Potrivit noului sistem de impozitare care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, impozitul pe venitul global va fi plătit o singură dată pe an. Din acest motiv, a spus ministrul Finanțelor Viorel Ștefan, în timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi24, în perioada ianuarie 2018-mai 2019, adică vreme de 1 an și 4 luni, nu va ajunge la bugetul de stat niciun ban din impozitul pe venit.
Salariații vor beneficia de tot salariul brut începând cu 1 ianuarie 2018, dar își vor plăti singuri taxele și impozitele către stat, cele care până acum cădeau în sarcina angajatorului (salariatul pleca acasă cu salariul net). Problema e că impozitele datorate vor fi plătite de angajați de abia în mai 2019, ceea ce înseamnă că între 1 anuarie 2018 și mai 2019 e o perioadă de 1 an și 4 luni în care statul nu încasează impozitul pe venit.
În prezent, la o cotă unică de 16%, sunt încasate 28 de miliarde de lei anual din impozitul pe salarii, din care, a spus Ștefan, 72,5% reprezintă cotele defalcate care se duc la administrațiile locale, diferența rămânând la bugetul de stat.
„Cu siguranță, prin reducerea cotei de la 16 la 10% și prin introducerea cotei zero pentru veniturile sub 2.000 de lei, această sumă se diminuează consistent chiar fără a schimba maniera de gestiune. Asta se simte în 2019, dacă implementăm noul sistem”, a declarat ministrul Finanțelor.
Întrebat de moderatorii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu dacă o colectare anuală în loc de una lunară nu va pune probleme fluxului de bani către bugetul de stat, Viorel Ștefan a răspuns că nu este îngrijorat.
„Eu cred că sunt mai multe soluții pentru a rezolva această problemă de cash flow, nu sunt îngrijorat, dar care e soluția azi mă abțin să fac vreo afirmație pentru că aștept de la grupul de lucru propuneri”, a declarat acesta.
Iată mai jos dialogul dintre jurnaliști și ministrul Finanțelor:
- De la 1 ianuarie 2018 până în mai 2019 o parte din veniturile bugetare vor fi diminuate. Angajații nu vor mai plăti un impozit lunar, cel reținut?
- Corect.
- Despre ce sumă e vorba pentru 1 an si 4 luni?
- Vorbim azi de 28 de miliarde de lei care se colectează din impozitul pe venit pe salarii pe an. Din care 72,5% reprezintă cotele defalcate care se duc la administrația locală și diferența rămâne la bugetul de stat. Cu siguranță, prin reducerea cotei de la 16 la 10% și prin introducerea cotei de zero pentru veniturile impozabile sub 2 mii lei, această sumă se diminuează consistent, chiar fără a schimba maniera de gestiune. Asta se simte în 2019 dacă implementăm noul sistem.
- În 2018 bugetul statului nu va avea 28 milioane de lei.
- În 2018 bugetul va înregistra acești bani lunar pe venituri după metodologia europeană ESA. Se înregistrează lunar la venituri și nu va avea cash-ul în această perioadă și e una din problemele asupra căreia va trebui grupul care analizează să găsească o rezolvare.
- Și cum se rezolvă problema de cash flow?
- Eu cred că sunt mai multe soluții pentru a rezolva această problemă de cash flow, nu sunt îngrijorat, dar care e soluția, azi, mă abțin să fac vreo afirmație pentru că aștept de la grupul de lucru propuneri. Problema se reduce strict la a asigura golul de resurse, cash flow, nu e vorba de impact pe execuția bugetară pentru că acolo mă înregistrez cu venit pentru că el este aferent lunii respective.
Emisiunea „În fața ta” va fi difuzată duminică, de la ora 13:05, la postul Digi 24.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Da eu îmi doresc impozit de 10% pentru sumele care depăşesc 2 000 de lei. Dacă sistemul va funcţiona, veniturile tuturor vor creşte iar baza de impozitare se va mări.
1. Se face impozit pe venit gospodarie.
2. Se impoziteaza venitul total cu 100%.
3. Se scade ORICE cheltuiala (manicare, reparatii, distractii, etc) dovedita cu chitanta sau factura din impozitul initial de 100% pina la un minim final de 10%. Ce n se dovedeste cu chitanta NU se scade din impozit.
In felul asta toti oamenii din Ro vor vrea chitanta pentru orice ca sa isi poata scadea impozitul.
De exemplu traficul de țigări: cum sunt securizate frontierele când taficanții trec cum și când vor ei? Cine-i oprește să aducă bombe în loc de țigări? Sau droguri?
Scanerele de containere zac nefolosite în vămi. Oare de ce?
Fenomenul corupției este atât de adânc încât trebuie să mergem ca Moise cu evreii prin deșert, ei să scape de sindromul sclaviei, noi de sindromul corupției. Totuși, sunt semne de voință politică pentru combaterea evaziunii: ”noaptea ca hoții” , dezincriminarea corupției, grațierea corupților și alte minuni scoase de aleșii noștri din puțul gândirii.
Reforma fiscală, din câte am înţeles eu, vrea să corecteze aceste realităţi şi să mărească baza de impozitare. Dar ce este foarte important, fiecare român va depune anual o declaraţie de venit. Până acum o făceau doar demnitarii şi funcţionarii cu funcţii de conducere. Era corect? Păi ce, doar demnitarii şi funcţionarii fură în ţara asta? Hai să-l vedem acum pe ăla care declară că a câştigat 5 ani la rând salariul minim pe economie şi apoi îşi ridică o vilă şi îşi cumpără Bugatti... Abia îl aştept...
Noul sistem fiscal este spaima evazioniştilor, asta este adevărat. Mie îmi scade impozitul pe salariu de la 16 la 10%...de că să fiu nemulţumit? Dacă mai beneficiez şi de nişte deduceri...