Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Emil Hurezeanu relatează o discuție cu Regina Ana: În anii '90, Gorbaciov nu s-ar fi opus monarhiei în România, ci altcineva de la București. Reacția lui Petre Roman

Emil Hurezeanu

Emil Hurezeanu a vorbit la Digi24 despre un episod care a avut loc la Madrid, în 1990, între regele Spaniei și Mihai Gorbaciov. Aceasta din urmă nu s-ar fi opus instaurării monarhiei în România, spunând că altcineva de la București ar fi împotrivă, acel cineva nefiind însă Ion Iliescu. Întâmplarea i-a fost povestită lui Emil Hurezeanu de Regina Ana, în timpul unei discuții din 1992.

„În 1992, întorcându-ne de la București, aveam încă forfota Bucureștiului în urechi, de care nu ne despărțeau decât două ore. La un moment dat a sunat telefonul, era la telefon regele Spaniei, care a felicitat-o pe regină, regina l-a chemat și pe rege, a venit și regina Spaniei la telefon, se auzeau replicile mai scurte și destul de jenate ale regelui, ca și cum haideți să nu exagerăm. S-a așezat la masă, și-a strâns șervetul modest și a zis: 'Familia, tot familie'. Adică verii noștri au spus că au văzut un miracol de Paște”, a povestit ambasadorul român.

„Și atunci regina a spus ceva. O întoarcere la monarhie, după tot ce s-a întâmplat – erau întrebări firești, pe care le-am pus atunci – vă gândiți la asta? La un moment dat a venit Gorbaciov în vizită la Madrid, în 90. În 91 cade Uniunea Sovietică. Și regele Spaniei îl întreabă pe Gorbaciov: 'Înțeleg că România sunt tulburările astea și cum românii seamănă mult cu spaniolii – din relatarea reginei știu asta – poate că soluția ar fi și în România o revenire la monarhie. N-are rost să facă drumul prin război civil. Au fost liniștiți în monarhie, ați avea ceva împotrivă?' Și Gorbaciov – repet, reproduc relatarea reginei Ana – ar fi spus: 'Nu, noi n-avem nimic împotrivă'. Nu știu dacă era sincer. 'Se împotrivește altcineva'. Și aici trebuie să spun că acest altcineva nu este Ion Iliescu. (Era altcineva de la București?) Da! Care ar fi amenințat partea rusă că rezultatul revenirii la monarhie ar fi un război civil și conducerea de atunci a României nu putea risca acest lucru”, a spus Emil Hurezeanu.

Petre Roman: „A venit la mine Principesa Margareta”

Fostul premier Petre Roman spune, într-un interviu pentru Digi24,  că nu își amintește de această discuție și neagă că s-ar fi opus instaurării monarhiei. Acesta susține că ar fi avut o discuție cu Principesa Margareta în care i-ar fi spus că este prea curând ca Regele să vină în țară de Crăciun, că nu este timp pentru a face pregătirile necesare. „Vă sfătuiesc ca la o dată, i-am sugerat eu de Paşti, să realizăm lucrul acesta în condiţii foarte bune. Asta a fost părerea mea personală şi pe care am transmis-o, sigur, în calitate de prim-ministru”, a declarat Roman. 

El susține că atunci când Regele a sosit în țară de Crăciun i s-ar fi spus că acesta călătorește sub o altă identitate. „Din păcate, eu am plecat din Bucureşti la Predeal, cred, că pe 23 decembrie sau poate în 24 dimineaţa, nu mai ştiu, şi cineva mi-a comunicat că am primit acasă, deci nu oficial, în niciun comunicat, acasă, o scrisoare de la Principesa Margareta care îmi comunica că în ciuda discuţiei sau aparentei înţelegeri pe care am avut-o, Regele va sosi în ţară.Nu aveam ce mai comenta, dar în momentul în care într-adevăr s-a întâmplat ca avionul în care se afla Regele să vină în ţară, eu am fost informat de la autorităţile aviatice că numele sub care circula Regele Mihai era altul decât cel real. Era un nume oarecare, cred că era numele unui cetăţean danez, nu mai ştiu foarte bine. Ei, asta a fost o chestie foarte, foarte delicată. În fine, am lăsat lucrurile să curgă mai departe şi după aceea am fost informat de ministrul de Interne, Doru Viorel Ursu, şi de Mihai Caraman, care era şeful Securităţii Externe că într-adevăr Regele a venit în ţară sub o identitate care nu era a dumnealui şi că ei consideră că acest lucru este o încălcare, nu consideră, este o încălcare a unor norme internaţionale şi încă o constatare pe care o vedeau cu ochi foarte dificili.Atunci am luat legătura cu preşedintele Iliescu şi am zis: ce-i de făcut? Din punctul de vedere politic, nu aveam niciun fel de reţinere, aşa cum îi spusesem şi Principesei Margareta.”

Roman afirmă că a existat o discuție la care au paricipat el, Ion Iliescu și Silviu Brucan. „Iliescu se întreba ce-i de făcut. De exemplu, o poziţie interesantă a avut-o Silviu Brucan. Silviu Brucan spunea: ar fi normal, nu ar fi normal, ar fi poate mai bine să-l invităm să aibă o discuţie cu tine, adică cu Ion Iliescu, lucru care era din punctul de vedere al lui Iliescu părea să fie un lucru de neînţeles, ca să nu zic aşa. Episodul complet aşa a fost. Pentru mine a constituit o surpriză destul de neplăcută ca după ce am avut discuţia cu Principesa Margareta, foarte, foarte normală, corectă, cu toată deschiderea mea, lucrurile s-au petrecut altfel”, spune Roman. Acesta susține că nu s-ar fi opus venirii regelui în țară. „Acum dacă vreţi să îmi puneţi mie întrebarea mai directă, domne aveţi răspunderea pentru faptul că Regele Mihai nu a putut veni atunci, răspunsul meu sincer e NU, pentru că eu deja la ora aceea mă pronunţasem în favoarea venirii Regelui. Numai că să fi venit în condiţii bune, normale, cu tot ce trebuie. Adică l-aș fi primit la aeroport cu toate onorurile, eu m-aş fi dus să-l întâmpin, m-aş fi dus să fiu alături de dumnealui dacă vrea să se adreseze românilor. Nu aş fi avut nicio problemă.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gabriei check icon
    Era vremea cu “noi muncim nu gândim”, “nu ne vindem țara” si bineînțeles “nu vrem Kent nu vrem valută, vrem pe Petre sa ne fu…”
    • Like 0
  • Majoritatea compatrioților a fost, cred eu, întotdeauna împotriva restaurării monarhiei.
    In paralel, nici nu mai sîntem cei de dinainte de 1947, gata să elogieze pe cel din jilțul regal. Am fi mult mai critici, pe fondul unor dorințe către luna de pe cer.
    • Like 0
  • Hai să fim serioși! De parcă revenirea monarhiei depindea de Petre Roman sau de Gorbaciov. Eram student la începutul anilor `90 și am participat la toate mitingurile și demonstrațiile vremii și aveam o poziție pro-monarhie. Paștele din 1992 si manifestația pro-monarhică din București la care am participat au fost cu adevărat senzaționale, Au fost o surpriză și pentru străinii prezenți. Dar în toată această perioadă sprijinul popular pentru reinstaurarea monarhiei nu a depășit niciodată 10-15%. Când CDR a venit la putere la sfârșitul lui 1996, cu PNȚ liderul coaliției, puteau încerca un plebiscit dar s-au abținut, tocmai pentru că nu exista nici o șansă în acest sens și rezultatul ar fi fost o nouă palmă pentru rege. Și dacă mă uit retrospectiv realizez că dacă se revenea la monarhie l-ar fi jucat securiștii pe rege de nu se vedea. Și regele MIhai chiar avea un statut moral și greutate spre deosebire de principesa Margareta și consortul, care ar fi făcut exclusiv figurație.
    • Like 2
  • De unde până unde război civil dacă reveneam,cum ar fi fost NORMAL,FIRESC,la starea de dinainte de blestemata comunizare?!?
    de fapt,se instalaseră la „butoane” și pârghiile financiar-economice toate lepădăturile securiste și nu numai,așa că nu aveau deloc chef de o modificare/revoluție reală,perfect reală în societate.
    Și iată-ne ajunși în AD 2022,cu țara depopulată și statul devalizat și dizolvat ca autoritate socială...
    Nu cred că România va apuca bicentenarul ca națiune majoritar românească.Poate nici ca stat,dată fiind hemoragia de minți și brațe tinere.Nu mai avem niciun viitor.
    • Like 1
  • dan check icon
    Nuuuu, sigur nu a fost Iliescu , ma scarbeste maxim felul asta de a minti , de 32 de ani politicienii romani spun cu jumatate de gura semi adevaruri .
    Hurezeanu incearca sa arunce vina pe Petre Roman cand de fapt Iliescu dicta si nu ii iesea nimeni din cuvant.
    Imi este foarte clar ca lui Iliescu ii era frica de monarhie , el dorind sa fie presedinte pe viata daca se putea si daca se putea mai spre Moscova unde avea prieteni.
    Atat Iliescu cat si sleahta lui de nemernici i-au bagat bete in roate Regelui Mihai de cate ori au avut ocazia , ma mir ca mai are tupeu sa vorbeasca Hurezeanu.
    • Like 1
  • Bine,bine ,deci.. cine s-a opus?! Tot Iliescu.El a declarat că venirea regelui este ,,o decizie neințeleaptă"!Mi-e silă!
    • Like 1
  • Joe Doe Joe Doe check icon
    Udmr ul....si irefentisti maghiari!!!
    • Like 0
  • check icon
    Tanase la DIGI24: directorul TVR de atunci, "marele" istoric Theodorescu a confirmat ca P.Roman s-a opus venirii Regelui Mihai, de frica unui razboi civil!! Ar fi bine ca Petrica ,daca nu e adevarat, sa-l dea in judecata pe Theodorescu!! Dar daca e adevarat....as propune ca P.Roman sa invete Imnul Regal si sa-l cante in Piata Victoriei de zece ori ,la ore fixe,timp de 7 ani! (sa il dirijeze ilici pe timpul vietii...)
    • Like 0
  • ... daca analizati comentariile si declaratiile anterioare foarte subtile ale ambasadorului (un diplomat foarte experimentat) veti ajunge la concluzia ca cel care s-a impotrivit monarhiei a fost Petre Roman
    • Like 0
  • nu era Iliescu? si eu care l-am invinuit pe nedrept atata amar de vreme pe acest om sarac si cinstit. Dar cine, Soros?
    o fi fost seful KGB romania?
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult