Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Vela: Să știe toți cei care au plătit amenzile că banii lor se vor duce către sistemul medical. Sancțiunile aplicate totalizează echivalentul a 120 milioane de euro

Marcela Vela - aprilie - Foto Inquam Photos / Virgil Simonescu

Foto Inquam Photos / Virgil Simonescu

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat sâmbătă seara la Digi24 că sumele provenite din amenzile aplicate de la începutul stării de urgență și până în prezent - circa 600 milioane de lei, echivalentul a 120 milioane de euro - vor avea ca destinație sistemul medical și persoanele vulnerabile.

„Pot să vă dau o știre în premieră. Dl prim-ministru Ludovic Orban a fost săptămâna trecută la Ministerul de Interne și am discutat despre o situație de acest gen, pentru a folosi acești bani doar către zona medicală, către spitalele din România și către situații în care există persoane vulnerabile. Aceste amenzi nu vor fi folosite în alte scopuri”, a spus Vela.

„Să știe toți cei care au plătit amenzile că banii lor se vor duce către sistemul medical”, a adăugat ministrul de Interne.

De la debutul stării de urgență, declanșate de epidemia de Covid-19 și până azi, în România au fost sancționate contravențional 308.859 de persoane pentru nerespectarea măsurilor impuse de ordonanțele militare, a precizat ministrul de Interne. 

Marcel Vela a reamintit că dacă au fost plătite în 24 de ore, amenzile au fost reduse la jumătate. El a estimat că o proporție relativ mică dintre cei sancționați au contestat amenzile.

Cât privește sancțiunile penale în această perioadă, până acum au fost întocmite 1.673 de dosare penale, în care sunt cercetate 2.128 de persoane. Ministrul a explicat că majoritatea faptelor penale s-au produs „pe teme bahice”, „din teribilism sau comportament agresiv”.

Pe de altă parte, ministrul de interne a mai precizat că, în cazul înlocuirii stării de urgență cu starea de alertă, după 15 mai, vor exista în continuare amenzi pentru restricțiile care vor rămâne în vigoare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ai de luat , amice Vela ... Sa vedem daca ai de unde si de la cine ...
  • Like 1
 • Adi check icon
  Efortul domnului ministru Vela este de admirat. Este net superior fata de activitatea ministresei Carmen Dan. Dar, si mai remarcabil ar fi daca ar pune tunurile pe presedintii de bloc care nu se implica in mentinerea igienei in blocul pe care-l conduc. Caci abaterile sunt numeroase.
  Majoritatea blocurilor din Bucuresti opereaza ghene de gunoi insalubre. Tuburile de aruncare a gunoilui dintre etaje nu au fost igienizate de cand s-a contruit blocul respectiv. Tomberoane nespalate, cu gunoiul aruncat direct in acele tomberoane, dar fara a fi pus in saci de gunoi. Camerele de ghena nu sunt igienizate si sunt adevarate focare de infectie.
  Presedintii de bloc nu sufera vreo consecinta sau amenda pentru ca sunt arondati politic la primarie. Din 4 in 4 ani, inainte de alegerile locale, ei tolereaza postarea unor afise politice la parterul blocului, dedesubtul avizierului. Iar administratorii de bloc nu sufera nici ei vreo consecinta - pentru ca sunt atestati direct de catre primarie. Cu totii sunt consecintele influentelor politice, (dealtfel la fel ca peste tot).

  Spre deosebire de un spital, la bloc nimeni nu raspunde de nimic. Dar, fiecare bloc are potentialul sa devina un focar de infectie. Si nu vei stopa focarul de infectie daca-l dai afara pe presedinte sau pe administrator.
  Locatarii nu au timp si dispozitie sa formuleze petitii trimise prin posta! Statul dispune de numeroase departamente si functionari care sunt platiti de la bugetele nationale si locale.
  Asadar, pune domnule o adresa de e-mail unde lumea sa-ti trimita sesizari despre pericolele de contaminare acolo unde locuiesc. Trebuie sa verifici, sa constati, sa previ, sa actionezi inainte de-a se produce infectarea locatarilor din blocurile de locuinte.
  • Like 3
 • Bravoo. Deci se poate hahaha
  • Like 0
 • Am o intrebare simpla. Cand scrieti articolele, nu le verificati inainte de a posta??
  'Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat sâmbătă seara la Digi24 că sumele provenite din amenzile aplicate de la începutul stării de urgență și până în prezent - circa 600.000 de lei, echivalentul a 120.000 de euro - vor avea ca destinație sistemul medical și persoanele vulnerabile.'
  'în România au fost sancționate contravențional 308.859 de persoane pentru nerespectarea măsurilor impuse de ordonanțele militare, a precizat ministrul de Interne. '
  Un calcul simplu arata ca la nr de persoane sanctionate, suma ar fi trebuit sa fie de cel putin 50 de ori mai mare.
  Cu cat trece timpul cu atat va tampiti mai mult.
  • Like 0
  • @ Doru Ovidiu
   Nu e chiar cum spui. Este adevarat ca articolul nu este chiar atat fe explicit. Dar, daca cugetam nitel, respectiv daca mai avem si ceva cultura juridica, vom intelege ca nr. persoanelor sanctionate contraventional nu echivaleaza automat cu suma provenita din amenzile contraventionale. Si asta intrucat, pe de o parte intre sanctiunile contraventionale aplicate multe ar putea fi cu avertismente contraventionale (potrivit legislatiei cadru in materie, og 2/2001, avertismentul se poate aplica si atunci cand actul normativ special nu prevede expres aceasta sanctiune), iar pe de alta parte sintagma “suma provenita din amenzile aplicate” poate sa includa doar amenzile platite deja de catre contravenienti, ci nu si pe cele care, desi aplicate, sunt neachitate, care au fost contestate (si al caror final este incert).
   • Like 0
  • @ Doru Ovidiu
   cox check icon
   Cititi cu atentie, este vorba de 600.000.000 lei nu 600.000, echivalentul a 120.000.000 euro, nicidecum 120.000. Impartit la 308.859 rezulta o medie de 1942 lei/amenda.
   • Like 0


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult