Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Emil Hurezeanu relatează o discuție cu Regina Ana: În anii '90, Gorbaciov nu s-ar fi opus monarhiei în România, ci altcineva de la București. Reacția lui Petre Roman

Emil Hurezeanu

Ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu, a vorbit la Digi24 despre un episod care a avut loc la Madrid, în 1990, între regele Spaniei și Mihai Gorbaciov. Aceasta din urmă nu s-ar fi opus instaurării monarhiei în România, spunând că altcineva de la București ar fi împotrivă, acel cineva nefiind însă Ion Iliescu. Întâmplarea i-a fost povestită lui Emil Hurezeanu de Regina Ana, în timpul unei discuții din 1992.

„În 1992, întorcându-ne de la București, aveam încă forfota Bucureștiului în urechi, de care nu ne despărțeau decât două ore. La un moment dat a sunat telefonul, era la telefon regele Spaniei, care a felicitat-o pe regină, regina l-a chemat și pe rege, a venit și regina Spaniei la telefon, se auzeau replicile mai scurte și destul de jenate ale regelui, ca și cum haideți să nu exagerăm. S-a așezat la masă, și-a strâns șervetul modest și a zis: 'Familia, tot familie'. Adică verii noștri au spus că au văzut un miracol de Paște”, a povestit ambasadorul român.

„Și atunci regina a spus ceva. O întoarcere la monarhie, după tot ce s-a întâmplat – erau întrebări firești, pe care le-am pus atunci – vă gândiți la asta? La un moment dat a venit Gorbaciov în vizită la Madrid, în 90. În 91 cade Uniunea Sovietică. Și regele Spaniei îl întreabă pe Gorbaciov: 'Înțeleg că România sunt tulburările astea și cum românii seamănă mult cu spaniolii – din relatarea reginei știu asta – poate că soluția ar fi și în România o revenire la monarhie. N-are rost să facă drumul prin război civil. Au fost liniștiți în monarhie, ați avea ceva împotrivă?' Și Gorbaciov – repet, reproduc relatarea reginei Ana – ar fi spus: 'Nu, noi n-avem nimic împotrivă'. Nu știu dacă era sincer. 'Se împotrivește altcineva'. Și aici trebuie să spun că acest altcineva nu este Ion Iliescu. (Era altcineva de la București?) Da! Care ar fi amenințat partea rusă că rezultatul revenirii la monarhie ar fi un război civil și conducerea de atunci a României nu putea risca acest lucru”, a spus Emil Hurezeanu.

Petre Roman: „A venit la mine Principesa Margareta”

Fostul premier Petre Roman spune, într-un interviu pentru Digi24,  că nu își amintește de această discuție și neagă că s-ar fi opus instaurării monarhiei. Acesta susține că ar fi avut o discuție cu Principesa Margareta în care i-ar fi spus că este prea curând ca Regele să vină în țară de Crăciun, că nu este timp pentru a face pregătirile necesare. „Vă sfătuiesc ca la o dată, i-am sugerat eu de Paşti, să realizăm lucrul acesta în condiţii foarte bune. Asta a fost părerea mea personală şi pe care am transmis-o, sigur, în calitate de prim-ministru”, a declarat Roman. 

El susține că atunci când Regele a sosit în țară de Crăciun i s-ar fi spus că acesta călătorește sub o altă identitate. „Din păcate, eu am plecat din Bucureşti la Predeal, cred, că pe 23 decembrie sau poate în 24 dimineaţa, nu mai ştiu, şi cineva mi-a comunicat că am primit acasă, deci nu oficial, în niciun comunicat, acasă, o scrisoare de la Principesa Margareta care îmi comunica că în ciuda discuţiei sau aparentei înţelegeri pe care am avut-o, Regele va sosi în ţară.Nu aveam ce mai comenta, dar în momentul în care într-adevăr s-a întâmplat ca avionul în care se afla Regele să vină în ţară, eu am fost informat de la autorităţile aviatice că numele sub care circula Regele Mihai era altul decât cel real. Era un nume oarecare, cred că era numele unui cetăţean danez, nu mai ştiu foarte bine. Ei, asta a fost o chestie foarte, foarte delicată. În fine, am lăsat lucrurile să curgă mai departe şi după aceea am fost informat de ministrul de Interne, Doru Viorel Ursu, şi de Mihai Caraman, care era şeful Securităţii Externe că într-adevăr Regele a venit în ţară sub o identitate care nu era a dumnealui şi că ei consideră că acest lucru este o încălcare, nu consideră, este o încălcare a unor norme internaţionale şi încă o constatare pe care o vedeau cu ochi foarte dificili.Atunci am luat legătura cu preşedintele Iliescu şi am zis: ce-i de făcut? Din punctul de vedere politic, nu aveam niciun fel de reţinere, aşa cum îi spusesem şi Principesei Margareta.”

Roman afirmă că a existat o discuție la care au paricipat el, Ion Iliescu și Silviu Brucan. „Iliescu se întreba ce-i de făcut. De exemplu, o poziţie interesantă a avut-o Silviu Brucan. Silviu Brucan spunea: ar fi normal, nu ar fi normal, ar fi poate mai bine să-l invităm să aibă o discuţie cu tine, adică cu Ion Iliescu, lucru care era din punctul de vedere al lui Iliescu părea să fie un lucru de neînţeles, ca să nu zic aşa. Episodul complet aşa a fost. Pentru mine a constituit o surpriză destul de neplăcută ca după ce am avut discuţia cu Principesa Margareta, foarte, foarte normală, corectă, cu toată deschiderea mea, lucrurile s-au petrecut altfel”, spune Roman. Acesta susține că nu s-ar fi opus venirii regelui în țară. „Acum dacă vreţi să îmi puneţi mie întrebarea mai directă, domne aveţi răspunderea pentru faptul că Regele Mihai nu a putut veni atunci, răspunsul meu sincer e NU, pentru că eu deja la ora aceea mă pronunţasem în favoarea venirii Regelui. Numai că să fi venit în condiţii bune, normale, cu tot ce trebuie. Adică l-aș fi primit la aeroport cu toate onorurile, eu m-aş fi dus să-l întâmpin, m-aş fi dus să fiu alături de dumnealui dacă vrea să se adreseze românilor. Nu aş fi avut nicio problemă.”

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Bine,bine ,deci.. cine s-a opus?! Tot Iliescu.El a declarat că venirea regelui este ,,o decizie neințeleaptă"!Mi-e silă!
  • Like 0
 • Joe Doe Joe Doe check icon
  Udmr ul....si irefentisti maghiari!!!
  • Like 0
 • Tanase la DIGI24: directorul TVR de atunci, "marele" istoric Theodorescu a confirmat ca P.Roman s-a opus venirii Regelui Mihai, de frica unui razboi civil!! Ar fi bine ca Petrica ,daca nu e adevarat, sa-l dea in judecata pe Theodorescu!! Dar daca e adevarat....as propune ca P.Roman sa invete Imnul Regal si sa-l cante in Piata Victoriei de zece ori ,la ore fixe,timp de 7 ani! (sa il dirijeze ilici pe timpul vietii...)
  • Like 0
 • ... daca analizati comentariile si declaratiile anterioare foarte subtile ale ambasadorului (un diplomat foarte experimentat) veti ajunge la concluzia ca cel care s-a impotrivit monarhiei a fost Petre Roman
  • Like 0
 • nu era Iliescu? si eu care l-am invinuit pe nedrept atata amar de vreme pe acest om sarac si cinstit. Dar cine, Soros?
  o fi fost seful KGB romania?
  • Like 3


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult