Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Andrei Pleșu: „Gândirea lui Liviu Dragnea e un subiect care mă depășește. E prea complexă”

Invitat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, Andrei Pleșu a declarat că gândirea lui Liviu Dragnea este un subiect care îl depășește. „E prea complexă, nuanțată, abilă ca să pot să mă pronunț, așa cum nu înțelegi Hegel, Kant nu poți să înțelegi orice declarație a lui Dragnea. Când îi zice unui ministru: să faci mai repede rost de experiență, ce să mai zici. Experiența e un maldăr de idei, dacă nu iei repde de acolo, ai rămas fără”, a spus Pleșu. 

Consideră că este extrem de grav că președintele președintele PSD, Liviu Dragnea, se gândește să interzică manifestațiile publice. 

„Cine nu e cu Guvernul, e plătit de agenturi și trebuie interzis. Statul e acum, în România, partidul de guvernământ. dacă te iei cu el în râcă, ești antistatal și dedesubt e Soros. Am fost la Varșovia și l-am întâlnit pe Adam Michnik, care mi-a spus că sunt tot felul de nefăcute în Polonia, iar e persona non grata acolo. I se reproșează că e omul lui Soros. E o modă. Când vrei să dai de pământ cu unul, gata e omul lui Soros”, a continuat filosoful.

Într-o altă ediție a emisiunii „În fața ta”, Pleșu a lansat o întrebare pentru Dragnea: „Se discută de procesele lui (ale lui Liviu Dragnea- n.n.), de vinovățiile lui. Eu aș pune o singură întrebare: «Cum ați făcut bani pentru vila aceea formidabilă?»”

Moderatorii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu au vrut să știe dacă a găsit vreun răspuns. „Nu, poate nu știu eu. Și nici să-l fi întrebat cineva în mod mai apăsat, nu din invidie, ci ca să înțeleagă un mecanism. Poate nu știm noi cum să facem, să ne vândă rețete”. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Este o prapastie,parerea mea,intre dl.Plesu si Voiculescu.
  Tocmai de aceea ma mir ca ,la un moment dat,s-au intalnit.Dar a fost alegerea d-lui Plesu.
  • Like 0
 • Paul check icon
  Problema este ca oamenii cu certa valoare, precum Plesu, nu fac sau nu mai fac politica in Romaina. Noi nu avem elite care sa ne conduca cu binele neamului in gand, ci o gasca amorfa de fripturisit, parveniti si hoti, jmecheri cu scoala vietii, profesionisti la lins funduri percum secretara de la interne. La noi scara valorilor e rasturnata in ragetele si guitaturile exaltate a tot felul de semidocti care declara printre altele ca oamenii de cultura nu ar trebui sa faca politica pentru ca nu sunt experti... E trist ca fonfii şi flecarii, găgăuţii şi guşaţii, bâlbâiţi cu gura strâmbă sunt stăpânii astei naţii! Chiar si in zilele noastre.
  • Like 3
 • Deci sa spunem punctual : Gandirea lui Dragnea si a "armatei de troli psihanalitici".
  Totul se rezuma la Bani iar cand acest fenomen ii intra in sange domnului Dragnea ii ia mintea razna literalmente si il apuca "dragostea", trebuie sa precizam banii strainilor (occidentalilor) cat si a celor care indraznesc sa reziste pe redutele patriei romane supranumiti si intelectuali sau categoria oamenilor decenti neexperimentati in ale "furtului pe surse". Al doilea capitol se refera la impartitul banilor iar acesta facandu-se aleatoriu dar ca in jungla, mai concret, cine raspunde si striga mai tare la intrebarea cheie ca "moare de foame" (i se aude vocea) acela primeste halca baneasca mai mare, imparteala continuand descendo de la cel mai mare la cel mai mic din societate nimeni nefiind uitat sau mai pe romaneste uns, "armata de troli" conformandu-se prin lupta in numele idealului patriotic gasit in persoana Gurului "Nea cel Drag", observati inversarea. Succint si la obiect si mura in gura expresia dansam, furam cu totii trebuie sa existam iar in weekend uitam, este foarte valabila.
  Asa ca Domnule Plesu, cu toata stima pe care vi-o port si regasindu-ma in multe idei rostite de dumneavoastra, un sfat : ATENTIE LA PORTOFEL ! (opinie proprie)
  • Like 0
 • Dragnea desarmeaza cu perseveranta cu care urmareste -deschis-interesele lui personale. Nu se sinchiseste.In cultura lui politica subiectivitatea ,urmarirea intereselor personale este un lucru firesc.Pana acuma nu a fost stingherit serios de nimeni.Asa ca...
  • Like 0
 • Stimate Domnule Plesu, Sunteti , cred, primul care pune o intrebare simpla si care poate lamuri toata aceasta tevatura.
  Eu, daca as avea ocazia, ar fi prima intrebare pentru toti cei care au lucrat in sistemul public si , exact cum ati spus, daca e vreo reteta miraculoasa de economisire sa ne-a impartaseasca si noua. De asemenea, mai este o varianta simpla : analizam impozitele platite, ca pers fizica si juridica, facem o evaluare a imobilului si vom observa ca niciunul din politicieni nu au castigat pe masura averii acumulate , chiar daca nu ar cheltui niciun ban din salariu.Totodata, sunt convins ca nu suntem singurii care s-au gandit la aceasta varianta, insa daca pui aceasta intrebare la vreo televiziune, sunt convins ca rating-ul tau se duce vertiginos spre zero.
  • Like 0
 • Ionel check icon
  Apropo, daca aceasta gandire il depaseste sa coboare la gandirea unui fost presedinte, al carui consilier a fost, presedinte care a trimis elicopterul sa ii aduca intelectualii la Neptun.........cat de repde se uita multe in tara asta.....
  • Like 0
 • Ionel check icon
  Nu exista om care sa nu fie depasit de........ceva. Plesu ar putea sa ramana in aria lui de competenta, in careeste apreciat. Nu am votat cu cei care guverneaza acum, dar, in perioadele in care a fost PSD la putere, Plesu a devenit om politic, anti psd , evident. Nu pot sa uit ca a fost un acerb sustinator al lui base....asa ca, pentru mine, acest om, in politica, nu conteaza.......
  • Like 0
 • check icon
  Dragnea nu gandeste.El emite idei care-i trec prin cap, prin gura ministrilor sai.Daca ideea intampina rezistenta atunci Dragnea se disociaza de ea punando in carca ministrului care a transmis emanatia acestuia in spatiul public.Dragnea invata din mers insa precum in vremea Marii Terori a lui Stalin,pe masura ce se aprofundeaza in "studiu" problemele se inmultesc,dusmanii sunt pretutindeni si numai o lupta dusa pe toate fronturile,impotriva tuturor poate descalcii nodul gordian din capul lui Dragnea.
  • Like 4
  • @
   check icon
   Conform mitologiei,nodul gordian nu poate fi "rezolvat" decât cu sabia. Aștept și eu un erou care sã-l taie - cu cap cu tot!
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon elevi-

Educatori, învățători, profesori, cu toții sunt obosiți și fără chef. Dacă nu se urlă pe un etaj dintr-o școala, sigur se vorbește printre dinți. Dacă nu merg manipulările fine, sigur merg metode care sfredelesc sufletele celor mici cu replici grele. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Microsoft Envision Forum

Peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri au luat parte, la București, la cea de-a VII-a ediție a Microsoft Envision Forum. În timpul conferinței, Gerd Leonhard - cunoscut futurist și autor, Raymond Campbell - fondator și CEO al Phulukisa Health Solutions și Cedric Dumont – aventurier și antreprenor au discutat despre transformarea digitală.

Citește mai mult