Foto Inquam Photos / Virgil Simonescu
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat sâmbătă seara la Digi24 că sumele provenite din amenzile aplicate de la începutul stării de urgență și până în prezent - circa 600 milioane de lei, echivalentul a 120 milioane de euro - vor avea ca destinație sistemul medical și persoanele vulnerabile.
„Pot să vă dau o știre în premieră. Dl prim-ministru Ludovic Orban a fost săptămâna trecută la Ministerul de Interne și am discutat despre o situație de acest gen, pentru a folosi acești bani doar către zona medicală, către spitalele din România și către situații în care există persoane vulnerabile. Aceste amenzi nu vor fi folosite în alte scopuri”, a spus Vela.
„Să știe toți cei care au plătit amenzile că banii lor se vor duce către sistemul medical”, a adăugat ministrul de Interne.
De la debutul stării de urgență, declanșate de epidemia de Covid-19 și până azi, în România au fost sancționate contravențional 308.859 de persoane pentru nerespectarea măsurilor impuse de ordonanțele militare, a precizat ministrul de Interne.
Marcel Vela a reamintit că dacă au fost plătite în 24 de ore, amenzile au fost reduse la jumătate. El a estimat că o proporție relativ mică dintre cei sancționați au contestat amenzile.
Cât privește sancțiunile penale în această perioadă, până acum au fost întocmite 1.673 de dosare penale, în care sunt cercetate 2.128 de persoane. Ministrul a explicat că majoritatea faptelor penale s-au produs „pe teme bahice”, „din teribilism sau comportament agresiv”.
Pe de altă parte, ministrul de interne a mai precizat că, în cazul înlocuirii stării de urgență cu starea de alertă, după 15 mai, vor exista în continuare amenzi pentru restricțiile care vor rămâne în vigoare.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Majoritatea blocurilor din Bucuresti opereaza ghene de gunoi insalubre. Tuburile de aruncare a gunoilui dintre etaje nu au fost igienizate de cand s-a contruit blocul respectiv. Tomberoane nespalate, cu gunoiul aruncat direct in acele tomberoane, dar fara a fi pus in saci de gunoi. Camerele de ghena nu sunt igienizate si sunt adevarate focare de infectie.
Presedintii de bloc nu sufera vreo consecinta sau amenda pentru ca sunt arondati politic la primarie. Din 4 in 4 ani, inainte de alegerile locale, ei tolereaza postarea unor afise politice la parterul blocului, dedesubtul avizierului. Iar administratorii de bloc nu sufera nici ei vreo consecinta - pentru ca sunt atestati direct de catre primarie. Cu totii sunt consecintele influentelor politice, (dealtfel la fel ca peste tot).
Spre deosebire de un spital, la bloc nimeni nu raspunde de nimic. Dar, fiecare bloc are potentialul sa devina un focar de infectie. Si nu vei stopa focarul de infectie daca-l dai afara pe presedinte sau pe administrator.
Locatarii nu au timp si dispozitie sa formuleze petitii trimise prin posta! Statul dispune de numeroase departamente si functionari care sunt platiti de la bugetele nationale si locale.
Asadar, pune domnule o adresa de e-mail unde lumea sa-ti trimita sesizari despre pericolele de contaminare acolo unde locuiesc. Trebuie sa verifici, sa constati, sa previ, sa actionezi inainte de-a se produce infectarea locatarilor din blocurile de locuinte.
'Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat sâmbătă seara la Digi24 că sumele provenite din amenzile aplicate de la începutul stării de urgență și până în prezent - circa 600.000 de lei, echivalentul a 120.000 de euro - vor avea ca destinație sistemul medical și persoanele vulnerabile.'
'în România au fost sancționate contravențional 308.859 de persoane pentru nerespectarea măsurilor impuse de ordonanțele militare, a precizat ministrul de Interne. '
Un calcul simplu arata ca la nr de persoane sanctionate, suma ar fi trebuit sa fie de cel putin 50 de ori mai mare.
Cu cat trece timpul cu atat va tampiti mai mult.