Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Discuțiile despre impozitul global au ajuns într-un moment delicat: ministrul Finanțelor spune că statul nu va colecta 16 luni impozit pe salarii

Taxe și impozite

Potrivit noului sistem de impozitare care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, impozitul pe venitul global va fi plătit o singură dată pe an. Din acest motiv, a spus ministrul Finanțelor Viorel Ștefan, în timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi24, în perioada ianuarie 2018-mai 2019, adică vreme de 1 an și 4 luni, nu va ajunge la bugetul de stat niciun ban din impozitul pe venit.

Salariații vor beneficia de tot salariul brut începând cu 1 ianuarie 2018, dar își vor plăti singuri taxele și impozitele către stat, cele care până acum cădeau în sarcina angajatorului (salariatul pleca acasă cu salariul net). Problema e că impozitele datorate vor fi plătite de angajați de abia în mai 2019, ceea ce înseamnă că între 1 anuarie 2018 și mai 2019 e o perioadă de 1 an și 4 luni în care statul nu încasează impozitul pe venit.

În prezent, la o cotă unică de 16%, sunt încasate 28 de miliarde de lei anual din impozitul pe salarii, din care, a spus Ștefan, 72,5% reprezintă cotele defalcate care se duc la administrațiile locale, diferența rămânând la bugetul de stat.

„Cu siguranță, prin reducerea cotei de la 16 la 10% și prin introducerea cotei zero pentru veniturile sub 2.000 de lei, această sumă se diminuează consistent chiar fără a schimba maniera de gestiune. Asta se simte în 2019, dacă implementăm noul sistem”, a declarat ministrul Finanțelor. 

Întrebat de moderatorii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu dacă o colectare anuală în loc de una lunară nu va pune probleme fluxului de bani către bugetul de stat, Viorel Ștefan a răspuns că nu este îngrijorat.

„Eu cred că sunt mai multe soluții pentru a rezolva această problemă de cash flow, nu sunt îngrijorat, dar care e soluția azi mă abțin să fac vreo afirmație pentru că aștept de la grupul de lucru propuneri”, a declarat acesta.

Iată mai jos dialogul dintre jurnaliști și ministrul Finanțelor:

- De la 1 ianuarie 2018 până în mai 2019 o parte din veniturile bugetare vor fi diminuate. Angajații nu vor mai plăti un impozit lunar, cel reținut?

- Corect.

- Despre ce sumă e vorba pentru 1 an si 4 luni?

- Vorbim azi de 28 de miliarde de lei care se colectează din impozitul pe venit pe salarii pe an. Din care 72,5% reprezintă cotele defalcate care se duc la administrația locală și diferența rămâne la bugetul de stat. Cu siguranță, prin reducerea cotei de la 16 la 10% și prin introducerea cotei de zero pentru veniturile impozabile sub 2 mii lei, această sumă se diminuează consistent, chiar fără a schimba maniera de gestiune. Asta se simte în 2019 dacă implementăm noul sistem.

- În 2018 bugetul statului nu va avea 28 milioane de lei.

- În 2018 bugetul va înregistra acești bani lunar pe venituri după metodologia europeană ESA. Se înregistrează lunar la venituri și nu va avea cash-ul în această perioadă și e una din problemele asupra căreia va trebui grupul care analizează să găsească o rezolvare.

- Și cum se rezolvă problema de cash flow?

- Eu cred că sunt mai multe soluții pentru a rezolva această problemă de cash flow, nu sunt îngrijorat, dar care e soluția, azi, mă abțin să fac vreo afirmație pentru că aștept de la grupul de lucru propuneri. Problema se reduce strict la a asigura golul de resurse, cash flow, nu e vorba de impact pe execuția bugetară pentru că acolo mă înregistrez cu venit pentru că el este aferent lunii respective.

Emisiunea „În fața ta” va fi difuzată duminică, de la ora 13:05, la postul Digi 24. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Saracu' statul asta, mai sa-mi dea lacrimile... De unde mai iau ei bani de stimulente pentru functionarii din ANAF, Politie, etc? Ca stiu sa se planga de salarii mici, da' uita sa ne spuna cat sunt sporurile...Nu mai vorbim ca salariul mediu la stat e mai mare decat salariul mediu pe economie, aberatie pe care baietii astia se fac ca nu o vad! Si se mai fac ca uita faptul ca Romania e parte la o Conventie privind evitarea dublei impuneri, drept pentru care vor sa transfere, cu ocazia impozitului pe gospodarie, obligatia de a demonstra ca veniturile realizate in strainatate sunt impozitate, pe cocoasa bietului roman care sta departe de casa, pentru a supravietui, el si familia lui, unui regim genocidar al acestor ticalosi. Pai, mai genii finantiste, n-ar fi bine, mai intai, sa constatati ca sunteti incompetenti si sa ne lasati in pace? Afara cu voi, ca asa mai respira putin bietul roman!...Cum ce veti face? Pai, ce ati invatat, adica la sapa, la tinut vaca de pripon, se gaseste cate ceva!...
  • Like 1
 • Orice idee e frumoasa pe hartie, impozit pe salariu scazut la 10% doar pentru sumele ce depasesc 2000 lei...suna tentant. Insa problemele la noi in tara apar atunci cand ideile se lovesc de oameni, tot ce se promite acum cred ca este o mita generala sa calmeze populatia, insa realitatea va fi deveni horror la un moment dat. Ce se urmareste oare prin sporirea birocratiei, slabirea opozitiei si cumpararea presei?(hint: priviti peste gard in Turcia) Teoretic acei consultanti fiscali vor sti pana si cata hartie igienica se va consuma la toaleta din fundul curtii fiecaruia dintre noi, in interesul nostru bineinteles pentru a se deduce de la impozit, oare asta ne dorim cu adevarat?
  • Like 1
  • @ Maryus S. Maryus
   Problema ta este că va şti consultantul ce hârtie igienică foloseşti? Vai, vai... Şi de ce este slăbită opoziţia dacă sporeşte birocraţia? Bine, în cazul de faţă, birocraţia nu sporeşte...
   Da eu îmi doresc impozit de 10% pentru sumele care depăşesc 2 000 de lei. Dacă sistemul va funcţiona, veniturile tuturor vor creşte iar baza de impozitare se va mări.
   • Like 1
  • @ Constantin
   de acord Constantin dar spune-mi ceva te rog : daca eu castig sub 2.000 lei /luna si impozitul se ia pe " gospodarie" cum crezi ca se va aplica acest impozit ? daca se ia impozit pe venitul total anual intr-o gospodarie in care eu cu cei sub 2.000 lei/luna ai mei sunt doar o parte ? aici sunt incurcat ! crezi ca ma va lamuri consultantul financiar ?
   • Like 0
 • Absolut aberant.Aberatii dupa aberatii.Cel mai aberant insa este faptul ca multa lume chiar crede stupizeniile partidului comunist.
  • Like 0
 • Florin check icon
  Autoarea articolului a descoperit apa calda. Daca citea draftul proiectului de lege, tragea singura concluzia ca un an si jumatate statul nu va colecta impozit pe venit. Eu nu inteleg presa deloc, deloc, deloc. E problema lor, a decidentilor, daca isi diminueaza veniturile bugetare prin scaderea de impozite sau schimbarea modului de colectare. Au niste parametri in care trebuie sa se incadreze si vedem ce va fi. Dar suntem singura tara din lume in care intentia de scadere a impozitelor e aspru criticata de presa...
  • Like 0
 • Adi check icon
  O masura cu adevarat revolutionara ar fi asta:
  1. Se face impozit pe venit gospodarie.
  2. Se impoziteaza venitul total cu 100%.
  3. Se scade ORICE cheltuiala (manicare, reparatii, distractii, etc) dovedita cu chitanta sau factura din impozitul initial de 100% pina la un minim final de 10%. Ce n se dovedeste cu chitanta NU se scade din impozit.
  In felul asta toti oamenii din Ro vor vrea chitanta pentru orice ca sa isi poata scadea impozitul.
  • Like 0
 • Vasile check icon
  Părerea mea este că una din soluții ar fi înăsprirea legislației (mărirea pedepselor șa) privind evaziunea, mita, traficul de influență, conflictul de interese, simultan cu sancționarea aspră a celor puși să urmărească evaziunea și să o combată și care nu-și fac datoria.
  De exemplu traficul de țigări: cum sunt securizate frontierele când taficanții trec cum și când vor ei? Cine-i oprește să aducă bombe în loc de țigări? Sau droguri?
  Scanerele de containere zac nefolosite în vămi. Oare de ce?
  Fenomenul corupției este atât de adânc încât trebuie să mergem ca Moise cu evreii prin deșert, ei să scape de sindromul sclaviei, noi de sindromul corupției. Totuși, sunt semne de voință politică pentru combaterea evaziunii: ”noaptea ca hoții” , dezincriminarea corupției, grațierea corupților și alte minuni scoase de aleșii noștri din puțul gândirii.
  • Like 0
  • @ Vasile
   Degeaba înăspreşti pedepsele pentru pentru evaziune fiscală dacă în România există o tradiţie evazionistă în masă. Vorbeşti despre traficul de ţigări? Dar faptul că majoritatea românilor negociază la mica înţelegere (la negru şi gri) aproape orice lucrare pe care o realizează? Ai cerut vreodată factură de la instalator, electrician sau constructorul care ţi-a reparat casa? Dacă nu, ce să facă ANAF-ul în cazurile astea? Să delege un inspector la uşa fiecărui român? Românul este evazionist prin tradiţie. De câte ori ai cerut bon fiscal de la brutărie? Ai idee cât este evaziunea fiscală în domeniul panificaţiei? Ce să facă ANAF-ul dacă nici noi nu facem nimic? De câte ori ai sesizat ANAF-ul că X comerciant nu eliberează bon fiscal? De câte ori ai plătit la negru şi la gri diverse servicii sau lucrări? Vedem doar ceea ce nu fac alţii, pe noi nu ne vedem... Este corect?

   Reforma fiscală, din câte am înţeles eu, vrea să corecteze aceste realităţi şi să mărească baza de impozitare. Dar ce este foarte important, fiecare român va depune anual o declaraţie de venit. Până acum o făceau doar demnitarii şi funcţionarii cu funcţii de conducere. Era corect? Păi ce, doar demnitarii şi funcţionarii fură în ţara asta? Hai să-l vedem acum pe ăla care declară că a câştigat 5 ani la rând salariul minim pe economie şi apoi îşi ridică o vilă şi îşi cumpără Bugatti... Abia îl aştept...
   Noul sistem fiscal este spaima evazioniştilor, asta este adevărat. Mie îmi scade impozitul pe salariu de la 16 la 10%...de că să fiu nemulţumit? Dacă mai beneficiez şi de nişte deduceri...
   • Like 1
  • @ Constantin
   de acord cu tot ce ai spus , e vorba de educatie financiara si nu numai , dar cu scazutul impozitului pe salariu de la 16 la 10% cum faci ? nu vei fi intr-o gospodarie ? esti singur si acela e singurul tau venit ? aici ma blochez !
   • Like 0
 • Mr.Oh check icon
  Nu se ingrijoreaza nimeni? Nu-mi vine sa cred ca acestia sunt atat de prosti. In Germania anilor '90 Merkel a vrut sa faca o reforma fiscala. Cel propus ministru de finante a prezentat o simulare la care a lucrat nu stiu cati ani. Nemtii au respins-o imediat ca fiind riscant si ca veniturile la buget nu sunt garantate. Asa ca s-a renuntat la reforma.
  Nu stiu cum acceptam asemenea experimente. Ideea de a face coada la un functionar public ca sa intocmesc declaratia de venit mi se pare umilitoare.
  Pe langa faptul ca o asemenea lege revolutioneaza intregul sistem fiscal si nu are in spate o ideologie economica, fiind deasemenea foarte riscanta, ma ingrijoreaza faptul ca obligatiile mele de plata devin dependente de un functionar public si nu de lege. Am destule batai de cap sa platesc impozitele locale, ca sa mai adug si niste sedinte cu consilierul fiscal- care imi va cere probabil si mita sa-mi acorde atentia cuvenita. In loc sa fiim persoane libere si independente guvernantii ne mai introduc un intermediar.
  Comparatia cu SUA nu e potrivita. Economia SUA functioneaza dupa alte principii decat cea din Romania. Asadar si taxarea se face dupa alta filozofie.
  Cred ca ne pierdem si ultima bruma de libertate individuala in relatia cu statul prin noua lege fiscala. Dictatura economica a functionarului public. Asurpritii sunt cetatenii.
  • Like 5
  • @ Mr.Oh
   Adevarat. Intr-o tara civilizata functionarul lucreaza in interesul cetateanului. Asta a inceput sa se intample si in Romania, incet dar asta era directia. Acum, PSD-ul vrea altceva, cetateanul sa fie la cheremul functionarului. Cresc salariile bugetarilor, le dau puteri sporite prin cresterea birocratiei astfel incat sa lucreze in interesul lor, al clasei conducatoare, iar cetateanul sa devina plebea la cheremul functionarului.

   Next step falsificarea alegerilor, ca adevarul economic e falsificat de mult. Din fericire realitatea nu poate fi falsificata si va lovi mai devreme sau mai tarziu, doar comunismul a cazut tot din cauza minciunii. Speranta mea este ca totul sa se intample repede altfel, daca dureaza tot 30-40 de ani e nasol.
   • Like 1
  • @ Mr.Oh
   Să nu crezi că am ceva cu tine pentru că eşti întreprinzător/antreprenor, chiar îţi doresc mult succes în afaceri. România nu se poate dezvolta cu cetăţeni săraci. Avem nevoie de o pătură mijlocie cât mai mare, chiar foarte mare.
   Dar...
   Acualul sistem fiscal ne-a adus în groapa în care suntem: economie subterană de 40 şi...miliarde de euro. Şi nu s-a ajuns aici pentru că nenoricitul de ANAF nu lucrează, ci pentru că există o tradiţie evazionistă la români care trebuie desfiinţată: munca la negru şi la gri. Dacă vrei să zugrăveşti apartamentul, chemi un nene pe care îl plăteşti la negru; dacă vrei să repari casa, chemi un meseriaş aflat în timpul liber (sau pur şi simplu la mica înţelegere) şi-l plăteşti la negru; ai nevoie de un electrician, procedezi la fel ... Unii mai inconştienţi îşi repară până şi masina la un mecanic aflat în timpul liber (la negru). Nu mai vorbesc despre plata la gri a salariaţilor în sectorul construcţiilor, agriculturii şi comerţului ... Ce să facă ANAF-ul în astfel de cazuri? Să stea la uşa noastră câte un inspector? Să facă o inspecţie în casă, la maşină ... lunar? Ai cerut vreodată bon fiscal atunci când cumperi pâine? Ai idee cât este evaziunea fiscală în domeniul panificaţiei?

   Sistemul propus de PSD nu-mi este nici mie foarte clar, dar apare o noutate care mă încântă: fiecare cetăţean al României va face anual o declaraţie de venit. Ceea ce este extraordinar. Principiul este corect. Mai mult, dacă am deducere pentru repararea casei, atunci cer factură şi plătesc la vedere.Şi dacă voi avea multe deduceri, atunci voi cere multe facturi... Înţelegi? Îmi ia ceva timp administrarea cheltuielilor, dar la final bugetul meu va fi mai mare. Impozitul de 10% îmi măreşte venitul din start... De ce să-l refuz? Se micşorează impozitul dar se măreşte baza de impozitare.
   Se dau unii cu capul de bordură că ce vom face fără cei 28 de miliarde de LEI care reprezintă impozitul pe salarii... Adică vreo 7 miliarde de EURO. Eu cred că românul îşi va plăti impozitul pe salarii, care va fi şi mai mic în urma deducerilor, dar, foarte important, va fi fiscalizată economia subterană (mare parte) de 40 miliarde de EURO. Adevărata ţintă a reformei. Că vor fi şi cazuri particulare, nu neg. Referitor la amărâtul de pe deal, îţi faci griji degeaba, pentru că el nu plăteşte nimic acum. Atunci, cine ştie, poate va plăti. Că nu are cum să declare că a trăit un an de zile fără niciun venit.
   Repet: este foarte bine că toţi românii vor depune declaraţii de venit. Ne obişnuisem ca doar demnitarii şi funcţionarii cu funcţii de conducere să procedeze aşa. Păi doar ei fură? Românul de rând nu fură?
   • Like 1
  • @ Constantin
   Mr.Oh check icon
   Piata neagra nu se desfinteaza atat timp cat statul -functionarii statului- nu ofera servicii reale/autentice/utile celor care produc/care sunt in campul muncii productive si creaza bunuri.
   Daca statul primeste bani pentru un serviciu, iar eu trebuie sa mai platesc alti bani altora ca sa-mi rezolve problema ce trebuia rezolvata de catre stat, e clar ca voi evita plata taxelo.

   E simplu. Pentru a rezolva o problema eu am un buget disponibil. Acel buget disponibil se imparte in doua, bani cheltuiti si care rezolva problema, si bani cheltuiti si care nu o rezolva. Cu cat banii cheltuiti si care nu rezolva probleme e mai mare, cu atat piata neagra e mai infloritoare.

   Daca eu dau bani pentru drumuri si acestia se fura, atunci nu vor mai ramane bani pentru categoriile defavorizate. Si cum drumurile sunt proaste, in loc sa-mi cumpar o masina de 15.000 euro, imi iau un SUV(gipan) cu 40.000 euro, fiindca asta trece prin toate gropile.
   Si fiindca nu exista sistem de sanatate, si eu trebuie sa ma tratez la Viena, si costa scump, atunci voi face rost de acesti bani asa cum pot.....
   Apropo, daca se deduc tratamentele medicale din strainantate .....oare cine va contribui mai mult la buget? Saracul sau bogatul?

   Sistemul fiscal cum e prezenat azi e absolut iresponsabil...rupt total din contextul realitatii romanesti. facut in graba de niste nepriceputi care nu cunosc realitatile ascune ale economiei romanesti.
   Toti vrem sa platim taxe fiindca e mai simplu si dormi mai bine noaptea. Dar nu poti dormi bine noaptea daca nu mai ramai cu nimic si gradul tau de incertitudine in viitor depaseste o anumita limita. Fiecare familie, om, isi doreste o rezerva financiara. Abia dupa ce aceasta rezerva financiara la nivelul intregii societati (sau macar in paturile sociale care creaza dlocuri de munca) e atinsa, va scadea piata neagra. Depinde de guvernanti sa inteleaga aceasta.

   Draga Constatntin. Eu am fost 25 de ani angajat. Dupa care m-am saturat si mi-am facut o firma cu care fac export. 25 de ani m-am tot gandit la echitate sociala, la saraci, la bogati, la productivitate, care sistem e mai eficient etc.
   Ca sa intelegi liberalismul trebuie intelese doua concepte fundamentale. Libertatea de decizie care aduce cu sine initiativa si responsabilitate. Ca angajat nu ai libertate de decizie decat in limita procedurilor si libertatilor si responsabilitatii acordate de angajator. Ca functionar public ai si mai putina libertate de decizie. Ca intreprinzator ai libertate de decizie si responsabilitate absoluta. Se pune intrebarea simpla. De ce ti-ai asuma mai multa libertate de decizie si responsabilitate decat un angajat?
   Libertatea de decizie aduce cu sine si autoritate, poti face cum consideri ca e bine. Iti da libertatea sa faci greseli, sa le corectezi, sa te lupti sau sa renunti. Iti da voie sa-ti traiesti viata. Cum se spune-"esti propriul tau stapan".
   Libertatea de decizie nu poate exista fara putere. Puterea este reflectata de prporietate si bani. Valori materiale-sa zicem.

   Acest aspect este principala motivatie a intreprinzatorului. Isi face singur programul, isi organizeaza singur viata in asa fel incat sa aiba succes. Ca angajt nu poti. Scopul intreprinzatorului nu sunt banii ci libertatea de a face asa cum crede el ca e mai potrivit. Banii sunt un mijloc care iti permit sa iei decizii, iti dau putere de decizie. Fara bani nu poti face absolut nimic. Eu incurajez ca toti angajatii sa devina intreprinzatori. Fiindca te trezeste la viata. Te scoate din iluzie si rutina. Iti da intelegerea a ceea ce este. Daca esti filosof poate ca o obtii si altfel.

   Ideea ca intreprinzatorii sunt ahtiati dupa profit si bani e falsa. Sunt motivati sa aiba controlul baniilor in asa masura incat sa-si pastreze libertatea de decizie. Piata neagra este cu atat mai mare cu cat oamenii simt ca libertatea lor de decizie e mai rastransa. Si includ aici si deciziile economice. Daca statul decide in locul meu, si decide gresit, atunci nu voi finanta acel stat. Voi crea o piata paralela care ocoleste statul. Lipsa de dialog autentic dintre guvernati, politicieni cu diferitele categorii de cetateni creaza piata neagra.

   Profitul este un rezultat economic auxiliar care defineste o activitate productiva/econimica. Profitul ii da putere companiei sa supravietuiasca, sa creasca, sa se dezvolte. Profitul nu este scopul individului. Companiile au profit. Persoanele au venit. De aceea vorbim de impozit pe venit.

   Deci pe cine vrem sa taxam si cui vrem sa dam banii pe care ii taxam?

   • Like 1
  • @ Mr.Oh
   Există un cerc vicios din care trebuie să ieşim: statul nu oferă servicii la standarde pentru că sunt bani puţini iar noi spunem că facem evaziune pentru că statul nu oferă servicii... Cum ieşim din acest cerc vicios? Făcând evaziune şi aşteptând ca statul să presteze servicii pe bani puţini?... Nu. Trebuie să contribuim mai mult, la nivelul ţărilor civilizate, şi apoi să cerem. Este singura ieşire pe care o văd. Şi vom da bani mai mulţi atunci când vom reuşi să reducem evaziunea fiscală care acum este generalizată. Iar cu privire la funcţionari, trebuie să conştientuzăm că avem foarte puţini şi sunt foarte prost plătiţi, în comparaţie cu lumea civilizată. Noi avem 66,1 funcţionari la mia de locuitori iar Danemarca 180 la mia de locuitori. 180 foarte bine plătiţi. Despre ce vorbim? Norvegia 179, Polonia 113... Statistica referitoare la ţările amintite este mai veche, cea referitoare la România este din februarie 2017. Conform site-ului MF, avem 1 189 873 de funcţionari la 18 milioane de locuitori... Foarte puţini şi, repet, foarte prost plătiţi. Aşa puţini şi prost plătiţi vrem să presteze servicii ca în Danemarca? Este o utopie. Vrem servicii ca în Danemarca, atunci plătim ca în Danemarca. Dar mai întâi plătim...şi apoi spargem cercul vicios.

   Aşa este, scopul intreprinzatorului nu sunt banii ci libertatea de a face asa cum crede el ca e mai potrivit. Şi pentru asta vă invidiez, dar nu este posibil ca toţi să devenim întreprinzători, nici n-ar fi bine. O ţară are nevoie şi de funcţionari, şi de salariaţi. Nu se poate altfel. Iar cu privire la dreptul de a decide al patronului, acesta nu trebuie să depăşească prevederile legislaţiei. Există o limită bine reglementată.

   Cu privire la Viena... ai dreptate parţial: te duci să te tratezi la Viena dacă mai ai timp. În cazul unui accident ajungi la cel mai apropiat spital. Şi s-ar putea să fie la Caracal... De aceea trebuie să avem un buget mare care să ne permită investiţii în toate spitalele din România. În tot sistemul medical. Câţi cetăţeni cu bani de Viena au murit pentru că nu au mai avut timp să ajungă acolo? Trebuie să te gândeşti şi la asta. Poţi să locuieşti poartă în poartă cu Spitalul Elias, dar dacă accidentul se produce la Vaslui, atunci ai şansele oricărui vasluian.

   Nu sunt nici eu foarte dumirit cu privire la noul sistem fiscal propus de PSD, dar principiul mi se pare corect: toată lumea să-şi declare veniturile. Nu ştiu dacă vor reuşi, dar mă gândesc la faptul că Liviu Dragnea nu vrea să se sinucidă politic. Un eşec înseamnă sfârşitul pentru el. Tu crezi că are profil de sinucigaş? Mie-mi pare că nu. Şi mai este ceva: eu am mai multă încredere în milionarii din PSD decât în bugetarii din PNL şi USR. Este un paradox pe care nu-l înţeleg: săracii votează cu milionarii din PSD iar bogaţii cu bugetarii din PNL. Că-n PNL sunt numai bugetari. Ultimul preşedinte care era şi patron a fost Tăriceanu, acum 10 ani... Crin Antonescu, Iohannis, Turcan, Blaga, toţi bugetari. Nicuşor Dan, USR, bugetar. Clotilde Armand, bugetară la firma de stat franceză EGIS... De ce votezi cu bugetarii, stimabile? Asta chiar m-ar interesa. Îi înjuri şi-i votezi.

   Referitor la întrebarea ta de final, eu cred că vrem să-i taxăm pe toţi în folosul tuturor. Dar mai întâi taxăm şi apoi avem pretenţii.
   • Like 0
  • @ Constantin
   Ma indoiesc ca PSD-ul va reusi sa combata munca la negru.
   Probabil o sa te intristeze stirea ca toate statele lumii au o puternica industrie subterana, fie neagra, fie gri. Cu totii au incercat eradicarea acesteia numai ca statul, guvernantii, fiscalistii sunt concentrati asupra efectului si nu asupra cauzei.
   Suedia de exemplu cauta se eradicheze platile cash. Din cate stiu cash-ul folosit in Suedia este de 2% din totalul tranzactiilor, 98% fiind facut online, carduri sau check. Folosind cardurile toate tranzactiile pot fi vizibile si usor de detectat plata unui produs sau serviciu. Cei care vor avea de suferit vor fi saracii care traiesc din munca la negru. Cei bogati vor fi acoperiti de legi si o armata de consilieri financiari sau juridici. Cei malefici vor gasi solutii gen bitcoin.
   Jurnalistii statelor dezvoltate pretind ca eradicarea pietei negre a muncii va afecta pe cei saraci, mai putin clasa medie si deloc pe cei bogati. Cu alte cuvinte cei saraci vor fi si mai saraci. Munca la negru a existat intotdeauna deoarece este singura sansa de supravietuire a unora.
   Nu sunt pentru munca la negru. Din nefericire ea a fost creata si este sustinuta de catre deciziile celor care ne conduc.
   • Like 0
  • @ Constantin
   Mr.Oh check icon
   Nu stiu care e solutia. Si nici nu cred ca solutia pentru problema mea se afla in puterea altuia. Sistemul social nu poate face dreptae asa cum nic justitia umana nu poate face dreptate cu adevarat. Insa societatea, oamenii, reprezentantii pot crea niste parametrii de functionare sociala care sa asigure buna convietuire intre oameni. Oamenii doar vor sa traiasca. Ca omenirea a creat un sistem economic atat de complex, birocratic, pe care nu-l mai intelege nimeni este consecinta ambitiilor si plictiselii oamenilor timp de mii de ani.
   Problema in esenta e de natura psihologica. E teama de viitor, de moarte, teama de irosire a vietii. Toate acestea il fac pe om sa alerge neincetat, sa domine pe ceilalti, sa fie violent si in competitie permanenta. Pot intelege acest comportament pana azi. Pana la aparitia automatelor si automatizarii productiei. Insa teama de viitor nu mai e justificata. Teama de foame, de suferinta nu mai e justificata.
   Vand vom depasi aceasta teama la nivel social si relatia cu munca si economia se va schimba. Si aceasta se poate realiza doar prin educatie si constientizare...si multa preocupare pentru psihologie.
   • Like 0
  • @ Gar Gaune
   Glumid puţin, munca la negru va dispărea atunci când o să dispară munca...
   Dar în România a fost depăşită orice măsură, raportându-ne la lumea civilzată. Îi invidiez pe suedezi, norvegieni şi finlandezi pentru că sunt singurii care au reuşit să construiască un capitalism cu faţă umană, un capitalism în care toată lumea trăieşte decent. O împărţire mai echitabilă a bogăţiei nu a reuşit nimeni. Bravo lor! Noi suntem la polul opus.

   PSD-ul nu va reuşi să elimine munca la negru, dar sper că va reuşi reducerea acesteia. Mizez pe ambiţia lui Liviu Dragnea de a reuşi să demonstreze că ştie şi poate. Dacă va rămâne în libertate. În cine să sper? În bugetarii din PNL şi USR? Ăştia nu au angajat şi plătit doi oameni în viaţa lor. Cum să reformeze ei sistemul fiscal? Cum să facă ei politici de dreapta?
   • Like 0
  • @ Mr.Oh
   Teama este mai justificata ca oricand. Intr-un loc oamenii mor de foame, in altul alti oameni risipesc mancarea.
   Avem legi care nu permit maltraterea animalelor dar nu avem legi pentru batranii maltratati in azile sau copiii maltratati in gradinite.
   Oamenii sunt egoisti, tehnologia nu poate aduce imbunatatiri egoismului uman. Decat daca ii vor opera pe creier :-) sau modifica genetic dar in cazul asta umanitatea va dispare, vom avea oameni programati.
   Intr-o lume in care extremele sunt din ce in ce mai zgomotoase tacerea urla de teama :-)
   • Like 0
  • @ Gar Gaune
   Mr.Oh check icon
   Ego...Egoism. Preocupat de sine. Vocabularul mai aduaga si preocupat in mod excesiv de sine. De cine sa fim preocupati? De vecini? Vorbim de un truc psihologic. Societatea (constiinta colectiva) pacaleste individul (constiinta individuala) si se aseaseaza pe sine deasupra individului.... condamnand preocuparea individului pentru propria fericire ca EGOISTA.
   Acesta este un comportament tribal... tribul prioritar individului. Este o manipulare psihologica.
   Indivizii sunt obligati prin manipulare sociala sa renunte la ei insisi si a se sacrifica pentru comunitate. Si sunt obligati sa o faca inainte de a se cunoaste pe sine, cine sunt si ce vor.
   Toate religiile pamantului spun (desi sunt rastalmacite intentionat) Descopera-l pe Dumenzeu (adica pe tine insuti ca reflexie divina - e un fel de a spune) si pe urma porneste la drum alaturi de societate. Fiindca daca nu o faci, si nu te vei cunoaste, societatea te va devora. Vei face mereu ce vor vrea altii si nicodata ceea ce te defineste, ce te reprezinta, ceea ce este in natura ta.
   In momentul prezent nu individul e egoist, ci societatea. Societatea e o forma de sclavie.
   • Like 0
  • @ Constantin
   imi place cum rationezi ! sa vedem cum va merge !
   • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult