Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Andrei Pleșu descrie, în premieră, cum a fost alungat Regele în 1990: o poveste cu Petre Roman, Ion Iliescu, Silviu Brucan și Victor Atanasie Stănculescu

Andrei Pleșu

Când Regele Mihai a venit pentru prima oară în țară în 1990, Andrei Pleșu era ministru al Culturii. Cu toate acestea, nu a știut ce se întâmplă, a povestit el în emisiunea „În fața ta” de la Digi24

„Eu am aflat că vine regele, fiind membru al Guvernului, de la Andrei Pippidi. Mi-a zis că are informații că regele merge la Argeș și există intenția de stopare. Mi-a zis când s-a petrecut. Am rămas uimit că mi se părea să știu și eu, mai ales că era un comunicat de la Guvern, iar eu nu știam. Am sunat să mă lămuresc. la Petre Roman, nu l-am găsit, la președinte nu mi-a răspuns nimeni, la MAI, un ofițer de serviciu, voiam să vorbesc cu Viorel Ursu. Mi-a zis că de unde știe el că-s eu Pleșu. Și aici conversația s-a suspendat. M-a contrariat atât, încât a doua zi mi-am depus demisia. Nu mi-am depus demisia ca monarhist, dar mi s-a părut că procedura nu e în regulă și că nu puteai vorbi în numele Guvernului, dacă nu vorbeai cu membrii Guvernului”, a spus Andrei Pleșu.

Regele a fost apoi oprit din drumul său spre mormintele strămoșilor și forțat să se întoarcă la aeroport. Pleșu a povestit că după ce și-a dat demisia a venit la cabinetul său de la Ministerul Culturii, foarte tăcut, generalul Stănculescu. 

„Nu a zis nimic, nu voia să fie cine știe ce urechi atente în preajmă, a scos o sticlă de băutură, mi-a făcut un semn și a plecat. Am înțeles în modul ăsta discret că era de acord”, a spus el.

La doi-trei ani după ce Regele a fost întors din drum, scriitorul a aflat o versiune a evenimentelor de atunci, pe care o oferă ca ipoteză verificabilă. „La vestea sosirii Regelui, s-a creat o dezbatere internă în grupuri politice și că cineva care era atunci un sfătuitor luat în seamă, Brucan,i-ar fi spus lui Iliescu: Vă spun cum să dezamorsați acest scandal, duceți-vă la aeroport, primiți-l ca fost șef de stat, apoi trece neobservat. Iliescu ar fi fost gata să accepte acest sfat, numai că a existat o opoziție din partea Executivului, în ideea că trebuie respectate niște legi”, a afirmat Pleșu care a spus că după ce și-a depus demisia a vorbit cu Petre Roman pentru a înțelege ce s-a întâmplat. 

„Am înțeles că convingerile lui de atunci erau radicale și angajate în ideea că a accepta o astfel de vizită e un fel de a nu respecta procedurile curente”, a afirmat el. 

Momentul în care SRI s-a ciocnit cu MAI

Andrei Pleșu spune că a auzit că la întoarcerea Regelui din drum ar fi existat un moment tensionat între SRI și MAI. „Un lucru despre care am auzit, trebuie verificat acest lucru despre care am auzit, trebuie verificat, e că Regele a pornit spre Curtea de Argeș însoțit de trupe ale SRI și că pe drum aceste trupe s-au confruntat cu trupe ale MAI care stopau traficul. A fost un momnt probabil tensionat, apoi trupele SRI au cedat. A fost un episod mai complicat”, susține scriitorul. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Chiar asa... Si- dat demisia domnul Plesu sau nu???? Cum a ramas apoi in Guvern pana in 1991?
    • Like 0
  • Ar fi măcar acum momentul să se limpezească totuși cum s-a ajuns la rușinea izgonirii Regelui.
    • Like 1
    • @ aurora oncescu
      Ioan check icon
      Sunteti mult prea optimista! Clasa politica ridicata dupa 1990 nu cunoaste sensul cuvantului rusine. Despre sentiment, nici nu vorbim...
      • Like 1
    • @ Ioan
      Mă refeream la faptul că în prezent se poate afla , în fine, adevărul despre ceea ce s-a petrecut atunci...
      De altfel, se pare că deja lucrurile se mișcă în acest sens: v. declarațiile dlui Emil Hurezeanu, „replica” lui P. Roman, intervențiile dlui Pleșu etc.
      • Like 0
  • În ziua înhumării Majestății sale Regele Mihai, între altele, istoria trebuie să rețină și numele a patru cetățeni români, foști și actuali demnitari, care au solicitat declararea regelui 'persona non grata':
    Adrian Năstase, Eugen Nicolicea, Vadim Tudor și Gheorghe Funar. Dumnezeu, să-i aibă și pe ei în grijă !
    • Like 3
  • Majestate, nu te-am meritat !

    Destinul tragic al ultimului monarh al României a fost determinat, în bună măsură, de nevolnicia unui popor pervertit în credința sa străbună de către hidra bolșevică ce s-a abătut asupra sa că o molimă, cu largul concurs și complicitatea marilor puteri învingătoare în cea de-a doua conflagrație mondială. Soarta acestui popor, decisă pe colțul unui șervețel de hârtie între Stalin și Churchill, a fost la rândul ei dramatică. Totul a început cu decapitarea elitei acestui neam, atunci când satele, comunele și orașele țării au fost lipsite de învățători, preoți, și gospodarii harnici, cărturari, ofițeri superiori, oamenii politici ai partidelor istorice, toți au fost aruncați în temnițele comuniste sau sub malurile de pământ de la Canal. Societatea românească, odată mutilată de tot ce avea ea mai bun, de vârfurile morale și intelectuale, a fost trecută prin cel mai diabolic proces de distrugere, prin inocularea sentimentului de frică și teroare, așa cum s-a probat și în cazul "Experimentului Pitești". Intoxicarea propagandei bolșevico-comuniste s-a înfăptuit tot mai lesne sub asediul șenilelor tancurilor sovietice, al politrucilor veniți de la Moscova și a colaboraționiștilor autohtoni. Ca rezultat al acestei politici de amputare a valorilor nației române la toate nivelurile de decizie ale structurilor sociale, au fost promovați oamenii cei mai primitivi, leneșii și neghiobii satelor și comunelor țării, intelectualii colaboraționiști cu regimul bolșevic, la nivelul orașelor și municipiilor. Odată cu evoluția acestui proces de degradare civică, societatea și-a pierdut reperele morale, scara valorilor a fost inversată, învățământul pervertit, pus să slujească formarea "omului de tip nou", rupt de credința în Dumnezeu și în orice valoare etică. Artiștii la rândul lor, au fost obligați să deservească acest sistem odios, întru alienarea poporului.
    Majestate, după lovitura de stat din '89, urmașii celor ce te-au izgonit în '47 și te-au maculat o jumătate de veac, au venit la conducerea țării. În derută generală a anilor '90, ei au preluat instrumentele de propagandă mincinoasă ale înaintașilor lor, au acaparat puterea politică, au devalizat bogățiile naturale ale țării, înstrăinându-le, iar cele create prin munca și strădania românilor le-au vândut la fier vechi. Asta este societatea pe care o lași în urmă !
    Astăzi, în vreme ce mii de români vin la catafalcul majestății voastre să vă aducă un ultim omagiu, la câteva sute de metri distanță, în Parlamentul României, o mână de oligarhi fac cioburi legile Justiție, punându-se la adăpost de orice judecată dreaptă față de fărădelegile comise în toți acești ani. O astfel de țară, te-ar fi meritat majestate ? În fruntea cărui stat să fi fost conducător ? A celui "paralel", sau a celui "mafiot" ?
    Mergi în lumină majestate și iartă-ne pe cei ce nu te-am meritat !
    Roagă-l pe Enescu să-ți cânte "Poema Română" și pe Eminescu "Doina".
    Dumnezeu să te aibă în pază !
    P.S.
    Corneliu Coposu:
    "Am întâlnit un rege dumnezeiesc !"
    • Like 3
    • @ Bajea George
      Ioan check icon
      Cred ca gresiti un pic! L-am meritat. Poporul roman l-a meritat si pretuit. Parte din el a murit pe campurile de lupta ale Europei, avand convingerea ca deciziile si politica sefului statului sunt corecte si spre binele tarii! ... doar ca nu se poate pune semnul identitatii intre poporul acela si cel care-l inmormanteaza!...
      • Like 0
    • @ Ioan
      M-am referit la românii de până la ziuă de ieri. Sper că după ziua de azi tot mai mulți români să se reconsidere.
      • Like 0
  • pt cei mai tineri, dl plesu ar fi trebuit sa mentioneze ca in romania orice minune tine trei zile, exact atat cat a durat si demisia domniei sale !!!
    (putem presupune ca a luat o bine meritata vacanta de craciun - 1990)
    • Like 1
  • Florin check icon
    Nu știu cum și-a dat demisia domnul Pleșu în 90, când, de fapt, mandatul dânsului s-a terminat abia în 91, când a căzut tot guvernul Roman, din cauza mineriadei. Deci domnul Pleșu nu și-a dat nicio demisie...
    • Like 1
  • Cri check icon
    M-as fi bucurat ca, in spiritul obiectivitatii, dl. Plesu sa comenteze si declaratiile ticaloase pe care Basescu le-a facut in urma cu vreun an de zile despre Rege...
    • Like 2
    • @ Cri
      Ioan check icon
      Dumnșeavoastra chiar luati in considerare declaratiile lui Basescu? Sa va spun un secret - ele au valoare doar daca sunt urmate de ha,ha,ha!...
      • Like 0
    • @ Ioan
      Cri check icon
      Din 1990 incoace, Romania a fost condusa timp de zece ani de un exponent al partidului comunist, Ion Iliescu, iar dupa Constantinescu, a fost condusa inca zece ani de un exponent al Securitatii comuniste, T. Basescu.
      Aceste doua fantome comunisto-securiste ( Iliescu apoi Basescu ) au franat evolutia democratica a natiunii noastre, au invrajbit diferitele categorii de cetateni unii impotriva altora, iar Justitia a fost populata in primul deceniu post - decembrist de exponenti ai Justitiei comuniste si de ofiteri de securitate acoperiti. Complicitatile Justitiei cu politicienii au inceput sub Iliescu, dar au capatat o amploare deosebita sub presedentia lui Basescu.
      Acesti doi politicieni, Iliescu si Basescu, nu au fost niciodata anchetati in mod real si adusi in fatza Instantei de Judecata pentru raul imens facut cu buna stiinta propriei lor tari si concetatenilor lor; nici acolitii si complicii lor din politica si din Justitie nu au fost niciodata anchetati in mod real.
      FSN-ul majoritar in Parlament ( si mai apoi urmasii lor, FDSN, PSD, PD, PDL ) au acordat, in numele asa-zisei "Independente a Justitiei ", privilegii exorbitante judecatorilor si procurorilor: lefuri si pensii la care medicii de exemplu, nici macar nu ar indrazni sa viseze, inamovibilitate totala si lipsa oricarei raspunderi reale si concrete fatza de abuzurile si erorile comise in activitatea lor. Mai mult, procurorii au fost asimilati magistratilor, caz unic in Europa civilizata, sporindu-le astfel si mai mult puterea si privilegiile.



      • Like 0
  • check icon
    Ce mai contează acum? Scapă cine poate.
    • Like 0
  • POvesti domnilor!Iliescu,cred eu ,si ceilalti membrii fideli lui si Moscovei au decis acest lucru. Regele reprezenta occidentul ,economia reala de piata iar Iliescu si camarila reprezenta URSS si perestruica.Ion Iliescu a fost singurul presedinte din Est care a semnat,dupa'90,un tratat cu URSS care mai avea putin pana la dezintegrare.
    Cum puteti sa credeti ca un conferentiar de la catedra de hidraulica ,necunoscator al industriei si vietii sociale de la noi,uns Prim Ministru pentru a fi manipulat, putea sa-l intoarca pe Rege?Eu in '90 nu credeam in regalitate desi credeam in valorile promovate de Piata Universitatii unde mergeam dupa ce ieseam de la serviciu.Dupa alegerea lui Emil Constantinescu am realizat ca numai Regele si valorile occidentale promovate de el poate sa salveze Romania.
    • Like 2
    • @ Vasile Ciucur
      check icon
      inseamna ca nu ati citit ceva despre tatal lui,Walter.Acesta a plecat voluntar sa lupte in Spania de partea comunistilor de acolo impotriva monarhiei...
      • Like 1
  • mike mike check icon
    "A fost un moment probabil tensionat, apoi trupele SRI au cedat."- cel mai destept cedeaza tot timpul primul. Din ce stiu, Regele era pazit si de trupele SAS britanice.
    • Like 2


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult