Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Angela Roșca: „Acești consultanți fiscali nu vor fi ca medicii de familie. Perceptorul o să alerge el după mine să îi dau banii aceia pe care eventual nu o să-i mai am”

Angela Roșca

Angela Roșca, managing partner Tax House și membru în consiliul director al Romanian Business Leaders, a criticat noul impozit pe venitul global al gospodăriilor, despre care a spus că face o trecere netransparentă înspre impozitarea progresivă și presupune schimbarea întregii paradigme fiscale. Aceasta a mai arătat că sistemul consultanților fiscali nu poate funcționa în maniera descrisă de membrii Guvernului.

„Ne preocupă ce se va întâmpla cu întreaga populație care va primi acești bani (salariile n.r.) de la noi, angajatorii, lună de lună, și îi va cheltui. În mai-septembrie 2019, când vor trebui să dea bani, se vor duce la acești perceptori, pentru că e mult spus consultanți fiscali, de bunăvoie ca la medicul de familie. Noi nu credem în această ipoteză. 

Nu se vor duce ca la medicul de familie. Acești consultanți fiscali nu vor fi ca medicii de familie. La medicul de familie mă duc pentru că eu chiar sunt bolnav și am nevoie ba de medicamente, ba de o adeverință. Perceptorul o să alerge el după mine să îi dau banii aceia pe care eventual nu o să-i mai am”, a declarat, potrivit Hotnews, Angela Roșca miercuri.

Noul sistem, a completat ea, ar putea crea probleme sociale, iar oamenii vor trebui să fie educați pentru a ajunge să pună deoparte în fiecare lună banii pentru impozit . Aceasta a mai afirmat că propunerea, în formula ei actuală, conține o serie de prevederi nerealiste care țin de sumele mari plătite de stat consultanților fiscali, dar și de împovărarea suplimentară a ANAF care cu greu face față îndatoririlor pe care le are în acest moment. 

„Ne mai preocupă faptul că pentru cei cu venituri sub plafon -cu mai puțin de 5000 de lei pe lună- vor primi de la Stat câte 1600 de lei pentru fiecare copil, pe lângă faptul că nu vor da banii pe impozit. Toate aceste lucruri induc o problemă pentru oamenii de afaceri. Și mai sunt și alte premise nerealiste: din ce bani vor plăti cei 10.000 de lei consultanții fiscali? 

Sunt apoi contribuabilii suficient de educați ca să se înregistreze ca gospodărie la un ANAF care abia face față înregistrărilor de TVA. În momentul de față ANAF nu a emis decizii de impunere pentru contribuțiile din sănătate din 2012 și nu reușește să emită deciziile de impunere pe sistemul simplificat al cotei unice decât la 3-6 luni de la depunerea declarației anuale. Cam asta e capacitatea actuală a ANAF”, a spus Angela Roșca.

Patru cote de impozitare

Aceasta a adăugat că în realitate vor fi mai multe cote de impozitare. „RBL susține cotă unică. Spunem că susținem un sistem care și-a dovedit eficiența, că a contribuit la creșterea economică, a scos din economia gri și neagră venituri. 

Nu susținem acest impozit pe venit al gospodăriilor publicat recent în spațiul public. Presupune o modificare a întregii paradigme fiscale. Acest sistem propus face o trecere netransparentă la un sistem progresiv de impozitare. 

Este ceea ce ne preocupă de fapt cel mai tare. Dacă cineva ar fi propus în campania electorală un sistem progresiv de impozitare foarte transparent lucrurile ar fi stat, poate, altfel. Propunându-se un sistem de două cote 0% și 10%, dar în realitate pe baza proiectului sunt 4 cote, vorbim de 0%, 3%, 10% și 16%. Avem 4 cote pe diverse tipuri de venituri în proiectul de modificare a Codului fiscal", a afirmat Angela Roșca.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ar trebui început cu educația financiară. Mulți români au educație financiară precară spre zero. Vorbesc de educația aia de bază, nu cine știe ce filosofii. Se poate observa asta lejer la supermarket. Cetățeni care ajung la casă și renunță la o parte din bunurile puse în căruț fie înainte să fie taxate, fie după ce au fost taxate și constată că nu au bani suficienți să le plătească. Asta indică dezinteresul sau incapacitatea de administrare a finanțelor. Să știi cîți bani ai la tine, care e valoarea cumpărăturilor puse în coș și cît ești dispus să cheltui ține de o educație financiară elementară. Să maI zic de cei condcediați în anii din urmă care au fost recompensați cu salariul pe 12 sau 18 luni și au spart banii ăia în cîteva luni? Iar Guvernul se așteaptă să plătească românii impozitul pe salariu din mînă la sfîrșitul anului.
  • Like 0
 • bluenavy check icon
  Sistemul medicilor de familie in Romania non-functioneaza tot asa cum va non-functiona si acela al consultantilor fiscali. Stupid. Cand singurul criteriu in baza caruia vin banii este numarul de consultatii pe zi, evident calitatea serviciilor are de suferit dramatic. Cand un medic de familie ar trebui sa tina dosarul pacientului si familiei sale, istoricul fiecaruia, sa aiba o imagine de ansamblu a starii de sanatate a acestuia, sa poata dintr-o privire sa trimita omul acolo unde trebuie ca sa se vindece, sa faca preventie... acum doar face multe re-programari. Si dosarul ti-l tii tu singur. Si de interesat de conexiunea dintre bolile tale trebuie sa fii tot tu. Si tot tu sa stii sa alegi tratamentul care ti se potriveste. Daca si la consultantul fiscal singurul criteriu de competenta este numarul de consultatii pe zi, sau, mai interesant, cantitatea de amenzi date sau de bani declarati in plus... hmmm....
  • Like 1
 • Rezultatul final ... falimentul statului !
  • Like 2
 • Experimente fiscale si de impozitare pe clasa de mijloc lucratoare si real platitoare care de altfel sustine si economia si pe asistati...personal nu le vad sensul imediat dar in viitor toate acestea se vor contabiliza si vor avea un impact profund in societate care de altfel se va si diviza in functie de castigul meritat sau nemeritat !
  • Like 8
 • Mr.Oh check icon
  Unii se simt jgniti de evaluarile autoarei articolului referitor la capacitatile finaciare ale romanului mediu. Totusi se nasc cateva intrebari pertinente.
  1. de ce au luat romanii credit in Franci elevtieni is acum vor ca sa statul (adica ceilalti cetateni) sa le plateasca pagubele financiare?
  2. De ce nu tin romanii un caiet/evidenta cheltuielilor luna de luna?
  3. De ce sunt romanii saraci?
  Concluzia e simpla. Romanii nu au cultura financiara. Nu au exercitiul si priceperea necesara sa gaseasca solutii financiare si de prosperitate viabile.
  O schimbare brutala a regulilor nu face de cat sa creeze mai multe probleme.
  Dar de la cei care nu au venituri/saraci, statul nici nu asteapta ca acestia sa depuna declaratii fiscale. Acestia nu vor plati nici taxe si nu vor cere nici deduceri fiscale.
  Statul se concetreaza fix pe categoriile care au venituri suficiente ca sa poata fi mulse. Pe cei care vor sa obtina deduceri fiscale si care trebuie sa depua in acest scop declaratii (deci vor fi impozitati consitent), si pe cei care care castiga suficient de mult incat sa nu isi asume riscul de a intra in conflict cu statul. Si cei, care din frica de autoritate, se aseaza in rand la coada si asteapta ore in sir sa plateasca 5 lei.
  Bun, deci dupa ce platim taxele, care vor fi mai mari in final, cine va fi beneficiarul? Romanul sarac, nevoiasi? Acesta va fi incapabil sa gaseasca instrumentele sa beneficieze de bani. Vor benfici cei platiti de catre stat, cei platiti de la bugetul de stat. Toata aceasta agitatie nu este destinata sa imbunatateasca performantele economiei romanesti, ci sa asigure salarii bugetarilor, functionarilor publici in special. Criterii de performanta nu se pun in discutie. Socialismul cu fata liberala. Functionarul Public SRL.
  Nu-s bani munciti de ei ... asa ca pot sa-i faca praf si pulbere dupa bunul plac. Asta e legea si performanta Romaniei. Si mai vin unii si bat apa in piua sa ne convinga sa dam mai multi bani hotilor.
  • Like 9
  • @ Mr.Oh
   Spui că taxele pe care le vom plăti la final vor fi mai mari. Pe ce te bazezi?
   Impozitul pe tot salariul este acum de 16%, iar după aceea va fi de 10% pentru suma care depăşeşte 2 000 de lei. Cum să fie impozitul mai mare? Dar mai sunt şi deduceri...
   Ce ai, tată, cu funcţionarii publici?! Ce ţi-au făcut de-i urăşti aşa de mult?
   • Like 0
  • @ Mr.Oh
   Te întrebi de ce au luat românii credite în franci elveţieni. Dar Statul Maghiar de ce a luat credite în franci elveţieni?...
   • Like 0
  • @ Constantin
   Mr.Oh check icon
   Deduceri de maxim 2000 de lei pe an per persoana.

   O familie de 4 membri are de deduceri de 8000 de lei pe an. Adica distribuit pe 12 luni rezulta ... 666 de ron in plus pe luna.
   Dumneata vorbesti de 2000 de ron salar net lunar.
   Salarul brut e de 2800 ron, iar la angajator e de 3400 ron. Dar tu vei plati impozit de 10% dupa 800 diferenta . Adica 80 de lei.

   Deci dumneata vei deduce deduce maxim 666 de lei lunar din impozit. Deci cum impozitul tau e de 80 de lei pe luna, vei deduce maxim 80 de lei lunar. Nu mai mult. Pe an vei putea deduce cca. 800 de lei. Iti vei face dosar cu chitante pentru aceasta. Intrebarea ce servicii vei achizitiona pentru care nu
   primesti azi chhitante? Adunci chitanteòe de la spalatoria auto? Cumperi benzina fara bon? Cumperi biletul de autobuz la negru? Vei deconta camera de hotel. Vei cere bon pentru cazare? Ti se va mari pretul cu valoarea TVA+ Impozit pe profit. Deci cu mai mult de 20%. Deci aceasta masura va conduce la o crestere de preturi pe masura.

   Deci cu tine statul va pierde 800 de lei lunar. Vei avea un castig de cca. 720 de lei lunar.

   Cel care are salar net de 4000 ron are brutul de 5700. Adica acesta va plati impozit de 10-16% din 3700, adica 370 de lei (- nici nu are nevoie de deduceri). Statul pierde 3300 de lei cu acesta.

   Cel care are salar net de 6000 ron are brutul de 8554. Adica acesta va plati impozit de 10-16% din 6545, adica 700 de lei - si mai deduce 666 de lei lunar). Statul pierde 5500 de lei cu acesta.


   Deci daca statul nu incaseaza bani din venituri (dupa cum rezulta din calcule avantaje deosebite in ceea ce priveste deducerile nu sunt), piata neagra nu va dispare. Pentru ca tocmai cei cu venituri mici isi fac investitiile pe piata neagra. Pus gresie, faianta, instalator etc. cu preturi cat mai mici posibile.

   Cum toate acestea, reducerea impozitului, lipsa reala si concreta a avantajelor deducerilor fiscale va lovi exact in companii. In venitul companiilor care e absolut necesar a fi folsit pentru investitii si crearea de locuri de munca. Aceasta va duce la o cerstere de preturi. Pentru ca o companie nu-si permite sa ramana fara capital pentru dezvoltare. Va incarca nota de plata a cumparatorilor. O bulversare a pietei.

   Daca nu intram in faliment si inflatie galopanta atunci ....
   Firmele vor plati taxe marite (desi ele stiu evitarea acestora), salariatii platesc un pret marit pentru produse, si statul cu steagul reducerii taxelor in brate va incasa mai mult. Pentru ce si pentru cine?

   Acest mecanism e prost gandit din fasa. Dezechilibreaza in mod brutal si imprevizibil economia.
   • Like 3
  • @ Mr.Oh
   Lasă-l ca tovarășul Costel are propaganda Învățată de la Ghiță tv și antena . Dacă așa i-a zis Gâdea așa e . El merge pe principiul crede și nu cerceta , partidul gândește pt tine .El crede ca unii care sunt hoți dovediți și care au furat fără oprire in ultimi 20 de ani , acum nu mai pot de soarta romanilor pe care tot ei i-au jefuit .
   • Like 5
  • @ Mr.Oh
   Ne-am transformat într-o ţară de economişti.
   Nu înţeleg de ce tot repeţi pierderile statului. Cei care au elaborat acest nou sistem fiscal au spus că atunci când îl citim să nu gândim ca nişte contabili. Principiul este următorul: luăm mai puţin de la mai mulţi. Normal că statul pierde dacă te raportezi la mine, dar câştigă prin lărgirea bazei de impozitare. De unde ai dedus că firmele plătesc taxe mărite din moment ce ele scad. Impozit 10% iar impozit pe dividente 0.
   Expunerea ta este una contabilicească, deci nu are legătură cu filosofia noului sistem fiscal.
   • Like 0
  • @ Vic Berenghi
   Aş vrea să-ţi răspund dar tu spui doar lozinci, nu ai un argument, nu faci dovada unei minime inteligenţe, parcă eşti un robot de bucătărie care a fost programat să toace orice....
   Eu nu merg pe principiul crede şi nu cerceta, este evident dacă mă citeşti cu atenţie şi fără idei preconcepute, dar tu urmezi un principiu extrem de păgubos: nu crede şi nu cerceta. Chiar imi este milă de tine şi te compătimesc.
   • Like 0
  • @ Mr.Oh
   Legea asta pare că ne pregăteşte pentru un salt nebunesc, dar să ştii că "nebunii" au dus lumea înainte, nu oamenii inteligenţi şi conservatori.
   • Like 0
  • @ Constantin
   Mr.Oh check icon
   Fiecare nebun care a dus lumea ininte a dus-o pe pielea lui mai intai si nu a pe a celorlalti. Eu insumi imi asum riscuri sistematic pentru a ma depasi. Dar nu as risca niciodata viata celorlalti.
   Asta e o prostie.
   Metoda poate ca ar functiona daca ar fi facuta simultan cu reducerea numarului de functionari publici. Asa cum e gandita nu e de bine deloc.
   Salarul mediu brut in Germania era de 3500 euro in 2014. In Romania e de cateva sute de euro.
   O tara ca Germania care produce autobuze, trenuri, utilaje, roboti, aparatura medicala poate avea o politica fiscala socialista, solidara. pentru ca la cel cu 3500 de euro daca ii iei 400 de euro poate suporta.
   Dar la cel cu 1000 de euro din Romania sa-i iei 300 e mult. Acei bani vor lipsi de l crearea locurilor de munca si se vor pierde in masina politica care acopera mita pentru obtinerea contractelor publice.
   Romania e prea saraca ca cetatenii sa poata fi mulsi de munca si bani de niste incompetenti.
   Problema Romaniei nu sunt taxele ci coruptia. NU piata neagra. Piata neagra ar disparea treptat cand oamenii ar observa ca nu mai este coruptie.
   E o relatie de cauzalitate psihologica. Nu am incredere in tine, sa ca nu iti dau bani. E simplu.
   Dar guvernantii for sa faca politie fiscala. Nu va creea decat nemultumire si revolta.
   • Like 3
  • @ Constantin
   check icon
   Habar n-ai...
   • Like 0
  • @ Constantin
   Tovarășe Costel , singurele matale argumente sunt copiate de la Ghiță tv și antena . Da nu ma mira ca doar voi acolo l-ați votat pe Ponta cel mai mare intelectual al RO . Da nu ma mira de la unul care a fost : țărănist , liberal , democrat liberal Etc / . Matale schimbi partidul in funcție de ce promisiuni primesti .
   • Like 0
 • Doamna/domnişoara managing partner Tax House crede că suntem nişte idioţi care nu ştiu să-şi gestioneze bugetul. Cheltuim banii şi nu mai plătim impozite...
  Îi dau un exemplu spre studiu: taximetriştii. O categorie de prestatori de servicii care încasează bani, fac declaraţii de venit şi plătesc impozite. Nu-i alergă nimeni şi nu au nici consultanţi fiscali. Deci, iată o categorie de cetăţeni care se află sub medie ca nivel de inteligenţă, dar care sunt responsabili atunci când vine vorba de plătit impozitul pe venit, CAS-ul sau CASS-ul. Stimabila inventează pericole, asta este clar.

  M-a deranjat faptul că distinsa doamnă/domnişoară laudă actualul sistem fiscal care a dus România în groapa în care se află, cu economie neagră aşa cum nu există în nicio altă ţară europeană.

  Cu privire la cota unică, chiar nu o înţeleg. Acum avem cotă unică? Impozitul pe dividente este 5% iar cel pe salariu de 16%... Veniturile din jocuri de noroc cuprinse între 15.000 şi 100.000 de euro (adică între 66.751 şi 445.000 de lei) se impozitează cu suma de 667.5 lei + 16% pentru ceea ce depăşeşte 66.750 lei, iar veniturile mai mari de 100.000 euro (peste 445.000 de lei) se taxează cu 61.187,5 lei + 25% pentru ceea ce depăşeşte suma de 445.000 de lei. Care cotă unică?
  • Like 0
  • @ Constantin
   check icon
   Ei, nu vă supărați așa, este o doamnă tare drăguță, chiar frumoasă și spune și ea ce știe sau ce i s-a spus că trebuie să spună. Mai domol. Mai bine o invitați la o cafea, la o șuetă, nu se știe niciodată...
   • Like 1
  • @
   Aş invita-o, mi-e teamă că o să păţesc precum Ilie Năstase... plus o pereche de palme. Că nu sunt Ilie Năstase...
   Am uitat să mai spun ceva: impozitul de 10% va fi pentru sumele care depăşesc 2 000 de lei. Alt avantaj pentru salariaţi. Nu mai vorbesc despre deduceri. Trebuie să fii complet idiot să nu accepţi această modalitate de impunere. Ăştia de contestă chiar ne iau de proşti?
   • Like 0
  • @ Constantin
   Tovarășul Costel nu mai da domne copy - paste la tot ce "auzi " pe la Ghiță tv și Antena .
   • Like 4
 • Tare preocupata mai este doamna/domnisoara in cauza:"Ne preocupă ce se va întâmpla cu întreaga populație care va primi acești bani (salariile n.r.) de la noi, angajatorii, lună de lună, și îi va cheltui. În mai-septembrie 2019, când vor trebui să dea bani, se vor duce la acești perceptori, pentru că e mult spus consultanți fiscali, de bunăvoie ca la medicul de familie. Noi nu credem în această ipoteză". De ce oare? Poate ca este convinsa ca "întreaga populație" este o turma de inculti si hoti. Sau poate ca duce grija sursei de bani ( bugetul public ) de la care sunt alimentate o mare parte dintre firmele private? Si apoi nu pre inteleg ce critica daca in acest moment este vorba despre 'vorbe' privind impozitul globalizat. Cred ca problema care ar trebui s-o preocume este alta si anume de ce nu se micsoreaza cota de impozitare a muncii?
  • Like 1
 • Tare preocupata mai este doamna/domnisoara in cauza:"Ne preocupă ce se va întâmpla cu întreaga populație care va primi acești bani (salariile n.r.) de la noi, angajatorii, lună de lună, și îi va cheltui. În mai-septembrie 2019, când vor trebui să dea bani, se vor duce la acești perceptori, pentru că e mult spus consultanți fiscali, de bunăvoie ca la medicul de familie. Noi nu credem în această ipoteză". De ce oare? Poate ca este convinsa ca "întreaga populație" este o turma de inculti si hoti. Sau poate ca duce grija sursei de bani ( bugetul public ) de la care sunt alimentate o mare parte dintre firmele private? Si apoi nu pre inteleg ce critica daca in acest moment este vorba despre 'vorbe' privind impozitul globalizat.
  • Like 1


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult