Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Andrei Pleșu: „Am văzut în legătură cu Iulian Vlad texte înamorate, portret de bunic solar. Să nu credeți că Vlad Țepeș n-avea momente de dragălășenie”

Andrei Pleșu

După moartea lui Iulian Vlad, ultimul șef al Securității, unii comentatori au început să îi aducă elogii, ca și cum lungul lanț de victime ale represiunii ar putea fi vreodată uitat. 

„Să admitem că rolul Securității pentru conservarea integrității, suveranității și unității naționale a fost decisiv. Da' cu poporul român ce-au avut? Poporul era unul din obiectivele de control masiv pe care le alesese Securitatea. De ce puneam perna pe telefon când vorbeam ceva care nu convenea politicii partidului? De frică. De ce a fost ucis Gheorghe Ursu, de ce a fost persecutat Radu Filipescu? Ce e cu oamenii ăștia?”, a spus scriitorul Andrei Pleșu, în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24.

„Dacă judecăm ca în telenovelă, nu ajungem nicăieri”

A văzut culorile calde în care a fost zugrăvit după moarte generalul de Securitate de către unii. „Am văzut și în legătură cu Vlad texte înamorate, portret de bunic solar, foarte cultivat. Să nu credeți că Vlad Țepeș n-avea momente de dragălășenie, doar trăgea lume în țeapă. Nimeni nu e făcut din minereu negru ”, a declarat Andrei Pleșu.

Faptul că vezi un bătrân la coadă și ți se face milă de el nu îl absolvă de ceea ce a făcut rău, a subliniat scriitorul. „Dacă judecăm ca în telenovelă, nu ajungem nicăieri.Tot omul are și bune, și rele. Eu nu spun că toți securiștii erau roboți. Au fost unii mai înțelegători, alții mai agresivi, bătăuși. De toate. Dar Securitatea are de explicat un lung lanț de victime”, a spus el.

Interviul integral îl puteți vedea în emisiunea „În fața ta”, în această seară de la ora 22:30, la Digi24.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cri check icon
  Am vazut si eu interviul de la Digi cu domnul Plesu.
  Este de-a dreptul terifiant faptul ca, la 27 de ani de la caderea comunismului, Realitatea TV, in frunte cu al sau patron, dl. Gusa, ridica osanale unui fost sef al Securitatii.
  Cu multi ani in urma, cand l-am vazut pentru intaia data la TV pe dl. Gusa, mi-am spus in sinea mea ca domnul respectiv este probabil "aripa tanara a Securitatii". Evolutiile ulterioare ale acestui domn mi-au intarit aceasta convingere.
  Din aceasta perspectiva, admiratia domnului Gusa fatza de defunctul sef al Securitatii nu este decat inca o confirmare a stranselor legaturi pe care actualul patron al Realitatii TV le-a avut si le are inca cu monstrii regimului comunist, monstri pe care societatea romana nu i-a exorcizat niciodata.
  Iata cum, in lipsa unei Lustratii si in lipsa unui proces real al Comunismului si al Securitatii, Realitatea TV si dl. Gusa pot insulta nestingheriti memoria sutelor de mii de victime care si-au pierdut libertatea si chiar viata in beciurile si lagarele Securitatii comuniste.
  De ceva vreme Realitatea TV are o apetenta, greu de explicat pentru mine, pentru catuse, arestari, procurori si tot ceea ce inseamna forta represiva a Statului. Acum inteleg de ce.
  • Like 1
 • check icon
  Telenovelele sunt pt. ignoranți și analfabeți, de aceea au și succes mare la noi. Deci cam cum vreți să gândească marea masă, Dl Pleșu?
  • Like 1
  • @
   Ce legătură are „marea masă”(?!?!...) cu adularea ridicolă a generalului de tristă amintire de către unii?
   • Like 0
 • Iulian Vlad precum Himmler sau Goering stia ca Dictatorul va cadea si a incercat sa-si salveze pielea.Spre deosebire de cele doua personalitati naziste a reusit.Datorita ordinelor date au fost mai putine victime la Revolutie insa asta nu-l face mai putin vinovat de tot ce a comis anterior.Doar cand elicopterul in care se afla Ceausescu a decolat de pe Casa Poporului generalul Iulian Vlad a "revenit la sentimente mai bune" fata de poporul roman.
  • Like 1


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult