioloș este începutul unei ere noi, cu o nouă generație de politicieni? Ar mai fi și alte întrebări... La prima întrebare, nu știu să răspund. La a doua da: la alegerile locale, nu s-a produs nimic nou, de fapt. Cel puțin în marile orașe, nu se poate spune că au venit primari noi. Primarul general al Capitalei este vechi membru politic și activist PSD și, tipologic vorbind, nu are absolut nicio legătură cu, să zicem, primarul Romei. În alte localități, oamenii au votat primari aflați în anchetă ori chiar după gratii. Cazurile au fost analizate pe fugă, oarecum cu rușine. Este un fenomen social extraordinar, semn că oamenii NU cred în structurile statului. Da, la București am avut o surpriză (așa a fost catalogată) cu USB, numai că aici, de fapt, avem un substitut de PNL care, manevrat dibaci și condus spre avarie, a fost înlocuit cu o nouă speranță. USB este un fel de CDR al anilor ’90. Sincer, sunt sceptic. Nu cunosc niciun proiect serios al lui Nicușor Dan, doar faptul că s-a opus unor proiecte foarte utile, cum ar fi pasajul pietonal de la Piața Romană (nu cunosc detalii, scuze dacă am fost greșit informat). Vorbim iar despre reforma administrației locale, este a x-a oară în ultimul sfert de secol. S-a vorbit despre ea: la jumatea mandatului lui Văcăroiu, la începutul mandatului CDR, la jumatea mandatului lui Năstase, în anul 2011 – Băsescu, acum iarăși. NICIODATĂ nu s-a întîmplat nimic, absolut NIMIC. Vorbe. Păi cum să faci reformă fără un proiect?! De prin 2002 se vorbește despre o lege a zonelor metropolitane, există două proiecte coerente și viabile pe care le cunosc, le cunosc și alții (Năstase de pe când era atotputernic, Blaga – de pe când era ministru de interne și ulterior, Ludovic Orban – dintotdeauna...). Nimic, absolut nimic. România trăiește din legea administrației locale din 1967–1968, deloc rea pt acele timpuri și, culmea, supusă dezbaterii publice timp de un an. Că s-a ținut ori nu s-a ținut seama de propuneri e altă poveste, evident. Acum se ține seama? Ministerul Educației a inițiat o așa-zisă dezbatere publică pe tema limbii latine în școli. „Dezbatearea” era o adresă de e-mail, am scris și eu două mesaje și, evident, nu am primit niciun răspuns. Curat dezbatere, coane Fănică, doar că lipsește cu desăvârșire.
    Guvernul Cioloș este un guvern ciudat, în care ministrul justiției ne spunea, prim primăvară, că – în contextul actual – drepturile omului sunt un lux. Păi poate avea cineva încredere într-un asemenea guvern când un ministru cheie face asemenea declarații?
    • Like 1
  • "Și aici, și pretutindeni, premierul, președintele, primarul etc. au rolul de a fi un exemplu și de a-i inspira și pe alții în astfel de acțiuni." Eu as adauga la aceasta lista si preotul. In special in zonele rurale, preotii ar putea face adevarate minuni folosind puterea exemplului.
    • Like 2
  • Valentin check icon
    Primul ministru nu scrie legi. Legile sunt un proces complex, care implică şi societatea civilă. Legea apare ca proiect, este pusă în dezbatere publică, unde participă atât politicul cât şi grupuri de lobby (organizaţii şi asociaţii civile). După adoptare se dau şi normele de aplicare, care uneori pot invalida legea iniţială. Şi aici e o luptă de interese, pentru că şi societatea civilă e şi ea împărţită. Nu e o formulă românească, e valabilă în orice ţară.
    • Like 0
  • Foarte faină rubrica de comentarii. Toată lumea spune să lase naibii gunoaiele și să se apuce de legi. Să facă strategii. N-am mai văzut asemenea cretinitate de când îl îmbulzea lumea pe GRRM să scrie la următorul volum de Game of Thrones ("Ce pana mea caută ăsta la interviu? Are o carte de scris nenorocitu" ) .
    În primul rând un reality check: Credeți că dacă Cioloș stă 24/7 în birou și scrie legi, va ieși ceva? Presupunând că nu se smintește, oricum nu or să fie aplicate. Noi avem strategii și planuri. Practica ne omoară. Vi se pare că pierde vremea, că lipsa lui de dedicație este bottleneck-ul sistemului? Dacă ar fi terminate planurile alea cu debirocratizarea, anti-sărăcirea și ce mai avea, înțeleg că ar merita critici. Dar mi se pare că roata stricată din angrenaj nu e el.
    Și în plus, lumea zice că ar trebui "ii traga de urechi pe cei din MAI si de la Primarii". De când e treaba prim-ministrului să facă asta? Mai rămâne să propuneți să aresteze politicienii corupți el, cu mâna lui. Da nu vreți să facă o extindere a beciului domnesc din propria pivniță? Sau să înființeze DCA, Direcția Cioloș Anticorupție! În ritmu ăsta îl puneți să-și ia chiloții pe deasupra pantalonilor și îi dați numele de super-tehnocratu'.
    • Like 1
  • Parca imi mai aduc aminte de unul cu lopata in mana.
    A adunat toate televiziunile, personal din subordine (care statea cu mainile in san) si a pus mana cat pentru poze pe lopata. Era legat de dezapezire? Apropo de boc!
    Au urmat apoi taierile salariale ale profesorilor, inchiderea spitalelor si scolilor etc., etc., adica dezastre fara numar.
    Reincep dezastrele?
    Scriu colegi in comentarii: nu e treaba lui sa adune gunoaiele.
    Sa se ocupe de STABILIREA DOMENIILOR PRIORITARE DE DEZVOLTARE a tarii ca suntem ca o barca cu panze fara carma, mergem unde bate vantul.
    Sa cunoastem zilnic, asa cum a promis, cat este bugetul si cum este cheltuit nu date fictive aruncate la intamplare.
    Sa puna organismele de control la munca in folosul cetateanului pentru a verifica CALITATEA PRODUSELOR, ca suntem intoxicati si omorati zilnic si sa raspunda cu capete pentru asta.
    Si sunt alte mii si mii de probleme nu strangerea gunoaielor.
    Trebuie reorganizat transportu CFR pentru ca inca exista. O locomotiva de 40 t trage dupa ia 2 vagoane. Cu ce consum de combustibil? Asta ar trebui sa fie transportul cel mai ieftin nu concurential sau mai mare decat cel auto. Nu mai spun de conditii.
    Nu are o legatura cu alegerile strangerea gunoaielor?
    Deci domnule Ciolos ocupate de problemele de stat si sanctioneaza firmele angajate sa stranga gunoaiele, care incaseaza destul, nu incercand sa ne stimulezi sa o facem noi.
    Dealtfel sunt singurele locuri de munca pe care poti sa le oferi in tara asta!
    Daca am fi foarte ordonati ar mai trebui sa dispara cateva sute de mii de romani din tara.
    Occidentalii sunt foarte ordonati? In gara din Copenhaga trec zilnic sute de mii de calatori. La fiecare 2 minute un tren pleaca iar altul trage la peron. Biletele sunt rezervate anticipat. Daca nu ai rezervare ai nevoie de zile sa prinzi transport indiferent de care: auto, CFR, sau aerian.
    Subiectul e insa altul: personalul de curatenie al garii trece din 5 in 5 minute. Aduna gunoaiele de pe jos, de pe pervazele geamurilor iar din jumate in jumate de ora trece masina care spala pardoseala. Si danezii arunca mizeria la intamplare dar curatenie se face PERMANENT.
    Asa ca creaza locuri (prin stabilirea strategiilor economice pe termen lung, si nu mai lasa tara in seama agriculturii ca asta e la mana lui Dumnezeu si inseamna, UNEORI, venit fff mic pe cap de locuitor) de munca bine platite iar oamenii vor deveni de la sine civilizati!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult