Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Vela: Să știe toți cei care au plătit amenzile că banii lor se vor duce către sistemul medical. Sancțiunile aplicate totalizează echivalentul a 120 milioane de euro

Marcela Vela - aprilie - Foto Inquam Photos / Virgil Simonescu

Foto Inquam Photos / Virgil Simonescu

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat sâmbătă seara la Digi24 că sumele provenite din amenzile aplicate de la începutul stării de urgență și până în prezent - circa 600 milioane de lei, echivalentul a 120 milioane de euro - vor avea ca destinație sistemul medical și persoanele vulnerabile.

„Pot să vă dau o știre în premieră. Dl prim-ministru Ludovic Orban a fost săptămâna trecută la Ministerul de Interne și am discutat despre o situație de acest gen, pentru a folosi acești bani doar către zona medicală, către spitalele din România și către situații în care există persoane vulnerabile. Aceste amenzi nu vor fi folosite în alte scopuri”, a spus Vela.

„Să știe toți cei care au plătit amenzile că banii lor se vor duce către sistemul medical”, a adăugat ministrul de Interne.

De la debutul stării de urgență, declanșate de epidemia de Covid-19 și până azi, în România au fost sancționate contravențional 308.859 de persoane pentru nerespectarea măsurilor impuse de ordonanțele militare, a precizat ministrul de Interne. 

Marcel Vela a reamintit că dacă au fost plătite în 24 de ore, amenzile au fost reduse la jumătate. El a estimat că o proporție relativ mică dintre cei sancționați au contestat amenzile.

Cât privește sancțiunile penale în această perioadă, până acum au fost întocmite 1.673 de dosare penale, în care sunt cercetate 2.128 de persoane. Ministrul a explicat că majoritatea faptelor penale s-au produs „pe teme bahice”, „din teribilism sau comportament agresiv”.

Pe de altă parte, ministrul de interne a mai precizat că, în cazul înlocuirii stării de urgență cu starea de alertă, după 15 mai, vor exista în continuare amenzi pentru restricțiile care vor rămâne în vigoare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ai de luat , amice Vela ... Sa vedem daca ai de unde si de la cine ...
    • Like 1
  • Adi check icon
    Efortul domnului ministru Vela este de admirat. Este net superior fata de activitatea ministresei Carmen Dan. Dar, si mai remarcabil ar fi daca ar pune tunurile pe presedintii de bloc care nu se implica in mentinerea igienei in blocul pe care-l conduc. Caci abaterile sunt numeroase.
    Majoritatea blocurilor din Bucuresti opereaza ghene de gunoi insalubre. Tuburile de aruncare a gunoilui dintre etaje nu au fost igienizate de cand s-a contruit blocul respectiv. Tomberoane nespalate, cu gunoiul aruncat direct in acele tomberoane, dar fara a fi pus in saci de gunoi. Camerele de ghena nu sunt igienizate si sunt adevarate focare de infectie.
    Presedintii de bloc nu sufera vreo consecinta sau amenda pentru ca sunt arondati politic la primarie. Din 4 in 4 ani, inainte de alegerile locale, ei tolereaza postarea unor afise politice la parterul blocului, dedesubtul avizierului. Iar administratorii de bloc nu sufera nici ei vreo consecinta - pentru ca sunt atestati direct de catre primarie. Cu totii sunt consecintele influentelor politice, (dealtfel la fel ca peste tot).

    Spre deosebire de un spital, la bloc nimeni nu raspunde de nimic. Dar, fiecare bloc are potentialul sa devina un focar de infectie. Si nu vei stopa focarul de infectie daca-l dai afara pe presedinte sau pe administrator.
    Locatarii nu au timp si dispozitie sa formuleze petitii trimise prin posta! Statul dispune de numeroase departamente si functionari care sunt platiti de la bugetele nationale si locale.
    Asadar, pune domnule o adresa de e-mail unde lumea sa-ti trimita sesizari despre pericolele de contaminare acolo unde locuiesc. Trebuie sa verifici, sa constati, sa previ, sa actionezi inainte de-a se produce infectarea locatarilor din blocurile de locuinte.
    • Like 3
  • Bravoo. Deci se poate hahaha
    • Like 0
  • Am o intrebare simpla. Cand scrieti articolele, nu le verificati inainte de a posta??
    'Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat sâmbătă seara la Digi24 că sumele provenite din amenzile aplicate de la începutul stării de urgență și până în prezent - circa 600.000 de lei, echivalentul a 120.000 de euro - vor avea ca destinație sistemul medical și persoanele vulnerabile.'
    'în România au fost sancționate contravențional 308.859 de persoane pentru nerespectarea măsurilor impuse de ordonanțele militare, a precizat ministrul de Interne. '
    Un calcul simplu arata ca la nr de persoane sanctionate, suma ar fi trebuit sa fie de cel putin 50 de ori mai mare.
    Cu cat trece timpul cu atat va tampiti mai mult.
    • Like 0
    • @ Doru Ovidiu
      Nu e chiar cum spui. Este adevarat ca articolul nu este chiar atat fe explicit. Dar, daca cugetam nitel, respectiv daca mai avem si ceva cultura juridica, vom intelege ca nr. persoanelor sanctionate contraventional nu echivaleaza automat cu suma provenita din amenzile contraventionale. Si asta intrucat, pe de o parte intre sanctiunile contraventionale aplicate multe ar putea fi cu avertismente contraventionale (potrivit legislatiei cadru in materie, og 2/2001, avertismentul se poate aplica si atunci cand actul normativ special nu prevede expres aceasta sanctiune), iar pe de alta parte sintagma “suma provenita din amenzile aplicate” poate sa includa doar amenzile platite deja de catre contravenienti, ci nu si pe cele care, desi aplicate, sunt neachitate, care au fost contestate (si al caror final este incert).
      • Like 0
    • @ Doru Ovidiu
      cox check icon
      Cititi cu atentie, este vorba de 600.000.000 lei nu 600.000, echivalentul a 120.000.000 euro, nicidecum 120.000. Impartit la 308.859 rezulta o medie de 1942 lei/amenda.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult