Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Angela Roșca: „Acești consultanți fiscali nu vor fi ca medicii de familie. Perceptorul o să alerge el după mine să îi dau banii aceia pe care eventual nu o să-i mai am”

Angela Roșca

Angela Roșca, managing partner Tax House și membru în consiliul director al Romanian Business Leaders, a criticat noul impozit pe venitul global al gospodăriilor, despre care a spus că face o trecere netransparentă înspre impozitarea progresivă și presupune schimbarea întregii paradigme fiscale. Aceasta a mai arătat că sistemul consultanților fiscali nu poate funcționa în maniera descrisă de membrii Guvernului.

„Ne preocupă ce se va întâmpla cu întreaga populație care va primi acești bani (salariile n.r.) de la noi, angajatorii, lună de lună, și îi va cheltui. În mai-septembrie 2019, când vor trebui să dea bani, se vor duce la acești perceptori, pentru că e mult spus consultanți fiscali, de bunăvoie ca la medicul de familie. Noi nu credem în această ipoteză. 

Nu se vor duce ca la medicul de familie. Acești consultanți fiscali nu vor fi ca medicii de familie. La medicul de familie mă duc pentru că eu chiar sunt bolnav și am nevoie ba de medicamente, ba de o adeverință. Perceptorul o să alerge el după mine să îi dau banii aceia pe care eventual nu o să-i mai am”, a declarat, potrivit Hotnews, Angela Roșca miercuri.

Noul sistem, a completat ea, ar putea crea probleme sociale, iar oamenii vor trebui să fie educați pentru a ajunge să pună deoparte în fiecare lună banii pentru impozit . Aceasta a mai afirmat că propunerea, în formula ei actuală, conține o serie de prevederi nerealiste care țin de sumele mari plătite de stat consultanților fiscali, dar și de împovărarea suplimentară a ANAF care cu greu face față îndatoririlor pe care le are în acest moment. 

„Ne mai preocupă faptul că pentru cei cu venituri sub plafon -cu mai puțin de 5000 de lei pe lună- vor primi de la Stat câte 1600 de lei pentru fiecare copil, pe lângă faptul că nu vor da banii pe impozit. Toate aceste lucruri induc o problemă pentru oamenii de afaceri. Și mai sunt și alte premise nerealiste: din ce bani vor plăti cei 10.000 de lei consultanții fiscali? 

Sunt apoi contribuabilii suficient de educați ca să se înregistreze ca gospodărie la un ANAF care abia face față înregistrărilor de TVA. În momentul de față ANAF nu a emis decizii de impunere pentru contribuțiile din sănătate din 2012 și nu reușește să emită deciziile de impunere pe sistemul simplificat al cotei unice decât la 3-6 luni de la depunerea declarației anuale. Cam asta e capacitatea actuală a ANAF”, a spus Angela Roșca.

Patru cote de impozitare

Aceasta a adăugat că în realitate vor fi mai multe cote de impozitare. „RBL susține cotă unică. Spunem că susținem un sistem care și-a dovedit eficiența, că a contribuit la creșterea economică, a scos din economia gri și neagră venituri. 

Nu susținem acest impozit pe venit al gospodăriilor publicat recent în spațiul public. Presupune o modificare a întregii paradigme fiscale. Acest sistem propus face o trecere netransparentă la un sistem progresiv de impozitare. 

Este ceea ce ne preocupă de fapt cel mai tare. Dacă cineva ar fi propus în campania electorală un sistem progresiv de impozitare foarte transparent lucrurile ar fi stat, poate, altfel. Propunându-se un sistem de două cote 0% și 10%, dar în realitate pe baza proiectului sunt 4 cote, vorbim de 0%, 3%, 10% și 16%. Avem 4 cote pe diverse tipuri de venituri în proiectul de modificare a Codului fiscal", a afirmat Angela Roșca.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ar trebui început cu educația financiară. Mulți români au educație financiară precară spre zero. Vorbesc de educația aia de bază, nu cine știe ce filosofii. Se poate observa asta lejer la supermarket. Cetățeni care ajung la casă și renunță la o parte din bunurile puse în căruț fie înainte să fie taxate, fie după ce au fost taxate și constată că nu au bani suficienți să le plătească. Asta indică dezinteresul sau incapacitatea de administrare a finanțelor. Să știi cîți bani ai la tine, care e valoarea cumpărăturilor puse în coș și cît ești dispus să cheltui ține de o educație financiară elementară. Să maI zic de cei condcediați în anii din urmă care au fost recompensați cu salariul pe 12 sau 18 luni și au spart banii ăia în cîteva luni? Iar Guvernul se așteaptă să plătească românii impozitul pe salariu din mînă la sfîrșitul anului.
    • Like 0
  • bluenavy check icon
    Sistemul medicilor de familie in Romania non-functioneaza tot asa cum va non-functiona si acela al consultantilor fiscali. Stupid. Cand singurul criteriu in baza caruia vin banii este numarul de consultatii pe zi, evident calitatea serviciilor are de suferit dramatic. Cand un medic de familie ar trebui sa tina dosarul pacientului si familiei sale, istoricul fiecaruia, sa aiba o imagine de ansamblu a starii de sanatate a acestuia, sa poata dintr-o privire sa trimita omul acolo unde trebuie ca sa se vindece, sa faca preventie... acum doar face multe re-programari. Si dosarul ti-l tii tu singur. Si de interesat de conexiunea dintre bolile tale trebuie sa fii tot tu. Si tot tu sa stii sa alegi tratamentul care ti se potriveste. Daca si la consultantul fiscal singurul criteriu de competenta este numarul de consultatii pe zi, sau, mai interesant, cantitatea de amenzi date sau de bani declarati in plus... hmmm....
    • Like 1
  • Rezultatul final ... falimentul statului !
    • Like 2
  • Experimente fiscale si de impozitare pe clasa de mijloc lucratoare si real platitoare care de altfel sustine si economia si pe asistati...personal nu le vad sensul imediat dar in viitor toate acestea se vor contabiliza si vor avea un impact profund in societate care de altfel se va si diviza in functie de castigul meritat sau nemeritat !
    • Like 8
  • Doamna/domnişoara managing partner Tax House crede că suntem nişte idioţi care nu ştiu să-şi gestioneze bugetul. Cheltuim banii şi nu mai plătim impozite...
    Îi dau un exemplu spre studiu: taximetriştii. O categorie de prestatori de servicii care încasează bani, fac declaraţii de venit şi plătesc impozite. Nu-i alergă nimeni şi nu au nici consultanţi fiscali. Deci, iată o categorie de cetăţeni care se află sub medie ca nivel de inteligenţă, dar care sunt responsabili atunci când vine vorba de plătit impozitul pe venit, CAS-ul sau CASS-ul. Stimabila inventează pericole, asta este clar.

    M-a deranjat faptul că distinsa doamnă/domnişoară laudă actualul sistem fiscal care a dus România în groapa în care se află, cu economie neagră aşa cum nu există în nicio altă ţară europeană.

    Cu privire la cota unică, chiar nu o înţeleg. Acum avem cotă unică? Impozitul pe dividente este 5% iar cel pe salariu de 16%... Veniturile din jocuri de noroc cuprinse între 15.000 şi 100.000 de euro (adică între 66.751 şi 445.000 de lei) se impozitează cu suma de 667.5 lei + 16% pentru ceea ce depăşeşte 66.750 lei, iar veniturile mai mari de 100.000 euro (peste 445.000 de lei) se taxează cu 61.187,5 lei + 25% pentru ceea ce depăşeşte suma de 445.000 de lei. Care cotă unică?
    • Like 0
    • @ Constantin
      check icon
      Ei, nu vă supărați așa, este o doamnă tare drăguță, chiar frumoasă și spune și ea ce știe sau ce i s-a spus că trebuie să spună. Mai domol. Mai bine o invitați la o cafea, la o șuetă, nu se știe niciodată...
      • Like 1
    • @
      Aş invita-o, mi-e teamă că o să păţesc precum Ilie Năstase... plus o pereche de palme. Că nu sunt Ilie Năstase...
      Am uitat să mai spun ceva: impozitul de 10% va fi pentru sumele care depăşesc 2 000 de lei. Alt avantaj pentru salariaţi. Nu mai vorbesc despre deduceri. Trebuie să fii complet idiot să nu accepţi această modalitate de impunere. Ăştia de contestă chiar ne iau de proşti?
      • Like 0
    • @ Constantin
      Tovarășul Costel nu mai da domne copy - paste la tot ce "auzi " pe la Ghiță tv și Antena .
      • Like 4
  • Tare preocupata mai este doamna/domnisoara in cauza:"Ne preocupă ce se va întâmpla cu întreaga populație care va primi acești bani (salariile n.r.) de la noi, angajatorii, lună de lună, și îi va cheltui. În mai-septembrie 2019, când vor trebui să dea bani, se vor duce la acești perceptori, pentru că e mult spus consultanți fiscali, de bunăvoie ca la medicul de familie. Noi nu credem în această ipoteză". De ce oare? Poate ca este convinsa ca "întreaga populație" este o turma de inculti si hoti. Sau poate ca duce grija sursei de bani ( bugetul public ) de la care sunt alimentate o mare parte dintre firmele private? Si apoi nu pre inteleg ce critica daca in acest moment este vorba despre 'vorbe' privind impozitul globalizat. Cred ca problema care ar trebui s-o preocume este alta si anume de ce nu se micsoreaza cota de impozitare a muncii?
    • Like 1
  • Tare preocupata mai este doamna/domnisoara in cauza:"Ne preocupă ce se va întâmpla cu întreaga populație care va primi acești bani (salariile n.r.) de la noi, angajatorii, lună de lună, și îi va cheltui. În mai-septembrie 2019, când vor trebui să dea bani, se vor duce la acești perceptori, pentru că e mult spus consultanți fiscali, de bunăvoie ca la medicul de familie. Noi nu credem în această ipoteză". De ce oare? Poate ca este convinsa ca "întreaga populație" este o turma de inculti si hoti. Sau poate ca duce grija sursei de bani ( bugetul public ) de la care sunt alimentate o mare parte dintre firmele private? Si apoi nu pre inteleg ce critica daca in acest moment este vorba despre 'vorbe' privind impozitul globalizat.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult