Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Discuțiile despre impozitul global au ajuns într-un moment delicat: ministrul Finanțelor spune că statul nu va colecta 16 luni impozit pe salarii

Taxe și impozite

Potrivit noului sistem de impozitare care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, impozitul pe venitul global va fi plătit o singură dată pe an. Din acest motiv, a spus ministrul Finanțelor Viorel Ștefan, în timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi24, în perioada ianuarie 2018-mai 2019, adică vreme de 1 an și 4 luni, nu va ajunge la bugetul de stat niciun ban din impozitul pe venit.

Salariații vor beneficia de tot salariul brut începând cu 1 ianuarie 2018, dar își vor plăti singuri taxele și impozitele către stat, cele care până acum cădeau în sarcina angajatorului (salariatul pleca acasă cu salariul net). Problema e că impozitele datorate vor fi plătite de angajați de abia în mai 2019, ceea ce înseamnă că între 1 anuarie 2018 și mai 2019 e o perioadă de 1 an și 4 luni în care statul nu încasează impozitul pe venit.

În prezent, la o cotă unică de 16%, sunt încasate 28 de miliarde de lei anual din impozitul pe salarii, din care, a spus Ștefan, 72,5% reprezintă cotele defalcate care se duc la administrațiile locale, diferența rămânând la bugetul de stat.

„Cu siguranță, prin reducerea cotei de la 16 la 10% și prin introducerea cotei zero pentru veniturile sub 2.000 de lei, această sumă se diminuează consistent chiar fără a schimba maniera de gestiune. Asta se simte în 2019, dacă implementăm noul sistem”, a declarat ministrul Finanțelor. 

Întrebat de moderatorii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu dacă o colectare anuală în loc de una lunară nu va pune probleme fluxului de bani către bugetul de stat, Viorel Ștefan a răspuns că nu este îngrijorat.

„Eu cred că sunt mai multe soluții pentru a rezolva această problemă de cash flow, nu sunt îngrijorat, dar care e soluția azi mă abțin să fac vreo afirmație pentru că aștept de la grupul de lucru propuneri”, a declarat acesta.

Iată mai jos dialogul dintre jurnaliști și ministrul Finanțelor:

- De la 1 ianuarie 2018 până în mai 2019 o parte din veniturile bugetare vor fi diminuate. Angajații nu vor mai plăti un impozit lunar, cel reținut?

- Corect.

- Despre ce sumă e vorba pentru 1 an si 4 luni?

- Vorbim azi de 28 de miliarde de lei care se colectează din impozitul pe venit pe salarii pe an. Din care 72,5% reprezintă cotele defalcate care se duc la administrația locală și diferența rămâne la bugetul de stat. Cu siguranță, prin reducerea cotei de la 16 la 10% și prin introducerea cotei de zero pentru veniturile impozabile sub 2 mii lei, această sumă se diminuează consistent, chiar fără a schimba maniera de gestiune. Asta se simte în 2019 dacă implementăm noul sistem.

- În 2018 bugetul statului nu va avea 28 milioane de lei.

- În 2018 bugetul va înregistra acești bani lunar pe venituri după metodologia europeană ESA. Se înregistrează lunar la venituri și nu va avea cash-ul în această perioadă și e una din problemele asupra căreia va trebui grupul care analizează să găsească o rezolvare.

- Și cum se rezolvă problema de cash flow?

- Eu cred că sunt mai multe soluții pentru a rezolva această problemă de cash flow, nu sunt îngrijorat, dar care e soluția, azi, mă abțin să fac vreo afirmație pentru că aștept de la grupul de lucru propuneri. Problema se reduce strict la a asigura golul de resurse, cash flow, nu e vorba de impact pe execuția bugetară pentru că acolo mă înregistrez cu venit pentru că el este aferent lunii respective.

Emisiunea „În fața ta” va fi difuzată duminică, de la ora 13:05, la postul Digi 24. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Saracu' statul asta, mai sa-mi dea lacrimile... De unde mai iau ei bani de stimulente pentru functionarii din ANAF, Politie, etc? Ca stiu sa se planga de salarii mici, da' uita sa ne spuna cat sunt sporurile...Nu mai vorbim ca salariul mediu la stat e mai mare decat salariul mediu pe economie, aberatie pe care baietii astia se fac ca nu o vad! Si se mai fac ca uita faptul ca Romania e parte la o Conventie privind evitarea dublei impuneri, drept pentru care vor sa transfere, cu ocazia impozitului pe gospodarie, obligatia de a demonstra ca veniturile realizate in strainatate sunt impozitate, pe cocoasa bietului roman care sta departe de casa, pentru a supravietui, el si familia lui, unui regim genocidar al acestor ticalosi. Pai, mai genii finantiste, n-ar fi bine, mai intai, sa constatati ca sunteti incompetenti si sa ne lasati in pace? Afara cu voi, ca asa mai respira putin bietul roman!...Cum ce veti face? Pai, ce ati invatat, adica la sapa, la tinut vaca de pripon, se gaseste cate ceva!...
    • Like 1
  • Orice idee e frumoasa pe hartie, impozit pe salariu scazut la 10% doar pentru sumele ce depasesc 2000 lei...suna tentant. Insa problemele la noi in tara apar atunci cand ideile se lovesc de oameni, tot ce se promite acum cred ca este o mita generala sa calmeze populatia, insa realitatea va fi deveni horror la un moment dat. Ce se urmareste oare prin sporirea birocratiei, slabirea opozitiei si cumpararea presei?(hint: priviti peste gard in Turcia) Teoretic acei consultanti fiscali vor sti pana si cata hartie igienica se va consuma la toaleta din fundul curtii fiecaruia dintre noi, in interesul nostru bineinteles pentru a se deduce de la impozit, oare asta ne dorim cu adevarat?
    • Like 1
    • @ Maryus S. Maryus
      Problema ta este că va şti consultantul ce hârtie igienică foloseşti? Vai, vai... Şi de ce este slăbită opoziţia dacă sporeşte birocraţia? Bine, în cazul de faţă, birocraţia nu sporeşte...
      Da eu îmi doresc impozit de 10% pentru sumele care depăşesc 2 000 de lei. Dacă sistemul va funcţiona, veniturile tuturor vor creşte iar baza de impozitare se va mări.
      • Like 1
    • @ Constantin
      de acord Constantin dar spune-mi ceva te rog : daca eu castig sub 2.000 lei /luna si impozitul se ia pe " gospodarie" cum crezi ca se va aplica acest impozit ? daca se ia impozit pe venitul total anual intr-o gospodarie in care eu cu cei sub 2.000 lei/luna ai mei sunt doar o parte ? aici sunt incurcat ! crezi ca ma va lamuri consultantul financiar ?
      • Like 0
  • Absolut aberant.Aberatii dupa aberatii.Cel mai aberant insa este faptul ca multa lume chiar crede stupizeniile partidului comunist.
    • Like 0
  • Florin check icon
    Autoarea articolului a descoperit apa calda. Daca citea draftul proiectului de lege, tragea singura concluzia ca un an si jumatate statul nu va colecta impozit pe venit. Eu nu inteleg presa deloc, deloc, deloc. E problema lor, a decidentilor, daca isi diminueaza veniturile bugetare prin scaderea de impozite sau schimbarea modului de colectare. Au niste parametri in care trebuie sa se incadreze si vedem ce va fi. Dar suntem singura tara din lume in care intentia de scadere a impozitelor e aspru criticata de presa...
    • Like 0
  • Adi check icon
    O masura cu adevarat revolutionara ar fi asta:
    1. Se face impozit pe venit gospodarie.
    2. Se impoziteaza venitul total cu 100%.
    3. Se scade ORICE cheltuiala (manicare, reparatii, distractii, etc) dovedita cu chitanta sau factura din impozitul initial de 100% pina la un minim final de 10%. Ce n se dovedeste cu chitanta NU se scade din impozit.
    In felul asta toti oamenii din Ro vor vrea chitanta pentru orice ca sa isi poata scadea impozitul.
    • Like 0
  • Vasile check icon
    Părerea mea este că una din soluții ar fi înăsprirea legislației (mărirea pedepselor șa) privind evaziunea, mita, traficul de influență, conflictul de interese, simultan cu sancționarea aspră a celor puși să urmărească evaziunea și să o combată și care nu-și fac datoria.
    De exemplu traficul de țigări: cum sunt securizate frontierele când taficanții trec cum și când vor ei? Cine-i oprește să aducă bombe în loc de țigări? Sau droguri?
    Scanerele de containere zac nefolosite în vămi. Oare de ce?
    Fenomenul corupției este atât de adânc încât trebuie să mergem ca Moise cu evreii prin deșert, ei să scape de sindromul sclaviei, noi de sindromul corupției. Totuși, sunt semne de voință politică pentru combaterea evaziunii: ”noaptea ca hoții” , dezincriminarea corupției, grațierea corupților și alte minuni scoase de aleșii noștri din puțul gândirii.
    • Like 0
    • @ Vasile
      Degeaba înăspreşti pedepsele pentru pentru evaziune fiscală dacă în România există o tradiţie evazionistă în masă. Vorbeşti despre traficul de ţigări? Dar faptul că majoritatea românilor negociază la mica înţelegere (la negru şi gri) aproape orice lucrare pe care o realizează? Ai cerut vreodată factură de la instalator, electrician sau constructorul care ţi-a reparat casa? Dacă nu, ce să facă ANAF-ul în cazurile astea? Să delege un inspector la uşa fiecărui român? Românul este evazionist prin tradiţie. De câte ori ai cerut bon fiscal de la brutărie? Ai idee cât este evaziunea fiscală în domeniul panificaţiei? Ce să facă ANAF-ul dacă nici noi nu facem nimic? De câte ori ai sesizat ANAF-ul că X comerciant nu eliberează bon fiscal? De câte ori ai plătit la negru şi la gri diverse servicii sau lucrări? Vedem doar ceea ce nu fac alţii, pe noi nu ne vedem... Este corect?

      Reforma fiscală, din câte am înţeles eu, vrea să corecteze aceste realităţi şi să mărească baza de impozitare. Dar ce este foarte important, fiecare român va depune anual o declaraţie de venit. Până acum o făceau doar demnitarii şi funcţionarii cu funcţii de conducere. Era corect? Păi ce, doar demnitarii şi funcţionarii fură în ţara asta? Hai să-l vedem acum pe ăla care declară că a câştigat 5 ani la rând salariul minim pe economie şi apoi îşi ridică o vilă şi îşi cumpără Bugatti... Abia îl aştept...
      Noul sistem fiscal este spaima evazioniştilor, asta este adevărat. Mie îmi scade impozitul pe salariu de la 16 la 10%...de că să fiu nemulţumit? Dacă mai beneficiez şi de nişte deduceri...
      • Like 1
    • @ Constantin
      de acord cu tot ce ai spus , e vorba de educatie financiara si nu numai , dar cu scazutul impozitului pe salariu de la 16 la 10% cum faci ? nu vei fi intr-o gospodarie ? esti singur si acela e singurul tau venit ? aici ma blochez !
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult