Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare sunt neconstituționale

Polițiști amenzi covid

Ordonanța de urgență prin care au fost majorate amenzile date pentru încălcarea ordonanțelor militare a fost declarată neconstituțională de către magistrații Curții Constituționale, potrivit Digi24.

Curtea Constituțională a admis că ordonanța de urgență nu este clară și previzibilă, iar faptele pentru care se pot da amenzi nu sunt individualizate.

Decizia CCR nu anulează automat amenzile date. Ele trebuie contestate în instanță de către cei care au fost amendați.

De la începutul stării de urgenţă, în România au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 600 milioane lei (120 milioane euro) pentru nerespectarea restricţiilor instituite prin ordonanţele militare, în perioada stării de urgenţă.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate referitoare la prevederile art. 9, art. 14 lit. c1) – f) și art. 28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare, și la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, în ansamblul său, a anunțat joi instituția într-un comunicat de presă.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat recent că sumele provenite din amenzile aplicate de la începutul stării de urgență și până în prezent - circa 600 milioane de lei, echivalentul a 120 milioane de euro - vor avea ca destinație sistemul medical și persoanele vulnerabile.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • În cazul în care se va observa o tendință de degringolandă în respectarea prevederilor restricțiilor (și mă tem că ăsta va fi efectul deciziei siniștrilor de la CR!!!), Președintele României, în calitate de Comandant Suprem al Armatei, are tot dreptul să dea o lovitură de forță prin DIZOLVAREA CCR și a tuturor partidelor care au încurajat sau au acționat pentru zădărnicirea eforturilor de limitare a epidemiei! Dizolvare urmată de trimiterea în fața Procuraturii!
    • Like 0
  • Cum ar veni, ca la noi, la nimeni. Instanțe aglomerate și oamen pusi pe drumuri aiurea.
    • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult